Houdt mijn puppy van mij?

houdt mijn puppy van mij

Houdt mijn puppy van mij? Ik vraag me altijd af of puppyliefde echt is of dat genegenheid gewoon een manier is voor mijn pup om te krijgen wat ze wil. Ze weet immers dat haar traktaties en eten van mij komen, dus maakt haar aandacht deel uit van een diepe band of is het gewoon transactioneel? Ik besloot wat onderzoek te doen en het echte antwoord op deze vraag te vinden! In deze gids leg ik uit of onze honden echt van ons houden, hoe ze het laten zien en hoe je weet of je een sterke band hebt met je pup.

Inhoud


Houdt mijn puppy van mij?

Het is geen geheim dat honden veel emotie tonen aan hun mensen in tijden van genegenheid en aandacht. Maar dat geldt ook voor andere dieren. Zelfs koeien op de boerderij houden ervan om hun hoofd te krabben en hun kin te masseren. Dus wat maakt dat pupliefde opvalt en hoe weten we dat het echt is in plaats van een soort vriendschap met voordelen?

Welnu, dierstudies hebben aangetoond dat honden een gehechtheid aan hun mensen vormen en dat hun hersenen dezelfde chemische reacties hebben als mensen die verliefd zijn. Een van die studies gebruikte magnetische resonantie beeldvorming (MRI) om de hersenactiviteit en neurale reacties van honden te bestuderen wanneer ze worden blootgesteld aan verschillende geuren.

Toen de pup de geur van zijn mens rook, nam de hersenactiviteit toe. In het bijzonder licht de caudate nucleus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor cognitieve en beloningsfuncties, op met activiteit terwijl de hersenen worden overspoeld met dopamine, het gelukshormoon.

Hoe weten we dat dit liefde is?

Mensen hebben dezelfde reactie wanneer we plezierige ervaringen en emoties hebben, zoals wanneer we ons favoriete voedsel of de mensen om wie we geven zien of ruiken. Maar het zijn niet alleen de geuren die deze neurale reacties bij pups hebben veroorzaakt. Bij blootstelling aan gelukkige geluiden zoals het geluid van hun mens die hen prijst, werd de auditieve cortex van de pup superactief.

Dit alles laat zien dat onze relatie met onze pups dezelfde hersenstimulatie en chemische reacties produceert als elke diepe ervaring en plezierige activiteit waaraan we ons overgeven. Dat is het wetenschappelijke bewijs dat je pup echt van je houdt, diep en onvoorwaardelijk!

houdt mijn puppy van mij

Op welke leeftijd houdt een puppy van je?

Pups die nog maar een paar weken oud zijn, zullen nauwelijks aandacht aan je besteden. De enige keer dat ze tekenen van emotie vertonen, is wanneer het etenstijd is. Maar verder leven ze in hun eigen wereld, zich niet bewust van jouw aanwezigheid. Dat betekent niet dat de pup niet van je zal houden. Het betekent alleen dat ze nog te jong zijn om een band of emotie te ontwikkelen.

Zodra ze 6 tot 8 maanden hebben bereikt, hebben die regio’s in hun hersenen die verantwoordelijk zijn voor emoties de neiging zich te ontwikkelen. De derde maand van het leven van je pup is die waarin hij gehechtheid aan zijn mensen vormt en een diepe band ontwikkelt. Het is ook de tijd dat ze gescheiden zijn van hun moeders, waardoor ze hun liefde op hun mensen kunnen richten.

Hoe toont uw puppy zijn liefde?

Uw puppy zal op vele manieren zijn liefde voor u tonen. Meestal komt het neer op de individuele voorkeuren van de pup. U kunt dus de meest voorkomende tekenen van uw pup leren door observatie en dagelijkse interactie. Hier zijn enkele methoden waarop puppy’s genegenheid en liefde tonen die u misschien opmerkt:

1. Opwinding

De meeste pups zouden wachten tot je thuiskomt en je verwelkomen met een douche van kusjes, likken en veel kwispelen met de staart. Ze vragen om een knuffel en een knuffel en springen overal. Ze zijn oprecht blij dat je terug bent.

2. Fysiek contact

Je hond reageert op fysiek contact op dezelfde manier als jij. Fysiek contact activeert de beloningscentra in hun hersenen. Dus je pup komt naar je toe en leunt zwaar op je of stopt zijn nuzzle recht in je gezicht en eist aaien en buikwrijven.

3. Puppy ogen

Dit is een beroemd teken van liefde waar pups bekend om staan. Je pup zal je die doe-ogen geven die diepe liefde en genegenheid tonen. Het is vermeldenswaard dat dit anders is dan walvisoog – wat een teken van stress is!

4. Deel speelgoed

Pups staan bekend om hun gulle aard. Zelfs als ze een favoriet speeltje hebben, pakken ze het uit het niets op en laten het in je schoot vallen. Je pup vertelt je dat je met zijn favoriete speeltje kunt spelen omdat hij van je houdt, of dat hij met je wil spelen, zodat je samen plezier kunt hebben!

5. Slaap samen

Het is niet ongebruikelijk dat je pup in je bed wil slapen. Zelfs als je ze nee zegt, zullen ze proberen te sluipen midden in de nacht in je bed. Ze kunnen er niets aan doen. Ze willen dicht bij je zijn, zelfs als je slaapt.

6. De beroemde Licks

Je hond gebruikt zijn tong veel. En meestal zouden ze het op je gebruiken. Dit is hun manier om hun genegenheid te tonen. Het likken neemt toe in verhouding tot hun liefde. Hoe meer ze van je houden, hoe meer ze je gezicht en handen likken.

Hoe weet ik of ik een sterke band heb met mijn pup?

Hoewel je hond je zijn liefde op verschillende manieren zal tonen, is het soms moeilijk om te zeggen of je relatie met je harige vriend gebaseerd is op een sterke band. Omdat ze hun gevoelens niet in woorden kunnen uitdrukken, moet je op hun gedrag vertrouwen om de kracht van die verbinding en band die je met je pup hebt te meten.

Als je een sterke band hebt, zal je huisdier je de hele tijd controleren, vooral als je ergens mee bezig bent. Hij of zij komt binnen, controleert of je in orde bent en gaat dan terug om te spelen of een dutje te doen. Evenzo, wanneer je ze naar het park brengt en hun riem afdoet, zullen ze je altijd in de gaten houden en je in hun vizier houden. Pups met een sterke band geven er de voorkeur aan om altijd dicht bij je te zijn! Zelfs als ze willen slapen, willen ze naast je krullen en een dutje doen.

Wanneer je samen in dezelfde kamer bent, word je het middelpunt van hun aandacht. Ze kijken je altijd aan, maken oogcontact en geven je slepende blikken. Een diep niveau van begrip verbindt jullie beiden wanneer jullie een sterke band hebben. Je pup kan je stemmingen voelen en leest je emoties goed en reageert erop. Tegelijkertijd heb je het gevoel dat ze je begrijpen als je met ze praat. Een hoge mate van oplettendheid van de kant van de pup is een goede indicatie van een sterke band die hem met jou verbindt!

Houdt mijn puppy van mij? Laatste gedachten

Je hond heeft een diepe band met je die zich snel ontwikkelt, vooral wanneer je positieve beloningen gebruikt in de training en veel tijd samen doorbrengt. De hersenen van de pup reageren positief op fysieke interacties met jou, je specifieke geuren en je rustgevende stem. Ze zullen hun liefde tonen met likken, knuffelen, kwispelen met de staart en het verlangen om altijd bij je in de buurt te zijn!

Meer over hondengedrag en -gevoelens

Verwijzingen

  • Gorman, J. ‘Honden kunnen niet helpen verliefd te worden’, NY Times (2019)
  • Merkouri, A. (et al), ‘Dogs and the Good Life: A Cross-Sectional Study of the Association Between the Dog-Owner Relationship and Owner Mental Wellbeing’, Frontiers in Psychology ()
  • Dotson, M. &Hyatt, E. ‘Understanding Dog-Human Companionship’, Journal of Business Research (2008)
  • Archer, J. ‘Why Do People Love Their Pets?’, Evolutie en menselijk gedrag (1997)