Voelen honden zich verdrietig?

voelen honden zich verdrietig

Voelen honden zich verdrietig? Of overkomen gevoelens als verdriet, verdriet en depressie alleen mensen? Wanneer ik een verandering in het gedrag van mijn hond merk, zoals lagere energieniveaus, kan ik niet anders dan me afvragen of ze verdrietig is. Vooral als iets me naar beneden haalt – kan mijn hond die stemming oppikken? Je bent niet de enige als je dit denkt! Het is een vraag die bij elke hondenbezitter opkomt. Dus in deze gids zal ik nader bekijken of honden zich down kunnen voelen, hoe je het kunt vertellen en wat je kunt doen om hun humeur weer te verbeteren.

Inhoud


Voelen honden zich verdrietig?

Honden en mensen leven al tienduizenden jaren samen. In eerste instantie was dit partnerschap misschien puur gebaseerd op wederzijds overleven. We hielpen elkaar en werkten hard als team zodat beiden gevoed en veilig konden blijven.

Vandaag de dag delen honden en mensen nog steeds het leven samen. Maar het leven van vandaag ziet er heel anders uit dan toen ons honden-menselijke partnerschap voor het eerst vorm kreeg. Tegenwoordig zijn de meeste honden in de eerste plaats onze metgezellen in plaats van onze werkpartners. Ze hebben de neiging om één baan te hebben – om ons te laten glimlachen. Maar vandaag, in de nasleep van de pandemie en andere chronische stressoren, is het aantal depressieve mensen groter dan ooit tevoren. Dit roept de vraag op – voelen honden zich ook verdrietig?

Recent onderzoek op het gebied van veterinaire gedragswetenschap geeft aan dat het antwoord ja is. Niet alleen lijken symptomen van depressie bij mensen en honden erg op elkaar, maar ongelukkige honden reageren vaak positief op dezelfde soorten medicijnen die goed werken voor depressieve mensen.

Wat maakt dat honden zich ongelukkig voelen?

Hondendweet komt in vele smaken voor. Verdriet kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan:

  • Verlies en verdriet
  • Onbalans in de voeding
  • Slechte gezondheid
  • Weers- en seizoenslichtveranderingen
  • En nog veel meer factoren ook.

Honden zijn zo empathisch dat onderzoek aantoont dat ze ook verdriet kunnen “vangen” van een verdrietig mens met wie ze verbonden zijn. Dit betekent dat als u zich overstuur voelt, het waarschijnlijker is dat uw hond hetzelfde voelt.

voelen honden zich verdrietig

Hoe weet je dat je hond verdrietig is?

Omdat er zoveel redenen zijn waarom een hond zich ongelukkig kan voelen, beginnen dierenartsen daar meestal niet bij het stellen van een diagnose. In plaats daarvan zal uw hondendierenarts waarschijnlijk eerst kijken naar welke symptomen uw hond heeft en of ze overeenkomen met de klinische symptomen van hondendepressie.

Dus hoe kun je weten dat je hond verdrietig is? De belangrijkste manier is om de gedragsveranderingen van uw hond te identificeren en te zien of de veranderingen die u in uw pup ziet overeenkomen met bekende veranderingen die optreden bij verdrietige of depressieve honden.

Wat doet een hond als het verdrietig is?

Het leren herkennen van het gedrag dat gepaard gaat met een negatieve stemming kan de beste manier zijn om te zien wanneer uw hond zich niet op zijn of haar best voelt. Laten we eens kijken naar vaak gemelde symptomen van verdriet bij honden.

1. Verandering in energieniveaus

Een hond die zich verdrietig voelt, kan een daling van het energieniveau ervaren. Een voorheen energieke en actieve hond kan bijvoorbeeld meer dan normaal overdag beginnen te rusten en dutten. Soms is echter juist het tegenovergestelde het geval. Een voorheen kalme en sedentaire hond die zich verdrietig voelt, kan bijvoorbeeld rusteloos worden, pacing of zeuren of andere symptomen van emotioneel ongemak uiten.

2. Verandering in eetgewoonten

De meeste honden houden van eten en sommigen leven er positief voor. Dit maakt veranderingen in eetgewoonten een potentieel goede marker voor het evalueren van het begin en de ernst van verdriet of depressie bij honden. Net als bij mensen kunnen sommige ongelukkige honden hun interesse in voedsel verliezen, terwijl anderen een vraatzuchtige eetlust kunnen ontwikkelen als een manier om met depressie om te gaan.

3. Een verandering in activiteiten

Wanneer een hond zijn interesse verliest in voorheen favoriete activiteiten, interesses of speelkameraadjes, kan dit een ander mogelijk teken zijn van overstuur bij honden. Een andere manier waarop een hond deze gevoelens kan uiten, is door nieuwe ongewenste activiteiten en gewoonten op te nemen. Een hond kan angst, agressie, ongepaste eliminatie, destructief gedrag of zelfs pogingen om te ontsnappen gaan vertonen als een manier om depressie te beheersen.

Zoals je kunt zien, zijn veel van de markers van verdriet bij honden vergelijkbaar met hoe verdrietig mensen kunnen reageren op gevoelens van verdriet of depressie.

Hoe hondendepressie te genezen

Zoals ik eerder al zei, kunnen er veel redenen zijn voor honden om zich blauw te voelen. Onderliggende fysieke gezondheidsproblemen zijn de meest zorgwekkende oorzaak. Voedingstekorten, neurologische aandoeningen, chronische lichamelijke pijn, kanker en andere veterinaire zaken kunnen eenzal leiden tot symptomen van verdriet en depressie. Dus wanneer u die kritieke eerste stappen neemt om hondendepressie te genezen, wilt u altijd beginnen met het plannen van een onderzoek voor uw hond bij uw hondendierenarts.

Wees voorbereid met gedetailleerde informatie over de dagelijkse voeding en routine van uw hond, waarbij u eventuele veranderingen die u hebt opgemerkt, benadrukt. Uw dierenarts kan deze informatie samen met belangrijke gezondheidsmarkers gebruiken om een definitieve diagnose te stellen.

Dingen die uw dierenarts zou kunnen voorstellen

Als uw dierenarts vaststelt dat uw hond verdrietig is, zijn er veel manieren waarop u uw hond kunt helpen zich beter te gaan voelen. Ze kunnen een korte kuur met antidepressiva voorschrijven om uw hond over de bult te krijgen. Veranderingen in het dagelijkse schema, activiteiten, dieet en lichaamsbeweging kunnen ook helpen om een verdrietige hond zich beter te voelen.

Als je je zelf verdrietig hebt gevoeld, moet je misschien stappen ondernemen om je eigen humeur te verbeteren als een mogelijke manier om de stemming van je hond ook te verbeteren. En net zoals u de dierenarts van uw hond wilt betrekken bij gesprekken over de gezondheid en stemming van uw pup, is het slim om met uw eigen arts te praten om opties te verkennen als u zich ongelukkig voelt.

Worden honden verdrietig? Waar het op neer komt

Het laatste onderzoek zegt dat ja, honden voelen zich soms laag, net als mensen. Honden zijn ook empathische wezens en als je hond erg aan je gebonden is, kunnen ze zich blauw voelen als je van streek bent. Er zijn ook veel andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat uw hond zich verdrietig of depressief voelt. Door meteen contact op te nemen met uw hondendierenarts, kan een tijdelijk gevoel voorkomen dat het chronisch wordt.

Meer over de gezondheid en gevoelens van uw hond

Verwijzingen

  • Katayama, M. (et al), ‘Emotional Contagions from Humans to Dogs is Facilitated by Duration of Ownership’, The Neurobiology of Human-Animal Bonding (2019)
  • Llera, R. &Buzhardt, L. ‘Rouwen honden?’, VCA Dierenziekenhuizen ()
  • Sparks, K. (et al), ‘Dog Depression and Canine Seasonal Affective Disorder’, United Kennel Club ()
  • Coren, S. ‘Kan een hond echt lijden aan depressie?’, Psychology Today (2016)