Hoe een ondeugende hond te trainen: 3 regels om je te helpen

hoe train je een ondeugende puppyUitzoeken hoe je een ondeugende hond moet trainen kan zelfs ervaren eigenaren een gestrest gevoel geven.

Maar geen paniek!

Ik ben hier om te helpen.

Je bent niet alleen

Wanneer u worstelt met een ondeugende puppy, of probeert om te gaan met een moeilijke volwassen hond, kunt u zich erg alleen voelen.

Het kan moeilijk zijn om te beslissen wat je nu moet doen.

Of u kunt merken dat u zich probeert te concentreren op specifieke aspecten van het gedrag van uw hond, terwijl het probleem in feite zowel algemener als eenvoudiger is.

Ik wil u echt helpen die uitdagingen te overwinnen en veel plezier te beleven aan het trainen van uw hond. Daarom heb ik 3 belangrijke regels opgesteld om u te helpen tot op de bodem uit te zoeken waarom uw hond zich misdraagt, en wat u eraan kunt doen.

Ik heb ook een e-maillijst opgezet om zoveel mogelijk mensen te helpen met regelmatige tips om u de komende weken op weg te helpen! Deze tips zouden veel van uw vragen over hondentraining moeten beantwoorden.

Je kunt mijn wekelijkse e-mailtips krijgen door je e-mailadres in dat vakje te knallen. Meestal ontvang je één of twee e-mails per week. Soms voeg ik er een extra toe, maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Er is een uitschrijfknop in elke e-mail, zodat je ze kunt uitschakelen als je klaar bent!

Waarom is mijn hond zo ondeugend?

Een van de eerste dingen die mensen zich afvragen als ze te maken hebben met een ondeugende hond is ‘waarom?’

De veronderstelling is vaak dat er een probleem is met de hond.

Gelukkig ligt het probleem zelden bij de hond. Het is bijna altijd ontstaan door de manier waarop de hond is geleid of getraind.

Dat is goed nieuws, want dan kunnen we die ondeugendheid omkeren door opnieuw te beginnen en de hond anders te behandelen met een doordacht trainingsprogramma.

We zullen dat zo meteen wat nader bekijken.

Waarom is mijn puppy zo ondeugend?

Dit advies hierboven geldt net zo goed voor ondeugende puppy’s als voor oudere honden.

Hoewel als het om puppy’s gaat, is veel van wat vaak als ondeugendheid wordt beschouwd, vaak gewoon normaal puppygedrag.

Zaken als omgaan met niet luisteren, potje ongelukjes, bijten en kauwen vormen de basis van onze cursus Puppy Ouderschap, omdat het dingen zijn die elke puppy-eigenaar meemaakt.

Puppy’s zijn puppy’s!

Dat betekent niet dat je het eeuwig moet pikken, maar het zou je hoop en geruststelling moeten geven. Dit soort ondeugendheid is eigenlijk normaal.

Hoe een ondeugende hond of puppy te trainen

Wanneer u beslist hoe u een ondeugende hond of puppy moet trainen, is het belangrijk dat u zich houdt aan de volgende principes of regels die u zullen helpen om succesvol te trainen.

Als u deze regels leest en begrijpt, zult u het gemakkelijker vinden om uw hond te trainen.

Ze liggen ten grondslag aan hoe ik mijn honden train, en hoe ik de inhoud van de Foundation Skills online cursus op Dogsnet ook heb gevormd.

Waarom hebben we deze regels voor hondentraining nodig?

Principes zijn de vaak ongeschreven, onuitgesproken regels die ons door ons dagelijks leven leiden.

Hoe een ondeugende hond te trainen - 3 regels om je te helpenEen aantal principes in het hart hebben helpt ons om de juiste beslissingen te nemen in alle aspecten van het leven, en hondentraining is daarop geen uitzondering.

Bij ondeugende honden is het vaak verleidelijk om al onze principes het raam uit te laten vliegen, en haastig te reageren, zonder het resultaat te overwegen.

Het opschrijven van deze honden trainingsprincipes in de vorm van een set regels, helpt ons op het juiste pad te blijven als we onze honden trainen.

Wanneer je een ondeugende of moeilijke hond of puppy probeert te trainen, is het gemakkelijk om afgeleid te raken en af te dwalen van het pad van goede training. Het is dus nog belangrijker dan ooit, dat u zich houdt aan regels of principes die u helpen succesvol te trainen.

Laten we eens kijken naar de eerste regel

Regel 1: Hondenmanagement vóór hondentraining

Zoveel mensen proberen hun hond te trainen, in situaties waarin ze het resultaat niet kunnen controleren. Bijvoorbeeld, ze proberen hun loslopende puppy te leren te komen als ze hem roepen op het strand, waar meeuwen zijn om op te jagen.

Je moet je hond beheersen voordat je hem probeert te trainen.

Dit betekent vaak het gebruik van een lange lijn aan zijn tuig.

Je kunt een hond bijvoorbeeld niet leren niet op konijnen te jagen, terwijl je hem toch toestaat op konijnen te blijven jagen.

Of een puppy leren niet op meeuwen te jagen terwijl hij wel op meeuwen jaagt.

Je moet kunnen controleren wat er gebeurt als je hem een cue of commando geeft. Toch slagen veel mensen daar niet in.

Als u erin wilt slagen een hond te leren niet stout te zijn, moet u een alternatief gedrag trainen in de situaties waarin stoutheid voorkwam.

Puppy Zones!

Een andere goede oplossing is om hem simpelweg de gelegenheid te ontzeggen om zich in de eerste plaats aan het ondeugende gedrag over te geven. Dit is vaak de beste aanpak bij veel voorkomende puppyproblemen.

Als u bijvoorbeeld niet wilt dat uw puppy op de hoeken van uw beste tapijten en kussens kauwt, zet dan een babyhekje over de woonkamerdeur, zodat hij daar niet zonder toezicht naar binnen kan gaan.

Een puppy speelhok is een andere optie voor grote open huizen.

En voordat een hond het leuke ‘alternatieve’ gedrag kan leren dat u wilt, zoals naar uw gefluit komen, moet hem vaak worden belet een slecht gedrag uit te voeren, zoals in de tegenovergestelde richting rennen.

Het is een beetje als voorkomen voor genezen, het is logisch hoe je het ook bekijkt.

Regel 2: Neem aan dat het jouw schuld is, niet die van de hond.

Dit is een moeilijke. Vooral als u absoluut weet dat uw hond ondeugend is. Je hebt hem geleerd te ZITTEN en hij weet wat dat betekent, en nu wil hij niet zitten tenzij het hem behaagt.

Hoe kan dat nou jouw schuld zijn?

Iemand plaatste eens een commentaar op een van mijn websites, waarin hij vroeg waarom ik impliceerde dat een probleem de schuld van de eigenaar was, terwijl het duidelijk de schuld van de hond was?

En ik kan dit benadrukken. Dat kan ik echt.

Makkelijke honden, moeilijke honden

Sommige honden zijn ongelooflijk uitdagend, terwijl andere honden gewoon zo gemakkelijk zijn dat de gemiddelde vijfjarige ze zou kunnen trainen.

Maar het is een feit dat alle honden getraind kunnen worden. Zelfs de moeilijke, en met moeilijk bedoelen we meestal afgeleid.

Honden zijn gemakkelijk te trainen als ze niet erg geïnteresseerd zijn in andere mensen, of in andere honden. En als ze niet veel van jagen of rondrennen houden. Maar weet je, dit geldt niet voor heel veel jonge honden.

De meeste mensen zullen uitdagingen hebben om een jonge en gezonde hond te trainen, omdat honden graag dingen doen die wij niet willen.

De meeste honden zullen worden afgeleid door bepaalde situaties, en de oplossing daarvoor is de hond te trainen om te gehoorzamen terwijl hij onder afleiding staat. Gelukkig kan dit gedaan worden

Maar is mijn hond zo ondeugend

Wanneer honden en puppy’s ondeugend zijn, is dat vaak omdat ze afgeleid zijn. U weet hoe gemakkelijk het is om uw puppy te laten zitten als u met z’n tweeën alleen bent, en hoe alles in duigen valt als er andere honden in de buurt zijn, of als de kinderen uit school komen.

Een hond trainen om u te gehoorzamen in aanwezigheid van intense afleiding is een vrij eenvoudig proces.

Maar het kan tijdrovend zijn, en het begint met het aanvaarden van de verantwoordelijkheid. Dat is vaak het langste deel!

Maar hier is het belangrijkste.

Zolang de hond de schuld krijgt, wordt hij niet getraind….

Het is bijvoorbeeld belangrijk om de verantwoordelijkheid te nemen voor het feit dat onze hond nog steeds wordt afgeleid door andere honden, en om hem actief te gaan trainen om te gehoorzamen terwijl er andere honden in de buurt zijn.

Regel 3: Maak van uw hond een winnaar

Winnen – of ‘het goed doen’ is voor honden net zo prettig als voor ons! Ze houden van de beloningen die horen bij winnend gedrag, de traktaties, de spelletjes, de aandacht. Het is allemaal goed. En winnen voelt goed.

Toch stellen we onze honden zo vaak in staat om te falen.

We hebben haast. We leggen de lat te hoog, of we versterken gedrag niet effectief, zodat de hond het hart en de belangstelling voor het hele trainingsproces verliest.

Veel voorkomende oorzaken van mislukte hondentraining zijn:

  • Omkopen in plaats van belonen
  • Beloningen van slechte kwaliteit
  • Onregelmatige beloningen
  • Te veel vaardigheden tegelijk aanleren
  • Taken te complex maken

Laat u niet verleiden uw hond om te kopen om zich te gedragen, omkopen is nergens een lange termijn oplossing voor. En wees niet gemeen met uw trainingsbeloningen, vooral wanneer u nieuw gedrag aanleert, of oud gedrag traint in nieuwe en meer uitdagende omgevingen.

Weet u niet zeker hoe omkopen verschilt van belonen met voedsel? Ontdek hier hoe je voedsel (en andere beloningen) effectief kunt gebruiken: Hoe effectieve beloningen kiezen en gebruiken bij hondentraining

Vergeet niet om taken haalbaar te maken. Verhoog niet de duur, of de afleiding naar het volgende niveau, totdat de hond bekwaam is in deze. Maak één vaardigheid echt vloeiend voordat je de volgende aanleert.

Het lijkt misschien gezond verstand, maar je laat je gemakkelijk meeslepen, en eindigt met een hond die meer faalt dan slaagt.

Management komt eerst

Veel ongewenst gedrag is voor honden zeer belonend. Hieronder vallen gedragingen als opspringen, achtervolgen, spelen met andere honden enz.

Je hebt geen kans om leuk alternatief gedrag te trainen zoals ‘komen wanneer je geroepen wordt’, of mensen begroeten in een ‘zit’, terwijl je de hond toch toestaat door te gaan met eerder slecht gedrag.

Management moet vóór training komen, als je daar niet voor zorgt, zet je jezelf en je hond opnieuw op om te falen.

Verantwoordelijkheid aanvaarden voor het slechte gedrag van uw hond is een kritische sleutel tot trainingssucces. Zodra u dit hebt gedaan, bent u in staat de manier waarop u zijn gedrag onder controle houdt te veranderen, en daarin ligt het succes.

Ten slotte moet u uw hond gedurende het hele trainingsproces in staat stellen om te winnen, en dit betekent vaak dat u de training in babystapjes moet opsplitsen, en dat u de tijd die u samen aan de training besteedt goed moet overdenken en plannen.

Hoe een ondeugende hond te trainen

Dit kan in het begin ontmoedigend lijken, maar het is enorm lonend en zelfs plezierig, als je eenmaal in het ritme en de gewoonte van dagelijkse trainingssessies komt.

Dus daar hebben we het

  1. Eerst beheren, dan trainen.
  2. Neem verantwoordelijkheid
  3. Maak van uw hond een winnaar

Deze drie principes zijn voor mij heel nuttig geweest, en ik hoop dat jij ze ook nuttig vindt! Ga voor online training naar de sectie Training van Dogsnet. En voor meer informatie over elk aspect van het trainen van je hond kijk op: Hondentraining, Gehoorzaamheid, Goede manieren en plezier!

Gerelateerde artikelen