Waarom eten honden gras?

Dierenartsen zullen u vertellen dat ze deze vraag de hele dag beantwoorden, elke dag, wat betekent dat veel honden gras eten. Het eten van “vreemde” non-food items (zoals gras) staat technisch bekend als pica en kan geassocieerd worden met een dieet met een tekort aan voedingsstoffen, vitaminen of mineralen. Maar, honden op een goed uitgebalanceerd, commercieel dieet zouden geen tekort aan voedingsstoffen moeten hebben, dus waarom eten ze gras?
hond eet gras
De vraag kan eenvoudig zijn, maar het antwoord is niet. Toch zijn er een paar redenen die uw dierenarts zal bespreken wanneer u de vraag stelt: “Waarom eet mijn hond gras?

Is het een fysieke behoefte?

Een veel voorkomende veronderstelling is dat honden gras eten om maagklachten te verlichten. Sommige honden eten gras met spoed, en braken dan kort daarna. Hier is het kip versus ei dilemma: Eet een hond gras om te braken en een zieke maag te kalmeren of krijgt hij buikpijn en braakt hij omdat hij gras heeft gegeten? Omdat uit studies blijkt dat minder dan 25% van de honden braakt na het eten van gras, is het onwaarschijnlijk dat ze zich wenden tot het groene spul als een vorm van zelfmedicatie. In feite vertoont slechts 10% van de honden tekenen van ziekte voordat ze gras eten. Het komt erop neer dat de meerderheid van de grasetende honden niet ziek is op voorhand en niet overgeeft na het eten van gras.

Er kan echter nog een andere spijsverteringsbehoefte ontstaan door begrazing. Honden hebben ruwvoer nodig in hun dieet en gras is een goede bron van vezels. Een gebrek aan ruwvoer beïnvloedt het vermogen van de hond om voedsel te verteren en ontlasting door te geven, dus gras kan hun lichaamsfuncties juist soepeler laten verlopen.

Voorzichtig: Als uw grasmaaghond tekenen van maagklachten vertoont, kan hij een medisch probleem hebben, zoals maagreflux, ontstekingsdarmziekte of alvleesklierontsteking. Raadpleeg uw dierenarts om ernstige medische aandoeningen uit te sluiten en een passende behandeling te krijgen.

Is het een psychologische noodzaak?

De dag van de hond is gericht op de activiteiten van zijn baasjes, waarbij ze vertrekken en angstig wachten op hun terugkeer. Hoewel de meeste honden het leuk vinden om buiten te zijn, vervelen sommige honden zich als ze alleen zijn en moeten ze iets doen om de tijd te doden. Knabbelend gras dat direct beschikbaar is, helpt de uren te vullen.

Honden hunkeren naar menselijke interactie en kunnen proberen de aandacht van hun baasjes te trekken door ongepaste acties zoals het eten van gras als ze zich verwaarloosd voelen. Bovendien eten angstige honden gras als een comfortmechanisme, net zoals nerveuze mensen hun vingernagels kauwen. Of honden nu verveeld, eenzaam of angstig zijn, vaak wordt opgemerkt dat ze meer gras eten naarmate de contacttijd van de eigenaar afneemt.

Wat kunnen eigenaren doen voor deze grazende hoektanden? Voor angstige honden kan een nieuw speeltje of een oud t-shirt met de bekende geur van zijn baasjes een beetje comfort bieden. Een voedselbevattend puzzelstukje dat de hond uitdaagt zal zorgen voor mentale stimulatie en verveling tegengaan. Actievere honden hebben baat bij frequentere wandelingen en inspannende speeltijd. Voor honden die hunkeren naar socialisatie met andere hoektanden, kan hondendagopvang een goede optie zijn.

Is het instinct?

De voorouders van uw hond hebben geen brokken gegeten in verzegelde zakken. Honden in het wild brachten hun diëten in evenwicht door te eten wat ze jaagden – alles waar ze op jaagden – met inbegrip van vlees, botten, interne organen en de maaginhoud van hun prooi. Het eten van een heel dier zorgde voor een redelijk uitgebalanceerd dieet, vooral wanneer de maag van de prooi gras en planten bevatte die de behoefte van de hond aan vezels vervulden.

Honden zijn geen echte carnivoren, maar ze zijn ook niet bepaald omnivoren; honden in het wild eten alles wat helpt om aan hun basisvoedingsbehoeften te voldoen. Onderzoek van de ontlasting toont aan dat 11-47% van de wolven gras eten. Moderne honden hoeven niet te jagen op hun voedsel, maar dat betekent niet dat ze hun natuurlijke instinct om te scharrelen niet behouden. Sommige honden, zelfs degenen die van hun commerciële hondenvoer houden, zullen gras eten als een weerspiegeling van hun erfgoed en de behoefte om aaseters te zijn.

Voor deze honden is het eten van gras een gedragsprobleem dat echt geen probleem mag zijn. U hoeft zich geen zorgen te maken als de incidentele begrazingssessie de hond niet ziek maakt en consistente parasietpreventie wordt geboden. In feite kan gedragsverandering de natuurlijke instincten verstoren en meer kwaad dan goed doen.

Vinden ze het leuk?

Ondanks de vele goed doordachte verklaringen voor waarom honden gras eten, kunnen we niet voorbijgaan aan de eenvoudigste uitleg van all….they like it. Honden kunnen gewoon genieten van de textuur en de smaak van gras in hun mond. In feite zijn veel hoektanden graskenners die de voorkeur geven aan het eten van gras in het voorjaar als het nieuw is.

Hoe kan ik mijn hond stoppen met het eten van gras?

Ongeacht waarom uw hond gras eet, het is niet het beste tussendoortje voor hem. Hoewel het gras zelf misschien niet schadelijk is, kunnen de herbiciden en pesticiden die erop gespoten worden wel giftig zijn voor uw hond. Ook kan uw hond bij het plukken van het gras uit de grond, darmparasieten zoals haakwormen of spoelwormen die het gras verontreinigen in uitwerpselen van andere honden, binnenkrijgen. Dus, hoe stopt u de begrazing?

Honden die reageren op voedselbewerkingen kunnen worden getraind om het gras te stoppen met eten in ruil voor een betere optie. Dat betekent dat u traktaties mee moet nemen als u met uw hond gaat wandelen en hem vergezelt tijdens de potjespauzes. Elke keer dat de hond naar beneden leunt om aan het gras te knabbelen, leidt u hem af door hem de opdracht te geven om in een andere richting te lopen of een verbale correctie aan te bieden en een traktatie aan te bieden wanneer hij voldoet aan de eisen.

Honden die worden gedreven door affectie kunnen worden getraind met dezelfde methode, waarbij positieve verbale versterking en aaien als beloning worden vervangen. Honden die reageren op verbale commando’s kunnen een eenvoudig “hiel”-commando nodig hebben om het grashapje te onderbreken en hun aandacht te heroriënteren.

Na het bekijken van de redenen waarom honden gras eten en mogelijke graasoplossingen, blijft één feit duidelijk… het gras kan groener zijn aan de andere kant van het hek, maar uw hond zou het nog steeds niet moeten eten!