Waarom is mijn hond bang voor water?

waarom is mijn hond bang voor water

Waarom is mijn hond bang voor water? Toen mijn nicht haar eerste hond (een Chihuahua) adopteerde, had ze moeite om hem in de buurt van het bad te krijgen. Hij kronkelde of werd plotseling agressief wanneer hem werd gevraagd om te baden. Mijn neef was aanvankelijk teleurgesteld, maar begreep later waarom Charlie zo bang was! Een hond kan bang zijn voor water als gevolg van traumatische ervaringen uit het verleden of gebrek aan blootstelling. Sommige honden vinden het echter van nature niet leuk. Wat de reden ook is, het zou helpen om de lichaamstaal van je harige vriend te interpreteren en de beste manier te vinden om hen te helpen hun angst te overwinnen. In dit artikel zal ik onderzoeken waarom je pup angstig kan zijn en wat je kunt doen om je hond van water te laten houden.

Inhoud


Waarom is mijn hond bang voor water?

Ik dacht altijd dat alle honden van water houden, in tegenstelling tot katten die er niet tegen kunnen om nat te worden. Maar dat is niet altijd het geval. In feite zijn er honden die helemaal bang zijn om zelfs een snel bad te hebben. Soms komt deze angst voort uit een trauma uit het verleden, of een gebrek aan socialisatie – iets dat wij eigenaren en vorige eigenaren kunnen veroorzaken. Maar in andere gevallen hebben sommige hondenrassen er gewoon een natuurlijke afkeer van. Laten we eens kijken naar enkele van de redenen waarom uw hond misschien niet geïnteresseerd is in spetteren, buiten of binnen.

Sommige honden houden van nature niet van water

Net als bij mensen kan de angst van honden voor water (aquafobie) te wijten zijn aan hun genetische samenstelling en andere eigenschappen. Honden met een plat gezicht (brachycefale) zoals mopshonden en bulldoggen houden er bijvoorbeeld misschien niet van om in water te zijn vanwege hun ademhalingsmoeilijkheden, korte ledematen en omvangrijke lichamen. Andere rassen die vaak op hun hoede zijn voor water zijn onder andere

 • Chihuahua
 • Bokser
 • Windhond
 • Yorkshire Terriër
 • Maltees
 • Pommeren
 • Pekingese

De keerzijde

Het is vermeldenswaard dat niet alle hondenrassen deze houding ten opzichte van water hebben. Daarentegen kunnen sommige rassen de drang om het water in te gaan niet weerstaan. Deze honden zijn meestal degenen die oorspronkelijk zijn gefokt om comfortabel te zijn in water, of die er een soort werkrol in hadden. Er is geen garantie dat al deze honden graag rondspetteren, maar het komt vaker voor dan voor de andere rassen die we hebben onderzocht. Hier zijn hondenrassen die van water houden:

 • Golden Retrievers
 • Labradors
 • Poedels
 • Barbet
 • Portugese Waterhond
 • Spaanse Waterhond
waarom is mijn hond bang voor water

Honden met onaangename ervaringen zijn bang voor water

Zelfs als uw hond van nature een ‘waterhond’ ras is, kan hij bang zijn voor water als hij onaangename ervaringen met water heeft gehad. Herinner je je bijvoorbeeld de hond charlie van mijn neef, die ik in het begin noemde? Hij werd geadopteerd uit een andere familie. De kennelmanager vertelde dat zijn voormalige eigenaar hem zwaar had gestraft omdat hij zijn bad niet leuk vond. Vandaar dat Charlie een extreme angst voor water ontwikkelde en niemand hem ervan kon overtuigen dat water goed was.

Een hond die een traumatische ervaring als die van Charlie doormaakt, zal badtijd associëren met pijn of straf. Sommige huisdierouders dwingen hun pups bijvoorbeeld in eerste instantie om nat te worden wanneer ze daar niet klaar voor zijn. Ze kunnen harnassen, riemen en andere beperkende uitrusting gebruiken om hun honden stil te laten blijven en hun baden te krijgen. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze muilkorven gebruiken om hun honden in bedwang te houden. Met dergelijke ervaringen zullen deze honden leren dat badtijden niet leuk zijn, maar eng en smerig.

Sommige poezen zijn bang voor badkuipen omdat ze eerder zijn uitgegleden of bijna zijn verdronken in een bad. Dus de aanblik van een badkuip zal een reactie veroorzaken zoals rillen, bevriezen of agressie.

Honden die geen vroege blootstelling aan water hebben, zullen er bang voor zijn.

Een puppy zal bang zijn voor water als hij nog nooit heeft ervaren nat te zijn. Puppy’s leren de meeste gedragingen die tot de volwassenheid duren tijdens hun socialisatieperiode (meestal 3-12 weken na de geboorte). Studies tonen aan dat honden beter leren, minder angst hebben en kunnen omgaan met acute stressoren wanneer ze groeien in een stimulerende en verrijkende omgeving.

Maar als u uw hond niet blootstelt aan sommige ervaringen, uitdagingen op laag niveau of stressoren, wordt hem de kans ontzegd om goede stress-coping-vaardigheden te ontwikkelen. Sommige ouders van huisdieren zijn bijvoorbeeld te beschermend als het regent. Ze voorkomen dat hun puppy’s buiten spelen, zelfs bij minimale douches. Ze kunnen hun poep niet eens buiten laten potten uit angst dat ze nat worden.

Je pup beschermen tegen nat worden of griep krijgen is oké. Maar extreme gevallen van dit gedrag ontzeggen de hond de kans om te leren dat water goed is. En het zal niet weten hoe het voelt om nat te worden. Vandaar dat de eerste ervaring van de hond met water later in het leven eng of onaangenaam kan zijn.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hond van water houdt?

Weten waarom honden waarschijnlijk bang zijn voor water, zou ons helpen begrijpen hoe we met deze situatie moeten omgaan. Het herkennen van de tekenen van angst zal ook helpen. Met deze kennis kun je langzaam werken om de houding van je hond te veranderen en hem te laten zien hoe leuk spetteren kan zijn! Hieronder staan enkele manieren om je harige vriend als water te maken.

Leer de lichaamstaal van uw hond

Honden hebben verschillende reacties op water of andere prikkels. Als je onlangs een pup hebt geadopteerd en hem het eerste bad wilt geven, observeer dan scherp hoe hij of zij reageert op het zien van water. Als de hond bevriest, oplicht voor de veiligheid of agressief wordt, toont dit angst voor water. Zet niet alleen door. Doe een stapje terug en werk langzaam om je hond te laten zien dat dit een prettige ervaring kan zijn.

Gebruik positieve bekrachtiging om te laten zien dat in het water zijn leuk is

Net als kinderen kunnen honden het gewenste gedrag aannemen als je positieve bekrachtiging gebruikt. Traktaties kunnen uw pup bijvoorbeeld verleiden om zijn eerste bad te nemen. Laat je hond geleidelijk kennismaken met water en beloon hem elke keer dat hij een stap zet. Plus, maak het leuk om in de buurt van water te zijn. Zo kun je speelgoed en gekke liedjes introduceren in het ‘waterspel’ om het leuk te maken. Bereid je voor om een beetje rommelig te worden!

Straf je hond niet, maar help gedrag te veranderen

Dierenexperts ontmoedigen eigenaren van gezelschapsdieren om hun huisdieren te straffen. In plaats daarvan moedigen ze positieve gedragsveranderende technieken aan omdat ze effectiever zijn. En ze bevorderen het welzijn van de huisdieren. Twee positieve gedragsveranderende technieken die u kunt gebruiken om uw hond te helpen zijn angst voor water te overwinnen, zijn onder meer:

 • Systemische desensibilisatie: Deze aanpak omvat het introduceren van een stimulus (die aanvankelijk angst veroorzaakte) geleidelijk en op een minder intimiderende manier. Je kunt je hond dus eerst droog wassen en langzaam blootstellen aan water terwijl je de reacties observeert.
 • Tegenconditionering: Deze techniek helpt de negatieve reactie tegen te gaan met positieve actie. U kunt uw hond bijvoorbeeld wat traktaties aanbieden als hij in de buurt van water komt of u toestaat om sommige delen van zijn lichaam te sponzen.

Zoek hulp bij een professional

Sommige reacties van uw hond kunnen buiten uw controle liggen. Je harige vriend kan bijvoorbeeld te agressief worden wanneer je hem in de buurt van water probeert te krijgen. In dergelijke gevallen kan het helpen om professionele hulp te zoeken bij een dierenarts, hondenetholoog of gecertificeerde hondentrainer.

Waarom is mijn hond bang voor water? Om af te ronden

Hoewel sommige honden dol zijn op water, kunnen sommigen er niet tegen. Leren waarom je hond bang is voor water is de eerste stap om je harige vriend te helpen die angst te overwinnen. Bovendien hoef je dit niet alleen te doen als je professionele hulp kunt zoeken! Maar zelfs als je eerst wilt proberen je pup te kalmeren, werk dan in langzame, positieve stappen om in een mum van tijd een verbetering te zien.

Meer voorkomende gedragsproblemen bij honden

Verwijzingen

 • Grigg, E. (et al), ‘Stress-Related Behaviors in Companion Dogs Exposed to Common Household Noises, and Owners’ Interpretations of their Dogs’ Behaviors’, Grenzen in de diergeneeskunde (2021)
 • Stellato, A. (et al), ‘Assessment of Fear-Related Behaviors Displayed by Companion Dogs (Canis Familiaris) in Response to Social and Non-Social Stimuli’, Elsevier (2016)
 • Ekenstedt, K. (et al), ‘Canine Brachycephaly: Anatomy, Pathology, Genetics and Welfare’, Journal of Comparative Pathology (2020)
 • Stolzlechner, L. (et al), ‘Optimizing Puppy Socialization – Short and Long-Term Effects of a Training Programme During the Early Socialization Period’, Dieren ()
 • McEvoy, V. (et al), ‘Canine Socialization: A Narrative Systematic Review’, Dieren ()