Waarom zijn Chihuahuas zo gemeen? (Uitgelegd)

Waarom zijn Chihuahuas zo gemeen? Foto van een Chihuahua die zijn tanden laat zien en er gemeen en agressief uitziet.

Chihuahua’s: je houdt van ze of je haat ze. De meesten die ze haten voelen zich zo omdat men vroeger nodeloos agressief tegen ze was. Niets mis met het vormen van een mening op basis daarvan, natuurlijk – maar heb je er ooit over nagedacht waarom Chihuahuas zo gemeen zijn?

Chihuahuas lijken vaak gemene, permanent chagrijnige honden. In werkelijkheid zijn het gewoon erg beschermende honden. Ze bewaken hun baasjes, familie, speelgoed, beddengoed, persoonlijke ruimte en nog veel meer. Ze zullen ook agressief optreden als ze pijn hebben. Ze tonen agressie door hun tanden te laten zien, te grommen en te blaffen als iemand of iets te dichtbij komt. Dit wordt gedaan om te beschermen wat van hen is. Chihuahuas vertonen ook vaak agressief gedrag als ze angstig en bang zijn – en dat is vaak het geval!

Wil je meer weten over de pittige houding van een Chihuahua? Kijk dan hieronder!

Waarom Chihuahua’s zo kwaadaardig zijn

Kwaad is nogal hard, maar het is een woord dat sommigen zullen gebruiken om Chihuahuas te beschrijven! Ze zijn zeker luidruchtig als ze iets niet willen, dat is zeker. In wezen zijn Chihuahuas zo “kwaadaardig” als ze zijn, omdat ze voortdurend op hun hoede moeten zijn.

Het zijn kleine honden die gevoelig zijn voor vele bedreigingen en mogelijkheden tot schade. Ze zijn dus voortdurend op hun hoede, agressief en daarom schijnbaar slecht. Dat zou jij ook zijn als je zo groot was als zij!

Waarom is mijn Chihuahua zo agressief?

Of je ze nu ziet als agressief of slecht, er zijn verschillende redenen voor deze – voor ons – onlogische houding, zoals hierboven geïntroduceerd. Laten we ze in detail bekijken. Hoe meer we begrijpen, hoe beter we onze Chihuahuas immers kunnen helpen zich prettiger te voelen. Redenen voor agressie en kwaadaardig gedrag zijn onder andere:

  • Iemand beschermen
  • Iets beschermen
  • Zichzelf beschermen
  • Ze hebben pijn
  • Ze zijn bang
  • Ze zijn angstig

Iemand beschermen

Ze kunnen u beschermen tegen een bedreiging, iemand in uw huishouden tegen iets wat zij als een bedreiging zien, of zelfs de andere huisdieren tegen iets schadelijks. In principe houden ze ervan om de mensen waar ze van houden te beschermen en zullen ze dat ook fel doen.

Iets beschermen

Van nature geneigd om gepest te worden vanwege hun kleine formaat, zullen Chihuahuas gretig hun bed, dekens, speelgoed, voedsel, water en meer beschermen. Ze moeten er altijd voor zorgen dat ze hun eerste levensbehoeften beschermen tegen wat ze denken dat hen bedreigt.

Zichzelf beschermen

Dit kan zijn het beschermen van zichzelf tegen mogelijke schade of gewoon het beschermen van hun persoonlijke ruimte als iemand die ze niet kennen of vertrouwen fysiek te dicht bij hen komt. Dit gebeurt vaak bij het ontmoeten van nieuwe mensen! Als ze eenmaal iemand leren kennen, zullen ze veel meer op hun gewone zelf lijken, die je hebt leren kennen en liefhebben.

Ze hebben pijn.

Het kan komen door een verwonding of een operatie. Honden zullen altijd wat agressiever zijn als ze pijn hebben. Ze kunnen agressief zijn als het gaat om hoe dicht ze iemand bij zich laten komen of zich concentreren op de plaats van hun verwonding.

Ze zijn bang

Chihuahuas hebben veel dingen om bang voor te zijn, omdat ze zulke kleine hondjes zijn in vergelijking met alles om hen heen. Als ze bang zijn zullen ze zich boos gedragen, omdat ze weten dat het datgene waar ze bang voor zijn weg zal houden. Denk aan “Kom naar me toe, ik ben niet bang voor jou!” Ook al zijn ze dat in werkelijkheid wel.

Ze zijn angstig

Chihuahuas zijn zeer angstige honden. Het kan algemene angst zijn, of iets als verlatingsangst, enz. Dit begrijpen als een authentieke persoonlijkheidstrek zal u helpen de angsten en zorgen van uw hond te onderdrukken door geruststelling.

Het serieus nemen van de angst van je Chihuahua zal hun algehele levenskwaliteit helpen verbeteren en je band met hen verdiepen.

De reden voor uw Chihuahua om zich te gedragen is niet altijd duidelijk, en het kan iets zijn waarvan u weet dat het onschuldig is. Je zult echter geduld moeten hebben en begrijpen dat de neiging van je Chihuahua om agressief op te treden een biologisch gedrag is dat hun verdedigingsmechanisme is tegen een hele wereld die erop uit is hen pijn te doen. Bekritiseer ze niet voor iets waar ze geen controle over hebben!

Andere redenen voor de agressiviteit van een Chihuahua

Anders dan de hierboven besproken redenen, kunnen er een paar redenen zijn waarom juist uw Chihuahua zich gedraagt. Bijvoorbeeld:

  • Ze voelen zich bedreigd
  • Ze zijn in de war
  • Ze hebben trauma’s uit het verleden

Ze voelen zich bedreigd

Dit betekent niet dat iets hen bedreigt. Het betekent alleen dat de radar van je chihuahua heeft vastgesteld dat een bepaald ding een bedreiging vormt, en dat ze preventief handelen om het weg te waarschuwen. Ze begrijpen nog niet dat de brandkraan geen bedreiging vormt of dat de nieuwe geur in de lucht hen geen pijn zal doen. Dat komt wel, mettertijd.

Ze zijn in de war

Hoewel Chihuahuas intelligent en nieuwsgierig zijn, zijn ze ook gemakkelijk in de war. Als ze verward zijn, nemen ze automatisch aan dat datgene wat hen verwart een bedreiging vormt en hen misleidt. Dus zullen ze zich agressief gedragen om er zeker van te zijn dat ze veilig blijven. Het is best schattig als je het zo bekijkt, toch?

Ze hebben trauma’s uit het verleden

Dit geldt meestal als u niet de eerste eigenaar van uw Chihuahua bent. Het kan echter ook gelden voor degenen die in zeer zeldzame gevallen pups mee naar huis nemen. We kennen de geschiedenis van een reddingspup of -hond niet, en die kan vol zitten met risico’s en onveilige omstandigheden.

Onze honden kunnen getriggerd worden door iets dat voor ons geen zin heeft, maar hen verbindt met hun verleden – waardoor ze bang werden of gewond raakten. Omdat ze zo slim zijn als ze zijn, weten ze dat ze liever eerst moeten reageren dan het risico te lopen opnieuw gewond te raken. Mettertijd kan deze gewoonte afnemen als ze eenmaal zien dat ze bij jou veilig zijn.

Zijn alle Chihuahuas eigenlijk agressief?

Nee! Sommige Chihuahuas zijn zo lief als wat en zijn eerder geneigd iemand dood te likken dan als waakhond op te treden. Genetica en persoonlijkheidskenmerken spelen zeker een rol bij de agressieve neigingen van een Chihuahua.

Chihuahua’s die correct zijn getraind met gehoorzaamheidscommando’s en algemene sociale interactie zullen minder snel agressief (en kwaadaardig) gedrag vertonen als ze opgroeien. Een goede training en levenservaring zijn essentieel voor het algehele comfort en welzijn van deze beschermende speelgoedhonden, zowel mentaal als emotioneel.

Zijn Chihuahuas een gemeen ras?

De meesten zullen het erover eens zijn dat Chihuahuas meer geneigd zijn om “gemeen” te zijn dan andere soorten honden. Het zijn van nature agressieve en beschermende honden, waardoor ze soms hard en kwaadaardig overkomen. Dit betekent echter niet dat uw Chihuahua gemeen is. Ze komen gewoon zo over!

Zijn Chihuahua’s beschermende honden?

Ja, Chihuahuas zijn zeer beschermende honden. Omdat ze zoveel kleiner zijn dan andere honden, moeten ze agressiever zijn om te beschermen wat van hen is – het zijn gemakkelijke doelwitten voor andere dieren om op te pikken.

Hoe straf je een Chihuahua?

Het is volkomen aanvaardbaar dat je je Chihuahua wilt berispen voor het bijten in de hand van je peuter. Onthoud echter dat “straffen” alleen maar meer angst en bezorgdheid toevoegt aan je Chihuahua. Ze kunnen zelfs leren om u en de mensen om u heen te vrezen, waardoor alles veel moeilijker en enger wordt voor uw hond.

Het beste wat je kunt doen als je een gedrag wilt corrigeren, is het gedrag opnieuw trainen door middel van gehoorzaamheidstraining en commando’s. Ze zullen leren dat bijten in de hand van je peuter geen genegenheid of lekkers oplevert. Je moet er ook voor zorgen dat iedereen in het gezin het met deze aanpak eens is.

Zorg ervoor dat je het verschil begrijpt tussen hun biologisch gedrag (instincten) en emotioneel gedrag (eigenschappen en neigingen). De eerste kun je niet veranderen, maar de tweede kun je conditioneren en opnieuw aanleren!

Waarom bijten Chihuahuas hun baasjes?

De meest waarschijnlijke reden achter de neiging van een Chihuahua om hun baasje te bijten is dat ze zich bedreigd voelen. Misschien heb je ze wakker gemaakt uit een dutje. Of ze denken dat je hun speelgoed probeert te stelen. Het afleren van dit gedrag komt door te begrijpen waarom ze zich bedreigd voelen.

Het andere ding om te onthouden, zoals altijd, is dat je Chihuahua het recht heeft om zichzelf en hun bezittingen te beschermen. Als ze u bijten omdat u hen lastigvalt of hun lekkers of speelgoed afpakt, hebben ze daar recht op!

Zijn Chihuahua’s agressiever dan Pit Bulls?

Bij een directe vergelijking zijn de meesten het erover eens dat Chihuahuas agressiever zijn dan Pit Bulls. Ze zullen ook agressiever zijn wanneer ze nieuwe mensen of grote honden ontmoeten, in vergelijking met Pit Bulls. Door hun merkbaar kleinere formaat moeten ze extra beschermend zijn.

Hoe het agressieve gedrag van een Chihuahua te stoppen

Hoewel agressie zijn plaats heeft, wil je niet dat ze zonder duidelijke reden agressief zijn in situaties waar kinderen of andere huisdieren gewond kunnen raken. Zoals we al besproken hebben, zal het stoppen van deze agressie neerkomen op het begrijpen van de rol van gehoorzaamheidstraining en sociale interactie.

Het omscholingsproces zal tijd, mededogen en veel geduld vergen. In veel gevallen zal zelfs een Chihuahua die succesvol is afgericht agressiever zijn dan sommige andere hondenrassen. Het gaat gewoon weer terug naar dat hagedissenbrein, in plaats van iets persoonlijks.

Overweeg een hondentrainingscursus of vraag uw fokker of dierenarts om suggesties voor hulp bij de agressie van uw Chihuahua als u daar behoefte aan heeft!

In het algemeen

Wat overkomt als gemeen of kwaadaardig is eigenlijk een Chihuahua die zijn beschermende kant laat zien. Door hun kleine formaat zijn ze gevoeliger voor risico’s en schade, dus zijn ze extra agressief om elke potentiële bedreiging weg te jagen voordat die te dichtbij komt.

Het zijn ook zeer angstige en bange honden. In beide gevallen kunnen ze gemeen en slecht gehumeurd overkomen. Begrijpen wat ze in de hand hebben en wat niet, en hoe je ze kunt helpen wat meer van het leven te genieten, is essentieel!

Chihuahuas kunnen soms gemeen zijn, maar het zijn geweldige honden voor een liefhebbend gezin dat toegewijd is aan het begrijpen van hun unieke behoeften en angsten.

Ken je iemand die deze vraag altijd stelt? Deel dit met hen om hen te helpen een beetje meer van uw kleine hond te houden!

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.