Amerikaanse vs. Europese Doberman: een vergelijking naast elkaar

Toen ik voor het eerst kennismaakte met het ras van de Doberman, had ik er geen idee van dat er twee hoofdvarianten van de Doberman waren: de Amerikaanse Doberman Pinscher en de Europese Doberman (of gewoon “Dobermann”). Toen ik dit eenmaal wist, besefte ik dat ik geen idee had van de verschillen tussen de twee of welke het beste zou zijn voor mijn gezin. Als jij dit bent, dan heb je geluk, ik geef je een spoedcursus over alle verschillen tussen deze twee honden. Het heeft me jaren gekost om dit zelf te leren!

Wat is het verschil tussen een Amerikaanse en een Europese Doberman? De belangrijkste verschillen zijn dat een Amerikaanse Doberman Pinscher een slanke, elegante, showhond is die een ideaal temperament bezit voor gebruik als gezinshuisdier, terwijl de Europese Doberman een iets grotere, meer gespierde hond is met een hoge drive en een temperament dat beter geschikt is voor gebruik als werkhond.

De verschillen gaan echter zeker wat dieper dan dat, en er zijn zeker zeer goede redenen waarom het Dobermannras zich in deze twee varianten heeft opgesplitst. Hoewel de twee rassen erg op elkaar lijken voor iemand die niet bekend is met Dobermanns, zul je met wat oefening vrij snel een Europese Dobermann versus een Amerikaanse Doberman Pinscher kunnen herkennen. Er zijn ook belangrijke verschillen in temperament tussen de twee waar u zich bewust van moet zijn.

Amerikaanse Doberman Voorbeeld

Amerikaanse Doberman


Overzicht


Hoogte: 26 – 28 inch (man), 24 – 26 inch (vrouw)

Gewicht: 75 – 100 pond (man), 60 – 80 pond (vrouw)

Prijs: $1500 – $2500

Levensduur: 10 – 13 jaar

Kleuren: Zwart, rood, blauw of fawn (Isabella)

Markeringen: Licht roestkleurig – vaak met een kleine witte vlek op de borst.

Temperament: Intelligent, liefdevol, afgestemd op de emoties van de eigenaar, ideale familiehond.


Fysieke kenmerken


Algemene bouw: Langer verfijnd lichaam, dunne, elegante en getonede showhond bouw. Dunnere botstructuur.

Hoofd: Dunnere wigvormige kop met dunnere snuit en kaak.

Ogen: Lichter bruin.

Hals: Langer en dunner – loopt scherp op bij de schouder.

Borst: Kleinere, smalle borstkas.

Lichaam: Lang en mager.

Benen: Dunner, eleganter.

Voeten: Kleinere verfijnde structuur.


Temperament


 • Alert, trouw, liefdevol en beschermend.
 • Minder waarschijnlijk fysiek beschermend.
 • Meer afgestemd op menselijke emoties.
 • Houdt van bedden en banken – deelt graag persoonlijke ruimte.
 • Rustiger, met iets minder bewegingsbehoefte.
 • Blinkt uit als gezinshond.
 • Reageert goed op positieve versterking en is gevoeliger voor fysieke correctie.
 • Kan geruststelling nodig hebben in een nieuwe of ongewone omgeving.
 • Wanneer familie wordt bedreigd, kan hij reageren met blaffen en enig fysiek ingrijpen. Kan zich soms terugtrekken.
 • Zal waarschijnlijk succesvol zijn in AKC conformation shows – zal waarschijnlijk niet succesvol zijn in werkwedstrijden.

Volledige rasstandaard: AKC Doberman Pinscher Standaard

Europese Doberman Voorbeeld

Europese Doberman


Overzicht


Hoogte: 27 – 28 inch (man), 25 – 27 inch (vrouw)

Gewicht: 80 – 105 pond (man), 65 – 85 pond (vrouw)

Prijs: $2500 – $3500 (minder in Europa)

Levensduur: 10 – 13 jaar

Kleuren: Zwart of rood (bruin)

Markeringen: Donker roestkleurig, zonder witte vlek op de borst.

Temperament: Intelligent, liefdevol, zelfverzekerd, ideale werkhond.


Fysieke kenmerken


Algemene bouw: Dikker, compacter, lichaam en een meer gespierde werkhond type bouw. Dikkere botstructuur.

Hoofd: Bredere kop met dikkere snuit en kaakstructuur.

Ogen: Donkerder bruin.

Hals: Korter en dikker – minder stijging vanaf de schouder.

Borst: Grotere, brede borstkas.

Lichaam: Compact en gespierd.

Benen: Dikker, gespierder.

Voeten: Grotere compacte structuur.


Temperament


 • Alert, trouw, liefdevol, assertief en beschermend.
 • Zal eerder fysiek beschermend zijn.
 • Afgestemd op menselijke emoties.
 • Houdt van bedden en banken, maar kan een ruimtevreter zijn.
 • Hoog uithoudingsvermogen, gedrevenheid en veel beweging nodig.
 • Blinkt uit als werkhond.
 • Reageert goed op sterke leiding en minder gevoelig voor fysieke correctie.
 • Zelfverzekerd bij blootstelling aan een nieuwe of ongewone omgeving.
 • Wanneer zijn familie wordt bedreigd, kan hij reageren met blaffen en fysiek ingrijpen. Trekt zich zelden terug.
 • Waarschijnlijk succesvol in werkwedstrijden – waarschijnlijk niet succesvol in AKC-conforme shows.

Volledige rasstandaard: FCI Dobermann Standaard

Om erachter te komen welke genetische invloeden uw hond heeft, inclusief waar zijn voorouders vandaan kwamen en of er naast de pure Doberman nog andere genetische invloeden in hun verleden zijn, bekijk dan hier mijn Doberman DNA Test Gids die u zal helpen om thuis een eenvoudige test te doen om uw vragen te beantwoorden!

Video: Hoe kies je welke het beste is voor jou

Doberman Koopgids: Bekijk mijn gids voor het selecteren van het juiste type Doberman (hier) die u meeneemt in de selectie van het beste type Doberman voor uw specifieke situatie!

Fysieke verschillen

Het meest duidelijke verschil tussen de twee varianten van de Doberman zit in hun fysieke bouw. Dit is ook wat u in staat stelt om snel en gemakkelijk de specifieke variatie van de Doberman te identificeren. Hoewel elke hond enigszins zal verschillen op basis van zijn individuele genetica, zijn de volgende de primaire fysieke verschillen tussen de twee.

De hieronder vermelde hoogte en gewichten zijn volgens de rasstandaard voor de Amerikaanse Doberman Pinscher zoals beschreven door de AKC standaard en de Europese Dobermann zoals beschreven door de FCI standaard. De gewichten die in de vergelijking naast elkaar staan zijn gewichten uit de praktijk die u waarschijnlijk voor elk type hond ziet (en zijn niet gebaseerd op de rasstandaard). U zult merken dat de AKC een zeer breed bereik heeft voor het aanvaardbare gewicht van de Amerikaanse Doberman, terwijl de FCI een zeer strak gewichtsbereik heeft. Hoe dan ook, de Europese hond is bijna altijd zwaarder dan zijn Amerikaanse tegenhanger.

Amerikaanse Doberman Pinscher

Gedetailleerd schema van de Amerikaanse Doberman

De Amerikaanse Doberman Pinscher is een elegantere hond die gebouwd is om uit te blinken in de showring. Het algemene uiterlijk van de Amerikaanse Doberman is dat van een langere, slankere en gestroomlijnde hond. Denk aan de bouw van een high-endurance atleet.

Hun poten zijn lang en slank, hun poten zijn kleiner, en het hoofd is een slanke wigvorm met vloeiende hoeken. De snuit is ook lang en slank, en komt meer tot een scherpe punt dan de Europese variëteit. Het totale lichaam is ook merkbaar langer en dunner.

Hieronder volgen de hoogte en het gewicht voor de Amerikaanse Doberman Pinscher zoals beschreven in de AKC rasstandaard.

 • Hoogte: 26 – 28 inches (mannen) of 24 – 26 inches (vrouwen)
 • Gewicht: 75 – 100 pond (mannen) of 60 – 90 pond (vrouwen)

Waarschijnlijk het gemakkelijkste fysieke kenmerk om van een afstand te herkennen is de nek. Bij een Amerikaanse Doberman Pinscher loopt de nek vanaf de schouders van de hond snel omhoog met een sierlijke schuine boog. De hals wordt geleidelijk breder naar het lichaam toe. De nek is ook aanzienlijk langer en dunner dan zijn Europese tegenhanger.

Europese Dobermann

Gedetailleerd schema van de Europese Doberman

De Europese Dobermann is een grotere hond die is gebouwd om uit te blinken als werk- of persoonlijke beschermhond. Over het geheel genomen is de Europese Dobermann een grotere, zwaardere hond met een dikkere botstructuur. De hond is compacter en niet zo lang als de Amerikaanse versie.

Hun poten zijn dik en gespierd, de poten zijn groter, en hun hoofd is een dikkere blokvorm met scherpere hoeken. De snuit van de Europese Dobermann is dikker en stomper aan het eind dan die van de Amerikaanse variant.

Hieronder volgen de hoogte en het gewicht voor de Europese Dobermann zoals uiteengezet in de FCI-rasstandaard.

 • Hoogte: 27 – 28 inches (mannen) of 25 – 27 inches (vrouwen)
 • Gewicht: 88 – 99 pond (mannen) of 71 – 77 pond (vrouwen)

Ook hier zijn de verschillen in de nekken van de honden het duidelijkst. De nek van de Europese Dobermann is dikker, korter, en steekt uit de schouders met minder van een merkbare opwaartse boog.

De Europese Conventie maakt het illegaal om de oren van alle honden te knippen en de staarten van de meeste hondenrassen te couperen. Dat betekent dat je waarschijnlijk geen Europese Dobermans zult zien, die in Europa leven, met gecoupeerde oren. Sommige Europese landen hebben de Europese Conventie echter niet overgenomen, en daarom kunnen eigenaren in de meeste van die landen er nog steeds voor kiezen hun oren te couperen.

Kleurverschillen

Hoewel de verschillen in kleur tussen de twee Doberman varianten niet zo opvallend zijn als de andere fysieke verschillen, kunnen ze zeker gemakkelijk worden waargenomen wanneer de twee honden naast elkaar liggen. Het grootste verschil is dat de Europese versie meer pigment heeft dan de Amerikaanse, wat resulteert in donkerdere, diepere kleuren.

Er zijn zes kleuren Dobermannen bekend, maar niet alle kleuren zijn erkend als “rasstandaard” door hun respectievelijke kennelclubs. Voor een meer diepgaand onderzoek van alle verschillende Doberman kleuren (inclusief foto’s), zie mijn artikel, Alle kleuren en types van de Doberman Pinscher.

Amerikaanse Doberman Pinscher

De Amerikaanse Doberman heeft dezelfde mogelijke kleuren als de Europese, maar de Amerikaanse Kennel Club (AKC) erkent de volgende kleuren als standaardkleuren voor het ras:

 • Zwart en roest
 • Rood en Roest
 • Blauw en Roest
 • Fawn (Isabella) en Rust

De aftekening op de vacht van de Amerikaanse Doberman bestaat uit scherp gedefinieerde roestkleurige gebieden die lichter van kleur zijn dan de Europese. De roestvlekken verschijnen boven elk oog, op de snuit, keel en borst. Ze verschijnen ook op de benen, voeten en net onder de staart – hetzelfde als bij de Europese variëteit. De Amerikaan kan echter een kleine witte vlek hebben op de borst (niet groter dan een halve vierkante centimeter), iets wat niet voorkomt bij de Europese Dobermann.

De oogkleur is over het algemeen lichter bruin dan die van de Europese Dobermann, hoewel er enkele variaties zijn in de kleur van het oog.

Europese Dobermann

De Europese Dobermann kan net als de Amerikaanse Doberman vele kleurvariaties hebben. De belangrijkste regelgevende organisatie voor de Europese Dobermann, de Federation Cynologique Internationale (FCI) erkent alleen de volgende kleuren als standaard voor het ras:

 • Zwart en roest
 • Rood en Roest (ook bekend als “Bruin en Roest”)

Honden die niet van deze twee kleuren zijn, worden niet erkend door de FCI en kunnen niet door hen worden gecertificeerd of goedgekeurd voor de fokkerij.

De aftekeningen op de Europese Dobermann zijn ook scherp gedefinieerde roestkleurige aftekeningen boven elk oog, op de snuit, keel, borst, benen, voeten en net onder de staart. Hoewel de aftekeningen van de Europese Dobermann donkerder roestkleurig zijn dan die van de Amerikaanse variëteit. Ook de kleine witte vlek op de borst is niet aanwezig.

De oogkleur van de Europese Dobermann is ook donkerder bruin dan die van de Amerikaanse variëteit, hoewel er enige variatie bestaat in de oogkleur van de individuele hond.

NB

Net als bij mensen is elke hond anders en bezit hij een unieke genetische opmaak. Daarom is het gebruikelijk om variaties te zien in temperamentvolle en fysieke eigenschappen. Dit geldt voor elke Doberman, Amerikaans of Europees.

Een familielid van de beroemde Maxim di Altobello (een volbloed Europese Dobermann) ligt er stoïcijns bij.

Gedragsvergelijking

In juli 2021 voerde Uitgelaten Hond een uitgebreid onderzoek uit onder ervaren Doberman eigenaren die uit de eerste hand ervaring hadden met het bezitten van zowel Amerikaanse als Europese Dobermannen. Via onze zoektocht hebben we 82 echte eigenaren gevonden die ervaring hebben met het bezitten van beide Dobermanvariëteiten en we hebben elk van hen een gedetailleerde enquête laten invullen waarin hun gedrag werd vergeleken. Deze informatie werd verzameld om een verbazingwekkend inzicht te geven in de verschillen in het gedrag van deze twee soorten Dobermannen.

De volledige resultaten zijn hier te vinden: Amerikaanse/Europese Doberman Gedragsenquête Resultaten (PDF)

Wettelijke kennisgeving: De informatie hieronder is het product van origineel onderzoek uitgevoerd, samengesteld en berekend door Uitgelaten Hond LLC. Dit onderzoek is auteursrechtelijk beschermd en alleen bedoeld voor gebruik op DobermanPlanet.com. Alle rechten voorbehouden. Wij zullen ons originele werk beschermen en agressief juridische stappen ondernemen als dat nodig is.

Assertiviteit

De assertiviteit van zowel de Amerikaanse als de Europese Dobermans werd beoordeeld op een schaal van 1 tot 10 door eigenaren die beide honden hadden. Eén is “zeer verlegen” en 10 is “zeer assertief”.

Amerikaanse

De meter toont het getal 6.1

Europese

De meter toont het getal 7,7

Zoals u kunt zien, zijn beide Dobermans zeker aan de assertieve kant, maar de Europese Doberman werd beoordeeld met een 7,7 uit 10 door degenen die beide soorten Dobermannen hebben gehad. Terwijl de Amerikaanse een 6,6 kreeg. Dit is een aanzienlijk verschil. De Europese Doberman is assertiever en directer dan de Amerikaanse Doberman. De Europeaan staat erom bekend dat hij zich laat gelden wanneer hij aandacht wil, iets te eten, of op zijn hoede is voor een situatie.

Trainingsstijl

De meest effectieve trainingsstijl voor elk type Doberman werd door de eigenaars beoordeeld op een schaal van 1 tot 10. Met een cijfer van 1 voor “alleen positieve bekrachtiging”, 5 voor “een mix van beide”, en 10 voor “alleen strenge aanwijzingen”.

Amerikaanse

De meter toont het getal 4.5

Europese

De meter toont het getal 5.8

De trainingsstijl die het meest effectief lijkt voor elk type hond is een ongelooflijk belangrijk ding om te weten. Alle Dobermans lijken het beste te reageren op een mix van positieve versterking en stevige sturing tijdens de training. Maar er zijn enkele verschillen. De Amerikaanse Doberman geeft de voorkeur aan een zachtere aanpak van de training met frequente positieve bekrachtiging, terwijl de Europese Doberman duidelijke, vaste aanwijzingen nodig heeft tijdens de training.

Leeftijd bij mentale volwassenheid

Op welke leeftijd elk type Doberman een merkbaar stadium van mentale volwassenheid bereikt, werd ook gescoord door eigenaren die zowel Amerikaanse als Europese Dobermannen hebben gehad. Dit is de leeftijd waarop de hond merkbaar “rustiger” wordt en de energieke puppyfase voorbij lijkt te zijn en de stereotiepe stoïcijnse Dobermanfase ingaat.

Amerikaanse

Leeftijd bij volwassenheid % van de honden
1 jaar oud 18.2%
2 jaar oud 43.6%
3 jaar 12.7%
4 jaar 12.7%
5 jaar 9.1%
Ouder dan 5 jaar 3.6%
Let op: De bovenstaande gegevens werden aangepast om de antwoorden te verwijderen die aangaven dat hun hond nog niet mentaal volwassen was.

Europese

Leeftijd bij volwassenheid % van de honden
1 jaar oud 22.2%
2 jaar oud 36.1%
3 jaar 25%
4 jaar 2.8%
5 Jaar 5.6%
Ouder dan 5 jaar 8.3%
Let op: De bovenstaande gegevens werden aangepast om de antwoorden te verwijderen die aangaven dat hun hond nog niet mentaal volwassen was.

Het interessante aan deze gegevens is dat men denkt dat Dobermanns als geheel die mentale rijpheid bereiken tegen de leeftijd van twee jaar. Volgens deze informatie:

 • bereikt 61,8% van de Amerikaanse Dobermans de mentale volwassenheid op de leeftijd van 2 jaar.
 • 58,3% van de Europese Dobermans bereiken de mentale volwassenheid op de leeftijd van 2 jaar.

Daarom kun je concluderen dat Amerikaanse Doberman Pinschers eerder mentaal volwassen worden dan Europese Dobermannen. Hoewel om eerlijk te zijn, het verschil tussen hen vrij klein is. Het is ook interessant om te zien dat een veel groter percentage van de Europese Dobermannen dat volwassenheidsniveau pas na 5 jaar bereikt in vergelijking met Amerikanen.

Energieniveaus

Hoe energiek elk type Doberman is op een gemiddelde dag werd ook gescoord door eigenaren op een schaal van 1 tot 10. Een score van 1 was “erg lui (heeft geen beweging nodig)” en een score van 10 was “de hele dag door tonnen energie (heeft veel beweging nodig)”.

Amerikaans

De meter toont het getal 6.2

Europese

De meter toont het getal 7,7

Hoeveel energie een hond heeft is een van de belangrijkste dingen voor nieuwe eigenaren om rekening mee te houden bij de beslissing of een ras geschikt voor hen is. Dit kan veel zeggen over hoeveel tijd en toewijding u nodig zult hebben om uw Doberman gelukkig te houden. Een Europese Doberman zal aanzienlijk meer beweging gedurende de dag nodig hebben dan een Amerikaanse Doberman.

De Europese Doberman scoorde een 7,7, aanzienlijk hoger dan de Amerikaanse Doberman als 6,2, wat aangeeft dat zij veel meer aandacht in termen van activiteiten en beweging van hun eigenaren op dagelijkse basis nodig zullen hebben.

Acceptatie van vreemden

In dit onderzoek werd ook beoordeeld hoe tolerant elke Doberman was tegenover vreemden die in huis werden gebracht. Dit was ook een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 “zeer accepterend” en 10 “zeer wantrouwend” was.

Amerikaanse

De meter toont het getal 5.7

Europese

De meter toont het getal 5.7

Dit onderdeel was een gelijkspel tussen zowel de Amerikaanse als de Europese Doberman met beide honden met een lichte neiging tot wantrouwen tegenover vreemden bij een score van 5.7, wat natuurlijk geldt voor het Dobermanras als geheel. Terwijl de Europese Doberman vaak zelfverzekerder is dan de Amerikaanse Doberman, zijn beide honden beschermend over hun huis en vaak wantrouwend tegenover vreemden.

Natuurlijk varieert dit gedrag sterk van hond tot hond, sterk afhankelijk van factoren zoals bijvoorbeeld hoeveel socialisatie ze krijgen tijdens het “kritieke socialisatievenster” van hun ontwikkeling.

Gedrag in een nieuwe omgeving

Eigenaren van zowel Amerikaanse als Europese Dobermans beoordeelden ook elk van hun honden op hoe ze zich gedragen in een nieuwe of ongebruikelijke omgeving. Er waren drie mogelijkheden om te beschrijven hoe hun hond zich gedraagt, zie onderstaande tabellen.

Amerikaanse

Gedrag in een nieuwe omgeving % van honden
Blijft dicht bij je, gaat nooit weg. 45.9%
Neemt vaak contact met je op, maar verkent. 48.6%
Gaat vaak weg en komt zelden langs. 5.4%

Europese

Gedrag in een nieuwe omgeving % van honden
Blijft dicht bij je en gaat nooit weg. 22.1%
Neemt vaak contact met je op, maar verkent. 61%
Gaat vaak weg en meldt zich zelden. 16.9%

Het is buitengewoon interessant hoe goed je hier het zelfvertrouwen van de Europese Doberman kunt zien in vergelijking met de Amerikaanse Doberman. Traditioneel wordt de Europeaan altijd beschreven als zekerder van zichzelf in nieuwe situaties en deze gegevens bevestigen dat zeker. Amerikaanse Dobermans zijn minder geneigd om in een nieuwe omgeving ver van hun eigenaar af te dwalen dan Europese Dobermans.

Slechts ongeveer 22% van de Europese Dobermans zal dicht bij uw zijde blijven en nooit weggaan in een nieuwe situatie, terwijl bijna 46% van de Amerikaanse Dobermans dat wel doet. De meest voorkomende redenen om in een nieuwe situatie aan de zijde van de eigenaar te blijven, zijn angst, gebrek aan vertrouwen of beschermingsdrang.

Afstemming op de emoties van de eigenaar

Hoe goed elke hond lijkt af te stemmen op de emoties van de eigenaar werd ook beoordeeld op een schaal van 1 tot 10. Met een score van 1 als “helemaal niet afgestemd” en 10 als “zeer afgestemd op al mijn emoties”.

Amerikaanse

De meter toont het getal 7.9

Europese

De meter toont het getal 7.4

Beide hondenrassen kwamen hier heel dicht bij elkaar, met 7,9 voor de Amerikaanse Doberman en 7,4 voor de Europese. Merk op dat beide honden zeer goed op hun baas zijn afgestemd, wat een geweldige eigenschap van dit ras is, hoewel de Amerikaanse dat nog meer is. De Amerikaanse Doberman Pinscher heeft de neiging om meer afgestemd te zijn op de emoties van zijn eigenaar dan de Europese Doberman.

Dit maakt zaken als binding met en training van uw hond veel gemakkelijker. Het helpt ook bij het oorspronkelijke doel van de hond als beschermingshond, omdat ze gemakkelijk kunnen “lezen” wanneer hun baas zich ongemakkelijk voelt in een bepaalde situatie en dienovereenkomstig reageren.

Binding met familie

Met wie een hond zich verbindt is ook een belangrijk gegeven voor een nieuwe hondeneigenaar, omdat het een indruk geeft van het dagelijkse leven met die hond. In deze vraag werd eigenaren van deze twee rassen gevraagd aan wie de hond zich het meest hecht, een individu, of het hele gezin.

Amerikaanse

Bonding Tendencies % van de honden
Hecht zich gelijk aan de hele familie. 44.6%
Bindt zich sterker aan één persoon. 54.1%
Ik weet het niet. 1.4%

Europese

Bonding Tendencies % van de honden
Hecht zich gelijk aan de hele familie. 36.4%
Bindt zich sterker aan één persoon. 59.7%
Ik weet het niet. 3.9%

Ook hier zijn de verschillen tussen de Amerikaanse en de Europese Dobermans wat moeilijk te zien. Je kunt zien dat Dobermans over het algemeen graag een band hebben met één persoon. Maar uit deze gegevens zou je kunnen concluderen dat Amerikaanse Dobermans zich eerder gelijkelijk aan het hele gezin hechten dan Europese Dobermans. Evenzo hechten Europese Dobermans zich eerder aan één persoon dan Amerikaanse Dobermans.

Gedrag buiten de lijn

Het gedrag van Europese en Amerikaanse Dobermans buiten de lijn werd ook onderzocht in dit onderzoek onder ervaren eigenaren. Veel Doberman eigenaren nemen hun honden graag mee buiten de lijn, dus weten hoe elk ras zich gedraagt is ongelooflijk belangrijk voor die mensen.

Amerikaanse

Gedrag % van de honden
Betrouwbaar en reageert op commando’s
buiten de lijn.
43.2%
Luistert niet altijd als hij niet aangelijnd is. 29.7%
We gaan nooit buiten de lijn. 27%

Europese

Gedrag % van de honden
Betrouwbaar en reageert op commando’s
buiten de lijn.
36.4%
Luistert niet altijd als hij niet aangelijnd is. 28.6%
We gaan nooit buiten de lijntjes. 35.1%

Van Amerikaanse Doberman Pinschers is bekend dat ze meer op hun eigenaren zijn afgestemd dan Europese Dobermannen, wat een deel van deze resultaten kan verklaren. Uit deze gegevens blijkt dat Amerikaanse Doberman Pinschers over het algemeen betere honden zijn buiten de lijn in vergelijking met Europese Dobermans. Ze reageren consequenter op commando’s en worden vaker door hun baasjes vertrouwd om los te lopen.

Hoewel uiteraard ook andere factoren zoals training en de individuele genetica van de hond hierbij een grote rol spelen. Het is wel logisch dat de koppige Europese Doberman meer kans heeft op problemen buiten de lijn. Ik vermoed dat deze incidenten meer te maken hebben met de koppigheid van het Europese ras dan met hun vermogen om buiten de lijn getraind te worden.

Samenvatting van gedragsverschillen

Deze honden lijken in veel opzichten op elkaar wat betreft temperament – ze komen tenslotte van dezelfde voorouders van de creatie van Louis Dobermann. Beide honden zijn zeer intelligent, gemakkelijk trainbaar, liefdevol, alert, beschermend en trouwe familiegenoten. Beide zijn zeer goed afgestemd op hun familie (of “roedel”) en beide zijn het gelukkigst in een actief huishouden.

Amerikaanse Doberman Pinscher

Op de vraag om een paar zinnen te kiezen om hun Amerikaanse Doberman te beschrijven, kozen eigenaren met ervaring in het opvoeden van zowel Amerikaanse als Europese Dobermans het vaakst voor de woorden:

 • Liefdevol
 • Beschermend
 • Gemakkelijk te trainen
 • Goed met kinderen
 • Betrouwbaar als je alleen bent.

De Amerikaanse Doberman wordt beschouwd als een ideaal gezinshuisdier. Ze zijn iets rustiger dan hun Europese soortgenoten met een beetje minder drive. Wat geweldig kan zijn voor een gezin, omdat Dobermanns in het algemeen een buitengewoon hoge drive hebben. Net als de Europese houdt de Amerikaanse hond ervan om zich te ontspannen op het bed of de bank, maar de Amerikaanse variant voelt zich meer op zijn gemak bij het delen van zijn persoonlijke ruimte en klampt zich eerder vast aan zijn baasje.

De Amerikaan reageert zeer goed op training die bestaat uit positieve bekrachtiging en zachte correcties onderweg. Ze gedijen op geruststelling van hun baasje en zijn gevoeliger voor menselijke emoties. Ze zijn voorzichtig in een onbekende omgeving en zijn over het algemeen wat “voorzichtiger” met hun gedrag, afhankelijk van de omstandigheden en hun omgeving.

De Amerikaanse Doberman is beschermend voor zijn gezin, net als de Europese. Als hun gezin wordt bedreigd, kunnen ze echter ook voorzichtiger reageren. Hun niveau van ingrijpen zal waarschijnlijk bestaan uit blaffen en eventueel fysiek ingrijpen. Soms kan de hond zich terugtrekken. In het algemeen is de Amerikaanse Doberman zeer geschikt voor een breder publiek en minder ervaren hondenbezitters.

Europese Dobermann

Op de vraag om een paar zinnen te kiezen om hun Europese Doberman te beschrijven, kozen eigenaren met ervaring in het opvoeden van beide types Doberman het vaakst voor de woorden:

 • Liefdevol
 • Beschermend
 • Hoge energie
 • Zelfverzekerd
 • Alarm

Het Europese ras kan ook een geweldig gezinshuisdier zijn, maar ze blinken uit als werkhond. Dit betekent dat ze bij uitstek geschikt zijn voor politie, leger, zoek- en reddingsacties en andere soortgelijke werkzaamheden. De Europese Dobermann heeft een zeer hoge drive en vastberadenheid. Ze hebben ook hogere bewegingsvereisten om hen de hele dag gelukkig te houden dan hun Amerikaanse tegenhangers. De Europeaan houdt ook van tijd doorbrengen op de bank of in bed met zijn eigenaars, maar is eerder een “ruimtevreter”.

De Europese Dobermann heeft over het algemeen duidelijker en steviger leiding nodig om succesvol te zijn met hun training. Ze kunnen worden beschouwd als een beetje meer “eigengereid” dan de Amerikaanse variëteit. Ze zijn over het algemeen zelfverzekerd en niet gefrustreerd in een chaotische omgeving en zullen zich ongeacht hun omgeving hetzelfde gedragen.

Als hun familie wordt bedreigd, zal de Europese variëteit eerder reageren met fysiek ingrijpen. Ze trekken zich minder snel terug dan de Amerikaanse Doberman. Over het geheel genomen is de Europese Dobermann wat moeilijker te hanteren voor de onervaren hondenbezitter, maar kan zeker gedijen met een duidelijke en beknopte training.

Gezondheidsverschillen

Informatie en studies over de gezondheidsverschillen tussen de twee rassen zijn schaars. Zowel de Amerikaanse als de Europese Doberman zijn vatbaar voor dezelfde lijst van gezondheidsproblemen waaronder; maagdilatatie en volvulus syndroom (GDV of Bloat), heupdysplasie, gedilateerde cardiomyopathie (DCM), chronische actieve hepatitis (CAH), ziekte van von Willebrand (vWD), cervicale wervel instabiliteit (Wobbler Syndroom), progressieve retinale atrofie (PRA), hypothyreoïdie, en osteosarcoom (botkanker).

Traditioneel werd gedacht dat Europese Dobermanns minder kans hebben op genetische ziekten dan de Amerikaanse, maar deze houding begint te veranderen nu de gezondheidsproblemen bij de Europese honden de laatste jaren lijken toe te nemen.

Amerikaanse Doberman Pinscher

De Amerikaanse Doberman Pinscher heeft dezelfde waslijst van potentiële gezondheidsproblemen als de Europese. Maar in Amerika is het testen van de gezondheid van puppies (en potentiële fokpartners) veel gebruikelijker en goedkoper.

Er was echter een studie over dit onderwerp, die keek naar een veel voorkomend probleem bij beide soorten Dobermannen, verwijde cardiomyopathie (DCM of gewoon “vergroot hart”). De studie concludeerde dat DCM veel minder voorkomt bij Amerikaanse Dobermanns dan bij Europeanen (bron).

Europese Dobermann

Zoals eerder vermeld is de Europese Dobermann vatbaar voor dezelfde lijst van gezondheidsproblemen als de Amerikaanse versie. DCM is echter een groeiend probleem bij Europeanen en dezelfde studie concludeerde dat 58% van de Europese Dobermanns in hun leven DCM zullen ontwikkelen – een veel hoger percentage dan bij Amerikaanse Doberman Pinschers (bron).

Genetische gezondheidstesten van honden in Europa zijn veel minder gebruikelijk en veel duurder. Sommigen zullen aanvoeren dat dit komt doordat Europese Dobermanns minder vatbaar zijn voor genetische afwijkingen dan Amerikaanse honden en dat de fokvijver groter is, zodat gezondheidstesten niet nodig zijn. Deze kwestie is echter zeker niet opgelost en wordt aan beide zijden heftig bediscussieerd.

Prijsverschillen puppy’s

Puppy prijzen van gerenommeerde fokkers zullen drastisch variëren op basis van bloedlijn, reputatie van de fokker, genetische testen die zijn gedaan, hoeveel vaccins zijn gegeven, of oren zijn geknipt, en of de fokker de hond beschouwt als “huisdier kwaliteit” of “show kwaliteit”, waarbij de laatste veel duurder zijn.

Ras Prijsklasse
Amerikaanse Doberman Puppy $1500 – $2500
Europese Doberman Puppy $2500 – $3500

Voor een meer diepgaande uitleg, zie het artikel dat ik schreef over Doberman puppy prijzen (voor zowel Europese als Amerikaanse pups).

Amerikaanse Doberman Pinscher

De gemiddelde prijs voor een Amerikaanse Doberman Pinscher ligt in de Verenigde Staten tussen $1500 en $2500. De onderkant van dat bereik is voor een Doberman van “huisdierkwaliteit” en de bovenkant voor een Doberman van “showkwaliteit”. Het enige wat dit betekent is dat de honden van showkwaliteit zijn onderzocht door een deskundige en dat is vastgesteld dat ze de gewenste fysieke eigenschappen hebben, waardoor ze kunnen concurreren in rasconforme shows.

Europese Dobermann

De gemiddelde prijs voor een Europese Dobermann, gekocht in de Verenigde Staten, ligt tussen $2500 en $3500. Aangezien Europese Dobermanns minder vaak voorkomen in de VS, vragen zij hogere prijzen.

Een Europese Dobermann die in Europa wordt gekocht, zal echter aanzienlijk goedkoper zijn omdat ze vaker voorkomen. De prijs voor een Dobermann ligt in de meeste Europese landen tussen $500 en $2000. Rusland, Oekraïne en Polen hebben de reputatie dat ze goedkope Dobermanns hebben aan de onderkant van deze prijsklasse.

Veel eigenaren zullen er alles aan doen om Dobermanns rechtstreeks uit Europa te kopen, omdat men aanneemt dat Europese fokkers hun minder gewenste honden naar de VS sturen om daar te fokken, terwijl hun beste honden in Europa blijven om gefokt te worden. Als u in de Verenigde Staten woont en een Doberman rechtstreeks uit Europa koopt, betaalt u waarschijnlijk ongeveer $250 om met uw nieuwe hond naar huis te vliegen als u besluit hem of haar persoonlijk op te halen, of $800 om hem terug te laten sturen.

Reno, een Amerikaanse Doberman Pinscher, brengt een dag door aan het meer. Er gaat niets boven een geweldige familiehond.

Fokreglement verschillen

Het fokken van een Doberman in Europa is zeker een heel andere ervaring dan in Amerika. In Europa bestaan wetten en regels rond het fokken van Dobermans, terwijl in Amerika de vrije markt een grotere rol speelt in wat de fokkers produceren.

Amerikaanse Doberman Pinscher

In Amerika zijn er geen wetten rond het fokken van Dobermans, en is iedereen vrij om dat zonder regelgeving te doen. Dit is meer een vrije markt dan in Europa, wat zeker zijn nadelen heeft.

Er zijn geen eisen of testen waar je aan moet voldoen om een hond te fokken in de Verenigde Staten. Zelfs het registreren van uw hond bij de American Kennel Club (AKC) is heel eenvoudig. Uw hond hoeft slechts de nakomeling te zijn van AKC geregistreerde ouders en de certificering kan online worden verkregen tegen een eenvoudige vergoeding. Er is geen inspectie van de hond nodig.

Amerikaanse Doberman Pinschers hebben veel meer kans om succesvol te zijn in rasconforme shows, maar minder kans om succesvol te zijn in werkhonden evenementen zoals Schutzhund/IPO.

Europese Dobermann

In Europa is het wettelijk niet toegestaan een Dobermann te fokken tenzij de hond de ZTP-tests heeft doorstaan, een gestandaardiseerde reeks temperamenttesten. De ZTP-tests zijn ontworpen om de zelfverzekerdheid, stabiliteit, zenuwachtigheid, natuurlijke driften en beschermende instincten van de hond te meten.

Naast vele andere tests wordt de hond getest door hem te plaatsen in een chaotische omgeving en in een situatie waarin fysieke bescherming van de eigenaar noodzakelijk is. Als de hond niet presteert in deze tests, krijgt hij geen ZTP-certificering en kunt u niet met de hond fokken.

Dobermannpups in Europa worden ook als waardevoller beschouwd als hun ouders met succes hebben deelgenomen aan werkhondenevenementen zoals Schutzhund/IPO. Deze werkhondenevenementen zijn gericht op de speur-, gehoorzaamheids- en beschermingskwaliteiten van de hond.

Europese Dobermanns zullen waarschijnlijk niet succesvol zijn in rasconforme shows, maar zullen eerder uitblinken in werkhondenevenementen (Schutzhund/IPO).

De Amerikaanse vs. Europese Doberman Controverse

De belangrijkste reden voor de verschillen tussen de twee varianten is het verschil tussen het fokken van honden in Europa en in Amerika. In feite zijn de verschillende regels en motivaties achter het fokken van de Doberman in deze twee gebieden van de wereld zo lang doorgegaan, dat het ertoe heeft geleid dat de twee honden veel verschillende eigenschappen van elkaar bezitten, zowel in aanleg als fysieke kenmerken. Velen beweren dat de Doberman in twee totaal verschillende rassen moet worden gesplitst.

Er is veel controverse rond deze beide Doberman varianten en er zijn zeker gepassioneerde mensen aan beide zijden die beweren dat hun Doberman type “de beste” is. Ik zal hieronder de gemeenschappelijke argumenten van beide kanten uiteenzetten.

Amerikaanse Doberman Pinscher

De belangrijkste kennelclub in de Verenigde Staten, de American Kennel Club (AKC) beoordeelt honden voornamelijk op uiterlijk, of “conformation”. Dus honden die titels hebben gewonnen op AKC shows hebben voornamelijk uitzonderlijke fysieke kenmerken getoond in de showring (in tegenstelling tot ideale temperamentvolle eigenschappen).

Omdat puppies die de nakomelingen zijn van “AKC Titelhouders” zeer gewild zijn en hogere prijzen opleveren, wordt de Doberman Pinscher in de Verenigde Staten grotendeels gefokt op basis van uiterlijk. Dit betekent dat de dispositie van Amerikaanse Dobermanns niet altijd consistent is. Velen beweren echter dat dit heeft geleid tot een veel eleganter uitziende hond. Hoewel de meeste gerenommeerde fokkers rekening houden met de aanleg van de hond alvorens te fokken, doen sommige dat niet en er is geen regelgeving die fokkers daartoe verplicht.

Een andere factor die een Amerikaanse Dobermann-fokker kan helpen hogere prijzen te krijgen, is het fokken van een hond die “gezinsvriendelijk” is en gemakkelijk te hanteren voor de beginnende hondengeleider. Voorstanders van de Europese Doberman beweren dat generaties van fokken strikt voor de show of voor een familie huisdier de Amerikaanse Doberman veel meer timide, gevoelig, fragiel en minder gedreven hebben gemaakt dan het ras oorspronkelijk bedoeld was. Zij beweren dat de Amerikaanse Doberman Pinscher constante geruststelling nodig heeft en niet zelfverzekerd is zonder hun eigenaars aan hun zijde.

Europese Dobermann

De aanleg van Europese Dobermanns is over het algemeen veel meer gestandaardiseerd dan die van Amerikaanse Dobermanns, voornamelijk door het feit dat elke hond een ZTP temperamentvolle test moet ondergaan voordat hij wordt goedgekeurd voor de dekking. Om succesvol te zijn met de ZTP temperamentvolle test, moet de hond een bepaald niveau van vertrouwen behouden in veel verschillende situaties en moet hij ook fysiek ingrijpen om zijn eigenaar te beschermen tijdens de test.

Vanwege dit, zullen veel Amerikaanse Doberman voorstanders beweren dat generaties van fokken alleen maar om te slagen voor deze tests hebben geleid tot koppige alpha honden die niet gemakkelijk te hanteren zijn voor iedereen, behalve voor professionele hondenhandelaren, waardoor de hond buiten het bereik ligt van de gemiddelde hondeneigenaar.

Voorstanders van de Amerikaanse Doberman beweren ook vaak dat de Europese hond een grote, logge en lompe hond is die er niet verfijnd uitziet. Ze zullen ook zeggen dat de hond zo onafhankelijk is dat hij niet in harmonie is met de emoties van zijn baas zoals de Amerikaanse variëteit dat is.

“De Europese Conventie verbiedt het couperen van oren en het couperen van staarten bij honden. Daarom zie je in Europa over het algemeen geen Dobermanns met deze kenmerken.”

John Walter – DobermanPlanet.com

Mijn Europese Doberman Cooper had een plekje in onze verlovings aankondiging. Naar mijn mening is het vinden van een gezinshond met een goed karakter het belangrijkste.

De juiste Doberman kiezen – Wat is beter?

De juiste Doberman is degene die volgens u het beste past bij de omgeving waarin u hem wilt onderbrengen. Een hond met een temperament dat goed bij u past moet uw hoogste prioriteit zijn. Omdat, net als mensen, elke hond anders is en zijn eigen temperamentvolle kenmerken heeft, ongeacht hun genetica, moet elke potentiële puppy die u overweegt worden geëvalueerd om te bepalen of hij goed bij u en uw gezin past.

Hoewel ik sterk geloof dat de individuele hond die u kiest veel belangrijker is dan of u een Europese of Amerikaanse Doberman kiest, is hieronder een goed uitgangspunt om u te helpen de juiste hond voor u te vinden.

Een Europese Dobermann is misschien het beste als je…

 • Een actief gezin hebt en een hond wilt om veel mee uit te gaan.
 • Bent een ervaren hondeneigenaar.
 • Wil je de best mogelijke waakhond.
 • Zoals een grotere, krachtiger uitziende Doberman met zichtbare spiermassa.
 • Wil deelnemen aan werkhondenevenementen, beschermingsevenementen, zich aansluiten bij zoek- en reddingsorganisaties, enz.

Een Amerikaanse Doberman Pinscher is misschien het beste als je…

 • Een hechte gezinssituatie hebt en een hond wilt die dicht bij je blijft.
 • Bent een onervaren hondeneigenaar.
 • Waardeert een hond die menselijke emoties goed kan lezen.
 • Hou van de schoonheid van een verfijnde en nobel uitziende Doberman.
 • Wil meedoen aan rasconforme shows.

Als je eenmaal hebt besloten welke Doberman-variant het beste bij je levensstijl past, neem dan de tijd om een gerenommeerde fokker te vinden en kies vervolgens de specifieke hond uit dat nest die het beste bij je gezin past.

Voor hulp over hoe u het temperament van een Doberman puppy goed kunt testen, zodat u degene kunt kiezen die het beste bij u past, zie mijn artikel Hoe kiest u de beste Doberman puppy uit een nest. Dit artikel heeft ook een gratis afdrukbaar puppy test werkblad dat u kunt meenemen om u te helpen bij het uitvoeren van temperament testen op elke puppy. De tijd nemen om de juiste puppy uit een nest te kiezen, in plaats van blindelings een willekeurige puppy te kopen, is cruciaal voor succes op lange termijn met uw nieuwe hond.

Als u nog steeds twijfelt over welke Doberman u zou moeten nemen, laat me u dan geruststellen, ik denk echt niet dat u het mis kunt hebben. Beide honden zijn ongelooflijk intelligent, liefdevol, hechten zich sterk aan het gezin en zijn gemakkelijk te trainen. Beide zijn geweldig met kinderen als ze van jongs af aan met hen gesocialiseerd worden, en beide zullen waarschijnlijk een geweldige aanwinst voor uw gezin zijn. Wat u ook kiest, ik ben er om u door het proces heen te helpen!

Nu is het tijd om te kiezen of je een mannelijke of vrouwelijke Doberman wilt. Je zult verrast zijn hoe verschillend ze kunnen zijn. Om precies te zien hoe ze verschillen, zie mijn artikel Mannelijke vs. Vrouwelijke Doberman: Wat is beter?

Gerelateerde vragen

Zijn Europese Dobermans agressiever? Europese Dobermans worden geacht een beter temperament te hebben voor waak- en beschermingswerk. Hoewel ze meestal geen agressie tonen aan hun eigenaars, tonen ze meer gedrevenheid en vastberadenheid dan de Amerikaanse Doberman Pinscher in beschermingshondenwedstrijden.

Wat is een koning Doberman pinscher? De koning Doberman pinscher bestaat niet. Meestal zijn puppies die te koop worden aangeboden als “king Dobermans” eigenlijk een kruising tussen een Doberman en een ander ras, zoals een Duitse Dog of Rottweiler.

Wat is het verschil tussen een Doberman en een Doberman Pinscher? Er is geen verschil tussen een “Doberman” en een “Doberman Pinscher”. Deze twee termen verwijzen naar hetzelfde hondenras.