7 Redenen waarom Chihuahuas Water Ogen?

Waarom hebben Chihuahuas Waterige Ogen? Foto van een Chihuahua met tranende ogen.

Lijkt het alsof je Chihuahua altijd loopneus en tranende ogen heeft? Waarom hebben Chihuahua’s waterige ogen? Wat is daarmee aan de hand? Een heleboel dingen, zo blijkt. Laten we eens kijken.

Chihuahuas zijn gevoelig voor waterige ogen, en je kunt hun ogen ook ontstoken, rood en scheel zien. De belangrijkste redenen zijn reflexmatig tranen, een aandoening genaamd Epiphora, Kersenoog, Glaucoom, stress of emotionele problemen, of gezondheidsproblemen zoals verwondingen en aandoeningen.

Omdat Chihuahuas grote ogen hebben, komt het vaak voor dat ze aangeboren ooggezondheidsproblemen hebben. Als u weet waar u zich zorgen over moet maken, kunt u eventuele oogproblemen zo soepel mogelijk oplossen!

Redenen waarom Chihuahuas tranen huilen

Dat is allemaal goed en wel, misschien, maar wat moet je weten over elke specifieke vorm van tranen? Hoe zie je het verschil tussen hen allemaal om te begrijpen wanneer je iets zorgvuldig moet laten nakijken? Het zit allemaal in de details hieronder voor elke reden die hierboven is geïntroduceerd:

 1. Reflexmatig scheuren
 2. Epifora
 3. Kersenoog
 4. Glaucoom
 5. Stress of emotionele problemen
 6. Verwondingen of gezondheidsproblemen
 7. Aangeboren gezondheidsproblemen

1. Reflexmatig scheuren

Dit is zo natuurlijk als het klinkt. Het is het tranen dat het oog doet om zichzelf schoon en gesmeerd te houden. Als uw Chihuahua buiten speelt of rondsnuffelt of gewoon in het algemeen door zijn omgeving beweegt, is hij op de een of andere manier in contact gekomen met stof, vacht en meer.

Al die dingen vormen een bedreiging voor hun ogen, dus de ogen zullen van nature een dun laagje afscheiding (aka tranen) afscheiden om hun ogen schoon te houden van stof, pollen, wimpers, voetdeeltjes, en meer. Als er meer geproduceerd wordt, zullen ze tranen laten, en bij sommigen lopen de tranen over hun gezicht.

Er zal geen roodheid zijn of plukken aan hun ogen bij dit soort tranen. Uw hond zal niet eens merken dat het gebeurt! Dit is net zo natuurlijk als onze ogen die tranen als het koud of winderig is. Het is natuurlijk, gezond en niets om je zorgen over te maken!

2. Epiphora

Deze algemene gezondheidstoestand is eigenlijk een mooie term voor “waterige ogen”. Het komt veel voor bij honden, en Chihuahuas zijn er vooral gevoelig voor omdat ze grote ogen hebben. Het betekent gewoon dat ze gevoelig zijn voor tranen en tranende ogen. Het kan mild tot ernstig zijn. Het is ongevaarlijk en is een goede zaak als je denkt aan de functie ervan.

Je weet dat je Chihuahua dit heeft als je de veel voorkomende symptomen ervan opmerkt (meer details daarover hieronder). Je kunt met je fokker of dierenarts praten als je het niet zeker weet, maar dit is een milde gezondheidstoestand en is niets om je zorgen over te maken. Onderhoud is het belangrijkste!

3. Kersenoog

Een veel voorkomende gezondheidstoestand bij mensen met een korte snuit of een plat gezicht, Cherry Eye, ontstaat wanneer het derde ooglid geïrriteerd raakt en opzwelt. Dit veroorzaakt een rode bult in de binnen- of buitenhoek van het oog. Het oog zelf kan er ook rood uitzien. Deze aandoening veroorzaakt vaak tranen.

De meeste dierenartsen zullen een recept aanbevelen om het gebied schoon te houden terwijl het geneest. Als het derde ooglid eenmaal genezen is, zal de zwelling afnemen, en zal je het tranen minder opmerken.

4. Glaucoom

Dit is een leeftijdsgebonden probleem voor de meeste Chihuahuas, waarbij hun ogen gaan tranen als de druk in het oog toeneemt. Dit veroorzaakt overmatig waterverlies en tranen. Uw dierenarts zal dit in de gaten willen houden, want het kan leiden tot een medisch noodgeval als de zwelling te groot wordt. Het tranen moet helder zijn, maar het kan een beetje melkachtig zijn, afhankelijk van de situatie.

5. Stress of emotionele problemen

Sommige deskundigen zullen zeggen dat Chihuahuas niet in staat zijn om te huilen als ze verdrietig of gestrest zijn, maar het is technisch mogelijk. Het is alleen erg ongebruikelijk omdat honden fysiek niet in staat zijn om tranen te huilen om emotionele redenen.

Als honden echt gestrest of emotioneel worden, kunnen ze tranen laten. Dit is geen emotioneel huilen zoals bij mensen, maar een fysiologische reactie op stress die een hogere hartslag veroorzaakt en daardoor meer tranen.

6. Verwondingen of gezondheidsproblemen

Wanneer het oog van uw hond getraumatiseerd wordt, zal er meer scheuring in dat gebied optreden. Dit komt ook vaak voor bij verwondingen aan het gezicht in het algemeen! Het kan iets milds zijn, zoals een kras of een bijensteek. Het kan ook ernstiger zijn, zoals een kras op het hoornvlies of een oogletsel dat geopereerd of opgelapt moet worden terwijl het geneest.

Als u andere tekenen van letsel opmerkt (gebrek aan eetlust, plukken aan het ooggebied, of infecties). In dat geval is het essentieel om er snel een dierenarts naar te laten kijken om ervoor te zorgen dat hun ooggezondheid op lange termijn niet in gevaar komt!

Gezondheidsaandoeningen, waaronder hersen- en zenuwletsels, kunnen ook symptomen vertonen zoals waterverlies in de ogen. Een reis naar de dierenarts is een goed idee elke keer dat u merkt dat de ogen van onze hond onnodig tranen, zelfs al is het alleen maar om iets ernstigers uit te sluiten!

7. Aangeboren gezondheidsproblemen

Sommige honden staan gewoon bekend om aangeboren oogproblemen. Hoewel de meeste fokkers u daar vooraf op zullen wijzen, zodat u de risico’s kent, doen ze dat niet allemaal. En ze kunnen niet allemaal worden opgespoord.

Of het nu een probleem is met hun ogen of hun oogleden, ze zullen eerder last hebben van tranende ogen omdat hun ogen van nature wat zwakker zijn dan een hond die deze problemen niet heeft.

Als uw Chihuahua aangeboren oogaandoeningen heeft, is de kans ook groter dat ze later gezondheidsproblemen krijgen met hun ogen, dus de inbreng van uw dierenarts zal van cruciaal belang zijn!

Foto close-up van de waterige ogen van een Chihuahua.

Hebben Chihuahua’s problemen met hun ogen?

Chihuahuas staan bekend om het hebben van aangeboren oogproblemen en verwondingen of infecties in of rond hun ogen. Dit komt omdat hun ogen veel ruimte innemen in hun hoofd, dus er is meer kans op complicaties.

Zoals elke verantwoordelijke fokker je zal vertellen, zijn Chihuahuas van nature vatbaarder voor oogproblemen, dus je moet je op je gemak voelen met het controleren van die bolvormige, schattige ogen! Meer details over de juiste verzorging volgt hieronder.

Symptomen van tranende ogen bij Chihuahuas

We noemden hierboven Epiphora, wat overmatig tranende ogen is. Hoewel het alle honden treft, kunnen Chihuahuas en andere speelgoedhonden hier gevoelig voor zijn. U kunt letten op symptomen zoals:

 • Oog snotjes
 • Verkleuring van de vacht rond de ogen
 • Een lichte geur aan hun verkleurde vacht
 • Kiezen aan hun ogen

Deze symptomen tonen aan dat uw hond te maken heeft met wat hoogstwaarschijnlijk Epifora is. Dit is een aandoening die uw dierenarts kan vaststellen, en het wordt als relatief normaal beschouwd. Ze zullen u vragen stellen over al deze symptomen, dus wees voorbereid om hun vragen te beantwoorden over frequentie, kleuren van oog snotjes, enz.

Waarom worden Chihuahuas’ ogen rood?

Als uw Chihuahua een rood en geïrriteerd oog heeft en dit gepaard gaat met waterverlies. In dat geval is het begrijpelijk als je je gealarmeerd voelt! Er zijn vier belangrijke redenen voor, in volgorde van mild tot potentieel ernstig:

 • Omgevingsirritatie (ex: stof, een wimper)
 • Droge ogen (ex: buiten in de wind of kou)
 • Kersenoog
 • Conjunctivitis (aka Pink Eye)

Zowel kersenoog als roze oog worden behandeld met medicinale zalven of orale pillen, afhankelijk van de voorkeur van uw dierenarts. Dit helpt de aandoening zo effectief mogelijk op te lossen met zo min mogelijk complicaties. Er is niet veel voor nodig om het ooggebied te infecteren of te irriteren, wat betekent dat het herstel ook langer zal duren.

Hoe stel je de diagnose van de tranende ogen van een Chihuahua?

Dit hangt vooral af van waar je precies naar zoekt. Zoals gezegd, algemeen tranende ogen is normaal en geen reden tot bezorgdheid. Het belangrijkste waar je op moet letten als je specifiek op jacht gaat naar mogelijke complicaties bij een tranend oog is bewijs van roodheid of een slechte geur die een infectie zou kunnen betekenen.

Een ander ding om u te helpen bij het diagnosticeren van een mogelijke kwestie is of uw hond zich ongemakkelijk voelt. Als u in de buurt van hun gezicht komt, kunnen ze zich afwenden. Of, ze kunnen aan hun ooggebied plukken. Als u merkt dat uw hond last lijkt te hebben van zijn oog, is een bezoek aan de dierenarts zeker een goed idee!

Hoe Chihuahuas stoppen met het hebben van tranende ogen

Als je deze natuurlijke reflex wilt stoppen, komt het erop aan te begrijpen wat veranderlijk is en wat niet. De reflex watertanden is niet iets dat gestopt kan – of moet – worden. Als je een product vindt dat dat zogenaamd doet, is dat niet alleen oplichterij, maar mogelijk gevaarlijk! Het beste waar je op kunt hopen is het minimaliseren van oogwaterverlies om andere redenen dan het typische reflexwaterverlies.

Reinheid zal noodzakelijk zijn. Zorg ervoor dat je je Chihuahua zo vaak als aanbevolen professioneel laat baden. U kunt ze ook thuis verzorgen als ze dat liever doen. Besteed zorgvuldig aandacht aan hun gezicht en ogen om oliën te verwijderen, vuil los te maken en meer. Zo blijft de gevoelige zone rond de ogen veilig. Zorg ervoor dat je door dierenartsen goedgekeurde producten koopt!

Het andere belangrijke aandachtspunt is om elke dag of meerdere keren per week oogdoekjes te gebruiken. Dit zijn speciaal samengestelde bevochtigde doekjes die je kunt gebruiken om hun ogen en neus schoon te houden. Gebruik ze als ze binnenkomen na het buitenspelen of als je merkt dat hun ogen meer beginnen te tranen dan normaal. Ze zijn veilig voor die gevoelige plek en helpen hun vacht op te frissen om verkleuring te voorkomen!

In het algemeen

De ogen van uw Chihuahua kunnen om verschillende redenen tranen. Er is reflexmatig tranen en ook een veel voorkomende aandoening die Epiphora heet.

Andere redenen voor tranende ogen kunnen zijn Kersenoog, Glaucoom, een verwonding of infectie aan het oog of het ooggebied, en een fysieke reactie op overmatige emotie.

Sommige zijn normaal, andere kunnen verontrustend zijn. Inzicht in de mogelijke rode vlaggen van een onderliggende aandoening zal u helpen de gezondheid van uw Chihuahua op de voorgrond te houden!

Meer vatbaar voor oogwatering dan veel andere hondenrassen, zal het begrijpen van het verschil tussen natuurlijke en onnatuurlijke oogwatering u helpen de gezondheid van uw Chihuahua op korte en lange termijn te beschermen.

Ken je iemand die dit ook probeert uit te zoeken? Deel deze kennis met hen!

We horen graag wat je van het bericht vindt, alleen zo kunnen we het verbeteren.