Volwassen Australische Labradoodle

volgroeide australische labradoodle

Weet je hoe groot een volwassen Australische Labradoodle wordt, en hoeveel voeding, beweging en training ze nodig hebben? In deze complete gids voor volwassen Aussie Labradoodles bekijken we hun grootte en alle aspecten van hun verzorging.

Een volwassen Labradoodle kan tussen de 15 en 65 pond wegen, afhankelijk van de categorie waartoe ze behoren. Ze zijn 14 tot 24 centimeter lang vanaf de grond tot de top van hun schouderbladen. Hun grootte is ook van invloed op de hoeveelheid voedsel en beweging die ze nodig hebben. Maar alle Aussie Labradoodles hebben veel voortdurende training nodig.

Volwassen Australische Labradoodle

Australische Labradoodles onderscheiden zich van de eerste generatie Labradoodles omdat ze zijn ontwikkeld om ‘raszuiver’ te zijn. Gewone ‘Labradoodles’ zijn honden van gemengde rassen met één Labrador ouder, één Poedel ouder en geen rasstandaard. Maar ‘Australian Labradoodles’ hebben meerdere generaties Labradoodle voorouders, en zouden betrouwbaar moeten voldoen aan de rasstandaard geschreven door de Worldwide Australian Labradoodle Association. Met andere woorden, Australische Labradoodle fokkers proberen de wenselijke kwaliteiten van de Labradoodle mix in een nieuwe rashond onder te brengen.

In dit artikel kijken we naar

Laten we dus even vooruitspoelen in de tijd, en kijken wanneer je knuffelbare Australische doodle pup eindelijk volgroeid zal zijn.

Wanneer zijn Australische Labradoodle Puppy’s volgroeid?

Alle hondentypen maken een periode van zeer snelle groei door in hun eerste 6 tot 8 maanden. Daarna begint het groeitempo te vertragen. In het algemeen geldt: hoe groter de hond, hoe langer het duurt voordat de groei volledig tot stilstand komt en de hond zijn volledige volwassen grootte behoudt.

Dit geldt ook voor de verschillende Australische Labradoodle maten. Een Dwerg Labradoodle kan zo weinig wegen als 15 pond, en bereikt bijna alles tegen de tijd dat ze 9 of 10 maanden oud zijn. Ondertussen kan een volgroeide Standard Aussie Doodle tot 65 pond wegen, maar het duurt meer dan een jaar om dat te bereiken.

Er is ook een geslachtsverschil Australische Labradoodle puppy groei. Mannelijke pups groeien sneller en stoppen plotseling met groeien dan teefjes. Vrouwelijke pups groeien in een iets geleidelijker tempo, en hun groei stopt geleidelijker als ze volwassen zijn. Maar ze bereiken allebei rond dezelfde tijd hun volledige grootte.

Tegen de tijd dat ze een jaar oud zijn, hebben Australische Labradoodles van alle groottes waarschijnlijk hun volledige volwassen lengte bereikt. Maar ze kunnen langer doorgaan met uitdijen en spiermassa opbouwen.

volgroeide australische labradoodle

Hoe groot worden Labradoodles?

Een volgroeide Australische Labradoodle behoort tot een van drie verschillende grootteklassen:

Standaard volwassen Labradoodle maat

De standaard Australische Labradoodle is de grootste maat. Volgroeid, zullen deze honden variëren van 21 tot 24 inch lang op de top van hun schouderbladen, en wegen tot 65 pond. De Australische Labradoodle rasstandaard staat specifiek toe dat hulphonden nog groter zijn. Hierdoor kunnen ze helpen bij mobiliteitstaken, zoals hun eigenaar uit een stoel helpen.

Mannelijke Standaard Labradoodles worden doorgaans groter, en wegen meer, dan vrouwelijke Labradoodles.

Middelgrote Labradoodle Maat

Volwassen Middelgrote Australische Labradoodles variëren van 17 tot 20 centimeter lang en wegen 30 tot 45 pond. Deze honden bereiken de volwassen grootte tegen de tijd dat ze ongeveer een jaar oud zijn, en het verschil tussen de geslachten is veel minder uitgesproken.

Mini Australische Labradoodle Grootte

De Mini Australian Labradoodle is de kleinste maat, variërend van 14 tot 16 inch groot en weegt ongeveer 15 tot 30 pond. Er is geen waarneembaar verschil in grootte tussen de geslachten.

Je hoort misschien ook over Micro of Teacup Australian Labradoodles, die nog kleiner zijn. Deze worden niet erkend door de officiële rasstandaard. Maar, fokkers kunnen proberen ze te bereiken door zeer kleine Miniatuurhonden samen te fokken, of er een te kruisen met een Toy Poedel, en oneerlijk of ten onrechte de naam Australian Labradoodle te ‘lenen’.

Volwassen Australian Labradoodle Dieet en Voeding

Wanneer je Aussie Labradoodle zijn volwassen grootte bereikt, heeft hij niet langer dagelijks extra calorieën nodig om de groei en alle andere energiebehoeften van het leven te ondersteunen. In plaats van deze verandering aan te pakken door alleen hun portiegrootte aan te passen (waardoor ze aan het eind van elke maaltijd nog steeds een hongerig gevoel hebben) gaan de meeste mensen ook over op een volwassen dieet dat minder calorieën bevat.

De beste manier om te vertellen of je Australian Labrdoodle een gezond volwassen gewicht behoudt, is simpelweg door naar hem te kijken. Er zou een kromming naar binnen moeten zijn bij zijn middel, en je zou zijn ribben moeten kunnen voelen onder een dun laagje vet als je zachtjes op zijn zij drukt. Om de ‘juiste’ hoeveelheid vet te beoordelen, maak je een vuist en voel je de ruimte tussen je knokkels (waar ringen zitten). Dit is ongeveer hoe de ribben van uw hond moeten aanvoelen. Beter nog, vraag een dierenarts om ze ook te controleren!

Hoeveel beweging hebben volwassen Australische Labradoodles nodig?

Australische Labradoodles van alle groottes zijn atletische honden die veel beweging en voldoende ruimte nodig hebben. De standaard Australian Labradoodle heeft minstens 60 minuten dagelijkse activiteit nodig. Idealiter betekent dit een veilig omheinde achtertuin voor hen om in te spelen, en zelf lekker rennen of lange wandelingen maken.

De Medium Australian Labradoodle is een goede keuze voor wie een kleinere hond wil, maar met een vergelijkbaar energieniveau. Ze hebben een kleinere bench nodig, een kleiner bed, minder voer, enz., maar ze hebben nog steeds veel uithoudingsvermogen voor dagjes uit, hondensporten en lange wandelingen. Ze hebben nog steeds ongeveer een uur dagelijkse beweging nodig.

De Miniatuur Australische Labradoodle is het meest geschikt voor het wonen op een appartement en vereist doorgaans iets minder beweging dan de grotere maten. Maar het zijn nog steeds zeer speelse en actieve honden – zeker geen couch potatoes!

Volwassen Australische Labradoodle Training

Hopelijk is je basis gehoorzaamheidstraining goed geregeld tegen de tijd dat je Australian Labradoodle volgroeid is. Maar uw trainingsreis is nog lang niet voorbij! Veel van hun goede gedragingen zullen in de nabije toekomst nog bewezen en versterkt moeten worden, om er echt betrouwbare gewoonten van te maken.

Australian Labradoodle temperament is ook zeer gemotiveerd om zich met mensen bezig te houden en naast hen te werken. Naast Labradors en Poedels heeft het Aussie Labradoodle ras ook voorouders zoals de Engelse Cocker Spaniel. Ze stammen dus af van veel actieve, gemotiveerde werkhonden! Dat betekent dat ze zeer intelligent zijn en veel mentale stimulatie nodig hebben. Training voor activiteiten als veldwedstrijden, jachthondenwedstrijden, behendigheid en dokduiken zijn geweldige manieren om dit te bieden.

Uw volwassen Australische Labradoodle

Het gewicht van een volwassen Labradoodle hangt af van de categorie waartoe ze behoren, hun geslacht en de grootte van elk van hun ouders. Als uw Aussie Doodle zijn eerste verjaardag heeft gevierd, is de kans groot dat hij nu bijna volwassen is.

Een volwassen Australian Labradoodle vraagt een grote tijdsinvestering in termen van beweging en training om aan hun behoefte aan fysieke en mentale stimulatie te voldoen. Maar je wordt beloond met een attente en trouwe metgezel, en een zeer speciale en lonende band!

Heeft u een volwassen Australische Labradoodle?

Heb je een grote Labradoodle, of een kleine? Vertel ons meer over hen in het commentaarveld hieronder!

Referenties en bronnen

Buzhardt. Body Condition Scores. VCA Dierenziekenhuizen. Geraadpleegd in oktober 2021.

Wereldwijde Australische Labradoodle Vereniging

Cutrignelli. Voedingsmanagement voor honden in het eerste levensjaar. Een middel ter voorkoming van sommige skeletproblemen. Animali da Compagnia. 2010.

Salt et al. Groei standaard grafieken voor het monitoren van lichaamsgewicht bij honden van verschillende grootte. PLoS One. 2017.