Hoeveel kost een Doberman? Puppy Prijzen en Kosten

Geld op de neus van een Doberman

Mensen die geïnteresseerd zijn in hun eerste Dobie vragen mij vaak hoeveel een Doberman puppy kost. Na precies te hebben berekend wat ik in het eerste jaar van mijn Dobermanbezit heb uitgegeven, en na overleg met veel gerenommeerde Doberman-fokkers over de kosten van een puppy, kan ik u vertellen dat er een bepaalde prijsklasse is die u voor een Amerikaanse Doberman kunt verwachten.

Hoeveel kost een Doberman? De gemiddelde prijs van een Doberman pup van een gerenommeerde fokker ligt tussen de $1500 en $2500. Dobermanns van huisdierkwaliteit zullen dichter bij $1500 liggen, terwijl een Doberman van showkwaliteit dichter bij $2500 ligt.

Deze prijsklasse geldt voor de typische Amerikaanse Doberman. Er zijn echter ook Europese Dobermannen die meer dan 3000 dollar kunnen kosten. Er zijn ook verschillende Doberman kleuren beschikbaar waaronder zwart, rood, blauw, fawn en wit. Maar naast de kosten van de pup, zijn er nog vele andere kosten die je moet verwachten in het eerste jaar van Doberman eigendom. Daarom heb ik uitgerekend wat ik het eerste jaar van mijn Doberman heb uitgegeven, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

De gemiddelde kosten van een Doberman Puppy

Je bent klaar om je zuurverdiende geld uit te geven voor een schattige Doberman pup, maar hoe zwaar zal het zijn voor je portemonnee? Nou, Doberman puppy’s staan erom bekend dat ze verkocht worden voor prijzen van $500 tot $3500. In het algemeen is het goed om op je hoede te zijn voor de kwaliteit van de hond die je krijgt als de prijs onverwacht laag is (alles onder de $1000 zou een rode vlag moeten zijn). Bij rashondenrassen krijg je meestal waar je voor betaalt.

De typische Amerikaanse Doberman, gekocht in de Verenigde Staten bij een gerenommeerde fokker, kost gemiddeld tussen de $1500 en $2500. Europese Dobermans zijn nog duurder en als ze in de Verenigde Staten worden gekocht, kosten ze meestal meer dan 3000 dollar.

Ik heb hier een lijst samengesteld van plaatsen waar je een gerenommeerde Doberman-fokker kunt vinden. Deze lijst zal je ook helpen de fokkers te herkennen die je beter kunt vermijden.

Er zijn echter veel andere factoren die de prijs van een Doberman pup kunnen beïnvloeden. Factoren zoals:

 • Bloedlijn – Als de pup uit een bloedlijn komt van een Doberman die een show of wedstrijd heeft gewonnen, kost hij meer.
 • Reputatie van de fokker – Sommige fokkers staan gewoon beter bekend om het produceren van gezonde, sterke en goed verzorgde pups. Ze staan misschien ook bekend om het aantal honden dat showtitels heeft. Als u uw Dobie puppy bij een fokker krijgt die ver en wijd bekend is, kost het u meer.
 • Kennel Club Papers – Als de pup zelf door een erkende kennelclub in uw land (zoals de AKC in de Verenigde Staten) als raszuiver is gecertificeerd, kost hij meer. Als alleen de ouders gecertificeerd zijn, kan het iets minder kosten. Als er geen certificering is, kost de pup aanzienlijk minder.
 • Oorknippen – Een Doberman kan zijn oren laten knippen tussen ongeveer 7 en 12 weken oud. De meeste fokkers scheiden een pup pas op de leeftijd van 8 weken van de moeder. Dus veel fokkers verkopen Dobermannpups met de oren al gecoupeerd. Dit verhoogt de prijs van de pup.
 • Ziekte testen – Als er testen zijn gedaan op de pup (of de ouders van de pup) voor veel voorkomende medische aandoeningen bij Dobermannen, zoals de ziekte van von Willebrand (vWD), heupdysplasie, hypothyreoïdie en Progressieve Retinale Atrofie (PRA), zal dit de kosten verhogen.
 • Staart couperen en dauwklauw verwijderen – Deze dingen zijn heel gebruikelijk en bijna alle fokkers zullen deze dingen automatisch doen bij hun Dobermanpups, tenzij een klant specifiek vraagt dit niet te doen.
 • Vaccins – Sommige fokkers bieden Dobermannpups pas te koop aan nadat ze hun eerste vaccinatieronde hebben gehad. Dit verhoogt de kosten van de puppies.

De typische Doberman puppy van een gerenommeerde fokker zal komen met hun staart gecoupeerd, dauwklauwen verwijderd, ziekte testen voltooid, en kennel club papieren. Nog steeds gebruikelijk (maar iets minder), komen ze met hun oren al gecoupeerd en hun eerste ronde van vaccins voltooid.

Soorten fokkers

Ik heb de uitdrukking “gerenommeerde fokker” al een paar keer genoemd. Het is belangrijk dat je de verschillen begrijpt tussen een gerenommeerde fokker en andere gangbare fokkers van Dobermanpups. Dit is waarschijnlijk de grootste factor die de prijs van een pup beïnvloedt. Dit zijn de drie meest voorkomende soorten fokkers die Dobermannen te koop aanbieden.

Puppyfokkerijen

Puppy mills bieden over het algemeen de goedkoopste honden te koop aan. Het zijn commerciële instellingen die zich richten op het fokken van honden volgens een intensief schema en die doorgaans onmenselijke omstandigheden bieden. Honden uit puppy mills kunnen gezondheidsproblemen hebben, inteelt complicaties, en zelfs verwondingen als gevolg van slechte leefomstandigheden. Koop nooit een hond uit een puppyfabriek.

Gemiddelde prijs van een Doberman uit een puppy molen: $300 – $600

Backyard Breeders (BYB)

Ook zeer goedkope honden te koop aanbiedend, zijn achtertuinfokkers honden gefokt door mensen die geen honden fokken voor de kost en vaak pups te koop aanbieden die het resultaat zijn van ongeplande K-9 zwangerschappen.

Achtertuinfokkers houden zich vaak niet aan de geldende wetten of beste praktijken voor het ethisch fokken van honden. Het kunnen fokkers zijn die het voor het eerst proberen, om te zien of ze hun hond kunnen fokken en wat puppies kunnen verkopen om wat geld te verdienen. Ze zijn vaak goed bedoeld, maar onervaren. Dit kan een twijfelachtige bron zijn voor een Doberman pup.

Gemiddelde prijs van een Doberman van een achtertuinfokker: $500 – $1000

Gerenommeerde Doberman Fokkers

Dit zijn fokkers wiens bedrijf gericht is op de hondenindustrie en op Dobermanns in het bijzonder. Ze nemen vaak deel aan hondenshows en wedstrijden, houden nauwgezet gegevens bij van de honden die ze fokken, en hebben meestal lange wachtlijsten voor hun nesten. Een Doberman kopen bij een gerenommeerde fokker houdt vaak in dat ze je veel vragen stellen, om er zeker van te zijn dat hun honden naar een goed thuis gaan.

Gerenommeerde Doberman-fokkers hebben methoden voor het verschepen van de honden in het hele land al vastgesteld en zullen hun Dobermans laten testen op medische problemen die veel voorkomen bij Dobermans, zoals de ziekte van von Willebrand (vWD), heupdysplasie, hypothyreoïdie en Progressieve Retinale Atrofie (PRA). Een raszuivere Doberman die bij een gerenommeerde fokker is gekocht, wordt geleverd met kennelclubcertificeringspapieren.

Gemiddelde prijs van een Doberman van een gerenommeerde Doberman-fokker: $1500 – $2500

Eerste kosten om Doberman eigenaar te worden
Alle dollarwaarden zijn bij benadering.

Initiële kosten van Doberman eigendom

Ik weet het, je bent enthousiast om je schattige Doberman puppy op te halen. Maar voordat je dat doet, moet je weten dat er een aantal aanzienlijke initiële kosten zijn wanneer je voor het eerst een nieuwe puppy krijgt, naast alleen de puppy zelf.

Ik heb hier een lijst samengesteld van items die je nodig hebt voor een nieuwe Doberman puppy om je te helpen. Kijk zeker eens naar die lijst – het zal je veel tijd en geld besparen om uit te zoeken wat goed werkt voor een Dobie puppy.

In het algemeen is het echter een goed idee om minimaal op deze uitgaven voorbereid te zijn.

Extra kosten om te beginnen

Soort kosten Kosten
Kwaliteit Puppyvoeding $85
Behandelt $20
Speelgoed $80
Hond Krat $75
Hondenbed $30
Kommen, riem en andere uitrusting $50
Tapijtreiniger, afvalzakken en andere benodigdheden $50
Eerste dierenartsbezoek $65
Eerste vaccins $105
Ontworming, vlooien en teken middelen $60
Honden Licentie $20
TOTAAL $640

Alle bedragen zijn bij benadering en zijn bedoeld om u een algemeen idee te geven van de eerste kosten van een Doberman. Dit komt bovenop de kosten van de pup.

Veel eigenaren van nieuwe puppies kiezen voor een hondenverzekering om de medische kosten te dekken. Als u zich inschrijft voor een specifiek plan voor puppy’s, zal het waarschijnlijk veel van de eerste medische kosten voor uw nieuwe puppy dekken. Ik heb gekozen voor een plan aangeboden door Banfield Pet Hospital (dit is de landelijke dierenarts die vaak in PetSmart winkels gevestigd is) omdat het zeer redelijk was en bijna alle eerste kosten dekte nadat we onze Dobie thuisbrachten.

Mijn eerste jaaruitgaven voor een Doberman puppy

Er waren zoveel kleine uitgaven die ik niet verwachtte toen ik mijn Doberman, Cooper, voor het eerst mee naar huis nam. Ik besloot de uitgaven van het eerste jaar op een rijtje te zetten, zodat andere potentiële Doberman-eigenaren weten wat ze kunnen verwachten.

Het eerste jaar van eigendom is aanzienlijk duurder dan de latere jaren wanneer uw hond volwassen is. Dus, tenzij uw hond een onverwacht medisch probleem heeft, kunt u opgelucht ademhalen in de wetenschap dat elk jaar niet zo duur zal zijn als dit eerste jaar.

Voordat je het zegt in de commentaren, ja, ik betaalde maar 600 dollar voor mijn Doberman. Om heel eerlijk te zijn, dit was voordat ik de gevaren kende van het kopen van een achtertuin fokker. Ik geef de fokkers echter wel wat krediet, ze leken er echt om te geven, hadden beide ouders thuis zodat ik ze kon ontmoeten, hadden kennel club papieren voor beide ouders, en een bewijs van genetische screening voor bepaalde Doberman aandoeningen (alleen voor de ouders, niet voor de pups zelf).

Het was zeker nog een risico, en mijn volgende Doberman zal zeker van een gerenommeerde fokker komen, maar het pakte voor mij goed uit. Ik eindigde met een geweldig (en zeer geliefd) nieuw gezinslid.

Dit waren de kosten die ik maakte in het eerste jaar dat ik een Doberman bezat.

Mijn uitgaven het eerste jaar

Soort uitgave Kosten
Rasechte Doberman Puppy $600
Voedsel $878
Behandelt $163
Speelgoed $220
Andere uitrusting (zie hieronder) $376
Banfield Puppy Wellness Plan $660
Sterilisatie $0
Ear Cropping $800
Vaccins $0
Geneesmiddelen tegen vlooien en teken $200
Ontworming $0
Extra dierenartskosten $184
Honden Licentie $22
TOTAAL $4,103

Deze getallen zijn afgerond op de dichtstbijzijnde dollar. “Andere uitrusting” omvat zaken als een riem, kommen, bench, bed, hondenluik, tapijtreiniger, hondenpoepzakjes, puppy-plasmatten, enz.

Wetende wat ik nu weet over Dobermannen, zijn er een paar dingen die ik voor mijn volgende hond anders zal doen en die de uitgaven een beetje zullen beïnvloeden. Deze omvatten:

 • Mijn Doberman puppy kopen bij een gerenommeerde fokker. Dat heb ik niet gedaan, maar de volgende keer wel. Dit zal waarschijnlijk ongeveer $2000 toevoegen aan de kosten van de pup.
 • Gebruik een hogere kwaliteit hondenvoer. Ik kies voor Royal Canin Large Breed Puppy voer. Er is voer van veel hogere kwaliteit, maar dat kost iets meer. Dit zou waarschijnlijk ongeveer 400 dollar per jaar toevoegen aan mijn uitgaven voor voedsel.
 • Meer tijd om te trainen. Het is belangrijk om in de eerste jaren aandacht te besteden aan training. Ik zou het nog steeds zelf doen, maar meer training betekent meer kosten voor traktaties omdat traktaties veel gebruikt worden in de training. Waarschijnlijk ongeveer 50 dollar extra voor een jaar.

Zoals u in de tabel kunt zien, zijn veel van de uitgaven in het eerste jaar op nul gezet omdat ze werden gedekt door het gezondheidsplan voor puppy’s dat ik via Banfield Pet Hospital heb gekocht. Dit is gewoon hoe ik ervoor kies om deze uitgaven te helpen dekken en er is niets mis mee om te besluiten je uitgaven zelf te dekken, uit eigen zak. Je moet zelf beslissen wat voor jou het beste is. Zonder dit plan zouden castratie, inentingen en ontworming ongeveer 900 dollar hebben gekost.

Wat ik echt goed vond aan het plan was dat het 100% van de kosten van een onbeperkt aantal dierenartsbezoeken dekte. Op die manier kon ik, als ik me zorgen maakte over mijn hond, gratis een dierenarts bezoeken voor hun mening. Als een overbezorgde nieuwe Dobie vader, was dit een geweldige functie van dit plan!

Ook koos ik voor een iets duurdere oorcorrectie via een zeer bekende dierenarts op ongeveer 45 minuten afstand van mij. Ze stonden bekend om hun goede werk met Dobermannen.

Ze gebruikten technieken die zo pijnloos mogelijk zijn, waaronder plaatselijke verdoving en volledige sedatie tijdens het proces. Ook zouden ze alle postings en andere nazorg van de oren doen terwijl ze genezen. Ik vond het de extra kosten waard. Oren knippen kost meestal rond de 500 dollar.

Doberman eet geld
Ik ben er vaak van overtuigd dat mijn hond geld moet eten voor de lol.

Maandelijkse kosten van het bezit van een volwassen Doberman

Zoals ik al eerder zei, is het bezitten van een volwassen Doberman (ouder dan 1 jaar) aanzienlijk goedkoper dan je eerste jaar met een nieuwe pup. Geloof me, na dat eerste jaar gaat het meestal van een leien dakje! Dat komt omdat er al vroeg in het leven van je Dobie veel eenmalige kosten zijn die je moet laten doen.

Nu mijn Dobie vijf jaar oud is, weet ik vrij goed wat een volwassen Doberman gewoonlijk kost. Dit zijn de typische kosten voor een volwassen Dobie.

Gemiddelde maandelijkse kosten voor een volwassen Doberman

Soort uitgave Kosten
Voedsel $84
Behandelt $20
Speelgoed $15
Ziektekostenverzekering $40
Diverse benodigdheden $10
Hartworm, vlooien en teken medicijnen $27
TOTAAL $196

Veel van deze getallen zijn benaderingen en alle getallen zijn naar boven afgerond op de dichtstbijzijnde dollar.

Ik zou dit beschouwen als de typische kosten voor het bezitten van een volwassen Doberman. U moet echter altijd voorbereid zijn op onverwachte uitgaven met een noodfonds. Als uw pup onverwacht medicijnen op recept nodig heeft of een sok inslikt die vast komt te zitten in zijn darmen (dat gebeurt) en geopereerd moet worden, moet u misschien uw noodfonds aanspreken.

Andere mogelijke uitgaven

Er zijn andere uitgaven die gepaard gaan met het bezit van deze honden die u al dan niet hoeft te betalen, afhankelijk van uw situatie. Dit zijn een paar voorbeelden.

 • DNA testen – Ik beschouw dit niet langer als een optionele uitgave, niet met Dobermans in ieder geval. Je zou echt het DNA van je Doberman moeten testen, zodat je weet met welke genetische afwijkingen je in de toekomst te maken kunt krijgen. Dit kan een paar honderd dollar kosten, maar eerlijk gezegd is het dat meer dan waard. Zie mijn Doberman DNA Health Testing gids hier met hulp over hoe je dit zelf thuis kunt doen.
 • Training – Training voor uw hond is vooral belangrijk in het eerste jaar. Ik kies ervoor om mijn hond zelf thuis te trainen, maar het gebruik van een puppycursus of gecertificeerde trainer zijn goede opties. Dit kan $65 kosten voor acht weken groepstraining tot $150 per uur voor privétraining bij u thuis.
 • Dagopvang of hondenuitlaatservice – Als je acht uur per dag werkt, zoals de meesten van ons, heb je misschien dagopvang nodig voor je pup of diensten voor het uitlaten van huisdieren gedurende de dag terwijl je weg bent. Dit kan kosten tussen de $ 15 en $ 40 per dag voor dagopvang. Wandelen met huisdieren kan goedkoper zijn als u een vertrouwde buurjongen vindt om het werk te doen!
 • Oor knippen – Dit moet altijd gebeuren via een gerenommeerde dierenarts die ervaring heeft met het couperen van Doberman oren. Dit kost tussen de $300 en $800. Lees hier meer over het couperen van oren.
 • Huisdierverzekering – Een huisdierenverzekering kan medische kosten dekken als uw Dobie naar de dierenarts moet en kost meestal tussen de 30 en 100 dollar per maand, afhankelijk van wat hij dekt.
 • Verzending – Als u uw puppy koopt van een fokker buiten de regio, moet u misschien betalen voor verzending om uw nieuwe puppy thuis te krijgen. Werk samen met uw fokker en spreek een gerenommeerde dienst af. Dit kost meestal tussen de $200 en $800, afhankelijk van hoe ver de hond verscheept moet worden.
 • Kennel Club Registratie – Als uw hond niet is geleverd met papieren en u besluit dat u uw hond wilt laten registreren bij een kennelclub (zoals de AKC), kost dit meestal ongeveer $35.
 • Staart couperen – Het couperen van de staart zou idealiter moeten gebeuren als de puppy een paar dagen oud is. Het couperen van de staart van een puppy kost gewoonlijk tussen de $10 en $50 per puppy. Het couperen van de staart van een volwassen hond kan oplopen tot $1000. Lees hier meer over het couperen van staarten.
 • Dauwklauw verwijderen – Het verwijderen van de wolfsklauwen bij een puppy wordt gedaan als de hond een paar dagen oud is. Dit kost meestal ongeveer $20 per puppy, maar het kan oplopen tot $500 om de wolfsklauw van een volwassen hond te verwijderen.

Zoals ik al eerder zei, is het altijd belangrijk om financieel voorbereid te zijn op het onverwachte. Dobermans zijn zeer intelligente en sterke honden, maar ze zijn verre van immuun voor plotselinge gezondheidsproblemen of ongelukken.

Een goedkopere Doberman vinden

Er zijn andere manieren waarop iemand een Doberman goedkoper kan krijgen dan via een fokker. Bij de eerste drie hieronder genoemde plaatsen gaat het vaak om een iets oudere Doberman.

 • Doberman reddingscentra
 • Humane samenleving
 • Andere adoptiecentra
 • Overzee

Doberman reddingscentrum en humane samenleving Dobermannen kunnen goed werken voor een gezin zonder kinderen. Maar als u een volwassen hond met een onbekende geschiedenis adopteert, is het belangrijk dat u weet wat u doet en ze zeker niet in een huis met kinderen brengt. Om Dobermannen te vinden die voor adoptie in aanmerking komen, kunt u online bronnen raadplegen zoals AdoptAPet.com. Een Doberman adopteren kost tussen de 100 en 300 dollar aan adoptiekosten.

Sommige mensen kopen een Doberman in het buitenland en brengen hem terug naar de Verenigde Staten. Dit is logisch, vooral als het gaat om raszuivere Europese Dobermannen. Die kunnen meer dan 3000 dollar kosten als ze in de VS worden gekocht.

In Rusland, Oekraïne of Polen kan het Europese ras van de Doberman voor aanzienlijk minder worden gekocht, gewoonlijk tussen ongeveer $500 en $1500. U moet de hond dan wel zelf terugbrengen of internationaal laten verschepen. Het kost ongeveer $250 om met uw nieuwe Dobie terug te vliegen als u besluit hem zelf op te halen, of ongeveer $800 om de hond naar de VS te laten verschepen.

Hoe producten te vinden die werken voor Dobermans

Dobermans zijn een vrij uniek ras, en het is heel gemakkelijk om duizenden dollars te verspillen aan producten die geweldig lijken te werken, maar je teleurgesteld achterlaten zodra je ze met je Doberman probeert. Je kunt gewoon niet de typische dierenwinkel binnenlopen en alles kopen wat je ziet, zoals eigenaren van andere rassen dat wel kunnen.

Omdat ik vaak mensen hielp die ten einde raad waren omdat ze tijd en geld hadden verspild aan producten die niet geschikt waren voor een Doberman, besloot ik een lijst te maken van producten die ik persoonlijk heb getest of die mijn klanten hebben getest, en waarvan vaststaat dat ze geweldig werken voor Dobermannen.

Deze producten staan in het menu bovenaan deze pagina onder “Aanbevolen producten”. Als ik nieuwe producten vind die beter werken, zal ik deze lijst voortdurend bijwerken.

Mijn lijst met aanbevolen producten voor Dobermans vind je hier.

Gerelateerde vragen aan

Hoeveel kost een blauwe Doberman? Blauwe Doberman Pinscher pups kosten over het algemeen hetzelfde als hun zwarte of rode tegenhangers. Je kunt verwachten tussen de $1500 en $2500 te betalen bij een gerenommeerde fokker.

Hoeveel kost een fawn Doberman? Een reekleurige Doberman puppy kost hetzelfde als een Doberman puppy van een andere kleur, of tussen de $1500 en $2500 van een gerenommeerde fokker. Sommige fokkers proberen echter een premie te innen voor reekleurige puppies.

Hoeveel kost een witte Doberman? Een witte (of albino) Doberman pup is ongelooflijk zeldzaam en het bezitten ervan is controversieel onder Doberman eigenaren vanwege hun mogelijke gezondheidsproblemen. Ze kosten ongeveer hetzelfde als andere Doberman puppy’s, oftewel tussen de $1500 en $2500.

Hoeveel kost een Europese Doberman? Rasechte Europese Dobermans die in de Verenigde Staten bij een gerenommeerde fokker worden gekocht, kosten over het algemeen tussen de $3000 en $4000. Dezelfde hond kost in veel Europese landen tussen de $500 en $2000.

Hoeveel kost een King Doberman? Een King Doberman (of “Warlock Doberman”) is geen erkend ras. Dit type hond wordt vaak beschreven als een grotere Doberman Pinscher. Ze zijn echter meestal een kruising tussen een Duitse Dog en een Doberman. Veel fokkers proberen ze op de markt te brengen als een soort raszuivere Doberman en vragen wel 4000 dollar voor een pup.