Waarom is mijn hond bang voor mij?

waarom is mijn hond bang voor mij

Waarom is mijn hond bang voor mij? Weten dat je hond bang is, is al verontrustend genoeg, maar weten dat jij de oorzaak van zijn angst bent, kan ronduit verwoestend zijn. Trauma’s uit het verleden, de verkeerde trainingsmethoden en zelfs per ongeluk op de tenen van onze hond stappen, kunnen tot angst leiden. Maar dit hoeft geen permanente aandoening te zijn. In deze gids zal ik uitleggen hoe je kunt achterhalen wat angst veroorzaakt bij je hond, en enkele van de beste methoden om zijn vertrouwen weer op te bouwen.

Inhoud


Waarom is mijn hond bang voor mij?

Er zijn tal van redenen waarom je hond bang voor je kan zijn. En sommigen van hen zijn misschien niet jouw schuld. De meest voorkomende reden waarom uw hond bang voor u is, is echter vanwege een slechte ervaring die hij in het verleden met u heeft gehad. Het kan zijn dat je de hond pijn doet door hem te slaan of tegen hem te schreeuwen. Zelfs als de schade die je hebt veroorzaakt per ongeluk was, kan het een blijvende negatieve indruk achterlaten.

Als je je hond uit een asiel hebt geadopteerd, is het mogelijk dat hij in het verleden mishandeling heeft meegemaakt, waardoor hij bang was voor alle mensen. Je hond kan ook voelen of je angstig of overdreven angstig bent, en het kan hem bang maken.

Waarom is mijn puppy bang voor mij?

Als je bange hond nog steeds een puppy is, is het cruciaal voor hem om het socialisatieproces te doorlopen om ervoor te zorgen dat angstig gedrag zich niet uitstrekt tot in de volwassenheid. Een puppy probeert de wereld om hem heen te begrijpen. Als ze in deze periode enge of negatieve interacties met mensen hebben, kan dit ervoor zorgen dat ze angstig worden. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw puppy gelukkige, positieve interacties heeft met veel verschillende soorten mensen.

Tijdens de training is het altijd beter om positieve bekrachtigingsmethoden te gebruiken. Fysieke straf en schreeuwen tegen je hond omdat hij iets verkeerds doet, kan het leerproces zelfs vertragen.

waarom is mijn hond bang voor mij

Hoe weet ik of mijn hond bang voor me is?

Afhankelijk van de hond zijn er talloze manieren waarop ze hun angst voor jou kunnen tonen. Hier zijn enkele lichaamstaaltekens om op te letten:

 • Ineengedoken of neerbuigend zijn hoofd
 • Elke beweging in de gaten houden
 • Oogcontact met u vermijden
 • Verbergen voor jou
 • Zijn staart tussen zijn benen stoppen
 • Agressief worden om je heen
 • Trillen om je heen
 • Zijn oren zijn afgeplat

Waarom is mijn hond plotseling bang?

Als je eens zo gelukkige pup plotseling bang is zonder duidelijke reden, probeer je waarschijnlijk te achterhalen wat er is gebeurd om je vriend angstig te maken. Er zijn een aantal redenen waarom je hond ineens bang is geworden. Bange honden zijn ook onderhevig aan verhoogde cortisolspiegels, waardoor het stressniveau stijgt.

Het kan zijn dat iets zijn routine heeft verstoord. Misschien ben je onlangs verhuisd naar een nieuw huis of ben je van baan veranderd en ben je er niet zo veel. Fobieën zijn een van de meest voorkomende redenen voor een hond om plotseling bang te worden. Angst is een aangeleerd gedrag en honden hebben de neiging om slechte ervaringen te onthouden. Ongeveer 20 tot 25% van de honden is bang voor andere honden, mensen of situaties.

Honden hebben een uitstekend gehoor. Geluidsgevoeligheid is de meest voorkomende angstgerelateerde eigenschap, die maar liefst één op de drie honden treft. De oorverdovende geluiden van vuurwerk en onweer zijn de meest voor de hand liggende boosdoeners.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hond mij vertrouwt?

Het maakt niet uit wat de reden is dat je hond bang voor je is geworden, je hoeft niet in paniek te raken. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om je pup te kalmeren en de band tussen jullie weer op te bouwen. Hier zijn mijn top 4 tips om je hond te helpen zich weer zelfverzekerd en gelukkig te voelen om je heen.

1. Wees geduldig

Allereerst moet je geduld hebben. Geef je hond wat tijd zodat hij zich meer op zijn gemak kan voelen bij jou. Te sterk opkomen kan intimiderend zijn. Laat de hond in zijn eigen tijd naar je toe komen. Wanneer je hond stappen heeft gezet om je te benaderen, kun je hem belonen met een paar traktaties, maar probeer hem niet tot een interactie te dwingen.

Er is geen vaste regel over hoe lang het duurt voordat hij minder angstig wordt. Elke hond is anders en het kan maanden of langer duren voordat sommige honden hun schroom overwinnen.

2. Geef hem wat ruimte

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat hij een privéplek heeft waar hij naartoe kan gaan als dingen te overweldigend worden. Of het nu een bed of bench is, het moet ergens uit de weg zijn waar uw hond kan ontsnappen en alleen kan zijn om hem te helpen omgaan met with hun angst en bezorgdheid.

3. Volg een normale routine

Het volgen van een voorspelbaar schema kan uw hond helpen zich meer ontspannen te voelen. Het voeren en uitlaten van uw hond op hetzelfde tijdstip elke dag creëert een structuur waardoor hij zich meer ontspannen en comfortabel kan voelen.

4. Bond tijdens speeltijd

Het is ook belangrijk om de tijd te nemen om met je huisdier te spelen. Plezier hebben kan een lange weg gaan naar het opbouwen van een positievere relatie en het verlichten van angst.

Kan een hond een hekel hebben aan een persoon?

Je hebt misschien gemerkt dat je hond over het algemeen vriendelijk is, maar er zijn bepaalde mensen die ze niet leuk lijken te vinden. Het is normaal gedrag en heeft veel te maken met het scherpe reukvermogen van een hond.

Wanneer een hond je besnuffelt, detecteren ze de feromonen die je afscheidt. De hond kan een bedreiging detecteren of uw angst of angst voelen. Als je eau de cologne of parfum draagt, kan dit ook de oorzaak zijn. Honden hebben vooraf bepaald hoe mensen ruiken en als er iets niet klopt, kan het hen op scherp zetten. Geur is echter niet de enige reden waarom een hond een persoon misschien niet leuk vindt.

Sommige honden houden niet van kinderen. Luide stemmen, luidruchtige schoenen of te vertrouwd zijn door ze te proberen te knuffelen, kunnen ook onaangenaam zijn voor een hond. Het is ook mogelijk dat er iets aan de persoon is dat de hond herinnert aan iemand anders die hem in het verleden pijn heeft gedaan. De beste manier om angstig gedrag te verminderen, is door je hond goed te socialiseren met mensen in alle soorten en maten.

Kan een hond angst overwinnen?

Helaas zullen sommige honden schroom nooit volledig oplossen. Zeker als ze ernstig getraumatiseerd waren. Dat betekent echter niet dat je ze niet kunt helpen een gelukkig leven te hebben. En het betekent niet dat je ze niet kunt helpen hun angst te verminderen.

Als je hond erg angstig is en je worstelt om het te overwinnen, neem dan contact op met een lokale behaviorist die gespecialiseerd is in positieve technieken. Ze zullen je de beste manieren kunnen laten zien om je band met je hond te vernieuwen en te versterken om hem te helpen zijn angst te overwinnen of te verminderen. Geduld en tijd zijn de sleutel!

Waarom is mijn hond bang voor mij? –Samenvatting

Als je hond bang is, kan het enige tijd duren om zijn vertrouwen te winnen. Maar geef ze voldoende tijd en ruimte, een regelmatige routine en extra zorg, en je kunt je hond helpen zijn angst te overwinnen.

Meer Hondengedragsgidsen

Verwijzingen

 • Meyer, I. (et al), ‘Dog and Owner Characteristics Affecting the Dog-Owner Relationship’, Journal of Veterinary Behavior (2014)
 • Salonen, M. (et al), ‘Prevalentie, comorbiditeit en rasverschillen in hondenangst bij 13.700 Finse honden’, wetenschappelijke rapporten (2020)
 • Blackwell, E. (et al), ‘Fear Responses to Noises in Domestic Dogs: Prevalence, Risk Factors and Co-Occurrence with Other Fear Related Behavior’, Applied Animal Behavior Science (2012)
 • Daley, J. ‘Three Fourths of Dogs are Angst-Ridden – and Owners May Be Partly to Blame’, Scientific American (2020)
 • Berns, G. (et al), ‘Scent of the Familiar: An fMRI Study of Canine Brain Responses to Familiar and Unfamiliar Human and Dog Odors’, Behavioral Processes (2014)