Waarom zijn honden bang voor vuurwerk?

waarom zijn honden bang voor vuurwerk

Waarom zijn honden bang voor vuurwerk? Ik kijk graag naar vuurwerk met mijn gezin – ze zijn een essentieel onderdeel van de meeste vakanties over de hele wereld. Maar onze pup heeft de neiging om de tegenovergestelde mening te hebben als het gaat om deze kleurrijke luchtexplosies! De meeste honden vertonen angstige reacties op deze luidruchtige verlichting, zelfs als ze ze niet kunnen zien. Het geluid kan onze honden angst aanjagen, waardoor ze wanhopig zijn om zich te verstoppen en de hele nacht in bed schudden. Dus in deze gids zal ik nader bekijken waarom vuurwerk honden zo bang maakt, hoe je een bange hond kunt helpen als je weet dat er vieringen zullen plaatsvinden en of je je hond helemaal ongevoelig kunt maken voor deze trigger.

Inhoud


Waarom zijn honden bang voor vuurwerk?

Al onze honden zijn individuen, dus ze zullen allemaal anders reageren op verschillende ervaringen. Sommige honden maken zich misschien niet al te druk over vuurwerk na die eerste eerste knal. Maar anderen kunnen de hele nacht doodsbang zijn dat ze weggaan. Je kunt veranderingen aanbrengen in je eigen leven en het gebruik van vuurwerk vermijden, maar er is niet veel dat je kunt doen om ze in je hele buurt te voorkomen. Dus in plaats daarvan is het de moeite waard om te leren waarom honden zo bang zijn voor deze explosies en deze kennis te gebruiken om te proberen de avond aangenamer te maken. Laten we er meteen in springen.

Honden hebben een gevoelig gehoor

Je hond heeft een gevoeliger gehoor dan jij. Dit maakt het luisteren naar onze vakantievieringen intenser. Terwijl mensen een reeks knallen horen, horen honden zoveel meer. Er kan een scala aan gieken, sissen en hoge fluitjes zijn. Niet alleen zijn deze geluiden verontrustend om te horen, maar ze zijn ook veel luider voor uw hond.

Het zou vergelijkbaar zijn met het plotseling en onverwacht aanzetten van een stereo met onaangename en intense rockmuziek helemaal omhoog. Je reactie zou zijn om je oren te bedekken en weg te gaan van het geluid of erachter te komen hoe je het kunt uitschakelen. Uw hond heeft een vergelijkbare ervaring met vuurwerk.

waarom zijn honden bang voor vuurwerk

Honden missen vuurwerkcontext

We weten wat vuurwerk is en waarom het gebeurt. Ze komen bijvoorbeeld meestal voor rond specifieke feestdagen. Oudejaarsavond is een perfect voorbeeld van de hele wereld die de nachtelijke hemel verlicht met uitgebreide displays. We weten wanneer we ze kunnen verwachten omdat we begrijpen wat feestdagen zijn en welke vaak worden gevierd met verlichting.

Helaas geldt hetzelfde niet voor onze pups. Honden gebruiken geen kalenders en hebben geen
concept van vakantie. Daardoor hebben ze geen waarschuwing dat er vuurwerk komt. Bovendien weet je hond niet wat deze luidruchtige, kleurrijke dingen in de lucht zijn. Voor hen gebeuren er plotselinge en luide enge geluiden. Je hond weet niet dat de knallen afkomstig zijn van vuurwerk dat de nachtelijke hemel onschadelijk verlicht.

Vuurwerk is plotseling en verrassend

Het geluid dat vuurwerk maakt is een plotseling en donderend “BOEM” geluid. Soms is het maar één keer. Andere keren zijn het verschillende snelvuurgeluiden. We krijgen te zien hoe ze worden aangestoken of de lucht in gaan. We weten dat het explosiegeluid eraan komt en zijn er klaar voor. Dit geldt niet voor je hond.

In plaats daarvan is je hond bezig met zijn eigen zaken wanneer het vuurwerk plotseling lawaai begint te maken. Je hond verwacht het geluid niet en weet niet dat het eraan komt. Om de situatie stressvoller te maken, zijn de geluiden willekeurig en onvoorspelbaar in hoe ze afgaan. Dit maakt het een stressvolle ervaring omdat je hond niet weet wanneer er meer enge bands komen of wanneer ze zullen stoppen. Hij heeft ook geen manier om te weten dat ze niet naar hem toe zullen komen.

Je bent enthousiast

Als je iets doet, zal je hond het met je willen doen. Hoewel dit goed werkt bij het loungen op de bank of het spelen in de tuin, kan het averechts werken tijdens vuurwerk. Jij en je familie zijn opgewonden, energiek en luidruchtig terwijl je ervan geniet. Dit zijn echter allemaal emoties en acties die uw hond als verontrustend kan ervaren. Dus als je boos en opgewonden bent, dan vindt je hond dat het dat ook zou moeten zijn. U kunt bijdragen aan de stress en angst van uw hond.

Het is Instinct

Ondanks studies die aantonen dat de domesticatie van honden zo’n 23.000 jaar geleden plaatsvond; ze hebben nog steeds natuurlijke instincten. Een van die instincten is om zichzelf te beschermen wanneer ze worden blootgesteld aan waargenomen gevaar.

Honden ervaren de luide knallen van vuurwerk als bedreigend. Sommige honden blaffen om intimiderend te lijken en de geluiden weg te “jagen”. Andere honden slaan de vechtbenadering over en nemen de vluchtoptie. Eens de disspeelt start, de hond zal rennen om aan de dreiging te ontsnappen. Dit wordt de vecht- of vluchtreactie genoemd die alle honden hebben als onderdeel van hun natuurlijke instincten voor zelfbehoud.

Zijn alle honden bang voor vuurwerk?

Ondanks de algemene overtuiging dat honden bang zijn voor vuurwerk, geldt dit niet voor alle honden. Sommige honden zijn niet onder de indruk van het geluid van donder of vuurwerk. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien worden ze ongevoelig als puppy’s. Of ze kunnen minder dan gemiddeld horen en de enge geluiden lijken niet zo hard.

Tot slot kan een hond het vuurwerk gewoon niet als bedreigend ervaren. Als een hond veilig in zijn bed in zijn huis ligt en omringd is door zijn familie, kan hij zich veilig en geborgen voelen, waardoor hij zich niet gehinderd voelt. De ervaring zal voor elke hond anders zijn. Je zou zelfs kunnen merken dat een hond die ooit bang was voor deze vertoningen, niet meer zoveel tekenen van angst vertoont als hij ouder wordt.

Hoe u uw hond kunt helpen niet bang te zijn voor vuurwerk

Met die gedachte in gedachten is het natuurlijk om je af te vragen of je je hond kunt helpen zijn angst te overwinnen. En het goede nieuws is dat het mogelijk is! Maar voorkomen is makkelijker dan het oplossen van een vastgesteld probleem.

U kunt uw hond ongevoelig maken tijdens zijn socialisatieperiode. Dit is tussen de 8 en 12 weken, wanneer uw pup voor het eerst thuiskomt. Speel vuurwerkgeluiden rustig af op de tv en combineer het geluid met traktaties en spelletjes. Geleidelijk aan kunt u het geluid verhogen. Houd de ervaring positief en al snel zal je hond het geluid associëren met gelukkige dingen. Blijf gewoon hun gedrag belonen als de echte dingen naar buiten komen. Het kan zelfs helpen om dit geluid in hun normale routine in te bouwen, door het een keer per week of zo te spelen om hen te helpen niet onder de indruk te blijven.

Als je deze fase hebt gemist, is er nog hoop. Maar het proces kan langer duren. Dezelfde regels gelden. Begin met het geluid op de tv heel laag en beloon je hond. Werk in kleine sessies, maar consequent. Verhoog het volume niet totdat je zeker weet dat je hond zich op zijn gemak voelt.

Hoe een bange hond te kalmeren

Niet alle honden zullen worden gesocialiseerd met vuurwerk. Maar er zijn dingen die je kunt doen om je bange hond te helpen zich veiliger te voelen. Hier zijn enkele suggesties die ik rustgevend heb gevonden voor mijn eigen honden:

  • Laat ze een van je T-shirts dragen of slapen
  • Speel rustgevende muziek af
  • Leid ze af met een spelletje of wat training
  • Praat met de dierenarts over angstmedicijnen voor grote vakanties
  • Houd uw gezin bij elkaar om tijd met uw hond door te brengen
  • Zorg voor comfortabele, donkere schuilplaatsen
  • Isoleer uw huis waar mogelijk tegen het lawaai
  • Socialiseer ze met het lawaai van vuurwerk in de aanloop naar vakanties

Waarom zijn honden bang voor vuurwerk? Een laatste blik

Vuurwerk is leuk en opwindend voor ons, maar het is geen verrassing dat ze eng zijn voor onze honden als we stoppen en erover nadenken. Gelukkig kunt u uw hond helpen zich veiliger en minder bang te voelen wanneer deze verlichting wordt uitgeschakeld. Maar elke hond is anders, dus doe wat goed en het beste is voor je pup.

Meer hulp voor uw hond

Verwijzingen