Waarom de zeldzame albino hond zo speciaal is

Albino Hond

Een albino hond is ongelooflijk zeldzaam. Je zou kunnen aannemen dat veel van de wit gecoate pups die je in de stad ziet albino zijn, maar dat is waarschijnlijk niet zo. Een echte albinohond heeft een ongewone genetische mutatie geërfd, waardoor hij de enzymen mist die nodig zijn om pigment in zijn lichaam aan te maken. Ze hebben een bleke vacht, rode ogen, roze neuzen, lippen, eyeliner en voetzolen. Hoewel spontaan albinisme zeldzaam is, paren fokkers soms opzettelijk albinohonden om hun uiterlijk voort te zetten. Daardoor erft een albinohond ook complexe gezondheids- en zorgbehoeften. Er zijn een paar rassen zoals Doberman en Pitbull waar dit vaker voorkomt. Vandaag bekijken we wat een echte albinohond is, en welke speciale zorgoverwegingen je als eigenaar moet maken om ze veilig en gelukkig te houden.

Inhoud

https://www.youtube.com/watch?v=CYiHELijf3I


Albinisme bij Honden

Albinisme is een zeldzame aandoening die zowel mensen als dieren treft. Het kan een veel voorkomende fout zijn, maar niet alle honden met een witte vacht zijn albino. Albinisme is een genetische aandoening die een volledig gebrek aan pigment veroorzaakt.

Het is belangrijk om hun ongewone genetica en het effect ervan op hun gezondheid en persoonlijkheid te begrijpen. Heeft uw hond genetisch albinisme, of missen ze gewoon kleur? En nog belangrijker, wat is het verschil? Dit artikel zal u helpen het verschil te zien tussen een albinohond en honden met een witte of bleke kleur.

Wat is een albinohond?

Een albinohond heeft een specifieke mutatie in zijn genen waardoor hij geen melanine of pigmentatie heeft. Er is een verschil tussen een standaard witte hond en een albino hond. Een witte hond produceert de kleur wit, terwijl een albino helemaal geen kleur produceert.

De beste manier om te zien of uw hond het albinisme-gen heeft, is hem te laten testen. Toch zijn er duidelijke uiterlijke kenmerken die daarop kunnen wijzen. Een hond met albinisme heeft een witte vacht, en een rozeachtige kleur op de poten, neus, lippen en huid rond de ogen. Ze hebben ook vaak lichte ogen die roze of rood lijken.

Waar komen albino honden vandaan?

Het albino-gen werd voor het eerst ontdekt in de Doberman Pinscher. In 2014 publiceerde de Michigan State University een studie die de overeenkomsten aantoonde tussen albinisme bij mensen en Doberman Pinschers De eerste albino Doberman Pinscher werd geboren in 1976. De Doberman Pinscher Club of America (DPCA) verwierp aanvankelijk de albino vermelding in de registratie van de hond, omdat het geen kleur is.

Na het zien van foto’s registreerde de DPCA de hond als een witte Doberman Pinscher. Ze was de eerste in de geschiedenis van de club. Mensen zagen het als een noviteit, en de eigenaar begon haar te fokken om er voordeel uit te halen. De DACA stelde een onderzoek in omdat hun belangrijkste zorg het behoud van de integriteit van het ras is.

Het resultaat van dit vijf jaar durende onderzoek concludeerde dat de pups trekken vertoonden van albinisme, dat wordt veroorzaakt door een dubbel recessief gen dat door de ouders wordt doorgegeven.

Albino Honden Genetica

Albinisme bij honden is zeer zeldzaam. Zoals gezegd, is het gemakkelijk om een hond met een witte vacht te verwarren met een albinohond. Maar er is meer aan albinisme dan alleen het uiterlijk.

Honden met albinisme worden geboren zonder het vermogen om melanine te produceren, wat huid en haar hun kleur geeft. Een ontbrekend eiwit betekent dat er geen pigmentatie in de cellen zit.

Deze aandoening komt voort uit recessieve genen en kan optreden wanneer beide ouders het gen bezitten en het doorgeven aan hun pup. Het is mogelijk dat inteelt ook een rol speelt bij het veroorzaken van albinisme.

Recessieve genen

De recessieve genen zijn het meest prominent bij Doberman Pinschers, als gevolg van het overmatig fokken van het witte ras. De meeste soorten hebben mutaties in het TYR-gen, dat tyrosinase-enzymen produceert die nodig zijn voor de melanineproductie. Mutaties verstoren die productie, wat leidt tot een gebrek aan pigment.

Een onderzoek uit 2014 naar albinisme bij Dobermans hielp meer te onthullen over de oorzaken achter deze aandoening. Uit de studie bleek dat de genetische defecten die albinisme veroorzaken dezelfde zijn die albinisme bij mensen veroorzaken.

Dit was belangrijk omdat het fokkers helpt te weten of hun hond het recessieve gen zou kunnen doorgeven, zelfs als er geen visueel teken is. Dit genetische probleem kan niet worden genezen, maar het kan worden beheerd.

Albino Honden Gezondheid

Uw albinohond is speciaal, en ze zullen wat speciale zorg nodig hebben om ze in goede gezondheid te houden. Albinohonden zijn vatbaar voor een aantal gezondheidsproblemen, maar met de juiste aandacht en beheer zullen ze het u of uw hond niet al te moeilijk maken.

Bescherming tegen de zon bij albinohonden

Albinisme veroorzaakt gevoeligheid voor licht of een gevoelige huid. Normaal absorbeert het door melanine geproduceerde pigment in de huid en het haar de UV-stralen van de zon. Omdat albinohonden de kleur niet hebben, hebben ze ook de bescherming niet. Dit kan tot een aantal problemen leiden. Uw hond kan gemakkelijk verbranden, en de UV-stralen kunnen hun ogen verwonden. Dit leidt tot een hoog risico op tumoren en huidkanker.

Daarom moet u elke bult, knobbel, zweer of algemene huidveranderingen in de gaten houden. Waarschuw uw dierenarts als u iets verontrustends vindt.

Hoe beschermt u uw albinohond tegen de zon?

Er zijn veel manieren waarop u uw albinohond kunt beschermen tegen de zon. De meest voor de hand liggende is ze binnen te houden op zonnige dagen, of op het hoogtepunt van de zon. Hun buitentijd beheren is noodzakelijk.

De huid van albino honden is gevoelig

Als u uw hond mee naar buiten neemt, wees dan voorbereid. Zonnebrandcrème is een goede eerste stap. Praat met uw dierenarts over hondenspecifieke zonnebrandcrème. Zorg ervoor dat u zonnebrandmiddelen met PABA of zinkoxide vermijdt, want deze ingrediënten zijn giftig voor honden.

U kunt ook kleding gebruiken om de huid van uw hond te helpen beschermen. U kunt een groot t-shirt proberen, maar om maximale bescherming te geven kijkt u naar ontworpen hondenkleding. Er is een verscheidenheid aan zonwerende kleding beschikbaar voor honden. U kunt t-shirts en tanktops kopen om de huid van uw hond te beschermen. Voor uw albino-pup kunt u het beste kijken naar pakken met volledige beenbedekking.

U kunt uw dames zelfs stijlvol houden met shirts in jurkstijl om UV-stralen te blokkeren. Voor een hond met zo’n gevoelige huid heb je meer nodig dan alleen een shirt om ze te beschermen. Bandana’s kunnen de nek van uw hond beschermen, en balpetten houden hun hoofd en gezicht in de schaduw.

Albino Hond Oogproblemen

Problemen met het gezichtsvermogen komen vaak voor bij honden met volledig en gedeeltelijk albinisme en ze kunnen geboren worden met kleine ogen. Zelfs met ogen van normale grootte is er waarschijnlijk enige misvorming in delen. Albino honden zullen vrijwel zeker slecht zien. Het is ook mogelijk dat ze blind geboren worden.

Net als hun huid zijn de ogen van een albinohond erg gevoelig voor licht. Het gebrek aan pigment betekent dat hun ogen het licht dat binnenkomt niet kunnen filteren. Gewoonlijk kunnen de ogen van een hond helder licht aan, zoals de zon die reflecteert op de sneeuw. Maar voor een albino hond kan dit licht hem blind maken.

Zonnebrillen voor albino honden

Voor hun gevoelige ogen wil je een zonnebril. Er zijn veel verschillende stijlen verkrijgbaar om hun netvlies niet te beschadigen door UV-stralen.

Albino Hond Immuniteit

Er wordt gespeculeerd dat albinohonden een zwak immuunsysteem hebben. Dit maakt hen kwetsbaarder voor ziekten en gezondheidsproblemen. Melanine draagt bij tot het bestrijden van ziektes en infecties, dus zou men kunnen verwachten dat albinohonden vatbaarder zijn voor deze problemen. Er lijkt echter geen solide bewijs achter deze speculatie te zitten. Maar het blijft belangrijk om de gezondheid van uw huisdier goed in de gaten te houden.

Tekenen van verminderde immuniteit zijn onder meer lethargie, diarree, huidletsels en terugkerende ziekten. Als u zich zorgen maakt dat de immuniteit van uw hond is aangetast, praat dan met uw dierenarts over manieren om de immuniteit te verhogen.

Zijn albino honden doof?

Men gelooft dat albinisme doofheid veroorzaakt. Onderzoek toont aan dat dit niet het geval is. Hoewel doofheid in verband lijkt te worden gebracht met kleur, zoals piebald en merle kleuren, veroorzaakt albinisme niet direct doofheid.

Dat gezegd hebbende, is er nog steeds een grotere kans dan normaal dat uw albinohond gehoorproblemen of doofheid krijgt. Uw albinohond zal veel meer aandacht voor zijn gezondheid nodig hebben dan een gemiddelde hond, dus zorg ervoor dat u zich bewust bent van de vereisten en kosten die gepaard gaan met de verzorging ervan.

Het verzorgen van een albino hond

De belangrijkste verzorgingstip om in gedachten te houden voor uw albino hond is om ze nooit te knippen. Hoewel hun vacht geen pigmentatie heeft om UV-stralen te absorberen, biedt een lange vacht toch enige bescherming tegen de zon. Als u uw hond in bad doet, gebruik dan warm water, want heet water irriteert de toch al gevoelige huid. Het gebruik van een badhandschoen helpt bij het schoonmaken zonder irritatie.

Zorg ervoor dat de shampoo die u gebruikt geschikt is voor de gevoelige huid. Vervolg met een geschikte conditioner. Als je klaar bent, zorg er dan voor dat je alleen handdoekdroog bent! Haardrogers irriteren de huid. Houd uw pup tussen de baden door schoon met doekjes voor de gevoelige huid. Dagelijks borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en stimuleert de bloedsomloop.

Uw Albino Hond

Albinohonden zijn zeer uniek en vereisen een speciale hoeveelheid zorg. Er zijn gezondheidsproblemen om rekening mee te houden, en de mogelijkheid van gedragsproblemen. Eerlijk gezegd kunnen ze een handvol zijn. Maar hoewel ze genetisch anders zijn, zijn albinohonden net zo makkelijk om van te houden als elke andere hond. Zolang je goed voorbereid bent op de extra verantwoordelijkheden, zal het hebben van een albinohond je leven verrijken.

Meer informatie over witte honden

Referenties

  • Wijesena et al. “A Missense Mutation in SLC45A2 Is Associated with Albinism in Several Small Long Haired Dog Breeds,” Journal of Heredity, 2015.
  • Winkler et al. “A Partial Gene Deletion of SLC45A2 Causes Oculocutaneous Albinism in Doberman Pinscher Dogs,” Plos One, 2014.
  • Caduff et al. “A single base deletion in the SLC45A2 gene in a Bullmastiff with oculocutaneous albinism,” Animal Genetics, 2017.
  • Prado-Martinez et al. “The genome sequencing of an albino Western lowland gorilla reveals inbreeding in the wild,” BMC Genomics, 2013.
  • Miller en Murphy. “Vision in dogs,” Journal of the American Veterinary Medical Association, 1995.
  • Strain, George M. “Hereditary Deafness in Dogs and Cats: Causes, Prevalence, and Current Research,” Tufts’ Canine and Feline Breeding and Genetics Conference, 2003.