Chihuahuas met flaporen: Wat te weten?

Chihuahuas met flaporen. Foto van een Chihuahua pup van bovenaf gezien met flaporen.

Heb je ooit Chihuahua’s met flaporen gezien? Het komt veel vaker voor dan je denkt! Hier is alles wat je moet weten over wat het betekent, waarom het gebeurt, en wat je eraan kunt doen.

Als ze puppies zijn en zich nog ontwikkelen, zullen Chihuahuas geneigd zijn om flaporen te hebben. Als ze opgroeien, zullen hun oren meestal de driehoeken vormen die je gewend bent te zien. Soms heeft een Chihuahua echter ook op volwassen leeftijd nog flaporen. Redenen voor flaporen bij Chihuahua’s zijn onder meer genetica, voeding of stress. Sommigen geloven dat het een symptoom is van het huiselijk syndroom.

Benieuwd wat dat allemaal betekent voor je puppy? Lees dan verder!

Redenen voor de flaporen van een Chihuahua

Er zijn verschillende vermoedelijke redenen voor de flaporen van een Chihuahua. Het kan een van deze of een combinatie ervan zijn. Je dierenarts en fokker kunnen je vaak helpen om een beter idee te krijgen van wat er aan de hand is. Zoals voorgesteld zijn de belangrijkste oorzaken:

  • Leeftijd
  • Genetica
  • Selectief fokken
  • Dieet
  • Stress
  • Huiselijk syndroom

Leeftijd

Puppy’s hebben altijd flaporen bij de geboorte en tijdens hun eerste groeifasen. Fokkers en andere puppy-experts zullen schrikken als een puppy met rechtopstaande oren geboren wordt! Als ze volwassen worden, zullen deze flaporen verdwijnen. Het is eigenlijk een teken van volwassenheid bij de meeste puppy’s als ze ouder worden en groeien.

Genetica

Net als elk ander kenmerk van je Chihuahua, inclusief kleur, kunnen flaporen een erfelijke eigenschap zijn! Fokkers zullen vaak suggereren of aanbevelen op hun oren gebaseerd op wat ze zien in de oren van de ouders. Dit is iets om over na te denken bij het selecteren van je puppy als het iets is waar je je zorgen over maakt.

Selectief fokken

Evenzo zullen sommige fokkers daadwerkelijk Chihuahua’s fokken specifiek voor hun flaporen. Net als specifieke vachtpatronen en andere eigenschappen, is dit een lucratieve vorm van fokken die populair is bij degenen die op zoek zijn naar precies de juiste Chihuahua qua uiterlijk en gevoel.

Chihuahua’s met flaporen zijn net zo gezond als die met staande oren, in de meeste gevallen, zodat je vrij kunt winkelen op basis van je voorkeur! Vergeet niet dat fokken ook geen exacte wetenschap is, dus je hebt geen garantie dat je Chihuahua flaporen zal hebben.

Dieet

De voeding van uw hond bepaalt hun gezondheid. De gezondheid kan bepalen of een Chihuahua flaporen of flaporen heeft. De oren van een hond worden gecontroleerd door spieren die ze omhoog houden en naar behoefte bewegen.

Als uw hond geen goed dieet krijgt van eiwitten en omega-3 vetzuren, die helpen bij de vorming en ontwikkeling van spieren. In dat geval hebben ze fysiek niet de kracht om de spieren te ontwikkelen die verantwoordelijk zijn voor het omhoog houden van hun oren.

Zodra ze beginnen met een evenwichtig dieet, zul je merken dat ze letterlijk snel opleven. Daarom zul je ook merken dat zieke honden hun oren niet altijd omhoog houden. Ze kunnen gedeeltelijk omhoog staan, één omhoog en één omlaag, enz.

Stress

Gestreste dieren reserveren hun energie voor hun oerfuncties. Daarom hebben bange en gestreste dieren verlaagde oren. Als een hond veel stress heeft, kan dat er zelfs toe leiden dat hij zijn oren omlaag houdt, gewoon uit gewoonte.

Als ze op een gelukkige en gezonde plek zijn, mentaal, zouden hun oren weer moeten gaan oplichten. Niet altijd, maar het komt het meeste voor. Je kunt hier ook met je dierenarts over praten als je je zorgen maakt.

Domestic Syndrome

Deskundigen hebben deze Darwin-theorie dat gedomesticeerde dieren slappe oren als eigenschap aannemen in plaats van rechtopstaande als directe oorzaak van hun domesticatie. Zoals je je kunt voorstellen wordt deze door sommigen serieus genomen en door anderen totaal genegeerd.

De theorie is dat gedomesticeerde honden geen staande oren nodig hebben omdat hun behoeften uniek zijn ten opzichte van wilde honden. Gedomesticeerde honden met flaporen zouden voortkomen uit een lijn van honden die eerder gedomesticeerd werden dan andere types. Het precieze tijdstip daarvan is nog grotendeels een raadsel.

Staan de oren van een Chihuahua altijd omhoog?

In de meeste gevallen houdt een Chihuahua zijn oren omhoog en hebben ze de vorm van de driehoeken die je gewend bent te zien. Ze hebben dit biologische gedrag ontwikkeld om voortdurend te kunnen luisteren naar bedreigingen. Als ze slapen, kunt u echter merken dat de oren van uw hond naar achteren of naar beneden zijn gevouwen. U zult ook merken dat ze ronddraaien als ze de locatie van een nieuw geluid proberen te bepalen!

Oren zijn een kernonderdeel van hun zintuiglijke leven, en terwijl klassieke Chihuahuas van nature meestal staande oren zullen hebben, kunnen ze naar behoefte van vorm veranderen.

Hebben alle Chihuahuas flaporen?

Het wordt als normaal beschouwd dat een Chihuahua opstaande oren heeft in plaats van flaporen. Je kunt echter merken dat bepaalde fokkers alleen die met flaporen hebben. Dit gaat terug naar de bovenstaande oorzaken en het bepalen welke het meest relevant is!

Het is belangrijk om op te merken dat een Chihuahua met flaporen niet “disfunctioneel” is of een rode vlag – het is gewoon iets waar je naar wilt kijken om er zeker van te zijn dat het een normaal iets is in tegenstelling tot iets dat gebaseerd is op een dieet.

Worden Chihuahuas geboren met flaporen?

De meeste Chihuahuas worden geboren met flaporen. Dat geldt ook voor alle pups die als volwassene van nature opstaande oren hebben! Als ze groeien en zich ontwikkelen, gaan hun oren vanzelf rechtop staan. Omdat velen van ons pasgeboren pups niet zien, is het een soort onofficieel geheim.

Blijven chihuahua oren slap?

Typisch, wanneer gefokt om de standaard Chihuahua te zijn, nee. Een Chihuahua zal de klassieke staande oren hebben die je gewend bent te zien. Dit is vooral zo als beide ouders staande oren hebben.

Een pup met flaporen die die flaporen behoudt wordt als zeldzaam beschouwd – maar het kan gebeuren. Het is een goed idee om uw fokker en dierenarts te vragen of u zich hierover bijzondere zorgen maakt.

Wanneer gaan Chihuahua oren staan

De meeste fokkers zijn het erover eens dat de oren van een Chihuahua tijdens het eerste jaar beginnen op te staan. Als ze groeien en zich ontwikkelen, zullen de spieren om hun oren vast te houden sterker worden, en zullen ze vanzelf omhoog komen. Het gebeurt vaak plotseling, hoewel oplettende huisdierouders kunnen zien dat ze hun oren even omhoog houden voordat het gebeurt.

Hoe krijg je een Chihuahuas oren omhoog?

Sommigen houden gewoon niet van het uiterlijk van de flaporen van hun Chihuahua. Het is niet erg als dit het geval is. Als je wilt dat hun oren omhoog staan, is het beste wat je kunt doen ervoor zorgen dat ze zo gezond mogelijk zijn qua voeding en emotionele behoeften. Hun biologie zal de rest doen!

Sommigen zullen kijken naar het idee om de oren van hun hond op te tapen of te lijmen om ze te “trainen”, maar de meeste professionals zullen dit niet aanraden. Het opplakken van oren kan het tegenovergestelde effect hebben, omdat hun spieren niet de training krijgen om zelfstandig op te staan.

Conclusie

In de meeste gevallen zullen Chihuahuas met flaporen over deze eigenschap heen groeien naarmate ze volwassen worden en zich ontwikkelen. Zelfs in gevallen waarin hun oren permanent slap zijn, is het niet iets dat je per se als een slechte zaak hoeft te zien! Het hoort gewoon bij hun charme.

Net als alle pasgeboren pups worden Chihuahuas geboren met flaporen. Ze komen vaak omhoog in hun staande vorm als ze groeien en volwassen worden. In zeldzame gevallen kunnen genetica en gezondheid ervoor zorgen dat ze zelfs als volwassene slap blijven.

Begrijpen wanneer je het als een goed of potentieel slecht ding moet zien is belangrijk bij het winkelen voor een puppy en het zien hoe je Chihuahua opgroeit en alle juiste mijlpalen bereikt!

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.