Volwassen Mini Labradoodle

volwassen mini labradoodle pup

De volgroeide mini Labradoodle geeft je alles wat je leuk vindt aan een Labradoodle, maar in een kleinere verpakking. Maar hoe klein je mini Labradoodle eigenlijk opgroeit, kan een beetje een wildcard zijn. Vandaag gaan we kijken naar de groei en ontwikkeling van de Mini Labradoodle. We helpen je uit te vinden wat je volwassen Dwerg Labradoodle pup zou kunnen wegen, en hoe groot hij zou kunnen zijn als hij volgroeid is.

De Labradoodle is misschien wel de regerende winnaar voor “meest populair” in de categorie hybride honden. De rage begon in 1989 toen een man genaamd Wally Conron de term “Labradoodle” bedacht. In die tijd was het gebruik van de term een eenvoudige marketingtruc – een slimme zet van Conron om puppy’s van gemengde afstamming te verkopen. Het werkte duidelijk.

Wanneer is een Mini Labradoodle Puppy Volwassen?

Labradoodles zijn er tegenwoordig in verschillende vachtsoorten, kleuren en maten. Wat de grootte betreft, dat komt omdat de hedendaagse poedels ook in verschillende maten bestaan – toy, miniatuur en standaard.

Dit is belangrijk omdat, zoals je hier later zult leren, een mini Labradoodle een soort van klein of echt klein kan zijn! Hoe kleiner je mini Labradoodle is, hoe sneller ze zullen opgroeien.

In het algemeen kan een mini Labradoodle als volgroeid worden beschouwd wanneer hij een jaar oud is. Veel honden blijven echter ook na die mijlpaal groeien en ontwikkelen, vooral als het hybride honden of honden van een gemengd ras zijn.

Er zijn twee nauwkeurigere manieren waarop uw hondendierenarts kan bepalen of uw mini Labradoodle helemaal volwassen is. De eerste is om de ribbenkast te palperen om te controleren of de ribben “bobbelig” of glad aanvoelen. Gladde ribben geven aan dat de groei voltooid is. De tweede is het maken van röntgenfoto’s van de groeischijven in de beenderen van je mini Labradoodle. Als de groeiplaten gesloten en verhard zijn, betekent dit dat het skelet van je kleine pup klaar is met groeien.

Mini Labradoodle Types

Van de drie Labradoodle maten is de mini Labradoodle de kleinste. Toch, zoals we hier eerder vermeldden, kan en zal de volwassen lengte en het gewicht van de ene mini Labradoodle pup tot de andere variëren. Waarom gebeurt dit?

In één woord – genetica. Hoewel er belangrijke verschillen zijn tussen het fokken van rashonden en het fokken van hybride of gekruiste honden, is één overeenkomst de genetische onzekerheid.

Met andere woorden, het is onmogelijk om met 100 procent zekerheid te voorspellen hoe de genen van elke ouderhond een bepaalde pup in een nest zullen beïnvloeden. Dit betekent dat zelfs late generatie hybride mini Labradoodles uit hetzelfde nest enige variatie in grootte, gewicht en hoogte kunnen vertonen.

Als u zeer specifieke eisen stelt aan de volwassen grootte of het gewicht van uw mini Labradoodle, is het de moeite waard om dit in gedachten te houden als u op zoek gaat naar een fokker om mee samen te werken. Dit is ook de reden waarom we u de mini Labradoodle grootte, gewicht en hoogte statistieken in een range geven in plaats van als een set van afzonderlijke getallen.

Mini Labradoodle Gewicht en Hoogte

Mini Labradoodle grootte: Mini Labradoodles kunnen korter en gedrongen of groter en mager opgroeien. Wees er hier op bedacht dat het volwassen vachttype ook van invloed kan zijn op het uiterlijk van de totale grootte!

Mini Labradoodle gewicht: 15 tot 25 pond

Gemiddeld Mini Labradoodle hoogte: 14 tot 16 inches (gemeten pootkussentje basis tot schoudertop)

Mini Labradoodle Volwassen Maat

Een volwassen mini Labradoodle heeft meestal één Labrador Retriever ouderhond en één Poedel ouderhond. De onzekerheid over de grootte kan aan beide kanten worden gevoeld, maar is waarschijnlijk duidelijker op basis van de genen van de Poedelouder.

Dit komt omdat hybride fokkers de Labrador-ouderhond kunnen kruisen met ofwel een dwergpoedel ofwel een speelgoedpoedel. Vraag de Labradoodle fokker zeker om de mogelijkheid om beide ouderhonden te ontmoeten. Of zie op zijn minst foto’s, zodat u een nauwkeuriger idee krijgt van de potentiële volwassen grootte van uw puppy.

Het is op zijn best een ongemakkelijke waarheid, maar de huidige veterinaire statistieken tonen aan dat tot 30 procent van de hedendaagse gezelschapshonden overgewicht heeft. Diezelfde statistieken geven aan dat bijna de helft van de Noord-Amerikaanse honden zwaarder is dan zou moeten.

De gezondheidsproblemen die gepaard gaan met overgewicht of obesitas bij volwassen honden zijn echter anders dan de problemen bij onder- of overvoeding van een opgroeiende puppy. Puppy’s hebben doorgaans meer calorieën nodig dan volwassen honden, omdat ze zo snel groeien. Helaas is er geen vaste regel. Er is geen numerieke methode waarmee u kunt berekenen of uw mini Labradoodle het juiste gewicht heeft.

Mini Labradoodles met ondergewicht en overgewicht

Zoals we in het vorige deel hier hebben vermeld, kunnen mini Labradoodles in gewicht variëren met 10 pond of meer. Dit hangt af van de grootte, de hoogte en het gewicht van hun ouders. De beste manier om te bepalen of uw mini Labradoodle het juiste gewicht heeft voor hun geslacht, leeftijd, genen en levensfase is om uw hondendierenarts te vragen.

De tweede beste manier is om de ribbenkast van uw hond te palperen. Als u individuele ribben voelt terwijl u uw handen langs het lichaam van uw hond beweegt, is het waarschijnlijk dat uw hond ondergewicht heeft. Als u niet eens kunt zien dat er ribben zijn, heeft u misschien een pup met overgewicht.

Het doel is om de algemene contouren van de ribbenkast zelf te kunnen voelen onder een dunne maar gezonde laag vacht en huid. Je moet ook visueel een duidelijk taillegebied kunnen herkennen tussen de romp van je mini Labradoodle en hun heupen en achterwerk.

Dit is gemakkelijker te bepalen zodra je mini Labradoodle voorgoed gestopt is met groeien. Tijdens de korte puppyfase kunnen er een handvol dagen zijn waarop je puppy overgewicht of ondergewicht heeft, omdat hun lichaam zo snel verandert.

Het voeden van uw Mini Labradoodle Puppy en Volwassen Hond

Drie dingen dragen meer dan alle andere factoren bij aan een mini Labradoodle met overgewicht of ondergewicht: portiecontrole, activiteit/beweging en gezondheid/genetica. In een eerder hoofdstuk hier hebben we vermeld dat een opgroeiende mini Labradoodle pup doorgaans een grotere dagelijkse calorie-inname nodig heeft dan een volwassen mini Labradoodle.

Een mini Labradoodle pup zal tijdens de puppytijd ook vaker maaltijden krijgen. Drie of zelfs vier keer per dag eten is niet ongewoon voor jonge mini Labradoodle pups. De hoeveelheid dagelijkse voeding kan variëren, afhankelijk van het soort dieet dat u kiest – rauw, nat/vochtig, zelfgemaakt of droge brokken.

Tegen de leeftijd van zes maanden zal uw mini Labradoodle pup waarschijnlijk klaar zijn om over te stappen op twee keer per dag voeden en iets kleinere hoeveelheden per portie op basis van de richtlijnen van uw dierenarts.

Uw volwassen Mini Labradoodle

Met een gewicht van ongeveer 25 pond zal uw mini Labradoodle uw schoot goed vullen als hij volgroeid is. Uw taak is natuurlijk om uw maaltijden en traktaties aan te passen om uw pup op een gezond ideaal gewicht te houden tijdens zijn puppytijd en tot aan zijn volwassenheid.

Door uw voortdurende zorgvuldige aandacht voor het in overeenstemming houden van de calorie-inname met de dagelijkse activiteit en beweging, heeft u de beste kans om een lang, gezond en gelukkig leven te hebben met uw mini Labradoodle.

Referenties

  • Williams, K. BSc, DVM, et al, “Obesitas bij honden,” VCA Animal Hospital, 2021.
  • Simmerson, S. DVM, “Do You Have an Overweight Dog? Here’s How to Tell,” Carolina Veterinary Specialists, 2021.