Pyrador ras – Uw gids voor het leven met een grote Pyreneese Lab mix

grote pyreneeën lab mix

Het is makkelijk om een beetje gek te worden van de Pyrador. Deze Great Pyrenees Lab mix is groot, brutaal, zelfverzekerd, aanhankelijk, trouw en atletisch. Hun verbluffende uiterlijk wordt alleen geëvenaard door hun ongelooflijke reeks design hybride hondennamen. Pyrador, Lapyrenees, Pyrelab, of Labrenees, ze zijn allemaal hetzelfde, en deze ijsbeer mixen zijn allemaal verdomd speciaal! Een volwassen Pyrador kan 32 centimeter lang worden, 100 pond wegen en ongeveer 12 jaar oud worden. Ze hebben veel ruimte, aandacht, beweging en training nodig om mogelijk probleemgedrag te voorkomen. Vandaag bekijken we de raskenmerken van deze schattige kruising, en delen we de beste tips voor het vinden van een gezonde, gelukkige Pyrador pup.

Inhoud

U kunt verwachten dat een Grote Pyreneeën en Lab mix vriendelijk en energiek is, maar ze kunnen sterke jachtinstincten hebben. Bent u klaar om uit te vinden of de Pyrador geschikt is voor u?


Wat is een Pyrador?

Een Pyrador is een kruising van een raszuivere Labrador Retriever met de “ijsbeer” hond, de grote en majestueuze Grote Pyreneeën (in het Verenigd Koninkrijk ook Pyreneese Berghond genoemd).

 • Populariteit: In de lift
 • Doel: Familie metgezel
 • Gewicht: 55 tot 100+ pond
 • Temperament: Energiek, trouw, geduldig
grote pyreneeën lab mix

Waar komt de Pyrador vandaan? Geschiedenis en doel

De mix is gefokt als familievriend, maar zijn ouderrassen hadden ooit heel andere doeleinden. Laten we elk ouderras eens nader bekijken om iets meer te weten te komen over waar onze nieuwe mix vandaan komt.

De Grote Pyreneeënhond werd gefokt in het Pyreneeëngebergte tussen Frankrijk en Spanje. Uit bewijsmateriaal blijkt dat deze honden al in 3.000 v. Chr. werden gefokt.

Pyreneese honden bewaakten de schapen van hun meester tegen wolven, beren en andere roofdieren in de bergen. Soms moesten ze dagenlang hoog in de koude bergen verblijven, maar gelukkig hadden ze hun kenmerkende witte jassen om hen warm te houden!

De Labrador Retriever komt uit Newfoundland, Canada, waar kleine honden werden getraind om watervogels te apporteren. Hun voorouders werden overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk, waar het Labrador ras uiteindelijk werd gestandaardiseerd. Tegenwoordig zijn Labradors nog steeds uitstekende jachthonden en diensthonden, maar ze zijn het meest populair als huisdieren.

Leuke feiten over de Grote Pyreneeën en Lab Mix

De Pyrador hond is een zeer nieuw en ongewoon gemengd ras. Het is nog niet lang genoeg ingeburgerd om een grote reputatie te krijgen. Maar zijn ouderrassen bestaan al veel langer, dus we weten er veel meer over.

Great Pyrenees Lab mixen zijn elk uniek – elk exemplaar zal anders zijn, afhankelijk van de eigenschappen die ze van hun ouders erven. Dus, sommige Pyradors zullen meer lijken op hun Grote Pyreneeën ouders, en anderen meer op de Labrador.

Hierdoor moet je op elke uitkomst voorbereid zijn. Zorg ervoor dat u tevreden bent met alle mogelijke eigenschappen die uw pup zou kunnen erven!

Pyrador Uiterlijk

Zoals bekend kan deze mix alle eigenschappen van beide ouderrassen erven. Pups kunnen er dus uitzien als Labs, Grote Pyreneeën, of iets daartussenin. Een Great Pyrenees en Lab mix zal een dubbele vacht hebben, die kort kan zijn zoals de vacht van een Lab of lang en dik zoals de vacht van een Pyreneeën. Een populaire variëteit is de Great Pyrenees black Lab mix, om die zwarte vacht te verkrijgen. Maar een Great Pyrenees black Lab mix zal nog steeds onvoorspelbare vachtlengtes hebben.

Afhankelijk op welke ouder een Lab en Pyreneeën mix lijkt, kan haar vacht effen geel, zwart of chocolade zijn, zoals bij een Labrador. Of haar vacht kan wit of gebroken wit zijn met dassen, grijs, tan, of roodbruine aftekeningen zoals een Great Pyrenees.

Grote Pyreneeën Lab Mix Verzorging

De Pyreneeën verharen hun volledige ondervacht per seizoen, en de Lab verhaart ook vrij sterk per seizoen. Een half Lab half Grote Pyreneeën zal dus zeker zwaar verharen.

Om al het haar te bestrijden, vooral als een Pyrador een lange bovenvacht heeft, zult u minstens wekelijks met een borstel over de vacht willen gaan. Het goede nieuws is dat een Pyrador met een typische Grote Pyreneeënvacht niet veel andere verzorging nodig heeft, omdat zijn vacht klit- en vuilafstotend is.

Zijn Pyradors hypoallergeen?

Helaas zijn de Grote Pyreneër en de Lab beide sterk verharende rassen. Uw puppy zal een verhaarder zijn, en geen allergievriendelijk huisdier.

pyrador

Pyrador Hoogte en Gewicht

Omdat beide ouders grotere honden zijn, heeft een kruising van Great Pyrenees en Lab zeker grote schoenen te vullen. Volgens de standaardmaten van Labrador en Pyreneeën kan een Pyrador een schouderhoogte bereiken van 21,5 tot 32 inches.

Pyradors die de grootte van de Lab-ouder overnemen, zullen iets kleiner zijn, terwijl degenen die hun Great Pyrenees-ouder overnemen, de grootste zullen zijn. Over het algemeen zijn teefjes korter en lichter dan mannetjes.

Pyradors kunnen tussen de 55 en 100+ pond wegen, maar velen bereiken niet de volledige Pyreneese lengte en gewicht.

Grote Pyreneeën Lab Mix Temperament

Beide ouderrassen van deze mix waren ooit werkhonden. Labradors worden nu gecategoriseerd als sporthonden, terwijl de Great Pyrenees wordt ingedeeld in de werkgroep. De mix kan het geduld van de Pyreneeën erven met een klein beetje speelsheid van de Labrador. Maar niet alle Pyreneeën hebben het temperament dat we hierboven hebben beschreven.

Gemengde rassen kunnen een gelijke mix zijn van beide ouders, of ze lijken meer op de ene ouder dan op de andere. Dus een Pyrador kan een meestal rustige en geduldige hond zijn met een beetje beschermend instinct, zoals zijn Great Pyrenees ouder, of hij kan een beetje onstuimiger zijn met apporteerinstincten, zoals zijn Labrador ouder.

Pyrador Persoonlijkheid

Een hond met sterke Grote Pyreneeën genen kan de neiging hebben om andere honden, katten of andere kleine dieren op te jagen. Dit kan ze moeilijk te houden maken in een huishouden met meerdere huisdieren. Bovendien kunnen ze bewakingsneigingen vertonen en extreem trouw zijn aan hun eigenaars en eigendommen. Ze kunnen blaffen en grommen naar iemand of iets dat ze als een bedreiging voor hun huis zien.

Pyradors met sterkere Labrador-neigingen kunnen zeer energiek zijn en geneigd tot kattenkwaad. Als een Pyrador zich meer gedraagt als een Lab, dan kan hij er moeite mee hebben om langere tijd alleen gelaten te worden. Labs houden niet van eenzaamheid en hebben een vriend nodig. Laat ze een paar keer uit door een hondenuitlaatservice als u niet thuis kunt zijn.

Ze kunnen ook behoorlijk destructief zijn als ze overstuur of verveeld zijn. Met hun krachtige kaken kunnen ze zowat alles doorkauwen wat geen onverwoestbaar hondenspeelgoed is.

Zijn Pyradors goed met kinderen?

De meeste Pyradors zijn geweldig met kinderen. Maar we raden u wel aan toezicht te houden op het spel tussen kinderen en Pyradors, omdat de Pyrador door zijn grote omvang een beetje te ruw kan spelen met kleine kinderen.

Grote Pyreneeën Lab Mix Training

Krattraining is vaak nuttig voor veel eigenaren van deze mix. Omdat Pyreneeën vaak erg groot zijn, moeten pups van jongs af aan gehoorzaamheidstraining volgen.

Ze kennen hun eigen kracht misschien niet als ze volwassen zijn, en de vriendelijkste pup kan gemakkelijk iemand pijn doen zonder dat het de bedoeling is. Training zal helpen dit scenario te voorkomen. Het kan ook helpen om het jachtinstinct te verminderen. Hoewel, het kan het beste zijn om het risico te vermijden, en een ander ras te kiezen als je andere kleine huisdieren thuis hebt.

pyrador

Uw Pyrador oefenen

Hoewel beide ouderrassen werkhonden waren, hebben Pyreneeënmixen niet noodzakelijkerwijs een groot erf nodig om in rond te zwerven. Ze hebben het meestal goed als ze tenminste één lange wandeling per dag maken.

Als ze wat meer energie van de Lab hebben, dan kunnen ze wel wat extra speeltijd gebruiken. U moet een Grote Pyreneeën Lab mix die buiten de lijn is in een open gebied goed in de gaten houden. Zijn oude jachtinstincten kunnen hem ertoe brengen zijn neus of een lekker uitziend konijn te volgen!

Als een Pyrador een Engelse Lab in zich heeft, erft hij misschien niet zo’n sterk jachtinstinct. Elke Pyrador zou het beter doen met een omheinde tuin om te voorkomen dat hij achter een geur aanloopt of een “indringer” wegjaagt.

Pyrador Socialisatie

Naast training vanaf jonge leeftijd moet dit gemengde ras zo vroeg mogelijk goed gesocialiseerd worden. Dit betekent dat u uw puppy aan zoveel mogelijk nieuwe omgevingen, mensen, dingen en dieren moet voorstellen.

Socialisatie kan helpen om op angst gebaseerde agressie bij pups te verminderen, en zal uw hond helpen op te groeien tot een gelukkige en zelfverzekerde hond in alle situaties.

Honden met potentiële waakneigingen moeten goed worden gesocialiseerd om het risico van agressie als volwassene tegen te gaan. Gezien de beschermende instincten van de Great Pyrenees ouder, en de enorme omvang van deze mix, is socialisatie belangrijk voor alle nieuwe eigenaren.

Gezondheid van hybride honden

Sommige mensen denken ten onrechte dat hybriden door inteelt tot stand komen en/of vol gezondheidsproblemen zitten omdat ze een combinatie van rassen zijn. Echter, zolang fokkers de honden waarmee ze willen fokken op hun gezondheid testen en inteelt van welke aard dan ook vermijden, zijn hun puppy’s van gemengde rassen net zo gezond als raszuivere honden.

Rashonden hebben evenveel kans op gezondheidsproblemen als mormels. Het komt allemaal op het volgende neer:

 • de gezondheid van de fokdieren die de lijn starten en onderhouden
 • de omstandigheden waarin de ouders en de nakomelingen worden gehouden
 • het al dan niet toepassen van inteelt om tweede en oudere generaties voort te brengen.

Doorgaan met het fokken van honden met bekende gezondheidsproblemen resulteert altijd in meer honden met gezondheidsproblemen. Het maakt niet uit of ze raszuiver of bastaard zijn.

Grote Pyreneeën Lab Mix Gezondheid en Verzorging

Pyradors kunnen alle voorkomende hondenkwalen krijgen, zoals heupdysplasie, oogziekten, allergieën en huidirritaties. Als hybride zijn Pyradors onderhevig aan genetische aandoeningen die door hun ouders worden doorgegeven.

In het algemeen zijn Labrador Retrievers en Grote Pyreneeën beide vatbaar voor obesitas, heup- en elleboogdysplasie, en progressieve retinale atrofie (PRA).

We kunnen niet genoeg benadrukken dat u een Pyrador moet kopen bij een fokker die gebruik maakt van genetische tests. Als u weet welke genen de fokdieren doorgeven aan hun nakomelingen, kunt u voorkomen dat ongewenste gezondheidsproblemen ontstaan. Maar een gezonde Pyrador kan naar verwachting 10-12 jaar oud worden.

Voordelen en nadelen van de Pyrador

Er is veel te verwerken als je voor het eerst kennismaakt met de Pyrador mix. Daarom hebben we de belangrijkste punten hier samengevat.

Nadelen

 • Onvoorspelbare behoeften, temperament en uiterlijk
 • Zal veel verharen
 • Kan een moeilijke mix zijn om te vinden
 • Kan jachtinstincten en bewakingsneigingen hebben.
 • Groot formaat kan mensen onbedoeld pijn doen

Pros

 • Elke pup zal uniek zijn
 • Kan een geduldig, speels en zachtaardig ras zijn
 • Neemt gewoonlijk goed deel aan training

Zijn Grote Pyreneeën Lab Mixen Goede Gezinsdieren?

Voor het juiste gezin kan de Pyrador mix een geweldige keuze zijn. Hun bewegingsbehoeften, temperament en uiterlijk zullen variëren, afhankelijk van de eigenschappen die ze erven van elk ouderras. Als ze op de Lab lijken, zijn ze vriendelijk, energiek en speels. Degenen die lijken op de Grote Pyreneeën zijn trouw, hebben waakse neigingen en hebben minder beweging nodig.

Dat betekent echter niet dat een Pyrador gelukkig zal zijn in een klein huis of appartement. Een grote hond heeft immers ruimte nodig om zich binnen te bewegen! Een omheinde ruimte waar een Pyrador buiten kan rondlopen is een goed idee.

Ze kunnen de liefde van de Lab erven om wild op te sporen. Of ze krijgen de neiging van de Pyreneeën om achter mensen, dieren of dingen aan te gaan die ze als een bedreiging voor hun huis zien. Train en socialiseer deze mix dus goed vanaf het moment dat ze als pup thuiskomen.

Hoewel de Labrador een vrij gezonde hond is, kan de Grote Pyreneeër een of meer van de verschillende gezondheidsaandoeningen doorgeven die in hun ras voorkomen. Kies dus een zo gezond mogelijke pup. Of overweeg de redding van een volwassen hond.

Moet ik een Pyrador nemen? - Gemengde rasrecensies van The Happy Puppy Site.

Het redden van een Grote Pyreneeën Lab Mix

Je hoeft geen puppy van een fokker te kopen om je eigen Pyrador te krijgen! Maar al te vaak belanden volwassen honden uit alle lagen van de bevolking in asielen of dierenopvangcentra. Dit kan zijn omdat hun eigenaren hen om de een of andere reden niet konden houden.

Vanwege het aantal gezondheidsproblemen die deze mix kan erven van de Great Pyrenees ouder, kan het adopteren van een oudere hond een goede manier zijn om een verlaten volwassene een tweede kans op leven te geven.

Sommige eigenaren kunnen hun honden opgeven zodra ze op dure gezondheidsrekeningen stuiten. U kunt deze mixen dus vinden in reservaten op zoek naar liefdevolle huizen.

Naast lokale, algemene hondenreddingen, kijk ook eens bij die specifiek voor de ouderrassen.

We hebben er aan het eind van deze gids enkele gelinkt om je te helpen bij je zoektocht.

Pyrador fokkers

Voordat u een Pyrador koopt, raden wij u aan zorgvuldig onderzoek te doen naar Pyrador-fokkers, zodat u alleen bij een verantwoordelijke fokker koopt. Verantwoordelijke fokkers gebruiken genetische tests om de overdracht van ongewenste eigenschappen of gezondheidsaandoeningen te voorkomen.

Ze houden ook hun fokdieren (en pups) op een goed gewicht en in schone omstandigheden – altijd. Als een fokker een van de volgende dingen doet, dan kun je misschien beter ergens anders een pup zoeken:

 • is niet bereid je hun hele bedrijf te laten zien
 • heeft fokdieren of puppies die er ziek uitzien
 • maakt geen gebruik van genetische testen

De prijs die u betaalt voor Great Pyrenees Lab mix pups zal variëren op basis van hoe waardevol de ouders zijn voor de fokker, de beschikbaarheid van pups, en of ze al dan niet verschillende veterinaire diensten hebben ontvangen (zoals sterilisatie, castratie, vaccins, enz.).

Pyrador Puppy Prijs

Een Pyrenees Lab mix pup kan u ergens vanaf 500 dollar kosten, afhankelijk van uw locatie en de bovenstaande factoren.

Opvoeden van een Grote Pyreneeën Lab Mix Puppy

Elke puppy opvoeden kan een uitdaging zijn. Laat staan één wiens temperament en behoeften zo onvoorspelbaar zijn als deze. Maar u kunt op een aantal plaatsen hulp vinden. We hebben veel gidsen om u te helpen met alle soorten puppyverzorging. Bovendien kunt u hier kijken voor een online Puppy Parenting cursus.

Deze cursus kan beginnende eigenaren helpen de basis te leggen voor een goed opgevoede volwassen hond, en een sterke band te vormen met hun nieuwe puppy. Maar, er is veel meer te overwegen dan alleen training!

Hier zijn enkele gidsen die u nuttig zult vinden als u zich voorbereidt om een Pyrador puppy in huis te nemen.

Vergelijkbare rassen

Hier zijn enkele andere rassen die bepaalde eigenschappen gemeen hebben met de Great Pyrenees Labrador mix.

Nu, als je een reddingshond overweegt, hier zijn enkele links om je zoektocht te beginnen.

Grote Pyreneeën Lab Mix Rasverenigingen

Zoals we al eerder vermeldden, is een goede plaats om naar deze mix te zoeken bij reddingscentra die gewijd zijn aan de ouderrassen. Veel van deze centra nemen gemengde rassen op met ofwel een Labrador ofwel een Great Pyrenees ouder.

Als u andere reddingscentra kent waar deze mix kan worden gevonden, laat het ons dan weten in de commentaren.

Heeft u een Pyrador hond?

Als een grote hond met een geduldige persoonlijkheid of een beetje speelsheid is wat je zoekt, dan is een Pyrador misschien iets voor jou!

Zorg er wel voor dat je voldoende ruimte hebt voor een Pyrador en een omheinde tuin is ook een goed idee. Wat is jouw favoriet aan dit grote gemengde ras?

Referenties en bronnen

 • Borde et al. ‘Acquired Heart and Blood Vessel Disorders in Dogs’, Merck Veterinary Manual (2018).
 • Bosak, J. ‘Heat Stroke in a Great Pyrenees Dog’, The Canadian Veterinary Journal (2004).
 • Costa, R. “Wobbler-syndroom – Vragen en antwoorden”, The Ohio State University College of Veterinary Medicine.
 • Decome & Blais. ‘Prevalence and Clinical Features of Hypoadrenocorticism in Great Pyrenees Dogs in a Referred Population: 11 Cases’, The Canadian Veterinary Journal (2017).
 • Downing, R. ‘Atrioventricular Valve Dysplasia in Dogs’, VCA Animal Hospitals.
 • Messonnier, S. ‘Degeneratieve Myelopathie en Excitotoxinen – Slecht nieuws voor grote honden’.
 • Modiano Lab van de Universiteit van Minnesota, “Osteosarcoom”,
 • Strain, G. ‘Aetiology, Prevalence and Diagnosis of Deafness in Dogs and Cats’, British Veterinary Journal (1996).
 • Yuill, C. ‘Panosteitis bij honden’, VCA Animal Hospitals