Zijn hypoallergene honden echt allergievrij en welke rassen zijn het beste?

labradoodle

Hypoallergene honden zijn rassen of mengsels die niet zoveel vacht of huidschilfers afgeven als andere rassen. Ze zijn daarom gemakkelijker voor mensen met een hondenallergie om hun huis mee te delen. Ze hebben meestal een strakke, krullende vacht die de losse haren in de war brengt en voorkomt dat ze op uw tapijt, vloerkleden en meubels gaan verharen, zoals honden met een korte of dubbele vacht dat doen. Van poedels, Labradoodles, Bichon Frise, Goldendoodles, Maltezers, Portugese waterhonden en Coton de Tulear wordt beweerd dat ze allemaal hypoallergeen zijn. Maar de realiteit is helaas niet zo eenvoudig. Vandaag bekijken we hoe honden werkelijk allergenen verspreiden via hun vacht, huidschilfers en speeksel. We delen de beste hypoallergene honden voor uw specifieke allergie. En tips voor wat u als hondenallergielijder kunt doen om gelukkig te leven met een hond, zoals het gebruik van een HEPA-filter of het regelmatig baden en verzorgen van uw huisdier.

Inhoud


De opkomst van de hypoallergene honden

Als je ervan droomt om een hond in huis te halen, maar jij of een familielid heeft allergieën, dan kan dat een frustrerende teleurstelling zijn. We houden van onze honden als familieleden, en het idee van het missen van die relatie kan diep verontrustend zijn. Maar sinds de jaren 1980 hebben we een golf van mensen gezien die beweren het antwoord te hebben: hypoallergene honden. En in 2009 kwamen hypoallergene hondenrassen echt in het nieuws.

Barack Obama vertelde journalisten dat de nieuwe Eerste Hond een hypoallergeen ras moest zijn, vanwege de allergieën van zijn dochter Malia (ze adopteerden een Portugese Waterhond, Bo).

Zijn Hypoallergene Honden Allergievrij?

Sindsdien hebben honderdduizenden toekomstige hondeneigenaren elk jaar onderzoek gedaan naar de beste hypoallergene honden voor verkoop of adoptie. Maar tegelijkertijd hebben onderzoekers de wetenschap achter deze zogenaamd allergiearme honden getest. En ontdekten dat de werkelijkheid niet zo rechtlijnig is.

In dit artikel onderzoeken we of er echt zoiets bestaat als een niet-allergische hond. En of het ooit mogelijk is om je huis te delen met een hond als je allergieën hebt.

Waardoor worden hondenallergieën veroorzaakt?

Het geheim om erachter te komen of er allergievriendelijke honden bestaan, begint met het begrijpen van uw allergieën. Het zijn niet de haren van honden die allergieën veroorzaken, maar ongelooflijk kleine eiwitmoleculen in hun speeksel, urine en huidschilfers (microscopische deeltjes die voortdurend van hun huid afvallen).

Deze proteïnen zijn zo klein dat als huidschilfers worden uitgescheiden en urine en speeksel opdrogen, ze gemakkelijk in de lucht terechtkomen, waar ze door mensen worden ingeademd.

Mensen met een allergie hebben een overgevoelig immuunsysteem. Dit systeem ziet deze eiwitten als schadelijk, en valt ze aan alsof het een bacterie of een virus is. Die reactie veroorzaakt dan de gevreesde symptomen van allergie.

Hypoallergene honden per ras

Hoewel we graag willen benadrukken dat geen enkele hond volledig hypoallergeen is, produceren hondenrassen met een voorspelbare, niet-schurende vacht minder huidschilfers. En dat dit hen meer allergievriendelijk maakt.

Meer dan zestig hondenrassen zijn opgenomen op een of andere lijst van hypoallergene honden. De American Kennel Club heeft zijn eigen lijst, variërend van kleine hypoallergene honden (zij suggereren een Chinese Naakthond, of een Maltezer), tot grote hypoallergene honden (een Giant Schnauzer of en Afghan Hound), haarloze honden zoals de Xoloitzcuintli, en veel Terriers en Poedels daartussenin. Maar al deze honden produceren huidschilfers en speeksel met eiwitten die hondenallergieën bij mensen veroorzaken.

Hier zijn de hondenrassen die minder waarschijnlijk een reactie van een hondenallergielijder veroorzaken:

Speelgoedpoedel

rode speelgoedpoedel

Dwergpoedel

miniatuur poedel kleuren

Standaard Poedel

standaard poedel

Portugese Waterhond

Portugese Waterhond

Bichon Frise

bichon frise levensduur

Ierse Water Spaniel

irish water spaniel

Coton de Tulear

coton de tulear

Dwergschnauzer

dwergschnauzer

Lagotto Romagnolo

italiaanse hondenrassen

Bolognezer

Bolognese

Hongaarse Puli

hongaarse puli dreadlock honden

Ierse Terrier

irish terrier

Hypoallergene hondenrassenmixen

Bovendien kruisen veel fokkers nu de beste niet-harende honden met rassen die bekend staan om hun temperament. Dit heeft geresulteerd in een aantal excentrieke namen en zogenaamde “hypoallergene” hondenrassen zoals:

Door het beste van beide rassen te delen, zouden dit de beste honden voor mensen met een allergie moeten zijn, toch? Laten we eens dieper graven en uitzoeken wat wetenschappelijk onderzoek te zeggen heeft over deze niet-allergene honden.

Labradoodle

Leer meer over de rode Labradoodle!

Goldendoodle

baby goldendoodle meisje puppy

Cockapoo

cockapoo namen

De meest hypoallergene honden

Sinds de jaren ’80 hebben vele teams van onderzoekers aan universiteiten en ziekenhuizen verharende en niet-beharende honden vergeleken, evenals haarloze honden. Zij wilden ontdekken of een van deze honden minder huidschilfers produceert, of huidschilfers die minder allergenen bevatten.

In 2009 concludeerde het allergie leerboek Patterson’s Allergic Diseases dat alle hondenrassen allergenen produceren, inclusief de rassen die als hypoallergeen worden beschouwd. In 2011 bezochten Charlotte Nicholas en haar team van het Henry Ford Health System in Detroit de huizen van 173 gezinnen met zogenaamd hypoallergene honden.

Meer dan 60 verschillende rassen waren vertegenwoordigd, waaronder die welke door de American Kennel Club worden aanbevolen.

Het controleren van Allergenen in de Huizen van Hondeneigenaren

Zij maten de hoeveelheid Can f 1 in hun huizen – het hondseiwit in huidschilfers dat verantwoordelijk is voor minstens 50% van de hondenallergieën bij mensen. En ze vonden geen verschil in de hoeveelheid allergeen in huizen met hypoallergene honden in vergelijking met huizen met andere hondenrassen.

Vervolgens testte Doris Vredegoor van de Universiteit Utrecht in 2012 de vachten van Labradoodles, Poedels, Spaanse Waterhonden en Airedale Terrriers, en vergeleek de hoeveelheid Can f 1 met de vachten van niet-hypoallergene honden.

Deze keer vond ze zelfs meer allergeen in de vacht van de hypoallergene honden, en er was ook geen verschil in de hoeveelheid allergeen in de lucht.

Zijn hypoallergene honden een mythe?

Nee, niet helemaal. Er is genoeg anekdotisch bewijs van allergiepatiënten dat zij erin geslaagd zijn hondenmaatjes te vinden die hun allergieën niet opwekken.

Wat is er dan anders voor hen? De meeste studies die tot nu toe zijn uitgevoerd kijken naar het hondenallergeen dat de meeste mensen problemen bezorgt – Can f 1. Maar dat is slechts één van de vele, vele eiwitten in huidschilfers, urine en speeksel van honden.

Twee andere bekende, Can f 2 en albumine, veroorzaken allergische reacties bij ongeveer een derde van de allergiepatiënten. En er zijn nog meer eiwitten die nog niet geïsoleerd of onderzocht zijn.

Hypoallergene honden hebben alles te maken met chemie

Elke individuele hond produceert een uniek chemisch profiel van eiwitten. Anekdotisch leek het erop dat sommige rassen betrouwbaar minder allergeen waren dan andere, maar diepgaander onderzoek heeft aangetoond dat de variabiliteit tussen individuele honden binnen een ras extreem groot is. Dit komt door de complexe manier waarop hun lichaamschemie wordt geërfd van hun vader en moeder, en wordt nog door niemand volledig begrepen.

Bovendien is ons immuunsysteem volledig uniek voor ons, dus onze allergieën kunnen worden veroorzaakt door een bekend allergeen, of door een ander, minder vaak voorkomend allergeen. Dus als het gaat om het matchen van mensen en honden, is chemie de sleutel.

U kunt gemakkelijk allergisch zijn voor sommige honden en niet voor andere, maar het is niet zo eenvoudig als het kiezen van een bepaald ras! Behandel elke hond die je ontmoet als een individu. Een hond die hypoallergeen is voor iemand anders kan allergeen zijn voor u, en omgekeerd.

Beste Hypoallergene Honden

Soms worden eigenaren gevoelig voor hun honden na jaren van ongestoord eigendom. Of ze ontmoeten een partner of hebben kinderen die allergieën hebben.

Wanneer dit gebeurt, is de kans groot dat ze geen afscheid willen nemen van hun geliefde huisdier. Daarom heeft het team van het North West Lung Center in het Verenigd Koninkrijk bijna twintig jaar onderzoek gedaan naar hoe allergische baasjes en hun honden in gezondheid en harmonie naast elkaar kunnen leven.

Leven met een hondenallergie

Het team rapporteerde dat het niveau van Can f 1 op de vacht van een hond en in hun huidschilfers met maar liefst 86% kan worden verminderd door ze twee keer per week te wassen. Over meerdere weken kan dit ook de hoeveelheid allergeen in de lucht tot 60% verminderen. Zij ontdekten ook dat het gebruik van HEPA-luchtfilters (high efficiency particulate arresting) de hoeveelheid in de lucht zwevende allergenen in huizen met honden als huisdier aanzienlijk verminderde.

Uit onderzoek van de Wright State University in Ohio is ook gebleken dat het afstoffen van harde oppervlakken met een droge stofdoek en grondig stofzuigen van harde vloeren en tapijten effectieve methoden zijn om Can f 1 uit de omgeving te verwijderen.

De liefdadigheidsinstelling Allergy UK beveelt ook regelmatige verzorging aan, zodat er minder allergenen in de vacht van uw huisdier terechtkomen. Als u uw hond regelmatig moet wassen, vraag dan uw dierenarts om een geschikte shampoo aan te bevelen. Te veel wassen met een ongeschikte shampoo kan de huid van uw huisdier irriteren en de hoeveelheid huidschilfers die ze produceren doen toenemen.

De beste hypoallergene honden voor uw allergie

De enige manier om er zeker van te zijn dat een nieuwe hond uw allergieën niet activeert, is door veel tijd met hem door te brengen voordat u hem mee naar huis neemt.

Vraag hen binnenshuis te bezoeken en waar ze slapen, om een maximale potentiële blootstelling aan allergenen te krijgen.

Zoeken naar een klein, niet verharend ras kan een goede plek zijn om te beginnen. Als u van plan bent ze regelmatig in bad te doen, zal dat gemakkelijker zijn met een kleine hond.

Een puppy waarvan de ouders anekdotisch hypoallergeen waren, heeft statistisch gezien ook minder kans om uw allergieën te triggeren, maar zoals we hebben gezien, is dat niet genoeg om het te garanderen.

Word geen statistiek!

Deze voorzorgsmaatregelen garanderen niet dat u het leven met een hond zult kunnen verdragen, en hoewel het moeilijk te aanvaarden kan zijn, is de juiste beslissing soms om geen hond te nemen. Soms krijgen we tunnelvisie als we iets willen, en gebruiken we niet ons beste oordeel.

Koop nooit een hond totdat iedereen in je huis er tijd mee heeft doorgebracht, en je zeker weet dat jullie allemaal gelukkig en gezond samen kunnen leven. In 1999 ondervroeg de Cornell University hondenbezitters die hun huisdieren aan het asiel afgaven, en ontdekte dat de derde meest waarschijnlijke reden om een hond aan het asiel af te staan… allergieën waren.

Hypoallergene honden zijn gecompliceerd

Er zijn geen hondenrassen die eerlijk kunnen worden omschreven als hypoallergeen. Het vinden van je hondse equivalent van ‘The One’ als je allergieën hebt komt allemaal neer op chemie, en je moet misschien heel wat honden ontmoeten voordat je klaar bent om je te settelen.

Heeft u een hond gevonden die uw allergieën niet verergert? Of heeft u een verzorgings- en schoonmaakroutine gevonden die uw allergieën onder controle brengt? We horen graag uw ervaringen in de commentaarsectie hieronder, deel ze met ons!

Gerelateerde artikelen

“Het artikel van vandaag is van Sarah Holloway. Sarah heeft een bachelordiploma zoölogie en heeft een speciale belangstelling voor gedrag en communicatie van dieren”

Referenties

  • Arlian et al. 2001. “Distribution and removal of cat, dog and mite allergens on smooth surfaces in homes with and without pets”. Annalen van Allergie, Astma & Immunologie.
  • Grammer en Paul. 2009. Patterson’s Allergische Ziekten. Greenberger.
  • Green et al. 1996. “479 Avoidance of dog allergen f1 with the dog in situ: Washing the dog and use of a HEPA air filter”. The Journal of Allergy and Clinical Immunology.
  • Hodson et al. 1999. “Het wassen van de hond vermindert het niveau van hondenallergenen, maar de hond moet twee keer per week worden gewassen”. The Journal of Allergy and Clinical Immunology.
  • Nicholas et al. 2011. “Hondenallergeenniveaus in huizen met hypoallergene vergeleken met niet-hypoallergene honden”. American Journal of Rhinology and Allergy.
  • Scarlett et al. 1999. “Reasons for Relinquishment of Companion Animals in U.S. Animal Shelters: Selected Health and Personal Issues”. Journal of Applied Animal Welfare Science.
  • Vredegoor et al. (2012). “Can f 1 niveaus in haar en huis van verschillende hondenrassen: Gebrek aan bewijs om elk hondenras als hypoallergeen te beschrijven”. Journal of Allergy and Clinical Immunology.