Een hond of puppy adopteren versus kopen

Adopteren vs een huisdier kopen - wat is het beste

Voordat je op zoek kunt gaan naar je nieuwe vriend, is de keuze tussen adopteren vs kopen van een hond of puppy een belangrijke stap om te nemen.

Adopteren vs kopen van een huisdier is een debat dat van tijd tot tijd plaatsvindt op bijna elke hondenwebsite of sociale mediapagina.

En het is er een die sterke gevoelens oproept.

Er zijn twee verschillende niveaus in dit debat.

Er is de morele vraag of we wel of niet moeten overwegen puppy’s te kopen als er honden in asielen zitten die een thuis nodig hebben. U kunt meer lezen over dat hete hangijzer in dit artikel: Adopteer niet – is het verkeerd om een puppy te kopen?

En dan zijn er nog de praktische aspecten van het adopteren van een hond versus het kopen van een puppy. Dat is waar we ons hier voornamelijk op gaan richten.

We bekijken hoe het thuisbrengen van een reddingshond verschilt van het thuisbrengen en opvoeden van een puppy, en helpen u beslissen wat het beste is voor u en uw gezin.

Adoptie vs fokker – de geneugten van het puppy-zijn

Er is iets heel bijzonders aan het opvoeden van je eigen hond van een kleine pup. En het is waar veel mensen van dromen, als ze denken aan het aanschaffen van een hond.

Puppyfabriek vs fokker vs redding - wij helpen u uw weg te vinden door de opties

Ze willen hun puppy zien groeien en een band met hem opbouwen terwijl hij nog maar een baby is.

Naar een fokker gaan is niet de enige optie. Het is soms mogelijk om vrij jonge pups uit asielen te redden.

Er zijn ook veel zeer goede redenen om in plaats daarvan te overwegen een oudere hond te kopen of te redden. Laten we die eerst eens bekijken

Hond vs puppy – voordelen van een reddingshond

Een van de leuke dingen van het adopteren van een oudere reddingshond, is dat je kunt zien wat je krijgt!

Een hond heeft veel van zijn groei voltooid als hij ongeveer zeven of acht maanden oud is, en je hebt dan een goed idee van de grootte en het algemene uiterlijk van de hond.

U zult ook zijn temperament kunnen observeren en hoe hij reageert op andere honden en mensen.

Oudere honden kunnen gemakkelijker te hanteren zijn

Een veel oudere hond kan sommige van de moeilijke puppystadia, waaronder extreme onstuimigheid, ontgroeid zijn.

Hij kan zindelijk zijn, en als dat niet zo is, is het zindelijk maken van een oudere hond meestal vrij eenvoudig. Hij kan de kauw- en destructieve fase die veel puppies doormaken, ontgroeid zijn.

Uw oudere hond heeft misschien zelfs al enige basistraining gehad.

Hond vs puppy? Er is veel om over na te denken bij het kiezen van uw nieuwe vriend - ontdek wat uw opties zijn in dit objectieve artikel

Als je een veel oudere hond is hij misschien rustiger en kalmer dan een jong dat je zelf opvoedt. En hij is misschien blij dat hij elke dag een paar uur alleen kan zijn.

Een oudere reddingshond kan een ideale optie zijn voor een gezin waar iedereen een deel van de dag werkt, en dat niet de uren van nauwlettend toezicht en zindelijk maken kan opbrengen die bij een kleine pup nodig zijn.

Redding vs fokker – voordelen voor de hond

Het adopteren van een reddingshond kan heel goed niet alleen een lonende daad op zich zijn, maar kan ook het leven van de hond redden.

Veel van de honden in reddingstehuizen hebben een verschrikkelijke start in het leven gehad. Als gevolg van hun verlating worden sommige honden ingeslapen als ze niet in een nieuw gezin worden opgenomen.

Door zo’n hond te adopteren geef je hem een tweede kans, een thuis en een gezin. En wat is er mooier dan dat?

Als je een jonge pup in een asiel kunt vinden, heb je het dubbele voordeel van het plezier hem te zien opgroeien, en te weten dat je een hond hebt gered van een onzeker lot.

Adoptie vs redding – potentieel nadeel

Maar een reddingshond adopteren is niet zonder nadelen.

Er is kans op hartzeer, vooral als je niet goed voorbereid bent.

Sommige oudere honden belanden in opvangcentra, niet omdat ze mishandeld of in de steek gelaten zijn, maar omdat ze ‘problemen’ hebben.

Onder de jongere honden in opvangcentra zijn er veel omdat hun eigenaren niet meer met hen konden omgaan. Een deel van deze honden zal uitdagende problemen hebben. Ze kunnen destructief, luidruchtig en ongetraind zijn.

Shelter vs fokker - informatie om u te helpen beslissen waar u uw volgende hond vandaan haalt.

Al deze problemen kunnen met tijd en geduld worden aangepakt. Maar het zou verkeerd zijn te ontkennen dat ze een uitdaging kunnen zijn

Adoptie vs fokker – hoe zal mijn puppy worden?

Het grootste nadeel van het adopteren van een kleine pup uit een asiel in plaats van een fokker is dat je niet weet hoe groot de pup gaat worden, of wat voor temperament hij misschien heeft geërfd.

Mijn eigen mening is dat temperament verreweg het belangrijkste is van deze zaken.

Er is een heersende opvatting op dit moment dat alle temperament problemen in alle puppies kunnen worden vermeden door een goede socialisatie.

En hoewel er veel substantie zit in deze opvatting, vooral als u uw puppy thuis kunt brengen voordat hij negen of tien weken oud is, zijn er ook aspecten aan temperament die erfelijk zijn.

Deze kunnen het gedrag van uw hond in de toekomst tot op zekere hoogte beïnvloeden. Zie ons artikel over temperament voor meer informatie over dit interessante onderwerp.

Als het asiel waar u een pup heeft gevonden de moeder van de pup nog heeft, vraag dan of u haar mag ontmoeten. Als ze nerveus is kan dat komen doordat ze mishandeld is. Maar als ze ondanks haar ervaringen tot nu toe warm en vriendelijk is, belooft dat veel goeds voor uw pup.

Adoptie vs Fokker – gehandicapte hondenrassen

Een andere belangrijke overweging die u moet maken bij de keuze voor adoptie of winkelen voor een puppy, is de keuze van het ras dat u heeft gemaakt

Als je absoluut je zinnen hebt gezet op een van de gehandicapte rassen, zoals een bulldog, mopshond of teckel, overweeg dan adoptie. Natuurlijk moet u overwegen of u de medische zorg kunt betalen.

Een hond adopteren vs kopen bij een fokker - voor- en nadelen van beide

Maar als u deze weg kunt volgen, maakt u een keuze waar honden baat bij hebben, omdat u een fokker niet aanmoedigt meer honden te fokken die voorbestemd zijn voor een leven met een slechte gezondheid of pijn.

De juiste keuze voor u

Of het adopteren van een reddingspup of oudere hond uit een asiel u aanspreekt is een zeer persoonlijke zaak. Net als de vraag of dit het juiste moment is om een hond te nemen.

Maar als u de tijd kunt vrijmaken om een hond als deze te helpen, levert u een zeer waardevolle bijdrage aan het welzijn van honden.

Met een beetje moeite kunt u een heel mooi huisdier vinden. Waarschijnlijk zonder door de ‘puppyfase’ te moeten gaan, wat niet iedereen leuk vindt.

Niet alle reddingshonden hebben problemen

Bedenk dat sommige geredde honden in een opvangcentrum terecht zijn gekomen omdat hun familie het moeilijk heeft gekregen.

Mensen sterven of gaan scheiden, en soms worden daardoor honden in de steek gelaten. Veel van deze honden hebben relatief weinig problemen en zijn prachtige huisdieren voor hun nieuwe baasjes.

Sommige honden hebben de pech gehad om in zeer slechte handen te vallen, en worden gewoon gered omdat ze onaanvaardbaar zijn behandeld door hun oude eigenaren.

Jou controleren

De meeste opvangcentra zullen je veel hulp en steun geven bij het aannemen van een volwassen hond. En deze steun is cruciaal. Vooral als je een hond neemt met bekende problemen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het asiel of reddingstehuis waar u mee in zee gaat deze steun kan bieden en eerlijk is over de kwaliteiten en gebreken van de honden die zij u aanbieden.

Een goed centrum zal ook veel over u willen weten voordat u een van hun honden laat adopteren.

Adoptie vs fokker - er is meer dan één manier om je nieuwe hond te vinden

Ze zullen je huis willen bezoeken en je onderzoeken. Ze zullen indringende vragen stellen.

Dit lijkt misschien opdringerig, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond niet steeds opnieuw wordt doorgegeven.

Je afwijzen

Verwacht niet dat een asiel u met open armen zal ontvangen. Sommige opvangcentra hebben nogal belemmerende beperkingen ingesteld op het type eigenaar dat een van hun honden mag adopteren, waarschijnlijk ten nadele van de honden zelf.

Ik kom tegenwoordig steeds meer eigenaren tegen die op onlogische wijze zijn afgewezen door reddingscentra. Velen van hen zijn ervaren eigenaren die al een andere hond hebben.

Ze zijn vaak afgewezen omdat ze werken, ook al hebben ze al goede regelingen voor dagopvang (hondenoppas, wandelaar, crèche enz.) voor hun bestaande hond.

Soms zijn ze afgewezen omdat hun bestaande hond niet gecastreerd is.

Hoewel ik begrijp dat het ideaal is voor honden om geplaatst te worden in huizen waar de hele dag een volwassene aanwezig is. Een werkend huis met een goede verzorging overdag kan een beter compromis zijn voor een in de steek gelaten hond, dan in een grote reddingskennel te blijven, of te worden ingeslapen.

En veel hele honden kunnen het prima vinden met gecastreerde of hele honden van hetzelfde of het andere geslacht.

Blijf proberen

Als je op dit soort centra stuit, geef dan niet op. Er zijn veel meer reddingsmaatschappijen waarmee je in contact kunt komen, die misschien meer begrip hebben voor de verschillende situaties van mensen.

Het kan zijn dat je je naam bij verschillende reddingsmaatschappijen moet opgeven om er een te vinden waar jij je prettig bij voelt, en die zich prettig bij jou voelt.

Een reddingspup?

Soms is het mogelijk om een zeer jonge reddingspup te adopteren, maar over het algemeen zijn reddingshonden meestal ouder.

Als je hart vastbesloten is om een puppy te bezitten, dan zul je of je naam moeten opgeven bij verschillende asielen en moeten wachten tot ze wat pups hebben binnengebracht.

Of je kunt ervoor kiezen om het proces te doorlopen van het vinden van een goede fokker en het kopen van een puppy. Hoe dan ook, je zult vooruit moeten plannen

Maar voor we daar naar kijken, is er nog een optie om te overwegen

Een gedeeltelijk getrainde hond kopen

Af en toe heeft een fokker een oudere, gedeeltelijk getrainde hond te koop.

Dit is vooral het geval met werkwapenhonden, waar een fokker soms verschillende pups uit hetzelfde nest traint, de beste wedstrijdkandidaten houdt, en diegenen verkoopt die niet geschikt zijn voor wedstrijden.

Dit kan een geweldige manier zijn om een echt leuke oudere hond te krijgen die een goede relatie met mensen heeft opgebouwd en een goede basis gehoorzaamheid en manieren heeft.

U betaalt meestal meer dan voor een puppy, maar niet zo veel als voor het kopen en opvoeden van die puppy en het laten trainen tot die standaard.

Dus een gedeeltelijk getrainde hond kopen kan een heel goed koopje zijn.

Dit soort honden komt niet zo vaak op de markt, maar wordt soms geadverteerd op websites over werkende jachthonden, zoals de Gundog Club.

Het is soms ook mogelijk om een hond aan te nemen die mislukt is tijdens de hulphondenopleiding. Geleidehonden of andere diensthonden die het niet helemaal gehaald hebben zijn soms beschikbaar.

De kans is echter groot dat u hier bent, op deze website, omdat u uw zinnen heeft gezet op een puppy. Dus laten we verder gaan en kijken naar de voor- en nadelen van een pup in je leven.

Een puppy kopen

Voor velen is het een schok om een puppy in hun leven te brengen.

Een acht weken oude puppy in huis halen is hard werken. Er zullen gebroken nachten zijn, en je zult tijd en moeite moeten steken in het trainen en verzorgen van een zeer jong en afhankelijk dier.

De meeste mensen zijn niet echt voorbereid op de enorme inspanning en het gewicht van de verantwoordelijkheid van de zorg voor een kleine pup.

Hoewel puppy’s hard werken, is de zeer afhankelijke fase vrij kort. Een puppy kopen is ook een prachtige gelegenheid om een geweldige band en relatie met een hond op te bouwen.

Voordelen van het kopen van een puppy bij een fokker

Als je een puppy bij een fokker koopt, weet je ongeveer hoe je hond eruit gaat zien als hij volgroeid is.

U zult zijn eerste menselijke partner zijn, en in zekere zin is hij een onbeschreven blad dat wacht om in uw eigen stijl beschreven te worden.

Puppies zijn gemakkelijk te trainen – een correcte training vanaf het begin is meestal een stuk eenvoudiger dan het omgaan met de problemen die vaak voorkomen bij oudere reddingshonden.

Een puppy gekocht bij een goede, gerenommeerde fokker wordt vaak geleverd met levenslange ondersteuning, wat zeer geruststellend kan zijn voor de nieuwe eigenaar.

Waar u uw puppy vandaan haalt, en het ras dat u kiest, zal uw toekomst samen enorm beïnvloeden. Dus als u hebt besloten een puppy te kopen, volg dan de rest van deze gids. Het zal u helpen een aantal potentieel rampzalige fouten te vermijden.

Ethische overwegingen

Er zijn mensen die vinden dat niemand een puppy moet kopen. Nooit.

Zij vinden dat alle honden in alle opvanghuizen moeten worden geadopteerd voordat er nog meer puppies op de wereld worden gezet.

Hoewel ik sympathiseer met de gevoelens die dit geloof omhelst, ben ik het er niet mee eens.

Een reddingshond adopteren is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen hebben de tijd noch de wil, om om te gaan met de training en gedragsproblemen die sommige reddingshonden met zich meebrengen.

Anderen willen gewoon een puppy kopen en hem zien opgroeien.

Ik zie geen reden waarom ik of iemand anders onze mening aan die mensen zou mogen opdringen. Net zo min als ik de beslissing van mijn buren om al dan niet een kind te nemen zou mogen beïnvloeden.

Een hond adopteren vs kopen – samenvatting

De meeste mensen die voor het eerst een nieuwe hond in hun leven nemen, besluiten een puppy te kopen.

De meest overweldigende reden daarvoor is misschien wel hun wens om dit nieuwe leven te zien groeien en ontwikkelen binnen het gezin.

Zoals je ziet zijn er voor- en nadelen aan zowel het beginnen met een puppy als het redden van een oudere hond.

Als u besluit een puppy te kopen, zult u veel informatie nodig hebben over hoe u een gerenommeerde fokker kunt vinden.

Maar eerst, als je besloten hebt om een puppy te kopen, in plaats van een reddingshond te nemen, zijn er nog enkele belangrijke beslissingen te nemen.

In de komende afleveringen van onze serie Puppy zoeken zullen we de volgende stappen bekijken die u moet nemen.

We vervolgen onze puppy-zoektocht in Puppy-zoektocht Acht: Waar te beginnen met zoeken?