Volbloed Vs Mutt – Zijn honden van gemengde rassen gezonder?

Volbloed hond vs straathond

Rashond vs straathond – Het is geen nieuw debat. En er zijn feiten en mythen aan beide kanten. Daarover gaat dit artikel. We graven naar de feiten van de zaak en zoeken uit of bastaardhonden echt gezonder zijn dan rashonden, of dat je beter voor een raspup kunt gaan.

Je bent misschien gewaarschuwd geen rashond te kopen omdat ze allemaal ziek zijn.

Er is u vaak verteld dat dit niet waar is en dat designhonden en pluizige bastaards allemaal van puppyboerderijen komen en niet verzorgd worden.

Maar wat is de waarheid over rashonden en mormels?

Toen ik een kind was, was het woord ‘stamboom’ voor de meeste mensen een teken van kwaliteit.

In 2008 maakte producent en journalist Jemima Harrison een film voor de BBC getiteld Pedigree Dogs Exposed.

Het was een film die de hondenwereld aan het wankelen zou brengen. En de publieke perceptie van rashonden zou veranderen, misschien wel voor altijd.

De film belichtte een aantal ernstige gezondheidsproblemen die bestaan bij sommige van onze rashondenrassen.

En stelde zelfs de ethiek en moraliteit van het fokken van honden binnen een gesloten genenpoel ter discussie. Iets wat tot dan toe zelden publiekelijk werd besproken.

Raszuivere vs hybride hond – het debat

De film heeft sommige leden van de hondenfokkersgemeenschap diep beledigd, omdat zij het als een directe aanval op hun levenswijze zagen.

Het zette ook veel mensen aan het denken.

“Moet ik een rashond kopen, of ben ik beter af met een bastaardhond?”

Maar zijn rashonden meer of minder gezond dan bastaardhonden, of is de hele kwestie opgeblazen en verkeerd voorgesteld?

Dat is het debat dat we in dit artikel gaan bekijken, en u hopelijk inzicht geven in zowel de voor- als nadelen van de aanschaf van een rashond in vergelijking met een hond van een gemengd ras.

Laten we eerst eens kijken naar rashonden.

Laten we raszuivere hond definiëren

De termen raszuiver en rashond worden vaak door elkaar gebruikt. Maar ze zijn niet helemaal hetzelfde.

Een stamboom is gewoon een grafiek van de voorouders. Zoals we die vaak maken van onze eigen stamboom. Een hond kan een stamboom hebben (vastgelegde voorouders) zonder raszuiver te zijn.

Rashonden in het Verenigd Koninkrijk zijn raszuivere honden die geregistreerd zijn bij de oorspronkelijke Kennel Club (KC). En in de VS bij de American Kennel Club (AKC).

Op een bepaald moment, afhankelijk van wanneer het ras werd ‘erkend’ door de Kennel Club, werd elk van onze rashonden onderdeel van een ‘gesloten register’.

Een gesloten register is een register waar alleen paringen kunnen plaatsvinden tussen honden uit dat register. Het is op dit punt dat het stamboomras een geïsoleerde groep raszuivere honden wordt.

Alle raszuivere pups behoren tegenwoordig tot één van deze gesloten registers. En puppies kunnen alleen geregistreerd worden bij een Kennel Club als hun beide ouders al geregistreerd zijn als leden van dat ras.

U kunt hier meer lezen over wat de geschiedenis van rashonden is: Wat is een rashond?

Wat betekent raszuiver voor honden?

In biologische termen, elk hondenras scheiden van elk ander ras, is een beetje als iemand die een enorm hek om je dorp of stad zet en het illegaal maakt voor mensen om te trouwen, of kinderen te krijgen met mensen uit andere gemeenschappen.

Het creëert wat biologen vaak een “eilandbevolking” noemen.

In feite zijn er menselijke gemeenschappen waarvan de genetische verscheidenheid op deze manier is beperkt, soms geografisch en soms door culturele regels en praktijken.

En we weten nu dat zulke beperkingen geassocieerd worden met genetische afwijkingen. Die zullen we zo dadelijk bekijken

Wat betekent raszuiver voor mensen?

De meest fundamentele reden om raszuivere honden te fokken is om pups voort te brengen die consistent zijn qua uiterlijk, temperament en aanleg.

Zijn raszuivere honden gezonder dan mormels?

Het fokken van honden die op elkaar lijken helpt om de geweldige kwaliteiten die we bewonderen in onze rashonden “vast te leggen”. Helaas veroorzaakt het ook veel problemen

De krimpende hondengenenpoel

Op enkele uitzonderingen na betekent het gesloten stamboomregister voor honden dat er geen nieuw genetisch materiaal kan worden ingebracht in de familie van de honden die erin worden gefokt.

Dit leidt er onvermijdelijk toe dat honden worden gedekt door andere honden die deels dezelfde genetische informatie delen.

Hoe veel genetisch materiaal dat ze delen hangt af van hoe nauw ze aan elkaar verwant zijn. En dit wordt weer beïnvloed door populaire fokpraktijken.

Het belangrijkste punt is dat een bepaalde hoeveelheid genetisch materiaal voortdurend verloren gaat van elke gesloten genenpoel (als individuen bijvoorbeeld sterven, of er nooit mee gefokt wordt) En als gevolg daarvan blijft de genenpoel onvermijdelijk krimpen.

Populaire vaders

In hondenfokkringen wordt een teef, wanneer zij klaar is om gedekt te worden, naar de dekreu van de keuze van haar eigenaar gebracht.

Omdat een dekreu vele teefjes in een bepaalde maand kan dekken, en omdat vrouwelijke hondeneigenaren natuurlijk geweldige pups willen fokken, kunnen succesvolle dekreuen (in het veld of in de showring) enorm populair worden en vele, vele teefjes dekken.

Rashonden vs straathonden - we bekijken wat de meest gezonde optie is

Dit verergert nog de problemen van de krimpende genenpoel, en betekent dat er veel honden zijn die 50% van hun genen met elkaar delen.

Laten we nu eens kijken waarom de krimpende genenpoel van belang is voor de honden die erdoor getroffen worden.

Raszuiver vs straathond – genetica

Verborgen in elke genenpoel, zelfs in een populatie van gezonde individuen, zitten enkele zeer vervelende recessieve genen die het potentieel hebben om ernstige ziekten te veroorzaken.

Er is een gen voor vrijwel elk aspect van wat jou maakt tot de persoon die je bent, of wat je hond maakt tot de hond die hij is. Van haarkleur, tot de kleinste sproet.

Genen komen in paren voor, en ze zijn er in twee soorten – dominant (en controlerend), of recessief (en zwak! ) En veel van deze ‘genenparen’ controleren aspecten van de ontwikkeling van uw hond die zijn gezondheid beïnvloeden.

De hond erft één van elk paar van zijn vader, en het andere van zijn moeder. Soms erft een hond twee dominante genen, soms twee recessieve genen, en soms één van elk. Het hangt ervan af welke genen zijn ouders doorgeven.

Deze twee genen werken samen in tandem, en een recessief gen wordt altijd ‘uitgeschakeld’ door zijn dominante partner. Het krijgt alleen de leiding als het gepaard gaat met een ander recessief gen. En dat is wanneer de dingen slecht kunnen gaan

Mits elk recessief gen altijd gepaard gaat met een dominant normaal gen. De ziekte die het kan veroorzaken blijft verborgen. We dragen bijna zeker allemaal minstens één vervelend recessief gen.

Maar deze gebrekkige genen zijn relatief zeldzaam. Dus ontmoeten ze bijna nooit een identieke partner.

Gezondheid van rashonden – nieuwe ziekten

Deze gevaarlijke recessieve genen, in een populatie die groot genoeg is, veroorzaken nooit of zelden een probleem omdat ze nooit hun passende partner ontmoeten. Dus voor het grootste deel zijn de ziekten die ze zouden kunnen veroorzaken, als ze samen gepaard zouden gaan, ongehoord.

De raszuivere biologie laat ons duidelijk zien dat wanneer de genenpoel klein genoeg wordt, en wanneer dieren vaak gepaard worden met andere dieren die enkele van dezelfde genen delen, het risico dat twee ziekmakende genen samenkomen begint toe te nemen. En stijgt.

Opvallend mooie puppy van gemengd ras - maar is hij gezonder dan een raszuivere pup?

Dit is hoe schijnbaar nieuwe ziekten kunnen ontstaan in een populatie die voorheen gezond leek. De ziekte was er altijd al, het was gewoon verborgen in een grote en gevarieerde genenpoel.

Slechte genen kunnen ook per ongeluk ontstaan, door genetische mutaties (spontane veranderingen in een gen).

Maar het bewijs toont duidelijk aan dat een toename van ziekten veroorzaakt door bestaande recessieve genen onvermijdelijk is als een populatie te klein wordt.

Dus hebben rashonden meer gezondheidsproblemen dan mormels?

De argumenten tegen het fokken binnen gesloten registers (en het isoleren van onze rashondenrassen van elkaar) zijn gebaseerd op echte wetenschappelijke principes.

Het zijn geen mythen die verzonnen zijn door raszuivere-honden-hatende sensationalisten.

Niet alleen weten we dat het isoleren van onze rassen nieuwe erfelijke ziektes veroorzaakt, studies hebben aangetoond dat nauwer verwante honden kleinere nesten en meer doodgeboren pups hebben.

Deze problemen treffen mormels niet in dezelfde mate, hoewel er natuurlijk ook veel omgevingsfactoren zijn die de gezondheid van uw pup kunnen beïnvloeden.

Maar hoe klein moet een raszuivere populatie zijn voordat er problemen ontstaan? En hoeveel van onze hondenrassen hebben eigenlijk zo’n kleine genenpoel dat hun genetische gezondheid al in gevaar is?

Welke rashondenrassen zijn getroffen?

Dit is waar veel mensen verdeeld over zijn. Er zijn enkele rassen die duidelijk erg ziek zijn. En vele anderen die gezond lijken. Op dit moment.

Een triest voorbeeld van een genetisch ziek ras is de Cavalier King Charles Spaniel waarvan de genenpoel zo aangetast is dat sommige deskundigen vrezen dat het ras niet meer kan herstellen.

En er zijn veel rashondenrassen met structurele gezondheidsproblemen ingebouwd in de rasstandaard – dit is een ernstige reden tot bezorgdheid, die eenvoudigweg niet wordt aangepakt door de organisaties die beweren rashonden te vertegenwoordigen.

Maar hoe zit het met onze populaire rassen zoals de Labrador Retriever bijvoorbeeld. Die doen het toch zeker prima?

In het algemeen is het antwoord ja. Nogmaals, op dit moment. We weten eigenlijk niet precies hoe groot een bevolking moet zijn, om gezond te zijn.

Er is een grote populatie Labradors in de VS en in de rest van de wereld, maar vergeet niet dat de grootte van de genenpoel niet hetzelfde is als het aantal individuen erin.

Het hangt ervan af hoe ze met elkaar verbonden zijn, niet hoeveel er bestaan.

Dus is het veilig om een raszuivere pup te kopen?

Het antwoord op die vraag hangt af van het ras dat je in gedachten hebt.

Hoewel er van tijd tot tijd nieuwe ziekten opduiken, zijn deze op dit moment voor veel rassen geen groot probleem. Biologen maken zich echter zorgen, omdat de achteruitgang van de gezondheid van onze rashonden op lange termijn onvermijdelijk is als we geen maatregelen nemen om de genetische diversiteit te vergroten.

Maar hoewel de toekomst een andere zaak kan zijn, zijn uw kansen om een gezonde hond te krijgen van een ras dat u bevalt redelijk goed. op dit moment met enkele voorbehouden.

Raszuivere honden vs mormels - wat is gezonder? Ontdek de feiten in deze gedetailleerde gids

Je moet je onderzoek doen en rassen uitsluiten met zeer kleine populaties, rassen met gebreken in de bouw, of met grote bekende problemen. Er zijn nogal wat zeer populaire rassen die in een van deze categorieën vallen, dus je moet onderscheid maken.

En je moet naar een zogenaamde ‘verantwoordelijke fokker’ gaan, zodat je puppy gefokt is uit gezond geteste ouders.

Verantwoordelijke rashondenfokkers

De aanpak van de hondenfokkers om elk ras gezond te houden bestaat erin alle fokkers aan te moedigen hun fokdieren aan een gezondheidstest te onderwerpen.

Rashondenfokkers die deze gezondheidstests uitvoeren en goed voor hun honden en pups zorgen, worden beschouwd als “verantwoordelijke fokkers”.

Dus als u bijvoorbeeld een Labrador pup wilt, zal een verantwoordelijke fokker u een pup verkopen waarvan de ouders zijn getest op een aantal erfelijke ziekten.

Waaronder heupdysplasie, elleboogdysplasie, progressieve retinale atrofie, en mogelijk ook centronucleaire myopathie en door inspanning veroorzaakte instorting.

Veel fokkers beschouwen dit als de manier om de gezondheidsproblemen van onze stamboom op te lossen. Maar is dat zo?

Zullen gezondheidstesten onze rashondenproblemen niet oplossen?

Naarmate er meer ziekten in een populatie opduiken, worden er meer tests ontwikkeld om ze op te sporen en de getroffenen uit te sluiten van de genenpoel.

In feite is een van de klachten die ik hoor van fokkers dat er te veel tests worden ontwikkeld. Sommigen zien dit eerder als een geldmachine van de laboratoria die de tests uitvoeren, dan als een essentieel onderdeel van het gezond houden van het ras.

Maar eigenlijk is het probleem van steeds meer tests veel ernstiger dan dat.

Het probleem met testen is dat het nog meer dieren uit de fokpopulatie, waardoor onze krimpende genenpools effectief worden, nog kleiner. En, zoals u zult hebben begrepen, waardoor de kans op meer ziekten toeneemt.

Dus terwijl sommige rassen momenteel redelijk gezond blijven, is de kans groot dat we ons nooit een weg kunnen banen uit de onvermijdelijke achteruitgang van elk ras dat genetisch geïsoleerd is van alle andere.

Dit is een kwestie die al enige tijd wordt ontweken, en waarschijnlijk nog enige tijd zal worden ontweken, aangezien het concept van raszuiverheid een van de belangrijke grondbeginselen is van onze rasverenigingen.

Dat is een vraag voor de toekomst. Voor nu, laten we ons concentreren op uw pup. We hebben gekeken naar rashonden. Nu kijken we naar bastaards of ‘mormels’ zoals we ze liefkozend noemen.

Wat is een bastaard of mongool

Een bastaardhond is een hond van door en door gemengde afstamming.

De meeste bastaards worden geboren als gevolg van een toevallige paring. We zullen dadelijk kijken naar opzettelijke kruisingen…

Maar meestal laat iemand na om toezicht te houden op zijn loopse teef, en wordt negen weken later een nest pups gepresenteerd.

Het toevallige karakter van de komst van een straathond, kan zelf voor problemen zorgen.

Gezondheid van de mormel

Ongeplande zwangerschappen betekenen dat de teef misschien niet de optimale verzorging en voeding heeft gehad terwijl de pups zich binnenin ontwikkelden.

Aangezien de meeste honden niet roken of alcohol drinken, is de kans groot dat de pups in dat opzicht in orde zijn! Maar het is redelijk om aan te nemen dat een moederhond en haar pups er wel bij varen als de moeder tijdens haar zwangerschap eersteklas verzorging krijgt.

Er is ook de kwestie van de gezondheidstesten. Een toevallige dekking betekent dat de ouders vrijwel zeker niet op hun gezondheid zijn getest.

En hoewel gezondheidstesten onze stamboomrassen niet zullen redden, bieden ze wel bescherming voor uw pup, tegen die recessieve ziekten die al geïdentificeerd zijn.

Hoewel een gebrek aan gezondheidstesten betekent dat u kon eindigen met een hond die een erfelijke ziekte heeft, het is geen uitgemaakte zaak.

Leven honden van gemengde rassen langer?

Afhankelijk van de ouderrassen is het heel waarschijnlijk dat de ouders van een bastaard pup veel minder genen gemeen hebben dan bij een raszuivere paring het geval zou zijn. En dit is een duidelijk gezondheidsvoordeel.

Het is dus niet verwonderlijk dat studies aantonen dat de levensduur bij bastaardhonden groter is dan bij veel raszuivere honden. Een in 2013 gepubliceerde studie toonde aan dat mormels meer dan een jaar langer leven dan rashonden. Een andere studie uit 1999 toonde aan dat bastaardhonden gemiddeld langer leefden, maar merkte op dat enkele kleinere rashonden de bastaardhonden overleefden.

Andere studies ondersteunen deze bevindingen en meer zorgwekkend is dat recente studies de zeer slechte levensduur van sommige van onze raszuivere hondenrassen hebben aangetoond – vooral onze Bulldogs, en verschillende van onze grotere rassen (Duitse Dog, Dogue De Bordeaux en anderen).

Kortom, levensduur is een duidelijke indicator van gezondheid, en het bewijs toont aan dat bastaardhonden gemiddeld langer leven dan de meeste rashonden.

Raszuiver vs bastaard – fokkers

Niet alle mormels zijn het resultaat van een ongeluk. Sommige mensen paren bewust honden van verschillende rassen samen. Vaak is dit een toevallige paring tussen vrienden.

Raszuivere fokkers verwijzen vaak naar dit soort afspraken als “fokken in de achtertuin” – hoewel deze term ook wordt gebruikt om diegenen te denigreren die raszuivere honden fokken buiten de show- of sporthondengemeenschap.

Als deze zelfgefokte mormels gezond zijn en goed worden verzorgd, hoeft de manier waarop hun fokkers door anderen worden gezien geen probleem te zijn. Maar hoe weet dat de pups goed zijn verzorgd?

We kunnen veronderstellingen maken over de moeite die de eigenaar van zo’n nest zal doen om gezonde pups te krijgen. We kunnen ons redelijkerwijs zorgen maken dat ze minder gemotiveerd zullen zijn om de pups te ontwormen en ze te spenen op fatsoenlijk voedsel.

Maar dat zijn slechts veronderstellingen. Er zijn waarschijnlijk veel nesten bastaards die elk jaar in gezinshuizen worden geboren en die het heel goed doen en goed worden verzorgd.

Net zoals er zeker veel nesten raszuivere honden geboren worden zonder goede zorg of gezondheidstesten.

Het feit is, dat om een gezonde goed verzorgde pup uit te zoeken, je een beetje een detective moet zijn.

En je hebt de juiste informatie nodig om je te helpen bij je onderzoek. Die kun je vinden in de andere artikelen in deze Puppy Zoektocht serie.

Het nadeel van bastaard puppy’s

Het grootste nadeel van het kopen (of krijgen) van een bastaard is dat je echt geen idee hebt hoe het er uit zal zien

Je weet niet hoe groot je hond zal worden, hoe lang zijn vacht zal zijn, noch hoe zijn onderliggende temperament zal zijn.

En als je niet van het verzorgen van honden houdt, moet je maar hopen dat de vader geen Afghaanse hond was (of een stevige tondeuse kopen).

Het hele punt van rashonden is natuurlijk de consistentie die bereikt kan worden in termen van uiterlijk en temperament. Als dit je niet uitmaakt, dan is dat geen probleem.

Gekruiste honden en designer honden

Sommige nesten van straathonden worden geboren uit puur commerciële ambities van hun eigenaren. Deze honden zijn er om te voorzien in een mode in een bepaalde rasmix of kruising.

Als zo’n mix eenmaal in de mode is, worden ze meestal ‘designer dogs’ genoemd. En designer dogs zijn vaak eerst kruisingen tussen een raszuivere hond van het ene ras en een raszuivere hond van een ander ras. Misschien wel de bekendste hiervan is de Labradoodle.

Bij een eerste generatie gekruiste hond zijn er geen garanties, maar je hebt misschien iets meer kans op een voorspelbare uitkomst als het gaat om het uiterlijk dan bij pups van ouders van meer gemengde afkomst. Vooral als de ouderrassen qua grootte op elkaar lijken.

Designerhonden brengen vaak hoge prijzen op, en de komst van designerhonden doet veel raszuivere fokkers tandenknarsen van woede. Zij zien de zuiverheid van hun rassen als iets dat een waarde op zich heeft, onafhankelijk van de kosten van het fokken van gezonde puppy’s.

Designer honden gezondheid

Het grootste probleem voor honden en degenen die een puppy willen kopen, is dat deze gewilde kruisingen (samen met de huidige modieuze rashonden) zeer aantrekkelijk zijn voor puppyboeren vanwege de prijs die mensen bereid zijn ervoor te betalen.

En zoals we allemaal weten, zijn puppyfabrieken geen goede plaatsen om een puppy te krijgen.

Puppyfabrieken krijgen een slechte pers en de meeste mensen weten dat ze er geen moeten kopen. Maar puppyboeren worden erg slim in het misleiden van pupkopers. Tot en met het huren van woonruimte en zich voordoen als gezinshondeneigenaren!

Lees hier hoe je een puppyfokkerij kunt herkennen om er zeker van te zijn dat je niet betrapt wordt.

Als je een designerhond wilt, zorg er dan wel voor dat je er een koopt waar de moederhond en de pups thuis wonen bij een gezin.

Als de ouderrassen een bepaalde gezondheidstoestand delen, heupdysplasie bijvoorbeeld, is het belangrijk dat de ouders van uw pup daarop zijn getest. Niet raszuiver zijn zal niet redden van dit soort gezondheidsproblemen.

Deze noodzaak van testen, bij beide ouderdieren, geldt voor Labradoodles en diverse andere kruisingen. En het is heel belangrijk dat geen gezondheidscertificaat gelijk staat aan geen verkoop!

Voordelen van mormels

In sommige gevallen zijn designmutsen een grote verbetering van ten minste een van de ouderrassen.

Dit is vooral het geval wanneer een van de ouders van een ras is dat een zeer overdreven bouw heeft. Brachycephalic” honden bijvoorbeeld. Dit zijn de plat-faced rassen die geplaagd worden door ademhalingsproblemen.

U kunt hierover meer lezen in onze rubriek gezondheid, maar het kruisen van een brachycefale hond zoals een mopshond, met een hond die een snuit heeft, zal waarschijnlijk gezondere pups opleveren dan die van twee brachycefale ouders.

We kunnen besluiten met te zeggen dat het kopen van een gekruiste hond van een verantwoordelijke fokker, die de ouders waar nodig op hun gezondheid heeft getest, u misschien een arm en een been kost, maar het zal uw kansen op een gezonde pup waarschijnlijk niet verkleinen.

Onderzoeken naar de levensduur, en kortingen op de ziektekostenverzekering voor mormels zijn allemaal aanwijzingen dat het kiezen van een mormel er zelfs beter op kan worden.

U zult nog steeds niet in staat zijn om het uiteindelijke uiterlijk van uw hond te garanderen, en er kan meer variatie zijn tussen nestgenoten dan u misschien zou willen.

Bij rashonden daarentegen gaat het om consistentie. Laten we nu eens kijken naar enkele van de voordelen van het kopen van een rashond.

Voordelen van raszuivere pups

Misschien is een van de beste dingen van het kopen van een raspup wel dat je een heel goed idee hebt van hoe je hond zal zijn als hij eenmaal volwassen is.

Dit is moeilijker te voorspellen bij een hond van een gemengd ras, vooral als de ouders erg van elkaar verschilden.

Het is niet alleen het uiterlijk van de hond dat we kunnen voorspellen. We kunnen ook een aantal belangrijke “persoonlijkheids”eigenschappen en vaardigheden voorspellen.

Als ik bijvoorbeeld een Labrador koop, weet ik niet alleen hoe mijn hond eruit zal zien als ze eenmaal volwassen is, ik heb ook een vrij goed idee dat ze een gelijkmatig karakter zal hebben en dat ze van apporteren zal houden.

Als ik haar ouders en grootouders goed bekijk, maak ik de kans nog kleiner. Dit is normaal gesproken niet mogelijk bij een bastaardhond waarvan de afkomst onbekend is.

Een ander belangrijk voordeel van het kopen van een rashond versus een bastaardhond, vooral voor onervaren puppy-eigenaren, is de steun van de fokker.

Raszuiver vs Mutt – Fokkersondersteuning

Het zou waarschijnlijk niet zo moeten zijn, maar het is een feit dat je meer kans hebt op aanzienlijke steun van je fokker nadat je je puppy mee naar huis hebt genomen, als je een raszuivere puppy koopt.

Er is waarschijnlijk zijn mensen die honden van gemengde rassen fokken die dit soort steun verlenen, maar er is voor hen niet dezelfde stimulans om dit te doen als voor de traditionele rashondenfokker.

Veel fokkers van rashonden werken of showen hun honden. Zij hebben hun leven gewijd aan het fokken van geweldige honden en hun reputatie is belangrijk voor hen. De inzet is hoog.

Zorgen voor hun pupkopers is een deel van de service die ze verlenen en een deel van wie ze zijn en wat ze doen. De meeste goede fokkers zullen aanbieden om elke pup die zij gefokt hebben terug te nemen, op elk moment tijdens zijn leven, als de nieuwe eigenaar het om welke reden dan ook niet aankan.

Als u een puppy met stamboom koopt, heeft uw fokker waarschijnlijk al vele nesten gefokt en vele pups grootgebracht. Hij of zij zal u over allerlei zaken kunnen adviseren.

De puppy van een gemengd ras daarentegen zal waarschijnlijk eerder een ‘ongelukje’ zijn geweest en de fokker zal u waarschijnlijk minder dit soort waardevolle ervaring kunnen bieden.

De juiste ondersteuning krijgen nadat u uw puppy mee naar huis neemt, kan het verschil maken of u al dan niet geniet van deze levensveranderende ervaring.

Het is ook goed om in gedachten te houden dat het certificaat van stamboomregistratie dat bij elke raszuivere pup wordt geleverd, deuren kan openen die voor bastaard- of gemengde honden altijd gesloten blijven.

Kennel Club registratie – wat betekent het om zonder te gaan?

U kunt een puppy van een gemengd ras niet registreren in het rassenregister van de Kennel Club. Dit betekent dat u wordt uitgesloten van bepaalde activiteiten

Ik ken meer dan één persoon die een hond van een gemengd ras heeft gekocht en getraind, om er vervolgens achter te komen dat hij nooit aan een veldwedstrijd kan deelnemen.

Als u hoopt deel te nemen aan door de Kennel Club georganiseerde hondensporten, is een puppy van een gemengd ras misschien geen goede keuze. En hoe mooi uw hond ook is, of hoe perfect hij ook voldoet aan de rasstandaard, u zult uw mormel niet kunnen inschrijven op een reguliere hondenshow zonder dat certificaat.

Zoals je ziet is de situatie met betrekking tot rashonden versus mormels niet zo eenvoudig als velen aan beide zijden van dit interessante debat je willen doen geloven.

Raszuiver vs Mutt – samenvatting

Rashonden zijn voorspelbaar. Binnen redelijke grenzen weet je wat je gaat krijgen. Niet alleen qua uiterlijk, maar tot op zekere hoogte ook qua temperament en vaardigheden.

Voor een onervaren pupkoper is een rashond gekocht van een gerenommeerde fokker meestal een ondersteunende en zorgzame kennismaking met pupbezit.

Hoewel de toekomst voor rashonden onzeker is door de problemen die voortkomen uit langdurige genetische isolatie, is de huidige gezondheidstoestand van veel rassen redelijk goed, en gezondheidstesten kunnen uw pup helpen een aantal bekende erfelijke aandoeningen bij rashonden te vermijden.

Het is nu geen slecht moment om een rashond te kopen, als je verstandig kiest. Hoewel sommige rassen er niet goed aan toe zijn, zijn er nog veel rassen waaruit u kunt kiezen die momenteel in redelijke gezondheid verkeren.

Een goed verzorgde bastaard pup, opgevoed in een liefdevol huis, is ook een goede gok. Met de nadruk op goed verzorgd.

Je zult niet precies weten hoe hij zal worden, maar zolang je blij bent het onbekende te accepteren maakt dat niet uit.

Een bastaard pup kopen is ook veel veiliger dan een rashond pup kopen van een ras dat gezondheidsproblemen heeft. En dat geldt ook voor veel platgezichten en veel rassen met een lange rug.

Veel van de problemen die zich voordoen met gekruiste of designer honden zijn geen problemen die inherent zijn aan het kruisen, maar milieuproblemen veroorzaakt door onjuiste zorg voor de moederhond en de puppies.

Als u besluit dat u echt een van de designerhonden wilt, doe dan uw huiswerk, zoek een zorgzame fokker, zoek uit welke ziekten bij elk van de ouders voorkomen, en zorg ervoor dat de ouders van uw pup daarop zijn getest.

Meer informatie

Er zijn geen garanties bij het kopen van een pup.

Ik kan u niet beloven dat een pup van gezond geteste ouders gezond zal zijn, of dat uw bastaardpup vrij zal zijn van de ziekten die sommige van onze rashonden hebben getroffen.

Het is allemaal een kwestie van de kansen verkleinen en de weegschaal in uw voordeel laten doorslaan.

We zullen in andere artikelen dieper op dit onderwerp ingaan, maar de belangrijkste boodschap is: koop niet zomaar de eerste de beste pup die je ziet.

Er is nog veel meer dat je moet weten. Hier is de homepage van Puppy Search

De volgende stap op de reis vind je hier: Hondentemperament – Een vriendelijke puppy kiezen

Of als u er de voorkeur aan geeft, kunt u de hele serie en nog veel meer vinden in mijn nieuwe boek – Choosing The Perfect Puppy

U kunt ook onze beoordelingen van veel populaire rassen en kruisingen bekijken voor een volledige en eerlijke beoordeling van hun kenmerken en de problemen die hen aangaan.

Gerelateerde artikelen

Referenties

O Neil et al . Levensduur en sterfte van honden in eigendom in Engeland. The Vet Journal . 2013

Gresky C1, Hamann H, Distl O. Invloed van inteelt op de nestgrootte en het aandeel doodgeboren pups bij teckels . Berl Munch Tierarztl Wochenschr. 2005

Michell AR Levensduur van Britse hondenrassen en de relaties met geslacht, grootte, cardiovasculaire variabelen en ziekte. Het veterinaire verslag 1999