Hoe doeltreffende beloningen gebruiken en kiezen om uw puppy of hond te trainen

0001-114194760Vandaag gaan we bekijken hoe je de beste beloningen kiest om je puppy of hond te helpen trainen.

En hoe je die beloningen effectief gebruikt.

Het is niet ingewikkeld, maar het is belangrijk dat je de principes begrijpt. Dus geven we je een aantal eenvoudige regels om te volgen.

Puppies opvoeden tot goed opgevoede honden

Het is al lang bekend dat het gebruik van beloningen goed gedrag kan aanmoedigen.

Zowel bij honden als bij mensen.

En wat is er mooier dan traktaties en speelgoed geven aan een geliefde puppy?

In principe is het dus een geweldig idee om dat plezier te combineren met het verbeteren van het gedrag van je puppy.

Maar werkt het ook echt?

Hoe voorkom je dat je je puppy verwent

De meesten van u zullen wel pups kennen – en ook mensen – die veel lekkers krijgen en tientallen speeltjes hebben, maar toch helemaal niet zo braaf zijn!

U zult dus willen weten hoe u beloningen effectief kunt gebruiken, om uw puppy te helpen op te groeien tot een goed gemanierde hond, en niet alleen een verwende.

0001-114194033

Je zult een beetje slim moeten zijn met de manier waarop je beloningen gebruikt en kiest, wil je er het beste uit halen. En daar gaat dit artikel over.

Hoe beloningen werken om gedrag te veranderen

Hondentraining gaat over het veranderen van gedrag. We ontdoen ons van gedrag dat we niet leuk vinden, zoals janken en opspringen. En leren, of vergroten, gedrag dat we wel leuk vinden, zoals ‘zit’, ‘af’ en ‘blijf’.

Naarmate de studie van de gedragswetenschap bij dieren zich heeft ontwikkeld, hebben we meer ontdekt over hoe en waarom beloningen werken om gedrag te veranderen.

Beloningen versterken goed gedrag

Eenvoudig gezegd, beloningen vergroten de kans dat het gedrag waarmee ze gepaard gaan herhaald wordt.

Ze zijn wat we noemen versterkers van gedrag, ze maken gedrag sterker. Denk aan gewapend beton!

Goed gebruikt, maken beloningen gedrag sterker en betrouwbaarder.

Honden doen wat hen ten goede komt

Alle dieren reageren op goed getimede beloningen (bekrachtigers), door het versterkte gedrag vaker te herhalen.

Het is gewoon de natuurlijke manier om ervoor te zorgen dat ze gedijen.

Als het graven op een bepaalde plaats je altijd iets lekkers oplevert, of het bewegen op een bepaalde manier voorkomt dat een andere hond je aanvalt, nou, dan is het logisch om dat weer te doen.

Uw hond helpen goed gedrag aan te leren

Het herhalen van gunstig gedrag is één manier waarop we leren de omgeving in ons voordeel te gebruiken.

Hoe beloningen kiezen en gebruiken voor geweldige resultaten bij puppytraining
Gelukkig kunt u gebruik maken van dit basis leersysteem en het in uw voordeel ombuigen, om uw hond te helpen goed te leren zijn!

Effectief gebruikt zijn beloningen een krachtig instrument en kunnen we het gebruik van correcties in onze hondentrainingsprogramma’s verminderen of zelfs achterwege laten.

Maar het sleutelwoord is “effectief”.

Het laatste wat u wilt is uw hond omkopen om zich goed te gedragen, of uw tijd of geld verspillen aan beloningen die helemaal niet werken!

Laten we eens kijken naar enkele beloningen die hondentrainers van oudsher gebruiken.

Traditionele beloningen voor honden – aaien en prijzen

Traditioneel zijn beloningen voor honden een vriendelijk woord, een klopje of wat lof. Vooral tijdens de vroege gehoorzaamheidstraining.

Dit zijn de beloningen die ik gebruikte toen ik voor het eerst begon met hondentraining. Als u uw eerste pup een paar jaar geleden trainde, zijn dit waarschijnlijk de beloningen die u ook gebruikte.

Helaas zijn er enkele problemen met deze aanpak.

Problemen met traditionele beloningen voor honden – aaien en prijzen

We weten nu dat verbale aanmoediging en aaien voor de meeste honden van relatief weinig waarde zijn.

Gedragsdeskundigen hebben dit al lang begrepen, maar we hebben nu studies die ons helpen begrijpen en accepteren hoe ineffectief lof alleen is, bij het veranderen van hondengedrag.

Gelukkig zijn er veel krachtiger beloningen beschikbaar voor hondentrainers.

Wat gebeurt er als je vertrouwt op lof?

Omdat aaien en vooral lof niet hoog gewaardeerd worden door honden, zullen trainers die proberen te vertrouwen op deze laagwaardige beloningen, ook “correcties” (of milde vormen van bestraffing) moeten gebruiken tijdens het trainingsproces, willen ze succesvol zijn in het creëren van een gehoorzame reactie op hun commando’s.

0001-114200462Vanwege de slechte keuze van beloningen werd lange tijd algemeen aangenomen dat het gewoon niet mogelijk was om een hond effectief te trainen zonder enige vorm van correcties.

En dat honden die niet gestraft worden wild of slecht opgroeien.

We weten nu echter dat niet alleen deze traditionele trainers hun beloningen vaak ineffectief gebruikten.

Meestal gebruikten ze de verkeerde beloningen.

In feite gebruikten ze vaak helemaal geen beloningen.

Wat is een goede beloning voor een hond?

Als we beloningen gaan gebruiken om een hond effectief te trainen, moeten we eerst vaststellen wat een goede beloning is.

Een goede beloning voor elke hond is iets wat hij waardeert.

Het is per definitie een bekrachtiger die het potentieel heeft om gedrag te verhogen of te versterken.

Als een klopje op het hoofd het enthousiasme van uw hond om te zitten niet vergroot, dan is het niet het versterken van de zit. En een beloning die het gewenste gedrag niet versterkt is niet echt een beloning.

De beste beloningen voor honden

De beste beloning om te gebruiken bij het trainen van een nieuw gedrag, of bij het aanleren van een bekend gedrag op een nieuwe plaats of in een meer uitdagende situatie, is een beloning die een zeer hoge waarde heeft voor de hond.

Beloningen met een hoge waarde worden meestal geassocieerd met basisdriften zoals honger en dorst, of die krachtige instinctieve driften bevredigen, zoals de drang om te jagen of te jagen.

Later in de training, als uw hond ‘vloeiender’ wordt in het reageren op uw commando’s, kunt u beloningen met een lagere waarde gebruiken en hun frequentie verminderen. We zullen op deze manier kijken naar het vervagen van beloningen, in een ander artikel. Maar voor nu is HOGE waarde de sleutel.

De juiste beloning voor uw hond

De rechts beloning voor uw hond is er een die hij hoog waardeert. En dat is handig, en snel voor u te leveren.

Als uw hond een obsessieve ballenjager is, zult u veel meer succes hebben met het trainen van ballen als beloning, dan met prijzen of aaien.

Aan de andere kant wilt u niet tien minuten besteden aan het geven van een beloning aan uw hond voor een enkele ‘down’, want u wilt minstens tien andere ‘downs’ in uw trainingssessie kunnen passen.

Verschillende honden waarderen verschillende dingen

Natuurlijk zijn, net als wij, verschillende honden gepassioneerd over verschillende dingen.

Honden getraind om drugs of explosieven op te sporen worden vaak als jongvolwassenen gekozen vanwege hun ‘ball drive’, want hoe intensiever ze die bal willen, hoe makkelijker ze te trainen zijn.

0001-114194227

Maar als je je hond als pup hebt gekocht, kun je hem niet selecteren op basis van zijn voorkeuren en afkeuren, dus moet je werken met wat je hebt.

De beloningen van uw hond kiezen

Negen van de tien keer is de beste keuze van beloning voor een pup in eerste instantie voedsel, eenvoudigweg omdat alle honden graag eten, en omdat een hond een kleine traktatie in minder dan twee seconden kan doorslikken. Maar speelgoed kan ook een belangrijke rol spelen, vooral later in het trainingsproces.

Naarmate de training vordert, krijgt u meer mogelijkheden om speelgoed en spelletjes te gebruiken om gedragingen te versterken, als dat is wat uw hond het leukst vindt.

Honden trainen met speelgoed

Beloningswaarden goed krijgen heeft alles te maken met inlevingsvermogen. Plaats jezelf in de schoenen van je ‘hond’ en zoek uit wat hij echt aantrekkelijk vindt.

Sommige honden waarderen bepaalde activiteiten hoger dan andere.

Niet elke hond vindt het heerlijk om achter een bal aan te rennen, of een speeltje te vangen, maar velen wel. Anderen vinden het misschien leuk om een minuut of twee aan een touw te trekken.

En u kunt de gehechtheid van uw hond aan bepaalde speeltjes beïnvloeden door de toegang ertoe te beperken, zodat ze specialer zijn.

Beloningen in de moderne hondentraining

Op een of twee uitzonderingen na worden alle diensthonden, en honden die tegenwoordig tot hoge niveaus van gehoorzaamheid worden getraind, getraind met behulp van speeltjes en/of voedsel.

Dit omvat politiehonden, militaire honden en geleidehonden. Honden die explosieven, drugs, ziektes en chemicaliën opsporen. En honden die meedoen aan gehoorzaamheid, behendigheid en werkproeven.

De kans is groot dat u voedsel of speelgoed moet gebruiken als beloning voor uw hond of puppy.

Het belangrijkste nadeel van het gebruik van speelgoed, is dat het langer duurt om elke beloning te voltooien. Om die reden alleen al, hoe enthousiast ze ook zijn over speelgoed, moeten alle honden leren om in de eerste plaats met voedsel te werken.

Trainen met voedsel

Sommige mensen hebben een mentale blokkade over trainen met voedsel. Ze associëren voedsel met omkoping en bedrog.

Ook ik had ooit deze ‘mentale blokkade’, maar ik ben er uiteindelijk overheen gekomen. Het is iets waar we allemaal overheen moeten. Je zult je veel beter voelen als je het achter je hebt gelaten.

Het is belangrijk dat we onderscheid maken tussen het gebruik van voedsel als omkoper, en het gebruik van voedsel als krachtige bekrachtiger.

Het gebruik van voedsel als bekrachtiger

Gebruikt als bekrachtiger kan voedsel geheel nieuw gedrag creëren, en complexe ketens van gedragingen opbouwen. Het is draagbaar, aantrekkelijk voor alle honden en zeer snel te geven.

Sommige mensen zeggen dat hun honden niet van voedselbeloningen houden, of ze niet aannemen, maar dat komt gewoon omdat ze proberen het voedsel te geven wanneer de hond ‘over de drempel’ is. We zullen daar in een ander artikel dieper op ingaan.

Alle honden kunnen worden getraind om met voedsel te werken, maar om dit scenario te vermijden is het een goed idee om uw puppy vanaf het allereerste begin met voedselbeloningen te laten beginnen.

Veel mensen maken zich zorgen dat voedsel kan worden gezien als omkopen. Hoe kunnen we er dan zeker van zijn dat we onze honden niet omkopen als we trainen met traktaties?

Daar komen we zo op terug, maar laten we eerst een paar ideeën geven voor de soorten voer die je bij de training kunt gebruiken.

Trainingstraktaties voor puppy’s en oudere honden

Mensen verwijzen vaak naar voedsel dat bij training wordt gebruikt bij traktaties. Dit impliceert nogal dat we bij training luxe voer gebruiken dat de hond op een ander moment niet zou krijgen. Dit is niet noodzakelijkerwijs het geval.

In feite kan bij jonge pups een groot deel van de training gewoon gebeuren met hun normale dagelijkse voedselrantsoen. Zorg er alleen voor dat u wat u voor de training gebruikt, aftrekt van hun dagelijkse portie, zodat u uw hond niet overvoert.

Er zijn ook andere gewone huishoudelijke voedingsmiddelen die in kleinere hoeveelheden kunnen worden gebruikt als trainingstraktaties. Kleine blokjes harde kaas of toast zijn handig en niet te rommelig.

Als je echt hoogwaardige beloningen nodig hebt, moet je, als je voedsel gebruikt, de inzet wat verhogen. En dit kan een tijdje rommelig worden.

Zachter voedsel zoals stukjes gebraden kip of rundvlees zijn uitstekende hoogwaardige traktaties, evenals verschillende soorten vis uit blik – sardientjes zijn populair.

Natuurlijk telt niet alleen wat je als traktatie gebruikt, maar ook de manier waarop je het gebruikt. Laten we eens kijken naar omkoping.

Koop je je hond om?

Voedsel aangeboden als aansporing aan een hond, is omkoping. Omkoping is een ineffectief beheersinstrument bij elke hond die niet letterlijk verhongert.

Om er zeker van te zijn dat u uw hond niet omkoopt, moet u ervoor zorgen dat u de principes van positieve versterkingstraining begrijpt.

U moet het voedsel geven als versterking aan het einde van een gewenst gedrag. Niet het voedsel gebruiken om het gedrag in de eerste plaats uit te lokken.

Bewaar uw trainingsvoer in een zakje of zakje en laat de hond nooit voer zien voordat hij uw instructies correct heeft opgevolgd of het gedrag heeft aangeboden waarnaar u op zoek bent.

Daarnaast zijn er nog een paar regels die u moet volgen om voedsel effectief te gebruiken als trainingsmiddel.

Timing van het geven van beloningen

Timing van beloningen is cruciaal. Een gedrag wordt alleen versterkt als de beloning op het juiste moment wordt gegeven. Dit betekent meestal terwijl de actie die u wilt dat de hond onderneemt nog bezig is of net is voltooid.

Het gebruik van een event marker kan u helpen een paar seconden speling te krijgen, omdat het u in staat stelt de beloning toe te dienen kort nadat het gedrag is beëindigd.

Een event marker koopt u wat tijd en helpt uw hond te identificeren waarvoor hij beloond wordt. Bekijk dit artikel om uit te vinden hoe u een event marker kunt gebruiken: Event markers in hondentraining

Het juiste beloningsschema opstellen

Het belonings’schema’ beschrijft de verhouding van gedragingen die beloond worden, en het patroon waarin het beloonde gedrag ‘gerangschikt’ wordt.

Dat klinkt een beetje ontmoedigend, maar het is gemakkelijk als we het opsplitsen.

Continue versterking

In een continu bekrachtigingsschema wordt elk correct gedrag beloond.

Als uw hond tien keer zit, krijgt hij tien beloningen, één na elke zit.

Intermitterende versterking

Bij een intermitterend versterkingsschema worden slechts enkele van de correcte gedragingen van uw hond beloond, andere correcte gedragingen worden genegeerd.

U zou bijvoorbeeld om de andere zit kunnen belonen, zodat uw hond vijf beloningen krijgt voor tien zitjes.

Het probleem hiervan is dat de hond dan kan gaan voorspellen welke zitjes beloond zullen worden, en dit kan de zitjes waar de hond geen beloning voorspelt verzwakken.

Willekeurige versterking

Bij een willekeurig schema van versterking zijn de beloningen “intermitterend” en is er geen logisch patroon in de manier waarop het “beloonde” gedrag wordt geregeld.

Dit betekent dat de hond niet kan voorspellen welk correct gedrag zal resulteren in een beloning, en welk gedrag zal worden genegeerd.

Dit is belangrijk omdat studies hebben aangetoond dat als honden kunnen voorspellen wanneer er ‘geen beloning’ komt, hun prestaties eronder zullen lijden.

Waarom honden niet continu belonen?

Het voordeel van intermitterende versterking is dat het kan helpen om gedrag te ‘fixeren’ of te versterken door de beloning aantrekkelijker of waardevoller te laten lijken.

In de natuur zijn beloningen zelden voorspelbaar of continu, en dieren hebben zich aangepast door “volharding” te ontwikkelen ten opzichte van intermitterende beloningen.

Wij noemen dit soms “het gokeffect”, omdat het de kern vormt van verslaving aan gedragingen waarbij beloningen onvoorspelbaar en variabel van waarde zijn.

Kiezen welk schema te gebruiken

We kunnen verschillende schema’s van versterking gebruiken, op verschillende momenten in het trainingsproces van de hond.

Een continu schema wordt gebruikt om een nieuw gedrag vast te stellen of om een bekend gedrag te trainen in meer uitdagende situaties.

Een willekeurig schema wordt vaak gebruikt voor het fixeren en onderhouden van gedrag.

Een willekeurig schema kan variëren in beloningsintensiteit. Het kan veel frequente beloningen van hoge waarde bevatten, of slechts een paar beloningen van lage waarde.

De overgang van continue naar willekeurige versterking of van hoogwaardige naar laagwaardige beloningen staat bekend als het “vervagen” van de beloningen. En het kan problematisch zijn als het niet zorgvuldig gebeurt.

Problemen met het vervagen van beloningen

Als de waarde of frequentie van beloningen te ver daalt, kan het voordeel voor de hond zo onbeduidend worden, dat uw zorgvuldig getrainde gedrag begint te ontrafelen.

Veel mensen willen heel graag af van het gebruik van voedsel bij de training. Waarschijnlijk vanwege oude vooroordelen over voedsel als bedrog of omkoping.

Het gevolg hiervan is dat onervaren trainers beloningen te ver en te snel vervagen, met soms desastreuze resultaten.

Als gevolg daarvan stappen sommige moderne professionele hondentrainers af van het helemaal vervagen en raden ze hun leerlingen aan om het bij continue versterking te houden.

Mijn persoonlijke gevoel is dat dit jammer is omdat voorzichtig fading gedrag kan versterken. Maar ik kan begrijpen waarom ze voor deze aanpak hebben gekozen.

De beloningen van uw hond zorgvuldig beheren

Wanneer we voor het eerst een nieuw gedrag tot stand brengen, kunnen we een continu schema van krachtige beloningen nodig hebben.

Als het nieuwe gedrag gevestigd is en de hond “vloeiend” wordt, gaan we over op een willekeurig schema van versterking, en we “vervagen” van frequente naar minder frequente beloningen binnen dit schema, op voorwaarde dat het gedrag sterk blijft.

Maar zodra we een grotere moeilijkheidsgraad introduceren – nieuwe, meer opwindende locatie, meer duur, meer afstand van de geleider, enz, moeten we die beloningen weer opvoeren.

Hoe minder intrinsiek belonend het gedrag is dat u van de hond vraagt, hoe hoger de waarde van de beloning die u moet gebruiken.

Veelgemaakte fouten bij het belonen van honden

Veel mensen proberen te weinig en te snel te belonen. Of zien zelfs helemaal af van beloningen.

Als je bijvoorbeeld met een jonge hond aan de lijn loopt, en je wilt niet dat hij gaat trekken, moet je om te beginnen heel vaak belonen.

Misschien om de twee of drie seconden in gebieden met afleiding.

Dit zal niet eeuwig duren, maar als je te snel probeert af te stappen van beloningen kun je gemakkelijk eindigen met ingesleten problemen zoals trekken aan de lijn.

Het helemaal loslaten van beloningen zal ertoe leiden dat je getrainde gedrag uitsterft. Of je zult uiteindelijk je toevlucht nemen tot straf om de resultaten te krijgen die je wilt.

Afleiding introduceren in uw hondentraining

Wanneer we beginnen met het introduceren van afleiding in onze hondentrainingen, moeten we misschien terugkeren naar het gebruik van zeer krachtige beloningen.

Het is één ding om een hond te vragen te zitten en te blijven in uw keuken, het is iets heel anders om hem te vragen te zitten en te blijven terwijl een groep honden in de buurt aan het spelen is.

Hoe krachtiger de afleiding, hoe krachtiger de beloningen moeten zijn. In eerste instantie.

We moeten ook weer terug naar ons ‘continue schema van versterking.

Dan, als de hond de nieuwe vaardigheid begrijpt, kun je de beloningen verminderen tot minder frequente intervallen.

Dat is totdat je de lessen nog moeilijker wilt maken. Dan is het weer terug naar krachtige beloningen. Laten we deze informatie samenvatten met een paar regels

Regels voor het juiste gebruik van beloningen bij hondentraining

Het is mogelijk een hond tot een zeer hoog niveau te trainen met alleen beloningen. Mits die beloningen zorgvuldig worden gekozen en gegeven. We moeten een paar eenvoudige regels volgen.

  • Beslis wat uw hond belonend vindt
  • Kies hoogwaardige beloningen voor nieuw gedrag of in nieuwe situaties
  • Lever bij of onmiddellijk na het vereiste gedrag
  • Gebruik een event marker voor de beste resultaten
  • Beloon zeer vaak voor nieuw gedrag of in nieuwe situaties
  • Intermitterende beloningen die willekeurig worden gegeven, kunnen helpen om gedragingen die uw hond goed kent te herstellen.
  • Beloningen te ver of te snel laten vervagen zal resulteren in een afbraak van uw training.
  • Als u helemaal stopt met belonen, zal uw training sterven, tenzij u uw hond gaat straffen.

Hoe effectieve beloningen te gebruiken en te kiezen

Moderne hondentrainers hebben de neiging om krachtiger beloningen te gebruiken in hun hondentrainingsprogramma’s dan traditionele trainers deden.

Deze beloningen omvatten voedsel, en activiteiten waar de individuele hond zich sterk toe aangetrokken voelt. Deze activiteiten kunnen verschillen van ras tot ras en kunnen bestaan uit touwtrekspelletjes of mogelijkheden om een bal of een speeltje te apporteren.

De hond beslist wat belonend is

Een belangrijke ontwikkeling in de hondentraining van de laatste jaren is de erkenning dat wij als eigenaren of trainers niet de beste mensen zijn om te bepalen welke beloning het beste is voor elke individuele hond.

Het is belangrijk te erkennen dat alleen uw hond ‘waarde’ kan toekennen aan een beloning.

Traditionele trainers kunnen sterk het gevoel hebben dat een hond moet werken uit liefde en respect voor zijn baas. En dat de beste beloning voor een goede hond genegenheid van zijn baas moet zijn. Ze ontkennen misschien de ware voorkeuren van de hond.

De waarheid is dat alleen de hond kan beslissen of hij liever aan een touw trekt of biefstuk eet, alleen de hond weet of het vangen van een frisby meer waarde voor hem heeft dan een zachte aai over zijn oren. Jouw taak is om uit te zoeken wat hij het leukst vindt.

Gebruik je observatievermogen

U kunt observeren hoeveel waarde uw hond hecht aan een beloning, maar u kunt niet in eerste instantie beïnvloeden hoe de hond denkt over de beloningen die u hem aanbiedt. Het hangt allemaal af van waar zijn prioriteiten liggen.

Als uw hond een blijvende passie heeft voor het achtervolgen van frisbees, zal deze activiteit hem meer belonen dan het stukje droog koekje dat sinds afgelopen dinsdag in uw zak zit.

Dit is niet iets wat je op korte termijn kunt veranderen. Hoewel u na verloop van tijd wel kunt beïnvloeden hoe uw hond denkt over beloningen zoals voedsel, door ze slim te gebruiken. We bekijken hoe u dit kunt beïnvloeden in ons artikel Wat te doen als voer niet werkt.

Goede trainers observeren de werkelijke voorkeur van hun honden met een open geest en kiezen hun beloningen dienovereenkomstig. Ze zijn niet geobsedeerd door het feit dat de hond liever frisbee speelt dan geknuffeld wordt, maar gebruiken de informatie die ze hebben om de meest effectieve beloning voor de betreffende taak te kiezen.

We gaan verder.

Studies hebben aangetoond dat lof alleen niet voldoende waardevol is voor honden, om gebruikt te worden als gedragsversterker. Met andere woorden, ‘brave hond’ zeggen is niet krachtig genoeg als beloning om een gehoorzame reactie bij uw pup te bewerkstelligen.

Vanwege het gemak en de leveringssnelheid is voedsel vaak de beloning van eerste keuze voor serieuze hondentrainers, en veel van de oefeningen op deze website maken gebruik van voedsel als trainingshulpmiddel.

Moderne hondentraining is een heel nieuw balspel, gebaseerd op bewezen wetenschappelijke principes en iedereen kan erin slagen. De dagen van een tik op de kop voor goed gedrag en een tik op de kont voor slecht gedrag, zijn al lang voorbij. En u gaat veel meer plezier beleven aan de moderne trainingsmethoden van vandaag.