Wat wordt beschouwd als een kleine hond?

wat wordt beschouwd als een kleine hond

Er is geen definitieve drempel voor wat als een kleine hond wordt beschouwd.

Veel fabrikanten van dierenvoer, dierenartsen en trimsalons onderschrijven een informele definitie dat kleine honden ongeveer 20 pond of minder wegen.

Maar wanneer het beschrijven van de grootte van een hond belangrijke gevolgen heeft (bijv. voor het toedienen van medicijnen, het afsluiten van een huurcontract of het afsluiten van een verzekering) is het belangrijk om nauwkeurig te zijn en getallen te gebruiken, in plaats van niet-specifieke termen als “klein”.

Wat is een kleine hond?

Kleine honden hebben veel aantrekkingskracht. Ze zijn schattig, veilig en gemakkelijk mee te nemen als je ze nodig hebt, kosten minder eten dan grote honden, en nemen minder ruimte in beslag in een appartement.

Er is echter geen overeenstemming over wat een kleine hond is.

wat wordt beschouwd als een kleine hond

Het antwoord is deels subjectief – voor Wolfshond of Mastiff ouders zijn alle andere honden klein!

Veel van de bekendste kleine honden behoren tot de Toy Group van de American Kennel Club. Maar er zijn ook verschillende kleine rassen daarbuiten (daar komen we zo op terug).

Veel fabrikanten van dierenvoer maken hondenvoer dat specifiek gericht is op kleine rassen, maar zij stellen hun eigen definitie van wat dat betekent. Voor Pedigree is dat bijvoorbeeld volwassen honden onder de 25 pond, voor Hill’s Pet volwassen honden onder de 22 pond, en voor Iams volwassen honden onder de 20 pond.)

Sommige verhuurders zullen woningen verhuren aan huurders met kleine honden, maar ook daarvoor bestaat geen wettelijke definitie, en elke verhuurder kan zelf beslissen welke honden klein genoeg zijn.

En tenslotte worden sommige verzekeringen, gezondheidsplannen voor huisdieren en preventieve geneesmiddelen (zoals vlooienbehandeling) verkocht of toegediend volgens grootte, maar nogmaals, je moet de kleine lettertjes lezen om uit te vinden waar hun interpretatie van klein plaats maakt voor middelgroot.

Wat wordt beschouwd als een hond van een klein ras?

Dus meestal is klein in het oog van de toeschouwer. Maar er is een speciale groep honden die ontegenzeggelijk, betrouwbaar klein is – de Toy Group van de AKC.

De grootste vertegenwoordiger van de Toy Group is de Cavalier King Charles Spaniel, die tot 18 pond weegt.

Op het moment van schrijven erkent de American Kennel Club nog 20 andere hondenrassen in de Toy Group:

Maar er zijn ook enkele opmerkelijke kleine hondenrassen die in andere groepen zitten, zoals de Bichon Frise (Foundation Service), Boston Terrier (Non-Sporting Group) en de Teckel (Hound Group).

En anderen die geweigerd hebben om bij de AKC geregistreerd te worden, zoals de kleine en levendige Jack Russell Terrier.

Kleine honden als huisdier

Er is dus een grote verscheidenheid aan honden die als klein kunnen worden omschreven.

Ook qua temperament zijn er geen twee volledig gelijk, wat deels te maken heeft met hun afkomst. Sommige, zoals Mopshonden, zijn al duizenden jaren schoothondjes. Andere, zoals Yorkies, waren werkhonden tot vrij recent.

In de afgelopen tien jaar zijn sommige onderzoekers bijzonder geïnteresseerd geweest in hoe grootte het gedrag van honden beïnvloedt.

Hun werk heeft fascinerende trends onthuld in het gedrag van kleine honden.

In deze studie van 8.301 honden van 49 rassen blijkt bijvoorbeeld dat het gedrag van honden problematischer wordt naarmate de hoogte afneemt.

In feite werden alle volgende problemen erger naarmate de grootte van de honden afnam:

 • het bestijgen van personen of objecten
 • aanraakgevoeligheid
 • plassen en poepen als je alleen gelaten wordt
 • hondgerichte angst
 • scheidingsgerelateerde problemen
 • niet-sociale angst
 • door de eigenaar gestuurde agressie
 • bedelen om eten
 • urinemarkering
 • prikkelbaarheid
 • en hyperactiviteit.

Uit een ander onderzoek bleek dat Chihuahua’s, Teckels, Maltezers, Dwergschnauzers, Toy Poedels en Yorkshire Terriers allemaal vaker bovengemiddeld scoren op vreemdelinggerichte agressie.

En dat Chihuahuas, Amerikaanse Cocker Spaniels, Teckels, Franse Bulldogs, Maltezers, Pomeranians, Toy Poodles, Shi Tzu en Yorkshire Terrier ook allemaal boven het gemiddelde scoren voor baasgerichte agressie en hondenrivaliteit.

Dit zou ingegeven kunnen zijn door angst omdat hun grootte hen kwetsbaarder maakt. Maar wetenschappers hebben ook een genetische basis nog niet uitgesloten.

Kleine rassen scoren ook hoog voor gehechtheid en aandachtzoekend gedrag.

Dit zou kunnen komen doordat ze allemaal een lange geschiedenis hebben als gezelschapshond, zodat het verlangen naar menselijk gezelschap in hen is ingebakken.

Het kan ook zijn dat hun aandacht vragen deels door angst wordt ingegeven, omdat hun grootte hen zo kwetsbaar maakt.

Tenslotte zou de grootte van kleine honden zelfs invloed kunnen hebben op hoe hun geest werkt. Recent onderzoek wijst uit dat honden met kleinere hersenen een minder efficiënt kortetermijngeheugen en minder zelfcontrole hebben dan honden met grotere hersenen.

Zorg voor kleine hondenrassen

Dit alles betekent dat kleine honden allesbehalve een kleine verplichting zijn!

Toch kunnen ze enorm lonend zijn.

Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden tijdens het opvoeden en verzorgen van een kleine hond:

 • Hun kleine blaas vult zich snel, vooral als puppy. Dat betekent dat het langer duurt om kleine honden zindelijk te maken dan grote honden.
 • Ze hebben een hoge oppervlakte-volumeverhouding, waardoor ze op koude dagen snel lichaamswarmte verliezen en in de winter vaak een trui of jas nodig hebben.
 • Veel van hen zijn enthousiaste kleine waakhonden. Houd hier rekening mee als je buren hebt die dichtbij genoeg zijn om ze te horen, en overweeg om ze een commando voor stilte aan te leren.
 • Door hun kleine formaat zijn ze kwetsbaar en vatbaar voor verwondingen door het vallen van banken of botsen met oudere honden.
 • Het zijn absolute mensen-magneten. Veel mensen zullen uw kleine hond willen begroeten en meer over hem te weten willen komen. Aangezien kleine rassen het meest vatbaar zijn voor agressie door vreemden, zal een goede socialisatie als puppy hen helpen zoveel belangstelling voor hen te verdragen.
 • En tenslotte is de levensduur bij honden negatief gecorreleerd met de grootte. Dat betekent dat kleine honden gezegend zijn met de langste levensduur van alle hondenrassen – regelmatig overleven ze tot ver in hun tienerjaren.

12 populaire kleine hondenrassen

En nu, laten we eens kijken naar een dozijn van de meest populaire rassen die worden beschouwd als kleine honden.

Van petite en draagbaar, tot echt pint-sized, al deze kleine rassen verzekerden zich van een plaats in Amerika’s top 40 hondenrassen voor 2019.

1. Boston Terrier

De dapper uitziende Boston Terrier weegt 12-25 pond.

Hun korte vacht draagt bij tot de indruk dat ze netjes en compact zijn.

Bostons begonnen als kruisingen tussen pit vechthonden en succesvolle ratting terriers.

Toen de bloedsport uit de gratie raakte, werden ze in plaats daarvan geadopteerd als populaire gezelschapshonden, en vandaag de dag worden ze geprezen om hun vriendelijke aard.

Helaas heeft het fokken voor steeds platter wordende gezichten geleid tot wijdverbreide ademhalings- en gebitsproblemen bij het ras.

2. Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel behoort tot de liefste hondenrassen, en weegt een hoog draagbaar 13-18 pond.

Het zijn populaire honden bij gezinnen en oudere mensen, omdat ze vrolijke, speelse persoonlijkheden hebben en gul zijn met hun genegenheid.

Hoge frequenties van erfelijke ziekten zoals mitralisklepziekte en syringomyelia brengen momenteel de toekomst van het ras in gevaar.

Zoek dus zeker een puppy van een fokker die zich inzet voor gezondheidstesten.

3. Chihuahua

De Chihuahua is de typische kleine hond. De laatste drie houders van de titel “kortste levende hond ter wereld” (naar hoogte) waren allemaal Chihuahua’s.

In showconditie zijn ze slechts 5-8 inches hoog bij de schouder, en wegen minder dan 6 pond!

Hun temperamentvolle persoonlijkheden zijn populair bij veel mensen, maar ze zijn vatbaar voor veel van de eerder genoemde gedragsproblemen. Inclusief agressie, overdreven aandacht vragen, angst, en moeite met zindelijkheidstraining.

Ze zijn ook fysiek erg kwetsbaar. Kortom, ze hebben een eigenaar nodig die bereid is veel tijd te investeren in een goede verzorging.

4. Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel is veel robuuster en ruiger. Ze zijn ook veel groter, maar een geweldig voorbeeld van een klein, zeer trainbaar werkhondenras.

Cockers zijn er in twee soorten:

Engelse, die meer geassocieerd worden met hun werkroots. Ze wegen gemiddeld 30 pond.

En Amerikaanse, die meer geassocieerd worden met gezelschapshonden, en gemiddeld 25 pond wegen.

Ze hebben allebei een mooie middellange golvende vacht. Ze houden van mensen, maar ze hebben mensen nodig die het niet erg vinden om regelmatig de modder uit hun vacht te wassen na een lange wandeling!

5. Teckel

De Teckel, Doxie of Weiner Dog is een iconisch ras.

Oorspronkelijk dienden ze om dassen, vossen en andere ondergrondse dieren naar boven te drijven, zodat hun eigenaar ze kon verjagen.

Ze waren er ook erg goed in, door hun korte poten en hun vasthoudende houding.

Helaas, toen ze niet meer voor het werk werden gebruikt, begonnen fokkers vorm boven functie te stellen en streefden Doxies met steeds langere ruggen na.

Hierdoor lijdt een groot aantal van hen nu aan een ziekte van de wervelkolom.

6. Havanezer

De pluizige Havanezer komt uit – waar anders? – Cuba!

Met een gewicht van slechts 7-13 pond en altijd bedoeld als schoothondjes sinds de oprichting van het ras, zijn ze populaire pups voor appartementbewoners en stedelingen.

Hun lange zijdeachtige vacht kan kort geschoren, lang en uitgeborsteld of lang en gekoord worden gehouden. Wat u ook kiest, dit ras vereist een zekere mate van toewijding bij de verzorging.

Hoewel hij weinig verhaart, en soms beschreven wordt als hypoallergeen, is de waarheid helaas dat geen enkel ras echt hypoallergeen is.

7. Maltezer

De sneeuwwitte Maltezer is maar iets groter dan een Chihuahua, maar met een lange, vloeiende witte vacht.

Ze begonnen hun leven op het kleine eiland Malta, waar ze werden verhandeld onder passerende kooplieden als schoothondjes voor rijke aristocraten.

Ze zijn aanhankelijk en speels, en zijn lieve metgezellen voor oudere mensen die veel tijd hebben voor interactie met de honden, maar die misschien moeite hebben met het geven van lange wandelingen aan een grotere hond.

Een recente trend voor “teacup” Maltezers heeft echter een toename gezien van extreem kleine individuen met meerdere gezondheidsproblemen, en de AKC heeft zich gedistantieerd van de term.

8. Miniatuur Amerikaanse Herder

Mini American Shepherds zijn geweldige kleine honden voor actieve huishoudens.

Sommige foklijnen wegen zo weinig als 20 pond volgroeid, maar ze hebben nog steeds energie en uithoudingsvermogen in overvloed.

Dat is niet verwonderlijk, want men denkt dat ze afstammen van kleine lijnen Australische herders – een van onze grootste herdershondenrassen.

Mini American Shepherds hebben ook een sterk herdersinstinct, dat ze soms proberen toe te passen op kleine kinderen en andere huisdieren.

9. Dwergschnauzer

De dwergschnauzer is het kleinste lid van de schnauzerfamilie.

Hun grizzly gezichten zijn vol karakter, en hun rechte vacht is niet verharend.

Deze robuuste kleine honden zijn populair bij allerlei huishoudens, en ze zijn ook enthousiaste kleine waakhonden.

Mini Schnauzers hebben ook een zeer hoog roofzuchtig jachtinstinct, dus ze zijn misschien niet zo geschikt voor huishoudens waar al kleinere dieren wonen.

10. Pomerans

Pomeranians zijn echt prinselijke hondjes.

Ze wegen slechts 7 pond, maar ze lijken het zich niet te realiseren – hun persoonlijkheden zijn enorm!

Hun pluizige vacht is er in verschillende tinten, waaronder zwart, wit, grijs en bruin. Maar het meest bekend is misschien wel het rood, waardoor ze griezelig veel op kleine vosjes lijken.

Pomeranians kunnen niet ver lopen, maar ze spelen graag thuis, en presteren goed in trainingswedstrijden.

11. Speelgoedpoedel

Toy Poedels wegen zo weinig als 4 pond en leven zo lang als 19 jaar!

Net als hun miniatuur en standaard tegenhangers zijn ze uitzonderlijk slim en hebben ze veel mentale en fysieke stimulatie nodig.

Toy Poedels moeten er qua verhoudingen identiek uitzien als hun grotere neven, alleen dan verkleind.

Hun vacht verhaart niet, maar is gevoelig voor vervilting als hij lang wordt gehouden. Hij moet dus ofwel kort gehouden worden, ofwel regelmatig geborsteld worden.

12. Yorkshire Terrier

Last but not least, de prachtige Yorkshire Terrier.

Yorkies begonnen als dappere rattenvangers, voordat ze werden geadopteerd als een van ’s werelds meest populaire kleine gezelschapshonden.

Hun rechte, zijdeachtige vacht is blauw en bruin. Om mee te doen aan hondenshows moet hij uitgroeien, maar de meeste eigenaren houden hem kort en praktisch.

Ze hebben niet veel beweging nodig, maar wel veel interactie en betrokkenheid in huis.

Wat wordt beschouwd als een kleine hond – Samenvatting

We hebben dus gezien dat er weliswaar geen exacte consensus bestaat over wat als een kleine hond wordt beschouwd, maar dat veel leuke, vriendelijke en populaire rassen zich graag aan die beschrijving houden.

Als vuistregel geldt dat de meeste honden van ongeveer 20 pond of minder als klein worden beschouwd.

Maar wanneer de grootte van uw hond belangrijk is voor

Heeft u een klein hondenras?

Vertel ons welke en waarom je van ze houdt in het commentaarvak hieronder!

Gerelateerde artikelen

Referentie

Orthopedische Stichting voor Dieren

Adams et al. Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK. Journal of Small Animal Practice. 2010.

Horschler et al. Absolute brain size predicts dog breed differences in executive function. Animal Cognition. 2019.

McGreevey et al. Dog Behavior Co-Varies with Height, Bodyweight and Skull Shape. Plos One. 2013.

Serpell & Duffy. Hoofdstuk 2: Hondenrassen en hun gedrag. Domestic Dog Cognition & Behavior. Springer Publishing. 2014.

Sutter. Een enkel IGF1 allel is een belangrijke determinant van kleine omvang bij honden. Science. 2007.