Volwassen Labradoodle

volwassen labradoodle

Een volwassen Labradoodle zal meestal een groot ras zijn. Maar hoe zal je Labradoodle pup er precies uitzien en zich gedragen als hij volwassen is? Het is onmogelijk om volledig te voorspellen hoe een pup als volwassene zal zijn. Maar we kunnen een goed idee krijgen door te kijken naar hun ouders, het ras als geheel en hoe u van plan bent hen op te voeden.

Over het algemeen zal een volwassen Labradoodle een grote hond zijn, met een golvende vacht. Sommige fokkers bieden echter medium Labradoodles en miniatuur Labradoodles aan, die beide kleiner zijn. De beste manier om de grootte van een volwassen Labradoodle te voorspellen is door hun ouders te vergelijken.

Volwassen Labradoodle maat

De Labradoodle is een hond van een gemengd ras. Een f1 Labradoodle heeft één Labrador Retriever ouder en één Standaard Poedel ouder. Natuurlijk gebruiken sommige fokkers Miniatuur en Toy Poedels om kleine Labradoodle honden te creëren. De grootte van een volwassen Labradoodle kan dus afhangen van zijn Poedel voorouders. Een van de beste manieren om de grootte van een volwassen Labradoodle hond te voorspellen is te kijken naar de ouderrassen.

De Labrador Retriever wordt tussen de 21,5 en 24,5 inch bij de schouder. Gemiddeld weegt dit ras tussen de 55 en 80 pond. Reuen zijn meestal groter dan teven.

De grootte van poedels is gevarieerder. Dus, een Standaard Poedel is meer dan 15 inches groot en weegt 40 – 70 pond. Een dwergpoedel is 10 – 15 centimeter lang en weegt 10 – 15 pond. En een Toy Poedel is minder dan 10 centimeter lang en weegt 4 tot 6 pond.

Hoe groot worden Labradoodles?

Er zijn drie erkende maten Labradoodles: standaard, medium en mini. Net als poedels waren de oorspronkelijke Labradoodles de grootste maat. Maar sommige Labradoodles zijn in de loop der jaren verkleind. De lengte en het gewicht van een volwassen Labradoodle hangt af van deze groottecategorie. Laten we eens kijken:

Maat Hoogte Gewicht
Standaard Labradoodle 21 – 24 inches 45 – 65 lbs
Medium Labradoodle 17 – 20+ inches 25 – 45 lbs
Dwerg Labradoodle 14 – 16+ inches 15 – 25 pond

De standaard Labradoodle is dus de grootste, de mini Labradoodle de kleinste, en de medium Labradoodle zit daar ergens tussenin. Maar een volgroeide mini Labradoodle zal nog steeds groter zijn dan een speelgoed Poedel, dankzij de invloed van de Lab ouder. Het lichaamstype van een volwassen Labradoodle kan ook variëren. Sommigen zijn stevig en solide zoals de Labrador, en anderen zijn slank en elegant zoals de Poedel.

Australische Labradoodle Maat

De bovenstaande maten hebben meestal betrekking op de volgroeide Australian Labradoodle, volgens de rasstandaard van de Australian Labradoodle Association of America. De Australische Labradoodle kan meer omvatten dan alleen Poedel en Labrador genetica. Fokkers kunnen ook de Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniel, de Ierse Water Retriever en de Curly Coated Retriever rassen erbij betrekken.

Omdat Amerikaanse Labradoodles meestal alleen Labrador Poedel mixen zijn, zullen hun maten iets minder voorspelbaar zijn. Ze kunnen overal tussen de maten van hun twee ouders in zitten. Dus, om de volwassen grootte van een Amerikaanse Labradoodle te voorspellen, kijkt u naar de ouders van uw puppy.

Wanneer stoppen Labradoodles met groeien?

Over het algemeen geldt dat hoe kleiner een hondenras is, hoe sneller het zijn volwassen grootte bereikt. Dus, een volgroeide miniatuur Labradoodle kan zijn volwassen lengte binnen zijn eerste levensjaar bereiken. Maar een grote Labradoodle kan er langer over doen – meer als 18 maanden.

De kleur van je Labradoodle heeft geen invloed op zijn groei. Dus, chocolade Labradoodle pups zullen even groot worden als volgroeide zwarte Labradoodle pups, zolang ze in dezelfde groottecategorie vallen.

volwassen labradoodle

Volwassen Labradoodle Vacht

De zachte krullende vacht van de Labradoodle is een van de belangrijkste attracties van het ras. Maar niet alle Labradoodle pups groeien op met hetzelfde vachttype. Een volwassen Labradoodle kan een van de drie vachten hebben:

 • Wol: licht stug, zeer krullend, weinig verharend
 • Vacht: zacht en weinig verharend, verschillende mate van krulling
 • Haar: grof en dicht met matige verharing

Het haartype lijkt het meest op de Labrador ouder. Maar het woltype lijkt het meest op de raszuivere Poedel ouder. Als u een f1b Labradoodle kiest, of een latere generatie, heeft u meer kans op een pup met een wol- of fleecevacht.

Hoe ziet een Labradoodle eruit?

Afgezien van hun grootte en vachttype, kunnen Labradoodles in een enorm scala aan kleuren voorkomen. Naast effen kleuren kunnen Labradoodles ook parti vachten hebben, en meer ongebruikelijke aftekeningen zoals phantom en sable.

Sommige Labradoodle pups kunnen vervagen in kleur als ze ouder worden. Dit verbleken wordt veroorzaakt door Poedelgenen. Het komt het meest voor bij donkere Labradoodle pups. De vacht van een zwarte pup kan vervagen tot zilver, en de vacht van een bruine pup kan bruin worden. Licht gekleurde pups zullen weinig tot niet vervagen.

Volwassen Labradoodle Temperament

Het is onmogelijk te voorspellen hoe een pup als volwassene zal zijn. Veel factoren, zoals training en omgeving, dragen bij aan de persoonlijkheid van een hond. Hoe u uw puppy opvoedt is belangrijk! Maar, wat kun je over het algemeen verwachten van een Labradoodle?

Labradoodles staan bekend om hun vriendelijke, aanhankelijke en speelse aard. De kans is groot dat je lieve Labradoodle pup uitgroeit tot een even lieve Labradoodle volwassene. Vooral als u de tijd neemt om ze van jongs af aan te trainen en te socialiseren. Labradoodles doen het goed bij actieve volwassenen en gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Ze passen niet in huizen waar ze lange tijd alleen gelaten worden, of waar ze weinig tot geen beweging krijgen. Zonder voldoende mentale en fysieke stimulatie kan een volwassen Labradoodle veel destructief, ongewenst gedrag vertonen!

Hoe lang leven Labradoodles?

De levensduur van een hond hangt af van vele factoren, waaronder genetica, voeding, omgeving, levensstijl en preventieve diergeneeskundige zorg. De levensduur van de Labradoodle varieert meestal tussen 12 en 14 jaar. Maar sommige fokkers voorspellen dat deze levensduur kan oplopen tot 16 jaar. Hoe dan ook, veel Labradoodles zullen meer dan tien jaar bij u zijn, vaak tot in hun tienerjaren.

Volwassen Labradoodle Gezondheid

Het Labradoodle ras kan gezondheidsproblemen erven van alle ouderrassen. Een goede fokker zal honden op hun gezondheid testen om ernstige problemen uit hun fokdierenbestand te verwijderen. Maar, potentiële eigenaren moeten zich toch bewust zijn van de meest voorkomende problemen, zodat ze de signalen in een vroeg stadium kunnen herkennen.

Labrador Retriever Gezondheidsproblemen

Hier zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de raszuivere Labrador:

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Artritis
 • Maag Dilatatie Volvulus
 • Door inspanning veroorzaakte instorting
 • Staar
 • Hartproblemen

Poedel Gezondheidsproblemen

De meest voorkomende Poedel gezondheidsproblemen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de Poedel. Hier zijn er enkele die kunnen overgaan op een Labradoodle pup:

 • Idiopathische epilepsie
 • ziekte van von Willebrand
 • Sebaceous Adenitis
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Neonatale Encefalopathie
 • Ziekte van Cushing
 • Ziekte van Addison

Terug naar de Labradoodle

Genetische tests hebben uitgewezen dat veel Australische Labradoodles meer Poedel dan Labrador Retriever zijn. Dit komt omdat Poedelvachtkwaliteiten wenselijk zijn, en vaak bereikt worden door meer Poedel-DNA aan de mix toe te voegen. Helaas betekent dit dat Labradoodles het risico lopen op deze ernstige Poedel gezondheidsproblemen. Maar ze kunnen nog steeds problemen erven van het Labrador Retriever ras. Vooral omdat deze twee rashonden een aantal gezondheidsproblemen delen, zoals opgeblazenheid en heupdysplasie.

Het goede nieuws is dat er genetische tests en fysieke onderzoeksprocedures beschikbaar zijn om deze gezondheidsproblemen bij Labradoodles vast te stellen. Een verantwoordelijke fokker zal zijn honden op hun gezondheid testen en aangetaste individuen uit zijn fokprogramma verwijderen. Dus, om ervoor te zorgen dat uw hond opgroeit tot een gezonde, gelukkige volwassen Labradoodle, kiest u een gerenommeerde fokker. U moet ze ook regelmatig naar de dierenarts brengen voor controle.

Heeft u thuis een volwassen Labradoodle?

Past jouw volgroeide Labradoodle in de groottebereiken die we eerder in dit artikel hebben bekeken? Of heb je een Doodle die buiten de meest voorkomende statistieken valt? We horen graag over jouw Labradoodles in de comments!

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen