Waarom gromt mijn hond als ik hem aai?

waarom gromt mijn hond als ik hem aai

Waarom gromt mijn hond als ik hem aai? Niets geeft me een slechter gevoel dan door mijn hond te worden gegromd wanneer ik hem wat genegenheid probeer te tonen. Ik maak me meteen zorgen dat hij pijn heeft, of zelfs dat hij me zou kunnen haten! Maar er zijn eigenlijk heel veel redenen die dit gedrag kunnen verklaren. Dus als je jezelf in deze positie hebt bevonden en je er behoorlijk onzinnig over voelt, kan het leren waarom het gebeurt je geest geruststellen. Lees verder om te leren waarom uw hond zich misschien suf voelt en hoe u dit gedrag kunt oplossen en eventuele ernstigere problemen kunt identificeren.

Inhoud


Waarom gromt mijn hond als ik hem aai?

De belangrijkste reden waarom je hond gromt is altijd om een bericht te sturen. Als je hond bijvoorbeeld alleen op bepaalde momenten gromt, zoals wanneer je hem aait, dan is er een bepaalde boodschap verbonden aan zijn gegrom. Onze honden kunnen niet praten om met ons te communiceren, maar ze vertellen ons wel veel door hun lichaamstaal en vocalisaties. Om te leren wat uw hond probeert te zeggen, moet u aandacht besteden aan de context van de situatie en alle andere aanwijzingen die uw pup u geeft. Laten we enkele van de mogelijke oorzaken eens nader bekijken.

Uw hond heeft pijn

Zelfs huishonden zijn nog steeds bedraad om hun best te doen om zwakte van welke aard dan ook te verbergen, inclusief letsel of ziekte. Als uw hond echter ziek of gewond is, is ze misschien niet in de stemming om op enigerlei wijze te worden geaaid of fysiek te worden behandeld. Vanwege je vertrouwensband zal ze je dit misschien eerder laten weten door te grommen.

Maar zelfs een gezonde hond wil misschien niet overal op zijn lichaam geaaid worden. Als je hond alleen gromt als je op een bepaalde plek aait, is dat een signaal om dat gebied te vermijden. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt dat uw hond gewond of onwel is.

waarom gromt mijn hond als ik hem aai

Een teken van speelsheid

Heb je ooit een groep hondenvrienden of puppybroers en -zussen samen zien spelen? Als dat zo is, heb je waarschijnlijk wat spottend gegrom gehoord, wat een manier is waarop honden andere honden laten weten dat ze in de stemming zijn om te spelen. Maar dit kan nog steeds klinken als andere soorten grommen. Dus hoe kun je zien dat je hond zich gewoon speels voelt?

De eenvoudigste manier is om naar de rest van de lichaamstaal van je hond te kijken. Zie je een kwispelende staart? Een losse lichaamshouding met de achterhand in de lucht en borst bij de grond? Ziet het gezicht van je hond er ontspannen en helder uit? Tel het allemaal bij elkaar op en misschien ontvang je gewoon de uitnodiging van je hond om te worstelen of te apporteren. Zeker als er speelgoed bij de mix betrokken is!

Om plezier te tonen

Honden grommen om allerlei verschillende redenen. Een reden die veel nieuwe pionnen verrast, is uit plezier! Deze vocalisatie heeft de neiging om lager in toonhoogte te zijn en sommige hondenbezitters zeggen zelfs dat hun hond tegen hen “praat”.

Angst

Hondenangst kan voortkomen uit allerlei situaties, waaronder:

  • Trauma of PTSS uit het verleden
  • Angst voor het huidige moment
  • Een gebrek aan training en socialisatie
  • Verlatingsangst
  • Een verlangen naar aandacht
  • En meer.

Een angstige hond kan grommen om te zeggen ‘blijf weg’ of om je te vragen om ‘dichterbij te komen’. Hoe kon dit geluid betekenen om dichterbij te komen, vraag je je misschien af? Nou, het is meestal een effectieve manier om je aandacht te trekken. Dus een angstige hond kan heel goed grommen om je aandacht op hem gericht te houden of om te voorkomen dat je hem verlaat.

Agressie

Honden worden om verschillende redenen agressief. Agressief blaffen is blaffen met de intentie om dichterbij te komen en te knappen of te bijten. Als je denkt dat je hond blaft van agressie, is het tijd om snel actie te ondernemen voor ieders veiligheid. Praat met uw dierenarts of een lokale gedragsdeskundige om de oorzaak van het probleem te vinden en om te leren hoe ermee om te gaan.

Als waarschuwing

Ten slotte kan uw hond blaffen om een waarschuwing te geven. Dit klinkt veel als agressief blaffen, maar de bedoeling is precies het tegenovergestelde. Je hond wil dat je wegblijft en doet zijn best om niet zijn toevlucht te hoeven nemen tot knakken of erger om aan zijn behoeften te voldoen. Dit komt vaak voor bij honden die bang zijn of in een situatie zitten waar ze zich ongemakkelijk bij voelen. Nieuwe puppy’s kunnen grommen als een waarschuwing omdat ze zich nog niet veilig voelen in hun nieuwe huis. Of honden die proberen wat rust en stilte te krijgen, maar steeds lastig worden, kunnen dit soort vocalisatie gebruiken.

Waarom gromt mijn hond en laat hij tanden zien als ik hem aai?

Een hond die gromt en laat zien hun tanden doen dit meestal om een van de twee redenen. De eerste reden is dat de hond een dreigende waarschuwing geeft – terug weg en wegblijven of anders.

De tweede reden zal contra-intuïtief klinken. Er is zo’n hondenuitdrukking als een “onderdanige glimlach”. Dit is wanneer een hond haar tanden ontbloot terwijl ze glimlacht als een uitnodiging om vrienden te zijn! Ook hier is het vertellen van het verschil vaak een kwestie van het bestuderen van de algehele lichaamstaal van je hond.

Moet ik me zorgen maken als mijn hond naar me gromt als ik hem aai?

Moet je je zorgen maken als je je hond aait en hij plotseling naar je begint te grommen? Uw hond kan dit geluid om verschillende redenen maken. Omdat je niet weet waarom, is het eerste wat je altijd wilt doen, stoppen met het aaien van je hond en een beetje weggaan om te observeren.

Wat doet je hond als je stopt met hem te aaien en weggaat? Hoe verandert zijn lichaamstaal, of helemaal niet? Door je hond te bestuderen, is het vaak mogelijk om te zien of de vocalisatie een uitnodiging is om te spelen of te blijven aaien of een boodschap om weg te gaan en hem wat ruimte te geven.

Niet aanraken!

Maakt je hond dit geluid als je hem zelfs maar gaat aanraken? Ook hier kunnen er een aantal redenen zijn voor dit veel voorkomende hondengedrag. Je hond probeert je misschien aan te moedigen om te spelen of te aaien. Als alternatief kan uw hond u vertellen dat u hem in dat gebied niet mag aanraken vanwege pijn, gevoeligheid of angst.

Als u vermoedt dat lichamelijk ongemak aan de basis kan liggen van het grommen van uw hond, moet u contact opnemen met uw hondendierenarts voor begeleiding voordat u probeert verdere problemen op te lossen. Er kan een verwonding of een eerdere traumatische ervaring zijn die uw hond nodig heeft om te overwinnen.

Waarom gromt mijn hond als ik hem aai? Laatste gedachten

Je hond dit geluid horen maken is vaak behoorlijk intimiderend – maar in sommige gevallen is het zo bedoeld! En het is niet altijd een teken dat je hond agressief en ongelukkig met je is. Geef je hond wat ruimte en kijk hoe hij reageert. Hij wil misschien gewoon wat rust, maar zal later weer met je spelen en knuffelen. Bekijk andere lichaamstaal om een betere indicatie te krijgen van wat deze vocalisatie voor uw hond heeft veroorzaakt.

Meer hondengedrag uitgelegd

Verwijzingen