Waarom slaapt of ligt mijn hond bovenop mij?

Uitgelaten Hond wordt gesteund door lezers. Wanneer u koopt via links op onze site, verdienen we mogelijk een affiliate commissie zonder kosten voor u.


Als uw hond veel op u ligt of slaapt, vraagt u zich misschien af waarom en wat u eraan kunt doen. Dit bericht laat je veel voorkomende oorzaken zien en wat je eraan kunt doen.

Waarom slaapt mijn hond bovenop mij? Mogelijke oorzaken zijn dat uw hond zich daar prettiger voelt, uw hond is beschermend, uw hond wil extra aandacht, uw hond is aanhankelijk, uw hond heeft wat verlatingsangst, of dat het uw hond een veiliger gevoel geeft.

Aangezien er veel verschillende mogelijke oorzaken zijn, zou het helpen om na te gaan wat de kans daarop groter maakt. Als je eenmaal een goed idee hebt van de oorzaak, zou het een stuk gemakkelijker moeten worden om uit te zoeken wat je eraan kunt doen.

Waarom slaapt of ligt mijn hond bovenop mij?

Hieronder staan een aantal veel voorkomende oorzaken en wat de kans daarop groter zou maken.

Uw hond is comfortabeler als hij op u slaapt

De oorzaak zou kunnen zijn dat hij het slapen bovenop u comfortabeler vindt. Dit zou waarschijnlijker zijn als hij ervoor kiest daar te slapen in plaats van in zijn bed, als hij zijn kop op u laat rusten en als hij geen abnormaal gedrag lijkt te vertonen.

Het gedrag aanmoedigen

Het kan zijn dat je het hebt aangemoedigd om het te doen door het dingen te geven die het wil als het het doet. Als u hem dingen geeft zoals rug- of buikmassage als hij op u slaapt, zal hij het waarschijnlijk meer doen om meer beloningen te krijgen. In plaats daarvan zou het helpen hem van u af te halen en hem te belonen als hij gaat liggen zoals u dat wilt.

Uw hond is beschermend

De reden waarom hij het doet kan zijn dat hij beschermend is. Dit is waarschijnlijker als hij ook beschermend wordt als u bij andere mensen of dieren bent. Het zou ook waarschijnlijker zijn als hij het doet als er andere mensen in de buurt zijn en als hij naar de voordeur kijkt als hij het doet.

Uw hond wil aandacht

De oorzaak kan ook zijn dat hij probeert extra aandacht van u te krijgen. Dit is waarschijnlijker als hij het overdag doet, als u hem een tijdje geen aandacht heeft gegeven en als u hem extra aandacht geeft als hij het doet.

Uw hond voelt zich veiliger

De meeste hondenrassen zijn gefokt om naast hun baas te werken en voelen zich veiliger als ze in een groep zijn. Slapen of bovenop je liggen kan hem helpen om zich veiliger te voelen, omdat hij dan het gevoel krijgt dat hij in een groep zit en minder kwetsbaar is.

Uw hond is aanhankelijk

Het kan zijn dat hij gewoon aanhankelijk is. Dit is waarschijnlijker als hij de neiging heeft om u over zijn buik of rug te laten wrijven voordat hij gaat slapen.

Uw hond heeft wat verlatingsangst

De oorzaak zou kunnen zijn dat hij enige verlatingsangst heeft en wil weten wanneer u weggaat. Dit is waarschijnlijker als hij tekenen van angst vertoont wanneer u op het punt staat te vertrekken en als hij de neiging heeft om te slapen of op u te liggen, overdag, alleen voordat u van huis bent gegaan en niet nadat u thuis bent aangekomen.

Uw hond wacht op iets

De oorzaak kan ook zijn dat hij wacht om iets van u te krijgen. Dit is waarschijnlijker als hij dit vaker doet rond dezelfde tijd dat u hem normaal gesproken iets geeft, zoals eten of een wandeling.

Dingen om te overwegen

Hieronder staan enkele dingen om te overwegen bij het uitzoeken van de belangrijkste reden waarom uw hond het heeft gedaan.

Wat is er nog meer gebeurd toen hij het voor het eerst begon te doen

Als hij niet altijd boven op je sliep of lag, zou het helpen om te overwegen wat er nog meer gebeurde toen hij het voor het eerst begon te doen.

Als hij bijvoorbeeld ook tekenen van verlatingsangst begon te vertonen en je hem voor langere tijd alleen begon te laten, kan het zijn dat hij dit deed vanwege verlatingsangst.

Wat is er anders als hij het niet doet?

Als het de neiging heeft om het op bepaalde momenten meer te doen, zou het ook helpen om na te gaan wat er anders is aan de timing.

Bijvoorbeeld, als hij de neiging heeft om het meer te doen rond dezelfde tijd dat je hem voedt, dan wacht hij misschien op voedsel.

Wat te doen tegen mijn hond die boven op me slaapt/legt?

Als u wilt dat uw hond stopt met bovenop u te liggen, zijn hieronder enkele opties die u heeft.

Positieve versterking training

Een optie zou zijn om uw hond te trainen om ergens anders te gaan liggen met behulp van positieve versterkingstraining. Hierbij moedigt u hem aan zich op een bepaalde manier te gedragen door hem te belonen wanneer hij tekenen van dat gedrag vertoont.

Om het te gebruiken om hem op een bepaalde plek te laten liggen of slapen zou je iets als het volgende kunnen doen:

  • Maak de plaats, waar je het wilt laten slapen, comfortabel.
  • Laat je hond daar staan en beloon hem
  • Moedig uw hond aan om te gaan liggen door hem een traktatie te geven
  • Blijf het proces een paar keer per dag herhalen totdat hij zich realiseert dat liggen resulteert in het krijgen van beloningen.

Vermijd het aanmoedigen van het gedrag

Zoals hierboven vermeld, kan het zo zijn dat hij geleerd heeft dat hij beloningen krijgt als hij het doet. In plaats daarvan zou het helpen hem te trainen om te slapen waar u dat wilt en hem te belonen als hij naar die plek gaat.

Geef hem een comfortabele plaats om te gaan liggen

Het zou ook helpen om het aan te moedigen om te slapen of te liggen waar u dat wilt door de ruimte comfortabel te maken. Het moet koel zijn, niet te licht ’s nachts, rustig en er moet ruimte zijn om te gaan liggen.

Verminder zijn verlatingsangst

Zoals hierboven vermeld, zou hij het kunnen doen omdat hij wat verlatingsangst heeft. Het zou helpen om te proberen de angst te verminderen door hem beweging te geven, hem te laten plassen en hem eten te geven voordat hij weggaat, zodat hij niet zo lang hoeft te wachten.

Beste Honden Training Programma

Onze favoriet: Het Dunbar Academy Training Programma. Als je een gelukkige en gehoorzame hond wilt, is dit een van de beste online hondentrainingsprogramma’s die nu beschikbaar zijn. U kunt de eerste maand gratis krijgen via deze link.