Waarom gromt mijn hond als ik hem oppak?

waarom gromt mijn hond als ik hem oppak

Waarom gromt mijn hond als ik hem oppak? Ik was echt overstuur toen dit voor het eerst gebeurde, dus ik kan me voorstellen hoe je je voelt. Dus het eerste dat ik zal opmerken om je gerust te stellen, is dat grommen een van de meest voorkomende manieren is waarop honden proberen te communiceren. Maar als je voor het eerst een hondenpoot bent of als dit de eerste keer is dat een hond ooit naar je gromt, weet je misschien niet dat honden om veel verschillende redenen grommen. In feite, als je “hondengrom” in een hondenwoordenboek zou kunnen opzoeken, zou je verschillende definities kunnen vinden! En dat is precies waar ik me in dit artikel op zal concentreren, zodat je kunt begrijpen hoe je hond zich voelt als hij dit geluid maakt wanneer je hem probeert te knuffelen.

Inhoud


Waarom gromt mijn hond als ik hem oppak?

Het kan zo vervelend zijn als je hond naar je gromt als je hem probeert op te pakken! Je houdt van je hond en je wilt dat hij je vertrouwt en je ook gehoorzaamt. Als je je kunt herinneren dat dit geluid gewoon de serieuze poging van je hond is om met je te communiceren, kan dit helpen om elk hartzeer of zorgen die je voelt te verlichten, zodat je bezig kunt zijn met uitzoeken wat je hond je wil vertellen.

Deze vocalisatie kan afkomstig zijn van een plaats van angst, agressie, frustratie en zelfs speelsheid. Het is dus erg belangrijk om rekening te houden met de andere lichaamstaal van je hond. Honden communiceren met ons op veel manieren die we volledig negeren. Context is dus erg belangrijk in deze situaties. Laten we eens kijken naar enkele specifieke voorbeelden.

Mijn hond gromt als ik hem van het bed haal

Het bed kan zeker de comfortabelste stoel in huis zijn! Als je ooit moeite hebt gehad om ’s ochtends uit je warme bed op te staan, kun je zeker begrijpen waarom je hond misschien niet van het bed wil worden gehaald. Maar dat betekent nog steeds niet dat je een grommende hond op het bed moet tolereren. De eerste stap is altijd om te begrijpen waarom je hond dit doet en wat het gedrag triggert.

Als je hond bijvoorbeeld in orde is als je hem van het bed gaat halen, maar gromt als je partner hem van het bed probeert te halen, is dit belangrijke informatie om te hebben. Dit is een andere boodschap dan wanneer uw hond moppert wanneer een familielid hem van het bed probeert te halen.

Sommige honden hebben ook een aandoening die “hondenslaapatastie” wordt genoemd. Als je hond dit geluid alleen maakt als hij slaapt en je verlangen om hem te bewegen hem wakker maakt, dan weet je dat je er zeker van moet zijn dat je hond al wakker is voordat je hem van het bed probeert te halen.

waarom gromt mijn hond als ik hem oppak

Waarom gromt mijn hond als ik hem probeer te bewegen?

Hondengedragsonderzoekers hebben nu 14 verschillende fundamentele motivaties geĆÆdentificeerd voor een hond die agressief gedrag vertoont, zoals grommen. In deze sectie zullen we de 9 motivaties bekijken die relevant zijn voor een hond die gromt wanneer je hem probeert te bewegen.

1. Verdediging

Een verdedigende hond kan dit gedrag vertonen omdat ze slecht gesocialiseerd is en niet begrijpt dat je haar geen kwaad bedoelt door te proberen haar te bewegen of op te pakken.

2. Afstand houden

Een angstige hond kan vocaliseren om je aan te moedigen om afstand te houden. Sociale angst kan voortkomen uit jeugd, eerder trauma of misbruik, gebrek aan socialisatie, cognitieve achteruitgang en andere factoren.

3. Territoriaal

Een hond die zich territoriaal voelt, gromt meestal omdat territoriale vertoningen in het verleden positief zijn versterkt (positieve menselijke reacties op een hond die lawaai maakt wanneer de deurbel gaat of de postbode de post laat vallen, zijn hier beide goede voorbeelden van). Intacte honden van beide geslachten kunnen dit geluid ook maken als gevolg van hormoongerelateerde territoriale, dominantie- of partnerbewakingsvertoningen.

4. Ziekte (Gezondheid)

Als je hond zich niet goed voelt of gewond is, kan hij grommen omdat het letterlijk ongemakkelijk of pijnlijk voor hem is om verplaatst, opgepakt of aangeraakt te worden. Een hond die lijdt aan cognitieve of neurologische problemen kan ook gedragsveranderingen zoals deze vertonen. Dus als uw hond uit het niets zo begint te zingen, is het de moeite waard om uw dierenarts te bellen.

5. Angst

Angst en ongerustheid zijn vergelijkbaar, maar ze zijn ook niet hetzelfde. Een angstige hond kan zich zo gedragen omdat ze niet weet wat ze kan verwachten als je beweegt om haar op te halen. Een hond die lijdt aan een posttraumatische stressstoornis, trauma of misbruik in het verleden kan ook erg angstig worden en grommen wanneer je haar probeert te bewegen of op te pakken om welke reden dan ook op elk moment.

6. Ontheemd

Sommige honden vertonen een vorm van agagressie die wordt verdrongen. Als je hond zich bijvoorbeeld al agressief voelt en je beweegt om hem op te pakken, kan hij naar je grommen om wat verlichting te krijgen van de agressieve instincten die zich al in hem hebben opgebouwd. Dit is een van de gevaarlijkste soorten grommen die een hond kan doen. Zoek altijd meteen professionele begeleiding bij een behaviorist die geen strafmethoden gebruikt.

7. Concurrerend

Als uw hond heeft besloten dat de plaats waar ze zit zeer wenselijk is en u haar gaat verplaatsen, kan ze vocaliseren om haar stoel tegen u of tegen andere familieleden, inclusief andere huisdieren, te verdedigen. Grommen dat voortkomt uit competitieve agressie is niet altijd echte agressie. Het kan ook worden gezien als een uitnodiging om te spelen, te worstelen of te communiceren op een positieve manier die uw hond leuk vindt.

8. Bezitterig

Net als competitief grommen, kunnen bezitterige agressieve vertoningen zijn om territorium te verdedigen (zoals een comfortabele stoel). Maar ze kunnen ook wijzen op een uitnodiging om te communiceren of te spelen. Sommige hondenrassen kunnen ook van nature meer bezitterig zijn dan andere.

9. Buitensporig

Wanneer het grommen van uw hond overmatig wordt, gebeurt dit meestal als gevolg van een onderliggend probleem zoals ziekte, trauma uit het verleden of neurocognitieve onbalans. Dit soort gedrag kan ook een genetische link hebben. In deze gevallen kan uw hond vocaliseren wanneer u hem gaat ophalen. Maar dan zal hij ook in andere situaties lawaai maken of zelfs als er helemaal niets aan de hand is.

Waarom gromt mijn puppy als ik hem oppak?

Net als volwassen honden vocaliseren puppy’s om te communiceren. Zelfs de gezondste puppy’s kunnen echter grommen omdat ze simpelweg sociale vaardigheden en impulscontrole missen. Dit kan extra verwarring veroorzaken voor jou, hun pionnen. Gelukkig brengt positieve hondentraining dit soort gedrag meestal in de kiem.

Maar wat als training niet werkt? Hier is het belangrijk om te herkennen wanneer puppy-grommen echt problematisch wordt. Aanhoudend grommen, vastgepinde oren (oren plat tegen het hoofd), ontbloting van de tanden, loshangende blikken, stijve benen en houding en krullende lippen geven allemaal aan dat het uw puppy menens is.

Een puppy die problemen vertoont met grommen wanneer je hem gaat ophalen, kan bang zijn, pijn hebben, omgaan met trauma of misbruik uit het verleden, angstig, ziek of zelfs lijden aan cognitieve defecten. Daarom is het van vitaal belang om een bezoek aan uw hondendierenarts te plannen om onderliggende triggers te identificeren die verder kunnen gaan dan die waarmee u effectief zou kunnen omgaan door middel van training.

Waarom gromt mijn hond als ik hem oppak?

Leren over hondengedrag en vocalisaties is belangrijk voor elke hondeneigenaar. Zeker als een bepaald geluid zoveel verschillende dingen kan betekenen als dit! Je hond probeert een bericht te sturen, maar het is jouw taak om de betekenis van het bericht te decoderen om misverstanden te voorkomen!

Als u zich zorgen maakt over agressie of gezondheidsproblemen bij uw hond, is het altijd het beste om met uw dierenarts te praten voor verdere hulp.

Meer leren over hondengedrag

Verwijzingen