Wanneer kegel van hond af te nemen na castratie

De meeste honden houden niet van het dragen van een kegel, dus je hoopt er zo snel mogelijk na de castratieoperatie van je hond vanaf te komen.

Maar het is belangrijk dat je hond niet de kans krijgt om op zijn wonden te kauwen en mogelijk de genezingstijd veel langer te laten duren. De kegel moet dus op je hond blijven zitten totdat zijn wonden zijn genezen. En dat kan 7-14 dagen duren.

hond met een liggende kegel die er verdrietig uitziet

We zullen kijken naar factoren die van invloed zijn op hoe lang uw hond zijn kegel moet dragen en naar de alternatieven die beschikbaar zijn voor u en uw vriend. Maar zoals altijd na een chirurgische ingreep, is het belangrijkste dat u moet doen de instructies van uw dierenarts volgen.

Inhoud


Is de kegel echt nodig?

Wanneer je je hond na een operatie ophaalt, is hij vaak een tijdje wat suf. Ze kunnen kwetsbaar en een beetje hulpeloos lijken. En de kegel lijkt alles erger te maken. Geen wonder dat je eerste instinct is om het af te rukken en het ding in de prullenbak te gooien.

Daarnaast heb je misschien gehoord dat het speeksel van een hond helende eigenschappen heeft en wil je dat je hond zijn wond schoon kan likken.

Het is echter een misvatting dat likken altijd een wond zal helpen genezen. En helaas is er een zeer reële kans dat uw hond de hechtingen kan uitkauwen en de wond weer openbreekt.

Een soort wondbeschermingssysteem is dus essentieel als uw hond snel en pijnvrij herstel wil maken.

De meeste dierenartsen raden de plastic kegel (ook bekend als de Elizabethaanse kraag of Buster-kraag) aan, omdat deze goed werken en goedkoop en gemakkelijk te monteren zijn.  Uw hond kan er een dragen wanneer u ze verzamelt om ze mee naar huis te nemen.

Dat betekent niet dat je de kegel niet kunt vervangen voor een alternatief.

Is er een alternatief voor de kegel van schaamte?

Hoewel de meeste honden zich vrij snel aanpassen aan het dragen van een kegel, toonde een studie gepubliceerd in 2006 aan dat deze apparaten een negatieve invloed op het welzijn van sommige honden kunnen hebben en moedigde eigenaren aan om alternatieven te verkennen.

Er zijn een paar andere manieren om te voorkomen dat honden op hun hechtingen kauwen of een chirurgische incisie openen.

Er zijn verschillende soorten nekkragen, waaronder opblaasbare, en er is ook de optie van medische kleding. Dat is niet zo fancy als het klinkt. We hebben het over een rekbaar kledingstuk dat het gebied over de wond bedekt.

Er zijn een paar verschillende merken die medische huisdiershirts of herstelpakken verkopen, en sommige eigenaren van gezelschapsdieren hebben met succes een t-shirt of ander kledingstuk aangepast.

Het is echter belangrijk om je ervan bewust te zijn dat sommige honden behoorlijk goed zijn in het kauwen hiervan en ze misschien zelfs kunnen verwijderen. Het is dus een goed idee om een praatje te maken met uw dierenarts over de voor- en nadelen voordat u zich haast om er een te kopen.

Zijn sommige soorten kegels beter dan andere?

De basis plastic kegel die veel dierenartsen bieden, is meestal voldoende, maar sommige honden breken deze door met hun hoofd tegen dingen te bonken of proberen zich een weg te banen door openingen waar de kegel niet past.

Als dat gebeurt, moet uw dierenarts u een vervanging kunnen aanbieden of u kunt er goedkoop online een kopen.

Sommige eigenaren van gezelschapsdieren melden dat honden comfortabeler lijken in zachte, gedempte of opblaasbare halsbanden en deze kunnen ook worden gekocht bij dierenwinkels.

Moet mijn hond de kegel de hele tijd dragen?

Sommige mensen vinden het leuk om de kegel te verwijderen terwijl hun hond aan het eten is. Vooral als de eetlust van de hond depressief is terwijl ze de kegel dragen.

Als u de kegel echter op enig moment verwijdert, is het van vitaal belang dat u de hele tijd bij de hond blijft en ze helemaal niet zonder toezicht laat.

Een hond kan zijn steken uitrukken in de tijd die je nodig hebt om de deur te beantwoorden, of het afval buiten zetten. Neem geen risico’s. Als je je ogen even van de hond af moet houden, zet de kegel er dan weer op.

Kan ik de tijd dat mijn hond de kegel moet dragen verkorten?

De tijdsduur die de hond nodig heeft om de kegel te dragen, hangt af van de snelheid van genezing.

Voorkomen dat de hond de wond likt of kauwt, zorgt ervoor dat de hond zo snel mogelijk geneest.

De kegel te allen tijde op de hond houden, zelfs ’s nachts, en vooral wanneer u niet nauwlettend toezicht houdt, is de beste manier om dit te bereiken.

U kunt ook een snelle genezing bevorderen door de instructies van uw dierenarts voor postoperatieve zorg clo te volgensely. Als uw hond benchrust of beperkte lichaamsbeweging wordt voorgeschreven, komt dit omdat beweging of activiteit de genezing kan vertragen of zelfs de wond weer kan openen.

Op De Mend

Het kan erg verontrustend zijn om je vriend te zien struikelen, tegen dingen aan te botsen en te proberen de kegel eraf te krijgen.  De meeste honden wennen er echter heel snel aan en ze zijn een zeer effectieve manier om postoperatieve wonden te beschermen

Het is echt de moeite waard om vast te houden aan veterinair advies dat u hebt gekregen en de kegel op zijn plaats te houden totdat het genezingsproces is voltooid

Je hond zal binnenkort aan de beterende hand zijn en je zult in staat zijn om de kegel weg te leggen en weer normaal te leven.

Verwijzingen