Wat is tegenconditionering bij hondentraining?

Wat is tegenconditionering? Inzicht in deze belangrijke trainingstechniek voor honden, en hoe het onze huisdieren kan helpen hun angsten te overwinnen.

In dit artikel gaan we de vraag ‘wat is tegenconditionering’ beantwoorden, en bekijken we hoe we het kunnen gebruiken om onze honden te helpen hun angsten te overwinnen.

We hebben allemaal dingen waar we niet van houden, dingen waardoor we ons ongemakkelijk voelen.

Zelfs bang.

Honden zijn niet anders.

Maar over wat voor dingen hebben we het dan?

Om dit te begrijpen, laten we eens kijken wat een stimulans is.

Wat is een stimulans?

“Dingen” is een vrij vaag woord.

En ik gebruik het met opzet omdat het een veelheid aan betekenissen dekt.

Met “dingen” kunnen we het hebben over “gebeurtenissen”, “plaatsen”, of mensen, maar ook over stoffen (zoals water), oppervlakken (grind, asfalt) dieren, machines, geluiden (knallen, spraak, onweer).

Als dit dingen zijn die een hond angstig maken, noemen wetenschappers al deze dingen prikkels. Een stimulus is iets dat een reactie uitlokt.

Hopelijk ben je blij als ik voortaan stimulus schrijf, dat ik ‘dingen’ bedoel die een reactie bij de hond uitlokken.

In principe hebben we het over alles wat op de een of andere manier onaangenaam is voor een individuele hond om te ervaren.

Waar is tegenconditionering voor?

Negatieve gevoelens hebben de nare gewoonte zich te verdiepen. Zodat een milde zorg na verloop van tijd een echte angst of fobie kan worden.

Wat is tegenconditionering in hondentraining, en hoe het te gebruiken om uw hond te helpen zijn angsten te bestrijden

Tegenconditionering is een proces dat erop gericht is die negatieve gevoelens die uw hond kan hebben over iets in zijn leven te veranderen, om te voorkomen dat fobieën zich ontwikkelen of ze zelfs om te keren.

Angstige prikkels voor honden

Om te begrijpen hoe tegenconditionering werkt, en wanneer we het kunnen gebruiken, moeten we eerst kijken naar wat we zien voor en na het proces van tegenconditionering.

In elk geval bestaat de gebeurtenis zelf uit een enge stimulus (een van onze vele “dingen”) gevolgd door een reactie van de hond.

Vergeet niet dat de engheid van de stimulus niet wordt bepaald door de stimulus, maar door het feit dat deze een angstige reactie bij de hond oproept.

We hebben al kort gekeken naar de mogelijke stimuli.

Laten we de reactie wat nader bekijken

Angst reacties bij honden

De angstige hond reageert op de stimulus. Zijn reactie stelt ons in staat vast te stellen dat hij angstig is. Maar angstreacties kunnen sterk variëren.

Een angstige hond kan verstijven, of hij kan proberen te ontsnappen aan de angstige prikkel. Hij kan reageren met agressie naar de prikkel of naar de mensen om hem heen.

Of hij kan slechts heel subtiel blijk geven van zijn angst, door kalmerende signalen te gebruiken en zijn gedrag op kleine manieren te veranderen.

Wat doet Counter Conditioning?

Tegenconditionering vervangt de angstreactie volledig. Het gaat niet alleen om het veranderen van de manier waarop de hond zich gedraagt. Het gaat om het veranderen van de manier waarop de hond voelt.

Succesvolle tegenconditionering zal de hond in staat stellen gelukkig en ontspannen te zijn in aanwezigheid van de voorheen angstige stimulus.

Het kan ook andersom werken, zodat een stimulus die voorheen niet eng was, eng kan worden gemaakt, zoals bij slangenaversie-training bijvoorbeeld.

Maar voor dit artikel kijken we naar hoe tegenconditionering gebruikt kan worden om angst te overwinnen.

Hoe kun je een hond tegenconditioneren?

Bij tegenconditionering gaat de angstige prikkel gepaard met iets dat de hond zeer aangenaam vindt. Voedsel bijvoorbeeld. Maar dit gebeurt in fasen, beginnend met een zo laag mogelijk angstniveau.

Het gebruik van voedsel heeft het bijkomende voordeel dat het ons helpt het angstniveau van de hond te beoordelen, aangezien honden niet willen of kunnen eten als het angstniveau te hoog wordt.

Het opzetten van Counter Conditioning Sessies

Het opzetten van tegenconditioneringssessies vereist zorgvuldige planning en meestal de medewerking van helpers.

We kunnen vaak een zeer laag niveau van angstige respons bereiken door veel afstand te bewaren tussen de enge stimulus en de hond.

Bijvoorbeeld, een hond die bang is voor grote mannen kan aanvankelijk een lekkere traktatie krijgen telkens als een grote man op vijftig meter afstand verschijnt.

Natuurlijk zouden we dit uiterlijk moeten “instellen”, zodat we de afstand en het uiterlijk van de man kunnen controleren.

Na verloop van tijd zouden we de hond dichter bij de enge prikkel moeten kunnen brengen.

Wat is tegenconditionering?

Tegenconditionering is een nuttige strategie om honden te helpen hun gevoelens over dingen die hen bang maken te veranderen.

Het proces kan ingewikkeld zijn en wordt vaak het best gepland met de hulp van een ervaren gedragstherapeut. Vooral als het om agressie gaat.

Hoe lang het proces duurt zal afhangen van verschillende factoren, maar het is duidelijk dat een diepgewortelde angst langer zal duren om op te lossen dan een milde of relatief recente angst.

Hier is een mooi voorbeeld van de kracht van tegenconditionering door wijlen Sophia Yin

Hoe zit het met jou?

Heeft u uw hond geconditioneerd om iets leuk te vinden wat hij eerder eng vond?

Deel uw gedachten in het commentaarveld hieronder.