Frenchton vs Franse Bulldog

frenchton vs french bulldog

Frenchton vs Franse Bulldog – welke hond is een beter huisdier? De Frenchton is een Frenchie Boston Terrier kruising, vaak verkocht als een gezondere versie van de Franse Bulldog. Maar zit hier enige waarheid in?

Zowel Frenchies als Frenchtons zijn vergelijkbaar in grootte, lichaamsvorm en kleur. Frenchtons hebben meestal een iets langere snuit, wat problemen met brachycephalie kan verminderen. Maar als gemengd ras zal hun temperament niet identiek zijn aan dat van een Frenchie. Het is dus belangrijk om er zeker van te zijn dat deze mix beter voor u is dan een Franse Bulldog voordat u een verbintenis aangaat.

Frenchton vs Franse Bulldog in een oogopslag

Frenchton Franse Bulldog
Hoogte: 11 – 17 inches 11 – 13 inches
Gewicht: 12 – 28 pond Minder dan 28 pond
Temperament: Vriendelijk, energiek, mensgericht Vriendelijk, alert, speels
Vachttype: Kort, glad, relatief weinig verharend Kort, glad, matige vervelling
Activiteitsniveau: Matig tot hoog Matig
Levensduur: 10 jaar 9 jaar
Puppy prijs: $900 – $3500 $1500 – $3000

Franse Bulldog vs Frenchton

Hoewel hun namen vergelijkbaar klinken, kunnen de rassen Frenchie en Frenchton eigenlijk heel verschillend van elkaar zijn. De Franse Bulldog is een rashond, waarvan de voorouders al in het midden van de jaren 1800 gezelschapshonden waren. Uiteindelijk werd de Frenchie zoals wij die kennen gestandaardiseerd in Frankrijk, waar hij alleen maar aan populariteit won.

Oudere versies van de Frenchie zagen er echter niet zo uit als die van vandaag. In feite hadden French Bulldogs ooit langere, minder gerimpelde snuiten, die gezonder waren. Die eigenschap is een belangrijk doel voor veel Frenchton fokkers. Fokkers combineren de Franse Bulldog met de Boston Terrier in de hoop een klein ras te krijgen met dezelfde Frenchie persoonlijkheid, maar met een iets langer, gezonder gezicht.

Onvoorspelbare Frenchtons

Als gemengd ras is er geen garantie welke eigenschappen een Frenchton precies zal erven. Dus, sommige kunnen net zo’n plat gezicht hebben als de standaard Frenchie. En de Boston Terrier heeft nog steeds een vrij korte snuit, dus het probleem is niet helemaal opgelost, zelfs als ze de Boston Terrier ouder bevoordelen.

Andere eigenschappen, zoals persoonlijkheid en gezondheid kunnen ook onvoorspelbaar zijn, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elk type Frenchton bij uw huis past voordat u zich aan het ras verbindt. Het feit dat ze potentieel gezonder zijn dan de Frenchie betekent niet dat ze automatisch geschikt zijn voor elk huis. Laten we het debat tussen de Frenchton en de Franse Bulldog eens nader bekijken.

frenchton vs franse bulldog

Frenchton vs French Bulldog Verschijning

Frenchtons en Franse Bulldogs lijken qua uiterlijk relatief veel op elkaar. Beide zijn kleine honden, maar gemiddeld is de rasechte Frenchie kleiner en minder gedrongen dan de French Bulldog. Franse Bulldogs hebben ook meer driehoekige oren, en natuurlijk veel kortere, meer gerimpelde snuiten.

Frenchtons kunnen soortgelijke gezichten hebben als Frenchies, of ze kunnen het iets langere gezicht van de Boston Terrier hebben. Sommige zullen een perfecte mix zijn van de twee raszuivere ouders, maar andere pups kunnen een voorkeur hebben voor het ene ras boven het andere.

Franse Bulldogs komen in een enorme verscheidenheid van effen en parti kleuren. Ze hebben ook veel mogelijke aftekeningen. Boston Terriers zijn beperkter en komen alleen in parti tinten. Frenchtons zijn dus meestal parti – met witte vacht en een andere kleur.

Frenchie vs Frenchton Temperament

De Franse Bulldog is een vriendelijke, speelse en alerte kleine hond. Ze zijn meestal blij met kinderen, gezinsleden en vreemden. Ze kunnen het meestal ook goed vinden met andere honden. Maar, het is belangrijk om ze goed te socialiseren om deze beste persoonlijkheid aan te moedigen. Ze zijn zelfverzekerd en speels, en brengen graag de meeste tijd door in de buurt van mensen.

Omdat de Frenchton een gemengd ras is, kan hun persoonlijkheid per hond verschillen. Sommige puppies zullen meer op de Frenchie lijken, en anderen meer op de Boston Terrier. Maar over het algemeen zijn Frenchtons net zo vriendelijk en mensgericht als de Franse Bulldog, zo niet meer. Het zijn actieve en speelse honden die graag betrokken zijn bij alles wat u doet! En net als de Frenchie kunnen ze goed overweg met kinderen en andere dieren als ze goed gesocialiseerd zijn.

Frenchton vs Franse Bulldog Activiteitsniveaus

Zowel Franse Bulldoggen als Frenchtons zijn energieke honden. Maar de Franse Bulldog wordt vaak als minder energiek beschouwd. Het belangrijkste probleem dat zich voordoet bij het trainen van Franse Bulldogs heeft te maken met hun gezichtsvorm. Hun platte gezicht maakt het moeilijker om te ademen, wat kan leiden tot problemen zoals oververhitting tijdens het trainen. En, Franse Buldoggen kunnen moeite hebben met bepaalde activiteiten, zoals zwemmen. Het duurt ook langer om te herstellen van de inspanning dan andere rassen.

Frenchtons hebben meestal een iets langer gezicht, zodat ze gemakkelijker voldoende lucht krijgen bij het sporten. Ze kunnen langer buiten sporten, waardoor het idee is ontstaan dat ze een hoger energieniveau hebben.

Omdat Frenchies minder kunnen bewegen, is het vinden van andere uitlaatkleppen voor hun energie belangrijk. Mentale stimulatie is een must voor beide rassen, elke dag. Dit kan door interactief speelgoed, energiezuinige spelletjes of training. Training met positieve beloning is de beste methode, maar zorg ervoor dat u hun traktaties aftrekt van hun dagelijkse hoeveelheid calorieën om overgewicht te voorkomen.

Frenchton vs Franse Bulldog Gezondheid

Zowel de Frenchton als de Franse Bulldog zijn gevoelig voor erfelijke gezondheidsproblemen en problemen met de bouw. Laten we eerst eens kijken naar de problemen met betrekking tot de gezichtsvorm, die een belangrijke reden vormen waarom het Frenchton ras voor het eerst werd gecreëerd.

Brachycephalie

Het platte gezicht van de Franse Bulldog is gefokt voor zijn “schattige” uiterlijk, maar het heeft nare gevolgen voor de gezondheid van de hond. Ze hebben smalle of geknepen neusgaten (stenotische neusgaten) en een langwerpig zacht gehemelte, wat hun luchtwegen belemmert. Beide problemen bemoeilijken de ademhaling.

Naast ademhalingsproblemen leidt deze gezichtsbouw tot minder ruimte voor de tanden, wat leidt tot overbevolking en bijbehorende gebitsproblemen. Ze kunnen een hoger risico lopen op complicaties in verband met anesthesie. Platte honden kunnen moeite hebben met eten, en kunnen huidinfecties ontwikkelen in de rimpels op hun gezicht. En ze kunnen veel oogproblemen krijgen, omdat hun ogen veel meer uit hun gezicht puilen dan bij een normale, gezonde hond.

Frenchtons ontsnappen niet aan deze problemen. De problemen zijn vaak ernstiger bij raszuivere Franse Bulldoggen. Maar Frenchtons hebben nog steeds een iets kortere snuit dan veel andere rassen, vooral als ze de voorkeur geven aan de Franse Bulldog ouder. Dus, zowel Frenchtons als Frenchies kunnen risico lopen, maar de problemen komen vaker voor bij Franse Bulldogs.

Schroefstaart en wervelkolom problemen

Een ander probleem dat verband houdt met de korte, gekrulde staart van Frenchies en Frenchtons, is de schroefstaart. Dit probleem komt vaak voor bij brachycephale rassen. Het kan pijn, huidinfecties en problemen veroorzaken, en een operatie noodzakelijk maken.

Sommige Frenchies en Frenchtons kunnen ook moeite hebben om op natuurlijke wijze te bevallen, vanwege hun bouw.

Andere gezondheidsproblemen

Naast deze bevleesdheidsproblemen zijn zowel Frenchies als Frenchtons vatbaar voor een aantal erfelijke gezondheidsproblemen. Deze omvatten:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Patellaire luxatie
 • Autoimmune thyroiditis
 • Doofheid (vooral bij honden met veel witte vacht)

Frenchton vs Franse Bulldog Levensduur

Dus, in het licht van zoveel gezondheidsproblemen, hoe lang kunnen we verwachten dat deze twee rassen leven? Kleinere rassen leven gemiddeld langer dan grotere honden. En, zowel Frenchtons als Franse Bulldogs kunnen tot ver in hun tienerjaren leven met goede zorg en fokken.

Maar, studies naar de levensduur hebben uitgewezen dat het gemiddelde veel minder optimistisch is. Franse Bulldogs worden gemiddeld ongeveer 9 jaar oud, hoewel velen dit zullen overtreffen.

Boston Terriers worden gemiddeld ongeveer 11 jaar oud. En gemengde rassen leven gemiddeld veel langer dan rashonden. Het is dus waarschijnlijk dat een Frenchton 11 tot 12 jaar oud wordt. Hij zou ook langer en gemakkelijker kunnen leven als hij een langere snuit heeft dan de traditionele Frenchie.

Frenchton vs Franse Bulldog – Wat is het beste?

De Frenchie en Frenchton honden zijn vrij gelijkaardig in termen van algemeen voorkomen, temperament en gezondheid. Echter, Frenchies zijn meestal kleiner, en hebben een platter gezicht dat vatbaarder is voor gezondheidsproblemen. Frenchtons zijn over het algemeen gezonder, maar kunnen nog steeds deze problemen ondervinden. En persoonlijkheid en uiterlijk zijn iets minder voorspelbaar bij Frenchtons.

Beide honden zijn vriendelijk als ze goed worden opgevoed en gefokt, en beide kunnen een goede aanvulling zijn in een gezinshuis. Maar, omdat er zoveel gezondheidsproblemen verbonden zijn aan brachycephale honden als deze, kan het het beste zijn om uw hond uit een asiel te halen, in plaats van het aanmoedigen van onbetrouwbare fokkers die uit zijn op winst van deze populaire rassen.

Vergelijkbare rassen

Hoewel de Frenchton een gezonder alternatief is voor de Franse Bulldog, zijn er genoeg andere vriendelijke, kleine en gezondere opties beschikbaar die je misschien wilt overwegen. Hier zijn er een paar om u op weg te helpen:

Welke is uw favoriet?

Heb je thuis al een Franse Bulldog of een Frenchton? Of ben je nog aan het zoeken naar het juiste ras voor jou? We horen graag uw ervaringen met deze rassen in de comments!

Referenties en bronnen

 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Roedler, F. (et al), ‘How Does Severe Brachycephaly Affect Dogs’ Lives? Results of a Structured Preoperative Questionnaire’, The Veterinary Journal (2013).
 • Koch, D. (et al), ‘Brachycephalic Syndrome in Dogs’, Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian (2003).
 • Davis, M. & Cummings, S. ‘Effect of Brachycephaly and Body Condition Score on Respiratory Thermoregulation of Healthy Dogs’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2017).
 • Gruenheid, M. (et al), ‘Risk of Anaesthesia-Related Complications in Brachycephalic Dogs’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2018).
 • Riecks, T. (et al), ‘Surgical Correction of Brachycephalic Syndrome in Dogs: 62 Cases (1991 – 2004)’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2007).
 • Vasiadou, C. & Papazoglou, G. ‘Surgical Management of Screw Tail and Tail Fold Pyoderma in Dogs’, Journal of the Hellenic Veterinary Medical School (2016).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)