Hoe kies je de beste Doberman puppy uit een nest?

Toen ik mijn eerste Doberman pup ging uitzoeken, heb ik ontelbare uren onderzoek gedaan in een poging de perfecte methode te vinden om een Doberman pup te kiezen uit een nest van gelijk uitziende (en zich gedragende) broers en zussen. Sinds die tijd heb ik met talloze fokkers gesproken en dit proces verder verfijnd tot wat volgens mij de absoluut beste manier is om een Dobermann pup uit te kiezen. Laten we je die perfecte familie pup bezorgen!

Hoe kies je een Doberman puppy? De beste methode om een Dobermann pup uit een nest te kiezen is een basisonderzoek van het nest, een visuele inspectie van het nest en een reeks temperamenttesten op elke pup. Dit zal u helpen verzekeren dat u een gezonde pup kiest waarvan de persoonlijkheid goed bij die van u past.

Hopelijk heb je de tijd genomen om een gerenommeerde Doberman-fokker te vinden, en te kiezen welk type Doberman het beste bij je past, en nu ben je klaar om te kiezen welke individuele pup uit hun laatste nest je in je gezin wilt opnemen. Dit is een belangrijke stap, want zelfs puppies uit hetzelfde nest zullen zeer verschillende persoonlijkheden hebben. Sommige zullen goed bij uw gezin passen en andere niet, maar slechts één pup zal het beste bij u thuis passen. Zo vindt u die hond.

Stap 1: Doe basis nestonderzoek

De eerste stap is het uitvoeren van basisonderzoek naar de bloedlijn van de pups in het nest. Dit geeft een indruk van de prestaties, de levensduur en de gezondheidstests die zijn uitgevoerd op honden in dezelfde bloedlijn als uw toekomstige pup.

 • Vraag uw fokker om informatie over de bloedlijn. Een gerenommeerde fokker zal bereid zijn bloedlijninformatie te sturen over de honden in het nest. Vraag om een stamboom met de geregistreerde namen en de AKC registratienummers van vier generaties terug.
 • Onderzoek de bloedlijn op Dobequest. Ga naar dobequest.org en gebruik de informatie die de fokker je gaf om de voorouders van het nest dat je overweegt te onderzoeken. Kijk vier generaties terug en noteer de doodsoorzaak (COD) en leeftijd bij overlijden van elke hond die je in de database kunt vinden. Zoek naar trends die een rode vlag kunnen tonen, zoals vroegtijdige sterfgevallen, of sterfgevallen die het gevolg zijn van een erfelijke genetische ziekte.

Niet elke Doberman is opgenomen in de DobeQuest database, maar vele wel en het is een goede plaats om te beginnen. Dat sommige honden er niet bij staan, is niet noodzakelijk een rode vlag.

Stap 2: Inspecteer het nest en hun omgeving visueel.

Het is belangrijk om het nest persoonlijk te inspecteren, om een idee te krijgen van mogelijke problemen die ze kunnen hebben. Het is ook belangrijk om de fokker persoonlijk te ontmoeten en te zien in welke omstandigheden de pups leven. Als het lijkt alsof de honden het neusje van de zalm zijn op het gebied van gezondheid, maar ze leven in vreselijke omstandigheden, dan kun je waarschijnlijk beter twee keer nadenken over een pup van die fokker.

Let op de volgende tekenen van gezondheidsproblemen bij de pups in het nest:

 • Hoesten of piepende ademhaling.
 • Overmatig lethargisch of niet reagerend.
 • Niezen of overmatige sinus drainage.
 • Tekenen van lichamelijk letsel.
 • Eventuele afwijkingen in hoe ze lopen.
 • De achterkant van puppies die tijdens het lopen niet in lijn zijn met de voorkant.
 • Elk ongewoon gedrag.

De pups moeten schoon, blij en speels zijn. Het zijn tenslotte puppies, en ze moeten vol leven zijn! Een normale reactie is nieuwsgierigheid naar de nieuwe bezoeker (u). Overmatige angst voor uw aanwezigheid zou een rode vlag moeten zijn.

Het nest moet binnen worden gehouden en mag eigenlijk alleen naar buiten om te spelen of om naar het toilet te gaan. Hun omgeving moet schoon, hygiënisch en veilig zijn. Een kwaliteitsfokker zal veel kennis hebben over het Dobermannras en er zeer op toezien dat zijn pups naar goede huizen gaan.

Ook mogen er geen Doberman puppy’s verkocht worden onder de 8 weken leeftijd. Het is belangrijk voor een Dobie om de melk van hun moeder te krijgen en de sociale interactie met hun broers en zussen te ervaren tot minstens deze leeftijd. In feite is de verkoop van een pup jonger dan 8 weken in veel staten een misdaad.

TIP:

In het algemeen is de grootte van de poten van de pup een indicator voor de volwassen grootte van de hond. Hoe groter de poten, hoe groter de hond zal zijn.

Stap 3: Vraag de fokker welke puppy het beste zou zijn

Als u geen rode vlaggen ziet bij de fokker of hun faciliteiten, moet u de fokker vragen naar zijn mening over welke puppy het beste bij u past op basis van uw levensstijl. Een gerenommeerde fokker zal u net zo goed ondervragen als u hen, en zij zouden u moeten kunnen helpen een puppy te kiezen die bij uw levensstijl past.

De fokker is 24 uur per dag bij zijn pups en zal hun individuele persoonlijkheden buitengewoon goed kennen. Ze zullen waarschijnlijk geen pup die graag rustig in de hoek zit koppelen aan een marathonloper. Vraag er dus zeker naar!

Natuurlijk zul je nog steeds je eigen onderzoek willen doen om erachter te komen welke hond het beste bij je past, maar het is belangrijk om kennis te nemen van de mening van de fokker.

Stap 4: Zorg ervoor dat je onderscheid kunt maken tussen de honden

In de volgende stap test je elke puppy om hun individuele persoonlijkheidskenmerken te bepalen en controleer je ze op tekenen van slechte gezondheid. Het is belangrijk dat je een manier hebt om alle schattige broertjes en zusjes van elkaar te onderscheiden als de fokker ze niet al op een of andere manier gemerkt heeft.

Een verschillend gekleurde halsband op elke pup, of zelfs gewoon een geïmproviseerde halsband van gekleurd lint werkt goed. Gebruik voor elke hond een andere kleur, zodat u in uw aantekeningen kunt verwijzen naar de kleur van het lint.

Stap 5: Breng tijd door met elke puppy afzonderlijk

Hier komt het rubber aan de weg! Het is belangrijk om met elke puppy tijd door te brengen, apart van de andere honden of van grote afleidingen. Vraag de fokker of u toegang kunt krijgen tot een aparte ruimte zoals een andere kamer of zelfs gewoon een apart deel van hun erf waar u met elke pup één op één kunt omgaan.

De meeste fokkers zullen veel begrip hebben voor de wens om een beetje één-op-één tijd met elke pup afzonderlijk door te brengen om er zeker van te zijn dat u de juiste hond voor u krijgt. In feite zullen ze het waarschijnlijk zeer waarderen dat u er genoeg om geeft om de moeite te nemen om de beste hond voor u te vinden.

U zult waarschijnlijk ongeveer tien minuten met elke puppy moeten doorbrengen, zodat u ze kunt controleren op duidelijke tekenen van gezondheidsproblemen en ze de belangrijkste persoonlijkheidstests kunt laten doen. De volgende secties zullen u daarbij helpen.

Een nest Doberman Pinscher pups te koop.
Broers en zussen in één nest kunnen allemaal erg op elkaar lijken, maar ze hebben vaak heel verschillende persoonlijkheden. Het vinden van de puppy met de juiste temperament voor jou is cruciaal.

Voer een basis gezondheidscontrole uit

Ik weet dat u geen dierenarts bent, maar u kunt (en moet) toch een zeer elementaire visuele controle uitvoeren van elke puppy die u overweegt. U bent misschien geen professional, maar u kunt toch een duidelijk probleem zien.

Hier zijn de andere gebieden die u voor elke pup wilt controleren:

 • Gangwerk – Controleer of de pup recht en zonder moeite loopt. De achterkant moet in lijn zijn met de voorkant als ze lopen.
 • Vacht – De vacht moet zacht, glad en gelijkmatig zijn. Let op kale of ongelijke plekken die kunnen wijzen op een onderliggende verwonding of nerveus kauwen.
 • Huid – De huid moet soepel en zacht zijn. Ze moet ook vrij zijn van bijtwonden (van vlooien of andere kleine insecten), overmatige roos en rode vlekken. Controleer rond de buik van de hond en op zijn rug tussen de schouderbladen. Scheid het haar met uw vingers zodat u de huid kunt zien.
 • Oren – Oren moeten schoon zijn van binnen en vrij van tekenen van roodheid, ontsteking of irritatie. Er mogen geen tekenen zijn van mijten of andere aantastingen. Als de pup afgeknipte oren heeft, worden ze waarschijnlijk ingezwachteld, omdat ze pas na 12 weken zelfstandig gaan staan. De oren gaan meestal vanzelf staan en vallen tijdens het doorkomen van de tandjes (tussen 12 weken en 6 maanden).
 • Ogen – Ogen moeten helder en duidelijk zijn. De irissen van elk van de ogen moeten dezelfde kleur en vorm hebben. De pupillen van elk oog moeten ook dezelfde grootte hebben. Er mogen geen tekenen zijn van lekkage of korstvorming rond het oog.
 • Neus – De neus van een puppy is een geweldige indicator van de algehele gezondheid van de hond. De neus moet glad en licht vochtig zijn. Elke loopneus of scheur in de neus kan een teken zijn van een slechte gezondheid.
 • Tanden en tandvlees – De tanden moeten helder wit zijn en elke tand moet uniform van kleur zijn. Een lichte mate van vergeling is ok zolang je geen andere kleuren ziet zoals grijs of bruin. Het tandvlees moet een gezonde en gelijkmatige roze kleur hebben zonder verkleuringen rond de tanden. Er mogen geen gebarsten of beschadigde tanden zijn.
 • Poten – De voetzolen van elke poot moeten zacht zijn en vrij van barsten. De nagels moeten glad zijn en vrij van opvallende gebreken. De poten zelf mogen niet naar binnen of buiten gedraaid zijn en moeten recht naar voren wijzen.

Naast de hier genoemde punten moeten de wolfsklauwen van de pup worden verwijderd en moet de staart worden gecoupeerd (bij ongeveer het tweede gewricht). Het couperen van de staart is een procedure die heel eenvoudig is als de puppy pasgeboren is, maar die veel moeilijker is als ze ouder zijn. Zorg er dus voor dat dit al gedaan is bij de hond die u overweegt.

Een Doberman pup kan tussen ongeveer 7 en 12 weken leeftijd zijn oren gecoupeerd krijgen. Dat betekent dat uw pup wel of niet zijn oren kan laten knippen. Beide manieren zijn prima, maar als u de oren wilt laten knippen, zorg er dan voor dat de hond jong genoeg is om u voldoende tijd te geven om het voor de leeftijd van 12 weken te doen. Later dan dat zullen de oren misschien nooit meer rechtop staan.

Voor meer informatie over het juiste uiterlijk van de Doberman Pinscher, bekijk de AKC Official Standard of the Doberman Pinscher. Hoewel dit vooral geldt voor volwassen honden, geeft het u toch een goed idee van waar u bij puppies op moet letten.

Slapende Doberman pup met zijn baasje.
Ik koos mijn Doberman puppy “Cooper” na het uitvoeren van een reeks temperament testen op al zijn nestgenoten. Hij was de beste van het nest en perfect voor ons gezin.

Temperament testen uitvoeren (Campbell’s Test)

De Campbell Puppy Aptitude Test werd in 1973 ontwikkeld door William Campbell. Hij werd uitgevoerd op duizenden honden en de test werd geperfectioneerd om het volwassen temperament van een hond te helpen voorspellen op basis van bepaalde eigenschappen die op jonge leeftijd werden getoond.

Naast het testen van het temperament om de individuele persoonlijkheid van elke pup te helpen bepalen, is het ook een heel goed idee om wat tijd door te brengen met de ouders van de pup. De persoonlijkheid van de Doberman wordt enigszins beïnvloed door genetische factoren. Als het temperament van een van de ouders u bevalt, zoek dan een pup die sterk op die ouder lijkt. Dobermanns erven vaak meer temperament en lichamelijke kenmerken van de ene ouder dan van de andere.

Aangezien de persoonlijkheid zich met de tijd ontwikkelt, probeer deze tests zo dicht mogelijk bij het tijdstip te doen waarop u de pup mee naar huis neemt.

Voer de volgende vijf tests uit, en kies het antwoord dat de reactie van de puppy het beste beschrijft:

1. Sociale aantrekkingstest

Zet de puppy op de grond op ongeveer 5 tot 10 meter afstand en met het gezicht naar u toe. Kniel laag en klap een paar keer in uw handen om de aandacht van de puppy te trekken.

A.) Komt gemakkelijk met de staart omhoog, springt op u of knabbelt aan uw handen.

B.) Komt gemakkelijk met de staart omhoog, geeft pootje aan of jankt aan je handen.

C.) Komt gemakkelijk met de staart naar beneden.

D.) Komt aarzelend met de staart naar beneden.

E.) Vermijdt je of rent weg.

2. Volgende test

Plaats de puppy aan een kant van de kamer. Loop weg van de puppy terwijl u de puppy roept, op uw zij klopt of in uw handen klapt, en de puppy aanmoedigt u te volgen.

A.) Volgt u gemakkelijk met de staart omhoog en probeert met uw voeten te spelen.

B.) Volgt je gemakkelijk met de staart omhoog.

C.) Volgt je gemakkelijk met de staart naar beneden.

D.) Volgt aarzelend.

E.) Volgt niet of loopt weg.

3. Beperkingstest

Leg de pup voorzichtig op zijn rug op de grond (zorg ervoor dat de grond zacht is) terwijl u de pup voorzichtig op zijn plaats houdt met één hand op de borst gedurende ongeveer 30 seconden.

A.) Stribbelt tegen en bijt of gromt de hele tijd.

B.) Worstelt zonder bijten of grommen.

C.) Worstelt eerst, maar kalmeert dan.

D.) Blijft op zijn plaats zonder tegen te stribbelen en likt aan uw handen.

E.) Blijft op zijn plaats zonder tegen te stribbelen, maar lijkt bang.

4. Sociale Dominantie Test

Leg de pup op de groei en houd hem voorzichtig op zijn plaats met één hand, terwijl u hem aait vanaf zijn hoofd, langs zijn nek en over zijn rug gedurende ongeveer 30 seconden.

A.) Stribbelt de hele tijd tegen terwijl hij gromt of bijt.

B.) Worstelt de hele tijd zonder grommen of bijten.

C.) Stribbelt eerst tegen maar accepteert dan het aaien.

D.) Rolt zich op zijn rug en accepteert het aaien.

E.) Beweegt zo ver weg van je hand als je toestaat en beweegt niet.

5. Elevatie Dominantie Test

Til de pup op door uw handen om zijn romp te slaan. Houd de pup in de lucht met zijn poten een paar centimeter van de grond.

A.) Stribbelt de hele tijd tegen terwijl hij in uw handen bijt of gromt.

B.) Worstelt de hele tijd zonder bijten of grommen.

C.) Stribbelt eerst tegen, maar kalmeert dan en/of likt aan je handen.

D.) Blijft op zijn plaats zonder tegen te stribbelen en likt aan uw handen.

E.) Blijft op zijn plaats zonder tegen te stribbelen, maar lijkt bang.

Tel op hoeveel A’s, B’s, C’s, D’s en E’s de pup kreeg tijdens deze vijf tests en gebruik de onderstaande informatie om u te helpen het natuurlijke temperament van de pup te voorspellen.

Na het optellen van de resultaten zou u een trend moeten zien waarbij de pup ofwel dichter bij de A’s ofwel dichter bij de E’s neigt te vallen. De ideale hond ligt ergens in het midden.

 • Meestal A’s – Deze hond vertoont zeer dominant en agressief gedrag. Deze pup is geen goede keuze voor een gezin met kinderen of ouderen in huis. Neiging tot agressieve acties zoals bijten. Kan moeite hebben in een huis met andere honden van hetzelfde geslacht. Met intensieve training en de juiste omgeving kan deze hond echter uitstekend zijn als waakhond of persoonlijke beschermhond. Geen goede keuze voor een nieuwe hondeneigenaar.
 • Meestal B’s – Dit is een hond die koppig kan zijn en kan proberen dominant te zijn in het huishouden, maar nog steeds trainbaar is door iemand met ervaring. Dit is geen goede keuze voor een gezin met kinderen of ouderen in huis vanwege zijn dominante aard. Geen goede keuze voor een nieuwe hondenbezitter.
 • Meestal C’s – Deze hond is goed gehumeurd en een uitstekende hond voor de eerste keer. Deze hond zal waarschijnlijk goed functioneren in een gezin, ook met jonge kinderen in het huishouden. Loyaal en voorspelbaar, zal een Doberman met voornamelijk C’s nog steeds een waardevolle huisbeschermer zijn.
 • Meestal D’s – Meestal onderdanig, kan deze hond nog steeds een aanvaardbare familiehond zijn. Hij kan echter negatief reageren op een harde correctie of bijten als hij bang is. Deze hond zoekt waarschijnlijk veel geruststelling en aandacht.
 • Meestal E’s – Deze hond is zeer onderdanig en kan uit angst bijten. Dit type hond is geen goede keuze voor een gezin met kinderen of ouderen in huis. Deze hond kan ook gevoelig zijn voor fobieën en gemakkelijk schrikken.
 • Geen duidelijk patroon – Als de scores van de pup geen enkel patroon vertonen en de resultaten “all over the map” lijken te zijn, herhaal dan de test om opnieuw te controleren op een merkbaar patroon. Zijn de resultaten hetzelfde, dan heeft u te maken met een zeer onvoorspelbare hond. Deze honden zijn moeilijk te trainen, kunnen bijten, en zijn zeker niet aan te raden voor andere eigenaren dan die met veel trainingservaring. Neem zeker geen Dobermann pup met dit resultaat als u kinderen in huis heeft.

Het lezen van de resultaten van de test is gewoon kijken waar op de schaal de hond valt. Aan de bovenkant (bij de A) staat een zeer dominante en agressieve hond. Aan de onderkant (bij de E’s) staat een gemakkelijk angstige en onderdanige hond. Ergens dicht in het midden is een zeer goed afgeronde hond die ideaal is voor de meeste situaties.

“Als geen van de pups goed bij u lijkt te passen, wees dan bereid om van het nest weg te lopen. Het belangrijkste zou moeten zijn om een pup te vinden die bij je past.”

– John Walter (DobermanPlanet.com)

Printbaar Puppy Scoreblad – Alleen voor Dobermannen!

Ik heb een afdrukbaar scoreblad gemaakt dat u meeneemt als u uw puppy gaat uitzoeken. Hiermee kunt u de scores van elke puppy testen en bijhouden. Bewaar het ingevulde scoreblad voor als uw hond volwassen is, deze zijn erg leuk om later terug te kijken!