Waarom haat mijn hond mij?

waarom haat mijn hond mij

Waarom haat mijn hond mij? De meest voorkomende foto van een gezinshond is een gelukkige, aanhankelijke puppy met een kwispelende staart, die altijd komt knuffelen en aan het gezicht van zijn eigenaar likt. Dus als je hond niet in je armen springt op het moment dat hij je ziet, of je niet volgt zoals je zou verwachten, is het natuurlijk om je ontmoedigd te voelen! Sommige honden kunnen zelfs zo ver gaan dat ze naar hun eigenaren grommen of gewoon vanuit de andere kant van de kamer naar hen staren. Maar denken dat je hond je haat, is meestal gewoon een misverstand over de lichaamstaal en het gedrag van de hond. Onze honden tonen liefde en genegenheid op heel verschillende manieren aan ons. Dus in deze gids zal ik nader bekijken waarom je zou kunnen denken dat je hond je haat, de mogelijke redenen achter dergelijk gedrag en hoe je een liefdevollere relatie met je hond kunt aanmoedigen.

Inhoud


Haat mijn hond me eigenlijk wel?

We willen allemaal dat onze huisdieren net zoveel van ons houden als wij van hen houden. Maar velen van ons vergeten dat het proces van het vinden van een nieuw huis stressvoller is voor onze honden dan voor ons. En dat honden op heel verschillende manieren liefde en genegenheid tonen!

Als je net een puppy of een reddingshond mee naar huis hebt genomen, zullen ze niet per se meteen aan je opwarmen. Ze zullen nerveus zijn. Ze zijn tenslotte ergens helemaal nieuw, met compleet nieuwe mensen. Na verloop van tijd, met goede socialisatie, training en plezier samen, zal uw hond groeien om zelfverzekerd en aanhankelijk te zijn.

In andere gevallen heb je misschien gewoon een hondenras dat niet erg mensgericht is. Werkhonden zijn bijvoorbeeld niet zo knuffelig en aanhankelijk als schoothondjes. Het begrijpen van de manieren waarop honden liefde tonen, is de beste manier om jezelf te laten zien dat je hond je niet echt haat. Ze voelen zich misschien niet op hun gemak om je een grote, slordige kus te geven of op de bank te knuffelen!

Waarom haat mijn hond mij?

Zoals ik in het vorige gedeelte kort al zei, is het onwaarschijnlijk dat je hond je echt haat. In de meeste gevallen heeft uw hond misschien wat meer tijd nodig om zich in uw huis en gezin te vestigen , vooral als hij een reddingshond is. In andere gevallen kan uw hond echter problemen hebben die nerveus of ongewenst gedrag veroorzaken waardoor u denkt dat uw hond u niet leuk vindt. Je hond kan bijvoorbeeld een hekel hebben aan knuffels, of misschien nooit naar je commando’s luisteren. Laten we de belangrijkste redenen voor dit gedrag eens nader bekijken.

waarom haat mijn hond mij

Lichamelijke gezondheidsproblemen

Als je hond plotseling stopt met handelen zoals hij gewoonlijk doet, stopt met het tonen van genegenheid of als het voelt alsof zijn persoonlijkheid van de ene op de andere dag is veranderd, moet je rekening houden met de kans dat hij een gezondheidsprobleem ervaart. Slecht gedrag kan voortkomen uit pijn, net als een terughoudendheid om geknuffeld te worden zoals normaal.

Als u denkt dat uw hond zich misdraagt door gezondheids- of mentale problemen, is het altijd het beste om eerst uw dierenarts te raadplegen. Ze kunnen u helpen beter te begrijpen wat het probleem kan veroorzaken en hoe u het het beste kunt aanpakken. Samen kun je een plan van aanpak bedenken dat je hond helpt zich beter te voelen en zich beter te gedragen.

Trauma’s uit het verleden, angst en geestelijke gezondheidsproblemen

Naast fysieke gezondheidsproblemen zijn geestelijke gezondheidsproblemen een mogelijke oorzaak voor het plotselinge begin van gedragsveranderingen. Maar ze komen ook veel voor bij reddingshonden.

Als mentale problemen het wangedrag van uw hond veroorzaken, zijn er ook oplossingen om uw hond te helpen. Indien nodig kunnen training en medicatie uw hond helpen nieuw gedrag te leren en om te gaan met angst of andere mentale problemen. Het is altijd de moeite waard om advies te vragen aan een specialist. Ze kunnen waardevolle inzichten en begeleiding bieden die een groot verschil kunnen maken.

En vergeet niet dat alles tijd en geduld kost – zowel van uw kant als van uw hond. Met wat moeite en liefde kun je je harige vriend helpen zich beter te voelen en zich te gedragen op een manier die iedereen gelukkig maakt.

Gebrek aan socialisatie

Wanneer een hond niet goed gesocialiseerd is tussen de leeftijd van 3-12 weken, kan dit leiden tot gedragsproblemen. Als een hond in deze tijd geen goede interacties met mensen heeft, is het waarschijnlijker dat hij mensen in de toekomst wantrouwt of bang is. Socialisatie gedurende 12 weken kan veel langer duren, maar het is mogelijk. Met geduld en consistentie kunt u uw hond helpen zich comfortabel en gelukkig te voelen om u en andere mensen heen.

Gebrek aan training

Een reden waarom je misschien het gevoel hebt dat je hond je haat, is omdat hij nooit naar je luistert. Maar veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk consistenttraining door puppytijd wel. Als je deze fase hebt overgeslagen, weet je hond niet wat je signalen betekenen! Training lijkt misschien veel van je tijd in beslag te nemen, maar het is het op de lange termijn waard.

Reddingshonden gaan meestal op oudere leeftijd naar nieuwe huizen dan puppy’s. Je weet misschien niet hoe uitgebreid hun training was, en daarom moet je het proces misschien opnieuw beginnen.

De verkeerde trainingsmethoden

Net zo belangrijk als training zijn de trainingsmethoden die je gebruikt. Op straf gebaseerde of aversieve methoden, zoals het slaan van je hond, hem met water besproeien en het schudden van een waterfles gevuld met stenen naar hem toe, kunnen sterke niveaus van wantrouwen en angst tussen jou en je hond opbouwen. Dit betekent dat ze minder snel genegenheid tonen. In sommige gevallen kan het ook leiden tot agressie, angst en depressie bij honden.

Blijf in plaats daarvan bij positieve versterkingsmethoden. Voorkom toegang tot dingen die je niet wilt dat je hond doet en negeer gedrag dat je niet wilt zien. Beloon elk gedrag dat je leuk vindt. Traktaties en speelgoed zijn zeer de moeite waard voor de meeste honden, dus je kunt ze gebruiken om alles wat je wilt zien te versterken voordat je signalen toevoegt.

Ondergestimuleerde honden

Honden zijn energieke en intelligente huisdieren. Maar als ze niet genoeg beweging of mentale stimulatie krijgen, kunnen ze handelen. Dit geldt vooral voor werkende rassen, of honden waarvan bekend is dat ze erg intelligent zijn, zoals Poedels, Border Collies en Huskies. In plaats van je te haten, kan je hond zich gewoon vervelen!

Welk hondenras heb je?

Het ras van uw hond zal een grote invloed hebben op hoe aanhankelijk hij is. Niet alle honden zijn hetzelfde, daarom is het zo belangrijk om je onderzoek te doen wanneer je een puppy mee naar huis neemt! Labradors staan bekend om hun aanhankelijke, vriendelijke aard. Maar sommige werkende rassen zullen veel minder mensgericht zijn. Sommige werkhonden, zoals husky’s, zijn erg hondgericht, maar niet zo aanhankelijk voor hun mensenfamilies. Anderen zijn over het algemeen misschien veel meer eenzaam.

Als je hond niet zo liefdevol is als je had verwacht, doe dan wat onderzoek naar zijn ras in het algemeen. Je zou kunnen zien dat andere eigenaren dezelfde ervaring hebben vanwege de eigenschappen van het ras!

Hoe tonen honden liefde?

Honden tonen liefde op verschillende manieren aan mensen en zelfs aan onze andere huisdieren. Dus je denkt misschien dat je hond je haat, maar eigenlijk laten ze elke dag zien hoeveel ze van je houden! Hier zijn enkele manieren waarop onze honden ons laten zien hoeveel ze van ons houden:

 • Verhuizen om in dezelfde kamer te zijn als jij
 • Kwispelend met hun staart, of staart omhoog gehouden, niet tussen de benen en niet te stijf
 • Tegen je been drukken
 • Bij u in de buurt slapen
 • Oogcontact houden (geen walvisoog en niet tijdens het vertonen van agressief gedrag)
 • U gedurende de dag controleren
 • Spelletjes met je spelen
 • Je likken
 • Hun speelgoed met je delen of je kapot speelgoed brengen om te repareren
 • ‘Praten’ met jou
 • Hoeden (meest voorkomend bij Collies en andere herdersrassen)
 • Zichzelf troosten of slapen met kledingstukken

Wat kan ik doen als mijn hond zich gedraagt alsof hij me niet leuk vindt?

Inmiddels ben je je misschien gaan realiseren dat je hond je leuker vindt dan je in eerste instantie dacht. Maar er zijn altijd manieren om een sterkere band met je hond aan te moedigen! Hier zijn 8 dingen om te proberen als je je nog steeds zorgen maakt dat je hond niet van je houdt.

1. Bouw een positieve band op met je hond

Honden kunnen grote vreugde in ons leven brengen. Ze bieden ons gezelschap, onvoorwaardelijke liefde en gelach. In ruil daarvoor vragen ze maar één ding: dat we de tijd nemen om ze te leren kennen en leren hoe we goed met ze kunnen communiceren. Een van de beste manieren om je hond te leren kennen, is door dagelijks tijd met hem door te brengen.

De beste manier om ervoor te zorgen dat je hond je leuk vindt, is door een sterke band met hem op te bouwen. Breng tijd door met samen spelen, geef hem veel genegenheid en aandacht. Maar werk in het tempo van je hond. Als je hond nerveus is, ga dan op de grond zitten en laat hem naar je toe komen! Dit kan wat geduld en consistentie vergen. Maar naarmate je meer tijd samen doorbrengt, zul je de persoonlijkheid van je hond begrijpen en hoe hij of zij communiceert.

2. Samen sporten

Naast tijd samen doorbrengen, is het ook belangrijk om je hond voldoende beweging te geven, ongeacht zijn grootte of ras. Beweging is goed voor de lichamelijke gezondheid van je hond en kan ook zijn humeur positief beïnvloeden. Een vermoeide hond is een gelukkige hond, dus maak een lange wandeling in het park of laat je hond rondrennen in de achtertuin.

3. Mentale stimulatie

Vergeet niet dat honden zeer intelligente dieren zijn en stimulatie nodig hebben om mentaal gezond te blijven. Als ze niet genoeg mentale oefening krijgen, kunnen ze beginnen met buit verveling of frustratie slecht gedrag. Om de geest van je hond actief te houden, leer je hem nieuwe trucs, speel je verstoppertje of investeer je in wat speelgoed.

4. Socialiseer je hond

Vergeet niet om uw puppy te socialiseren met mensen en andere honden. Socialisatie is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een hond en helpt hem om goed afgeronde volwassenen te worden. Honden die niet goed gesocialiseerd zijn, worden vaak angstig of agressief als volwassenen, dus zorg ervoor dat je je hond regelmatig kennis laat maken met nieuwe mensen en situaties.

Als je een oudere hond mee naar huis hebt genomen die niet goed gesocialiseerd was, wanhoop dan niet. Je kunt ze nog steeds socialiseren, maar het proces kan veel langer duren. Werk in het tempo van je hond.

5. Ontwikkel een dagelijkse routine voor een gevoel van veiligheid

Het ontwikkelen van een routine in het leven van de hond zorgt voor een gevoel van veiligheid. Een hond die zich veilig en comfortabel voelt in zijn omgeving, heeft meer kans om ontspannen en gelukkig te zijn. Stel een routine vast voor maaltijden, wandelingen en speeltijd en houd je er zoveel mogelijk aan.

6. Positieve bekrachtigingstraining

Honden reageren goed op positieve bekrachtiging, dus prijs je hond als hij iets doet wat je leuk vindt. Beloon hem met traktaties, aaien of verbale lof, en hij zal snel leren dat er plezierige dingen gebeuren als hij zich gedraagt zoals jij dat wilt. Deze trainingstechniek zal de band tussen jullie versterken, in plaats van angst en stress te veroorzaken, zoals op straf gebaseerde methoden kunnen.

7. Beroepsopleiding

Als je moeite hebt om een band met je hond op te bouwen of hem te laten gedragen zoals je wilt, overweeg dan om een professionele trainer in te huren. Een goede trainer kan je leren hoe je beter met je hond kunt communiceren terwijl je hem positief laat reageren op je commando’s. Zorg ervoor dat je een trainer kiest die gespecialiseerd is in positieve bekrachtigingsmethoden.

8. Wees geduldig en consistent bij het trainen van uw hond

Als je erover nadenkt om je hond te trainen, is het belangrijk om geduldig en consistent te zijn. Net als al het andere kost leren tijd en zullen er onderweg tegenslagen zijn. Maar als je volhardend bent, zul je uiteindelijk de vooruitgang zien waarnaar je op zoek bent.

De relatie die je met je hond zult ontwikkelen door middel van training is de moeite waard – ze zullen leren je te vertrouwen en te respecteren, en je zult hun behoeften beter begrijpen. En natuurlijk is er de bonus van het hebben van een hond die weet hoe hij zich in verschillende situaties moet gedragen. Dus geef niet op – blijf erbij, en je zult blij zijn dat je het hebt gedaan!

Concluderend: Waarom haat mijn hond mij?

Als je moeite hebt om te begrijpen waarom je hond doet alsof hij je haat, onthoud dan dat het meestal niet iets is dat in hem wordt geboren. Honden zijn zeer intelligente wezens en kunnen snel slecht gedrag leren als ze niet goed worden behandeld of niet goed worden getraind. In de meeste gevallen haat je hond je helemaal niet. Ze tonen hun liefde misschien niet op de manier die je verwacht.

U kunt uw relatie met uw hond echter altijd verbeteren door samen quality time door te brengen, veel fysieke en mentale stimulatie te bieden en vast te houden aan positieve trainingsmethoden!

Meer over je hond

Verwijzingen

 • Miller, P. ‘Positive Perspectives: Love Your Dog, Train Your Dog’, Dogwise Publishing Copyright (2003)
 • Helsly, M. (et al), ‘Hondengedrag in veterinaire consultaties: deel II. De relatie tussen het gedrag van honden en hun eigenaren’, The Veterinary Journal ()
 • Döring, D. (et al), ‘Fear-Related Behavior of Dogs in Veterinary Practice’, The Veterinary Journal (2009)
 • Hall, N. (et al), ‘The Role of Environmental and Owner-Provided Consequences in Canine Stereotypy and Compulsive Behavior’, Journal of Veterinary Behavior (2015)
 • Rooney, N. &Cowan, S. ‘Training Methods and Owner-Dog Interactions: Links with Dog Behavior and Learning Ability’, Applied Animal Behavior Science (2011)