Wat is de werkelijke levensduur van een Doberman Pinscher?

Twee generaties Dobermannen bij elkaar

Een van de grootste zorgen die ik hoor van nieuwe Doberman eigenaren is dat ze bang zijn dat het ras een extreem korte levensduur heeft. Er zijn veel geruchten over dit onderwerp, dus besloot ik wat benenwerk te doen en zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de werkelijke levensduur van de Doberman.

Wat is de levensduur van een Doberman Pinscher? De gemiddelde levensduur van een Doberman Pinscher ligt tussen de 10 en 13 jaar. Regelmatige controles zijn belangrijk voor de Doberman, omdat veel genetische aandoeningen waar het ras vatbaar voor is, kunnen worden aangepakt als ze vroeg worden opgemerkt.

Ik heb dezelfde gemiddelde levensverwachting gelezen als iedereen. Maar wat zeggen echte Doberman eigenaren? Niet alleen dierenartsen, boeken over hondenrassen, of online encyclopedieën, maar mensen die deze prachtige honden daadwerkelijk hebben gehad? Ik besloot dat uit te zoeken.

Doberman Levensduur Onderzoek Resultaten

Het is niet dat ik de officiële levensverwachting niet vertrouw, maar ik ben meer een praktisch type en ik wilde dit onderzoek zelf doen. Ik wil echte cijfers. Dus dit is mijn eigen, onofficiële studie om te zien wat de gemiddelde levensduur van een Doberman Pinscher is. Zou de levensduur die ik ontdekte, zoals werkelijk gerapporteerd door eigenaren van Dobermannen, meer of minder zijn dan het “officiële” getal van 10-13 jaar? Dit is wat ik deed om dat uit te zoeken.

Ik heb urenlang alle forums, facebook groepen, en andere ontmoetingsplaatsen voor Doberman eigenaren die berichten hadden geplaatst van het overlijden van hun Doberman doorgespit om te zien wat zij meldden als hun leeftijd bij overlijden. Ja, het was soms een beetje deprimerend, maar ook heel interessant!

Ik hield rekening met mannelijke, vrouwelijke en honden van onbekend geslacht. Een hond kan een “onbekend” geslacht hebben omdat, hoewel de eigenaar aangaf op welke leeftijd zijn hond stierf, hij niet het geslacht aangaf.

Ik verzamelde gegevens over 59 Doberman Pinschers in mijn steekproef en dit is wat ik vond.

Geslacht Aantal onderzochte honden Gemiddelde leeftijd bij overlijden
Mannelijk 18 10.5 Jaar
Vrouw 22 8.7 Jaar
Onbekend 19 8.9 Jaar
Totaal 59 8.9 Jaar

Vergeet niet dat deze cijfers afkomstig zijn van forums, facebookgroepen en andere sociale media. Het is het vermelden waard dat er iets fascinerends gebeurt als iemand een vraag stelt als “hoe oud was uw Doberman toen hij stierf?” op sociale media.

Mensen reageren graag op dit soort polls als ze ofwel sympathie willen of willen opscheppen. Denk aan je ex die altijd post over hoe geweldig zijn of haar leven is. Is hun leven echt zo geweldig, of is het gewoon het menselijke verlangen om op te scheppen? Dat is wat er volgens mij gebeurd is met deze enquête.

De gemiddelde leeftijd van bijna 9 jaar is aanzienlijk lager dan velen zich zouden voorstellen voor een Doberman om te leven waarschijnlijk omdat veel mensen sympathie zochten voor het overlijden van hun hond. Eerlijk gezegd is dat natuurlijk en begrijpelijk.

Doberman en een meisje die nadenken over het leven.
Geniet van elke dag samen, want ze lijken te snel voorbij te gaan.

Ik zeg niet dat iemand loog met wat hij postte, ik zeg alleen dat degenen die hun Doberman zo lang hadden als ze verwachtten, niet de behoefte hadden om te reageren of erover te posten. Degenen die hun hond “te vroeg” verloren, hadden een uitlaatklep nodig. Daarom denk ik dat deze cijfers een beetje scheef zijn.

Ik vond wel een poll die Dobermantalk.com hield onder hun leden, waarin hen werd gevraagd te stemmen over hoe lang hun Dobermannen leefden. U kunt de poll hier zien. Het geslacht van de honden was niet gespecificeerd in deze peiling. Hier zijn enkele conclusies van de peiling:

 • De gestelde vraag: “Hoe lang hebben uw Doberman(s) geleefd?”
 • Aantal respondenten: 106
 • Gemiddelde leeftijd bij overlijden: 13,6 jaar
 • De meest genoemde leeftijd: 10 jaar en 12 jaar (elk 23 stemmen)
 • De oudste leeftijd aangehaald: Meer dan 14 jaar (11 stemmen)
 • De jongste leeftijd genoemd: Onder 5 jaar (13 stemmen)

Let op: Bij de berekening van de gemiddelden is geen rekening gehouden met de oudste en de jongste leeftijdscategorie.

Bij een peiling als deze speelt een andere psychologie een rol. De mensen die stemmen kunnen geen lange beschrijving uittypen van wat er met hun hond is gebeurd, ze kunnen alleen een leeftijd aanklikken om te stemmen.

Wat er gebeurt bij dit soort stemmen is het natuurlijke verlangen om te “winnen” of bovenaan de lijst te staan (denk weer aan je ex op Facebook – hun leven is gewoon zo geweldig). Daarom heb je vaak mensen wiens honden op oudere leeftijd stierven die vaker reageren en degenen van wie de honden jonger stierven, of op de verwachte leeftijd, die helemaal niet reageren.

Hoewel dit onderzoek niet perfect is, komt het zo dicht mogelijk bij enkele voorbeelden uit de praktijk van de levensverwachting van de Doberman. De officiële levensduur van een Doberman wordt algemeen beschouwd als 10 tot 13 jaar. Gezien het feit dat dit bijna precies tussen de twee resultaten ligt die ik kreeg van het afspeuren van sociale media en de gebruikerspeiling, zou ik zeggen dat dit een accuraat getal is.

De levensduur voorspellen met de inteeltcoëfficiënt (COI)

In de wereld van honden-DNA-tests hebben zich enkele zeer opwindende ontwikkelingen voorgedaan die u wellicht kunnen helpen inzicht te krijgen in de potentiële levensduur van uw Doberman.

Waarschijnlijk het meest opwindende heet de “inteeltcoëfficiënt” (of COI) test. Dit is iets dat bepaalde DNA gezondheidstestkits niet bevatten en dat u een getal kan geven van hoe ingeteeld uw hond is. Alle Dobermans zijn tot op zekere hoogte ingeteeld, maar sommige zijn erger dan andere. Hoe meer ingeteeld uw hond is, hoe korter zijn levensduur.

Ik dring er bij elke Doberman eigenaar op aan om hun honden te testen. Moderne testkits geven je zo’n diepgaand beeld van de genetische gezondheidsstoornissen en andere gezondheidsbeïnvloedende factoren van je hond dat het gewoon ongelooflijk is.

Ik ga veel dieper in op wat dit COI nummer is, hoe je er zelf op kunt testen, en wat het eigenlijk betekent in mijn gids Doberman DNA Health Testing: De Complete Gids.

Waarom Dobermannen een korte levensduur hebben

Kort is een relatieve uitdrukking, maar ik ga hem hier gebruiken omdat als je met een eigenaar van deze prachtige honden spreekt die ze verloren heeft, ze je zullen vertellen dat hun leven gewoon niet lang genoeg was. Er zijn een paar redenen waarom Dobermans eerder lijken te sterven dan veel andere rassen.

Ten eerste zijn ze een indrukwekkend groot hondenras. Het is bekend dat hoe groter een ras is, hoe korter de levensduur in het algemeen is. Als voorbeeld, de Duitse Dog heeft een levensduur van 8 tot 10 jaar, terwijl de Shih Tzu een levensduur heeft van 10 tot 16 jaar. Dat is een groot verschil. Ze verschillen ook drastisch in grootte.

Naast hun grootte zijn Dobermans ook vatbaar voor enkele specifieke ziekten. Dit zijn enkele van de veel voorkomende aandoeningen bij Doberman Pinschers.

 • Von Willebrand ziekte: Een van de engste aandoeningen die een Doberman kan hebben, dit is een genetische bloedstollingsstoornis. Naast problemen met de bloedstolling na een snee of schaafwond, kan de hond spontaan uit de neus of mond bloeden. Er bestaan genetische tests om vast te stellen of een bepaalde hond deze aandoening heeft.
 • Chronische Actieve Hepatitis: Dit is een progressieve ziekte die ontsteking van de lever veroorzaakt en deze uiteindelijk ernstig beschadigt of vernietigt.
 • Wobbler Syndroom: Dit veroorzaakt een wankele gang van uw hond en is het gevolg van misvormingen en afwijkingen in de wervelkolom.
 • Bloat: Sommige Dobermannen hebben problemen met een ophoping van gas en vocht in de maag, “bloat” genaamd.
 • Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM): Dit is een vorm van hartziekte waarbij het hart van de hond vergroot raakt. Als gevolg daarvan pompt het niet langer bloed door het lichaam zoals het zou moeten. Het komt voor bij veel grote hondenrassen, maar lijkt de Doberman erger te treffen dan vele andere. Ik heb hier een artikel gewijd aan DCM bij Dobermanns, omdat dit probleem zo ernstig wordt bij dit ras.
 • Prostaatziekten: Dobermans worden meer dan andere rassen getroffen door veel prostaatproblemen, zoals bacteriële infecties, kanker, tumoren, cysten of verschillende celproblemen die een vergroting van de prostaat veroorzaken.
 • Heupdysplasie: Dit is een misvorming van de heupkom die problemen veroorzaakt bij het lopen, kreupelheid of artritis van de gewrichten. Hoewel Dobermanns vatbaar zijn voor dit probleem, hebben ze er niet zoveel last van als veel andere grote rassen.

Dit lijkt een lange lijst van aandoeningen, maar houd in gedachten dat dit slechts mogelijke problemen zijn die kunnen opduiken bij een Doberman en problemen waar ze vatbaarder voor zijn dan de gemiddelde hond. Bedenk dat elk ras een lijst heeft van problemen waar ze vatbaar voor zijn.

Voor meer informatie over gezondheidsproblemen bij Dobermannen, inclusief aanvullende informatie over het ras, zie mijn artikel De Doberman Pinscher: Een compleet overzicht van het ras.

Het belangrijkste om te doen is regelmatige controle en uw hond (of de ouders van uw hond, want het is genetisch bepaald) laten testen op de ziekte van Von Willebrand. Het is een vervelende aandoening die op verschillende manieren kan worden opgespoord. Hoe eerder u deze gezondheidsproblemen ontdekt, hoe groter de kans dat u de aandoening kunt beperken, zodat uw hond een lang en gelukkig leven kan leiden.

“In het algemeen geldt: hoe groter de hond, hoe korter de levensduur. Dobermans zijn gevoelig voor sommige problemen zoals bloat en de ziekte van Von Willebrands, maar hun grootte is een grote factor op de lengte van hun leven.”

– Don Costlow, D.V.M.

President van diergeneeskunde bij Newton Veterinary Hospital in Newton, NJ.

Hoe uw Doberman een langer leven te bezorgen

Er zijn zeker dingen die een eigenaar kan doen om zijn Dobie langer te laten leven. Sommige van deze dingen zijn gezond verstand stappen die elke verantwoordelijke hondeneigenaar zou moeten doen om hun hond gezond te houden, maar er is ten minste een verrassende studie die ik vond over iets dat kan worden gedaan om hun leven (mogelijk) te verlengen tot 30%, althans bij teven.

Gezond verstand stappen die elke hondeneigenaar kan doen om de levensduur van hun hond te verlengen is hen te voorzien van een kwaliteitsvoeding, veel beweging, regelmatige controles, en een goede mondhygiëne. Sla dat goedkope hondenvoer van de Walmart over en ga voor iets van hogere kwaliteit met meer eiwitten. Blue Buffalo en Royal Canine (formule voor grote honden) zijn twee voorbeelden van hoogwaardig hondenvoer.

Doberman op de bank.
Beweging is belangrijk voor een lang en gezond leven. Dit is het gezicht van Gypsy, de Doberman Pinscher nadat ze van haar baasjes te horen had gekregen dat er geen tijd meer in de dag zat voor nog een wandeling. Foto krediet: Dimitri Dominguez ([email protected]).

Ervoor zorgen dat uw hond voldoende beweging krijgt is nog belangrijker voor Dobermannen, omdat ze beschouwd worden als een werkras. Dit helpt hen niet alleen fysiek gezond te blijven, maar ook mentaal. Dobermannen zijn ongelooflijk intelligente honden die zich gemakkelijk vervelen.

Er zijn genoeg studies die aantonen hoe een goede voeding en veel beweging het leven van een hond verlengt, dus daar ga ik hier niet op in. Ik vond echter wel een boeiende studie die suggereerde dat vrouwelijke honden die pas na hun zesde levensjaar gesteriliseerd werden, ongeveer 30% langer leefden (hun gemiddelde levensduur steeg van 9 naar 13 jaar). Deze studie werd uitgevoerd op Rottweilers en niet op Dobermans, maar is het vermelden waard. Meer informatie over deze studie vindt u hier.

Andere interessante feiten zijn dat teven gemiddeld 2 jaar langer leven dan reuen en dat gesteriliseerde of gecastreerde honden 1,5 jaar langer leven. Merk op dat dit niet aangeeft wanneer ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn, alleen dat ze dat zijn. Dit is gebaseerd op een studie van de Universiteit van Georgia.

De oudst bekende Doberman Pinscher

Er zijn geruchten over een “gedocumenteerd” geval van een Doberman Pinscher in Berlijn, Duitsland die de rijpe leeftijd van 22 jaar heeft bereikt. Hoewel dit geval gedocumenteerd zou zijn, kon ik geen informatie vinden om het te staven. Ik kon meerdere Doberman eigenaren vinden die zeiden dat hun honden 14 jaar oud werden, en de oudste die ik vond was 16 jaar oud.

Gerelateerde vragen aan

Zijn Dobermans vatbaar voor kanker? Doberman Pinschers worden beschouwd als behorend tot de top 5 van rassen die het meest vatbaar zijn voor het ontwikkelen van kanker tijdens hun leven. Dit gebeurt meestal in de vorm van prostaatkanker bij Dobermans. Indien vroegtijdig ontdekt, zijn er vaak behandelingsmogelijkheden beschikbaar die het leven aanzienlijk kunnen verlengen.

Zijn Dobermans gevoelig voor hartproblemen? Doberman Pinschers hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van hartaandoeningen. Een genetische mutatie in het Doberman ras maakt hen vatbaar voor het ontwikkelen van gedilateerde cardiomyopathie (DCM) die een vergroot hart, onregelmatige hartslagen en zwakte van de hartspier veroorzaakt.