Waarom doet mijn hond raar? (13 redenen uitgelegd)

Er zijn bepaalde aspecten van het gedrag van uw hond waar u aan gewend raakt. Wanneer dat gedrag plotseling en onverwacht verandert, kunt u zich bezorgd en overstuur voelen.

Misschien is uw hond plotseling gestopt met naar de deur te rennen om u te begroeten als u thuiskomt van uw werk. Of misschien is uw hond aan het trillen, vermijdt hij een bepaald deel van het huis, heeft hij ongelukjes, of toont hij gewoon een algemeen gebrek aan interesse in wat dan ook.

Honden kunnen zich op veel verschillende manieren raar gedragen, maar ze kunnen allemaal dezelfde alarmerende gevoelens bij ons oproepen.

Dus, waarom gedraagt uw hond zich vreemd?

Er zijn vele redenen waarom uw hond zich vreemd kan gedragen, waaronder ziekte, verwonding, verveling, angst, problemen met hun dieet, of veranderingen in hun omgeving. Allergieën, veranderingen in de routine van uw hond, nieuwe mensen of huisdieren in het huishouden, stress en angst behoren ook tot de vele mogelijke oorzaken van het rare gedrag van uw hond.

Het vreemde gedrag van uw hond kan slechts een teken zijn van een klein probleem, maar in sommige gevallen is het een indicatie van een belangrijk onderliggend probleem dat ontdekt en opgelost moet worden. Daarom is het van vitaal belang om de oorzaken van vreemd gedrag van honden te begrijpen, evenals wat dat vreemde gedrag kan inhouden.

Elke hondeneigenaar kan er baat bij hebben dit te weten, dus gaan we beide hieronder uitvoerig bespreken. Aan het eind zou u moeten kunnen zeggen of het gedrag van uw hond echt vreemd is of niet en zelfs enkele mogelijke redenen voor het gedrag.

Manieren waarop uw hond vreemd kan doen

Vreemd gedrag dat uw hond kan vertonen kan bijna net zo drastisch variëren als de oorzaken achter dat gedrag.

In feite zijn er zoveel vreemde gedragingen die uw hond kan vertonen dat we ze hier niet allemaal kunnen opnoemen, maar de volgende vreemde gedragingen zijn enkele van de meest voorkomende vreemde gedragingen die honden vertonen.

Verstoppen

Een veel voorkomend vreemd gedrag dat je bij elke hond kunt zien is verstoppen. Ze kunnen zich verstoppen in een kast of achter een meubelstuk.

Toegegeven, sommige honden zijn gewoon van nature angstig, en ze verstoppen zich misschien vaak uit veiligheid. Maar als uw hond zich niet eerder verstopte en dat nu opeens wel doet, dan is dit gedrag zeker niet normaal.

Als uw hond zich verstopt, dan kan dat komen door harde geluiden, omgevingsfactoren, angst, of nieuwe mensen en huisdieren in huis.

Janken of gillen

Als je ooit per ongeluk op de voet van je hond bent gaan staan, dan heb je hem wel eens horen gillen of schreeuwen van de pijn. Dit wordt natuurlijk verwacht als er iets pijnlijks gebeurt. Maar als er niets pijnlijks lijkt te gebeuren met uw hond, althans voor zover u dat kunt zien, dan is dit een vreemd en vaak verontrustend gedrag om te zien.

In de meeste gevallen, als uw hond schreeuwt of gilt, ervaart hij waarschijnlijk ernstige pijn. Als u de bron van de pijn niet kunt vinden, dan moet u met uw hond naar de dierenarts voor een grondiger onderzoek.

Zeuren of huilen

Zeuren en huilen zijn niet zo luid als schreeuwen en gillen, maar bieden een subtielere aanwijzing voor een probleem met je beste maatje.

Als uw hond voortdurend jankt en huilt, dan kunnen verschillende dingen de boosdoener zijn. Uw hond zou gestrest, verveeld, in pijn, gestrest, of zelfs angstig kunnen zijn.

Overmatig blaffen

Het is normaal dat een hond blaft wanneer hij iets voelt, zoals een persoon voor de deur of wanneer hij een vrachtwagen hoort passeren in de buurt van zijn huis. Het is echter niet normaal dat een hond de hele tijd blaft of voortdurend blaft als er niets is dat een dergelijke reactie veroorzaakt.

Dit gedrag kan worden veroorzaakt door angst, verveling, angst, stress of zelfs een onderliggende ziekte.

Rillen, schudden of beven

Als uw hond rilt of beeft, dan is het waarschijnlijk geen kou. Meer waarschijnlijke scenario’s zijn overprikkeling, misselijkheid, pijn, of een onderliggende ziekte zoals een nierziekte.

Nierziekte is niet de enige ziekte waardoor uw hond kan trillen. Hij kan onder meer lijden aan distemper of gegeneraliseerd tremorsyndroom.

Angst is een andere veel voorkomende reden voor het trillen of beven van honden. Het kan zelfs het gevolg zijn van harde geluiden zoals dichtslaande deuren of vuurwerk buiten.

Verlegen voor contact

Sommige honden of specifieke rassen zijn standaard vriendelijker, terwijl andere schuchter, verlegen en bang zijn.

Deze verlegen en bange honden kunnen in het verleden ooit mishandeld of overmatig gestrest zijn geweest. Maar als uw hond gewoonlijk een vriendelijke, aanhankelijke hond is en pas sinds kort terugdeinst voor contact, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.

Het is mogelijk dat u ruwer bent geweest met uw hond terwijl u hem liefde en aandacht gaf dan u zich realiseerde en dat hij nu een beetje bang is. Uw hond kan ook gestrest zijn of bang voor iets heel anders.

Als uw hond zich alleen zo gedraagt rond een nieuw iemand, dan is het waarschijnlijk dat uw hond zich gewoon nog niet op zijn gemak voelt bij die persoon en misschien wat tijd nodig heeft om aan hen te wennen.

Zorg er ook voor dat mensen uw hond op de juiste manier benaderen als ze hem proberen te aaien. Als de persoon zijn hoofd van bovenaf naar het hoofd van uw hond brengt, kan uw hond dit opvatten als agressief gedrag en kan hij bang zijn.

Hun poten likken

In veel gevallen is pootlikken een gewoon gedrag en het is niets om u zorgen over te maken als uw hond af en toe zijn poten likt.

Er zijn echter gevallen waarin het pootlikken van uw hond het gevolg is van iets minder gewoons. Allergieën of parasieten zijn meestal de grootste boosdoeners van overmatig pootlikken, omdat ze de poten van uw hond erg jeukerig kunnen maken.

Een andere veel voorkomende oorzaak van pootlikken is verwonding. Als u merkt dat uw hond slechts aan één poot likt, dan is dat mogelijk het gevolg van een snee, schaafwond of zelfs een doorn of cactus stekel die ergens in de poot van uw hond vastzit. Inspecteer de poot grondig en kijk of u tekenen kunt vinden van wat de irritatie veroorzaakt.

Met de kont over de vloer wrijven

Het is eigenlijk heel gewoon om een hond over de vloer te zien schuiven, terwijl hij met zijn kont over de grond wrijft. Het is niet omdat het gewoon is, dat het goed is.

Vaak wordt dit gedrag veroorzaakt door een probleem met de anaalzak van uw hond, die verstopt of gewond kan zijn. Helaas is het een gemakkelijk verwond en verstopt stukje biologie van uw hond. Vandaar dat dit gedrag zo vaak voorkomt.

Enkele dingen die kunnen leiden tot anaalzakproblemen waardoor uw hond zijn kont over de vloer sleept zijn allergieën, irritatie van de huid door verzorging, parasieten in de darmen, en trauma aan het gebied.

Agressie

Weinig dingen zijn alarmerender dan wanneer uw geliefde hond zich plotseling tegen u lijkt te keren en zich agressief tegen u gedraagt op een manier die u nog nooit eerder hebt gezien. Dit soort gedrag kan worden veroorzaakt door verschillende onderliggende factoren.

Uw hond kan bijvoorbeeld pijn hebben, bang zijn, of zelfs territoriale agressie vertonen. Dit kan gebeuren als er onlangs grote veranderingen zijn geweest in de omgeving van uw hond of als er iets traumatiserends is voorgevallen, zoals een bezoek aan de dierenarts.

Gebrek aan energie en activiteit

Zoals je waarschijnlijk al eerder hebt gezien, zijn sommige honden vanaf het begin gewoon energiearme poeperds. Ze lummelen graag rond en willen niet echt veel energie kwijt.

Aan de andere kant vind je ook honden die grenzeloze energievoorraden hebben en ze lijken nooit stil te willen zitten! Als een van deze honden plotseling geen energie meer heeft en zich lusteloos begint te gedragen, kan dat een negatief teken zijn waar je beslist op moet letten.

Zoals de meeste vreemde hondengedragingen, kan dit door veel verschillende dingen worden veroorzaakt. Onderliggende ziekten zijn een grote, en enkele van de ziekten en aandoeningen die lethargie kunnen veroorzaken zijn parasieten, diabetes, leverproblemen, hartproblemen en infecties.

Als uw hond momenteel medicijnen gebruikt, is het ook mogelijk dat hun plotselinge lethargie een bijwerking is van de medicijnen. Dit gedrag kan ook het gevolg zijn van een trauma, gif of zelfs een depressie.

Ze stoppen met eten

Heb je ooit een hond gekend die niet van voedsel en vooral van traktaties hield? De meeste honden doen alles voor een paar extra tafelrestjes en ruimen hun voerbak in het algemeen vrij snel op als hij gevuld is.

Toch kan de eetlust van een hond plotseling lijken te verdwijnen. Het kan zelfs lijken alsof uw hond zijn eten niet meer lust.

Als u onlangs wijzigingen hebt aangebracht in het voer van uw hond, dan kan dit gemakkelijk de boosdoener zijn, maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken, waaronder een onderliggende ziekte die uw dierenarts zou moeten kunnen diagnosticeren.

Ze stoppen met water drinken

Vaak, wanneer een hond stopt met water drinken, is dat omdat ze last hebben van grote hoeveelheden stress. Dit kan worden veroorzaakt door een recente verhuizing of een grote verandering in de levensstijl of omgeving van uw hond.

Als uw hond gewoon wat minder drinkt dan normaal, is dat waarschijnlijk geen reden tot bezorgdheid. Uw hond zal waarschijnlijk minder water drinken als het weer afkoelt en meer drinken in tijden van warm weer.

Aan de andere kant, als uw hond helemaal geen water meer lijkt te drinken, zou u een serieus probleem kunnen hebben.

Er is duidelijk iets heel erg mis als uw hond helemaal geen water meer drinkt. Erger nog, dit stoppen met drinken kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, en uitdroging kan snel optreden als uw hond weigert te drinken.

Ze beginnen overmatig water te drinken

Zoals ze zeggen, alles met mate. Overmaat is meestal slecht voor honden, net als voor ons.

Als u merkt dat uw hond veel meer naar de waterbak gaat dan u normaal vindt, kan dat een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Uitdroging zal ertoe leiden dat uw hond overmatig drinkt, net als ziekten zoals nier- en leveraandoeningen.

Overmatig aanhankelijk handelen

Veel huisdieren zijn extreem aanhankelijk, en dit is niets dat alarm moet slaan. Maar als u merkt dat uw hond plotseling veel aanhankelijker is dan normaal of altijd buitensporig aanhankelijk is vlak voordat u weggaat, dan kan dat veroorzaakt worden door angst of stress.

Het komt vaak voor dat honden last hebben van verlatingsangst, waardoor uw hond zich overdreven aanhankelijk en zelfs zeurderig kan gedragen als u weggaat. Ze kunnen aan de deur klauwen, onophoudelijk huilen of zelfs proberen te ontsnappen.

Voortdurend hakken en hoesten

Net als mensen hoesten honden af en toe, en zelfs een hoestbui af en toe is geen reden tot bezorgdheid. Maar als uw hond begint te hikken en te hoesten en niet lijkt te kunnen stoppen, is het misschien tijd om op zijn hoede te zijn.

Zoveel verschillende dingen kunnen ervoor zorgen dat uw hond voortdurend of herhaaldelijk hoestbuien krijgt. Aan de mildere kant van het spectrum kan uw hond gewoon last hebben van keelpijn of er kan iets vastzitten in zijn keel waar hij last van heeft. Uw hond kan zelfs stikken in wat er in zijn keel zit.

De oorzaak kan echter veel erger zijn dan deze opties. Kennelhoest kan resulteren in milde tot ernstige hoestbuien en kan leiden tot ergere ziekten zoals longontsteking.

Ineenstorting van de luchtpijp kan ook ernstige hoestbuien veroorzaken die klinken alsof uw hond toetert. Kleinere rassen lopen een groter risico op luchtpijpverzakking.

Overmatig kauwen

Honden hebben geen handen voor interactie met de wereld. Hun belangrijkste manier van interactie is hun mond.

Hierdoor is kauwen een algemeen en volkomen normaal gedrag voor honden om te vertonen. Toch beginnen sommige honden buitensporig veel te kauwen, en dit kan aanwijsbare onderliggende oorzaken hebben.

Honden kunnen intens gaan kauwen als ze honger hebben, tandjes krijgen of gestrest zijn. Scheidingsangst kan er ook toe leiden dat een hond op van alles en nog wat gaat kauwen.

Weglopen van bepaalde voorwerpen

Je weet nooit wat er in het leven van je pooch is gebeurd voordat ze een deel van je gezin worden. Voor veel honden is er een trauma in het verleden dat plotseling naar boven kan komen door de opkomst van een bepaald voorwerp.

Natuurlijk zijn sommige honden gewoon bang voor bepaalde dingen zonder dat er een trauma uit het verleden aan ten grondslag ligt.

Veel honden zijn bijvoorbeeld bang voor stofzuigers! Dat is wel logisch, want stofzuigers zijn meestal groot en luid en uw hond heeft geen idee wat het is.

Maar als u iets tevoorschijn haalt dat voor u volkomen onschuldig lijkt en uw hond rent ervoor weg, is het mogelijk dat uw pup in het verleden mishandeling heeft meegemaakt met een soortgelijk voorwerp.

Ze hebben plotseling ongelukjes in huis

Wanneer uw hond nog een puppy is die zindelijk wordt, zijn ongelukjes in huis of in de bench te verwachten. Zodra uw hond echter volledig zindelijk is, hoeft u geen ongelukjes meer te verwachten, tenzij uw hond echt ziek wordt.

Daarom kan het plotseling optreden van ongelukjes in huis zo’n alarmerend en vreemd gedrag zijn om uw hond te zien vertonen. Dit kan vaak een teken zijn van grote angst of stress, hoewel onderliggende medische oorzaken net zo waarschijnlijk zijn.

Natuurlijk is de andere grote uitzondering hier als u uw hond langer dan normaal alleen heeft moeten laten, omdat honden hun blaas maar zo lang kunnen ophouden.

Waarom doet mijn hond zo raar?

Zoals u hebt gezien, zijn er een aantal manieren waarop uw hond zich vreemd kan gedragen, en er zijn evenveel oorzaken van dit vreemde gedrag.

We hebben een paar van deze oorzaken kort aangestipt bij de bespreking van de verschillende gedragingen die uw hond kan vertonen, maar nu gaan we wat dieper in op elk van deze oorzaken.

Verwonding

Als uw hond op een of andere manier gewond is, kan dat allerlei vreemd gedrag veroorzaken.

De plaats van de verwonding van uw hond zal een groot effect hebben op het soort gedrag dat ze vertonen. Bijvoorbeeld, als de poot van uw hond gewond is, zal hij de neiging hebben zijn poot te likken. Als er sprake is van een verwonding van de anaalzak, dan zal uw hond waarschijnlijk met zijn kont over de vloer slepen.

U moet voorzichtig zijn wanneer u uw hond controleert op een verwonding, omdat ze al pijn hebben en waarschijnlijk niet willen dat het gewonde gebied wordt aangeraakt.

Toch kunt u zoeken naar opvallende tekenen van waar de verwonding zich zou kunnen bevinden, zoals bijten, krabben, likken. Een andere aanwijzing kan zijn dat uw hond niet wil dat u hem op een bepaalde plaats aanraakt. Ze kunnen ook mank lopen of een bepaalde ledemaat bevoordelen.

Ziekte

Dit is een nogal brede categorie, want er is een overvloed aan ziekten en aandoeningen die uw hond kan oplopen, variërend van parasieten en infecties tot kanker, hartkwalen en meer.

De vreemde gedragingen die het gevolg kunnen zijn van deze ziekten zijn net zo divers als de ziekten zelf. Het hangt allemaal af van waar uw hond aan lijdt.

Als u denkt dat uw hond zich raar gedraagt vanwege een onderliggende medische aandoening, dan moet u meteen uw dierenarts raadplegen. Het kan mogelijk een ernstige kwestie zijn, en die zijn vaak tijdgevoelig.

Veranderingen in Routine

Elke vorm van grote veranderingen in het leven van uw hond kan resulteren in vreemd gedrag als uw hond probeert om te gaan. Deze veranderingen komen als een grote verrassing voor uw hond, en veranderingen in de routine van uw hond kunnen zeer storend aanvoelen voor hun levensstijl.

Honden zijn gewoontedieren die meestal het gezondst zijn als ze een betrouwbare dagelijkse routine hebben. Ze eten graag op dezelfde tijd, wandelen op dezelfde tijd en spelen zelfs elke dag op dezelfde tijd. Het duurt niet lang voor een hond een schema aanneemt en eraan gewend raakt.

Maar wanneer u plotseling een deel van die routine verandert, kan dat voor uw hond veel ernstiger aanvoelen dan voor u.

Veranderingen in de routine moeten indien mogelijk langzaam en stapsgewijs worden doorgevoerd.

Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk.

Misschien verandert uw schema op het werk of heeft u net een baby gekregen en verandert alles. Uw hond zal zich mettertijd wel aanpassen, maar in ieder geval in het begin kunnen de schok en de stress van zulke veranderingen in de routine van uw hond ervoor zorgen dat hij zich op vreemde manieren gedraagt.

Dieet veranderingen

Veranderingen in de routine van uw hond zijn niet de enige veranderingen die een duidelijk effect kunnen hebben op hun gedrag. Wanneer u de voeding van uw hond verandert, kunnen er ook gedragsveranderingen optreden.

Dieetveranderingen zijn een van de meest voorkomende redenen voor honden om plotseling te stoppen met eten. Dit geldt vooral als u het voer van uw hond te snel probeert te veranderen. Ze kunnen hun neus er helemaal voor ophalen en weigeren het te eten!

Maar het veranderen van hondenvoer kan ook andere gevolgen hebben. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat uw hond gewicht verliest of aankomt, wat grote gevolgen kan hebben voor het energieniveau van uw hond en zelfs zijn vatbaarheid voor verschillende ziekten kan verhogen of verlagen.

Zelfs een verandering in de voedingsstoffen die worden gegeten bij het wisselen van hondenvoermerk kan het energieniveau van uw hond beïnvloeden of zelfs maagdarmproblemen veroorzaken die leiden tot vreemd gedrag zoals lusteloosheid, janken, stoppen met eten of weigeren om water te drinken.

Ontoereikende voeding

Als uw hond lui is, geen energie heeft, of zich depressief en neerslachtig gedraagt, dan kan onvoldoende voeding daar debet aan zijn.

Wanneer uw hond niet genoeg calorieën of voedingsstoffen binnenkrijgt, zal hun lichaam een gebrek aan energie hebben. Dit kan het gevolg zijn van een voedingstekort of gewoon omdat uw hond in het algemeen niet genoeg voedsel binnenkrijgt.

Angst

Bijna 40 miljoen volwassenen in de VS hebben last van angststoornissen. Volgens een onderzoek onder hondenbezitters komt angst nog vaker voor bij honden: 72,5% van de honden vertoont angstgerelateerd gedrag.

Honden kunnen verschillende soorten angst ervaren, met als meest voorkomende soorten leeftijdsgerelateerde angst, angstgerelateerde angst en verlatingsangst. Ongeveer 14% van de honden heeft alleen al last van verlatingsangst, wat kan leiden tot gedrag als kauwen, vernielen van meubilair, overmatig blaffen en zelfs het krijgen van ongelukjes in huis.

Stress

Te veel stress kan veel reacties veroorzaken bij uw hond, wat eigenlijk niet veel anders is dan wat er gebeurt als wij overspannen raken. Ik denk dat iedereen zich dat kan voorstellen!

Honden zullen vaak trillen en rillen als ze gestrest zijn. Ze kunnen ook blaffen, janken, of op andere manieren vocaliseren. Likken, verstoppen en zelfs ongelukjes in huis zijn allemaal mogelijke aanwijzingen dat uw hond gestrest is.

U kunt proberen uw hond te helpen kalmeren als hij zich gestrest begint te gedragen. Veel honden worden rustiger als ze routinecommando’s als zit en blijf moeten uitvoeren. Oefening kan ook een goede manier zijn om uw hond te helpen stress te verlichten, vooral als het een leuke oefening is zoals een spelletje apporteren.

Als u hebt geprobeerd meer beweging en speeltijd te bieden en u hebt geprobeerd uw hond commando’s te laten uitvoeren wanneer hij gestrest is, maar niets daarvan heeft het gewenste resultaat, dan moet u misschien naar uw dierenarts die kan controleren op een onderliggende medische oorzaak van de toestand van uw hond.

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren die het gedrag van uw hond kunnen beïnvloeden zijn zaken die harde geluiden veroorzaken zoals een bouwploeg die naast de deur werkt of veranderingen in het weer en de seizoenen. Uw hond is gevoeliger voor veel van deze veranderingen dan u, en voor sommige honden betekent dit een veel merkbaardere reactie.

In sommige gevallen kan uw hond reageren op iets dat u gewoon niet kunt horen of zien.

Allergieën

Technisch gezien zou je allergieën kunnen beschouwen als een omgevingsfactor, maar niet alle allergieën worden veroorzaakt door pollen, stof en andere omgevingsfactoren. Naast omgevingsallergieën zijn voedselallergieën en vlooienallergie dermatitis de meest voorkomende hondenallergieën.

Hondenallergieën kunnen huidproblemen veroorzaken waardoor uw hond jeuk krijgt, wat kan leiden tot krabben, bijten, kauwen en ander vreemd gedrag dat u doorgaans niet van uw hond ziet. Poten en oren zijn de meest voorkomende plaatsen voor allergische reacties.

Allergieën kunnen ook leiden tot lusteloosheid, niezen, hoestbuien en andere symptomen die als vreemd gedrag kunnen worden opgevat.

Nieuwe mensen of huisdieren

We hebben het al gehad over de ernstige gevolgen die grote veranderingen kunnen hebben op het gedrag van uw hond, en nieuwe mensen of huisdieren in het huishouden gelden zeker als grote veranderingen.

Het is altijd moeilijk te zeggen hoe uw hond zal reageren op een nieuw persoon of huisdier. Ze kunnen angstig worden, gestrest, angstig, of ze kunnen het meteen helemaal goed vinden met de nieuwe aanwinst!

Elk huisdier zal anders reageren op dit scenario, dus u zult het gedrag van uw hond in de gaten moeten houden voor aanwijzingen over hoe ze zich voelen over de nieuwe persoon of het nieuwe huisdier.

Verveling

Wanneer honden zich vervelen, is destructief gedrag vaak het gevolg, hoewel u ook depressief gedrag, overmatig janken, kauwen, en meer kunt vertonen. Het is gemakkelijk te vergeten dat terwijl u weg bent op het werk, uw hond de hele dag thuis is, soms zelfs in een kleine bench.

Het is gemakkelijk zich te vervelen zonder veel te doen, maar u kunt helpen de verveling te verlichten met verschillende speeltjes of door elke dag meer beweging en speeltijd in te lassen.

Angst

Sommige honden zijn van nature angstig en schichtig, terwijl andere voor weinig bang lijken te zijn. Angst tonen voor bepaalde dingen is natuurlijk, maar toch kan het leiden tot gedrag dat u niet gewend bent van uw hond.

Interessant is dat honden ook fobieën kunnen hebben, net als mensen. Maar uw hond hoeft geen fobie te hebben om angstig te worden. Ze kunnen bang zijn voor harde geluiden zoals vuurwerk, sirenes en onweer.

Het komt ook heel vaak voor dat honden bang zijn voor de dierenarts! Niemand houdt immers van een bezoek aan de dokter, en uw hond denkt waarschijnlijk dat er nooit iets goeds uit die dierenartsbezoeken komt.

Om uw hond te helpen, zult u moeten proberen de bron van hun angst te vinden. Dit kan iets nieuws in hun leven zijn, harde geluiden, voorwerpen waar ze niet van houden, of vele andere dingen, wat het zo moeilijk maakt om vast te stellen.

Mishandeling

Ook al hebt u uw hond nooit mishandeld, toch kan hij in het verleden ooit het slachtoffer zijn geweest van mishandeling. Dit is minder waarschijnlijk als u uw hond als jonge pup kreeg en wordt waarschijnlijker naarmate uw hond ouder was toen u hem kreeg.

Het is een ongelukkig feit dat veel mensen hun honden mishandelen. De kans is groter dat uw hond mishandeld is als u hem uit een asiel of dierenasiel heeft geadopteerd. Hoe dan ook, het kan moeilijk zijn om de gedragspatronen veroorzaakt door mishandeling te overwinnen, en het vergt veel geduld van uw kant.

Wat te doen als uw hond zich vreemd gedraagt

We hebben veel van de vreemde gedragingen besproken die uw hond zou kunnen vertonen, samen met heel wat oorzaken van dergelijk gedrag. Maar wat moet u doen als uw hond zich zo gedraagt?

Probeer de reden te achterhalen

Het eerste wat u moet doen is proberen de reden voor het vreemde gedrag van uw hond vast te stellen. Kijk eens naar de gedragingen op deze lijst en zie welke oorzaken er vaak aan ten grondslag liggen.

Zoek indien nodig professionele hulp

Vergeet niet dat één enkele oorzaak kan leiden tot een verscheidenheid van vreemde gedragingen, en veel gedragingen kunnen symptomen zijn van verschillende onderliggende oorzaken. Als u merkt dat u de weg kwijt bent en de oorzaak van de gedragsveranderingen van uw hond niet kunt vaststellen, dan moet u contact opnemen met een dierenarts voor een professionele en ervaren mening.

Probeer de oorzaak van het vreemde gedrag te verwijderen of te verminderen

Of u nu professionele hulp nodig had om uit te zoeken wat de oorzaak is van het gedrag van uw hond of niet, de volgende stap is proberen de bron te verminderen of te elimineren.

Als uw hond zich bijvoorbeeld voortdurend krabt en bijt, zou u kunnen vaststellen dat zijn huid op die plaats jeukt en rood is. Dan ziet u misschien dat hij vlooien heeft. U kunt ook met de hond naar een dierenarts gaan en ontdekken dat de jeuk wordt veroorzaakt door allergieën.

Als de oorzaak vlooien waren, dan kan vlooienmiddel de oplossing zijn. Voor een hond die aan allergieën lijdt, kan de oplossing bestaan uit medicatie of een verandering van het dieet.

U moet de oplossing afstemmen op de oorzaak van het gedrag van uw hond. Deze zelfde oplossingen zouden niet effectief zijn als het gedrag dat u wilt stoppen het slepen van uw hond met zijn kont over de vloer was.

Laatste gedachten

Het kan heel alarmerend zijn wanneer uw hond zich begint te gedragen op manieren die u niet begrijpt. Sommige daarvan zijn erger dan andere, zoals wanneer uw hond plotseling agressief wordt tegen u. Maar ook minder enge gedragingen kunnen ernstige onderliggende oorzaken hebben.

Wat de vreemde gedragingen ook zijn die uw hond vertoont, het is in ieders belang dat u de tijd neemt om de oorzaak van die gedragingen te achterhalen. Dat is de eerste stap in het oplossen van de problemen die dat gedrag veroorzaken.

Vergeet niet dat het vreemde gedrag van uw hond een reactie is. Omdat ze niet met woorden kunnen spreken, zult u moeten zoeken naar aanwijzingen over wat hun reactie veroorzaakt.

Hopelijk kunt u de informatie in dit bericht gebruiken om de oorzaak van het vreemde gedrag van uw hond te bepalen en beginnen met het nemen van de juiste stappen om op te lossen wat het onderliggende probleem ook is.