Pyredoodle – De Grote Pyreneeën Poedel Mix

pyredoodle

Pyredoodle honden zijn actief, energiek, beschermend en trouw. Deze aanhankelijke waakhonden zijn slim, brutaal en zelfverzekerd. Liefdevol met hun baasjes, maar met een koppige inslag. Vandaag bekijken we welke huizen en mensen het beste passen bij het leven met een Pyredoodle. We leren hoe je een gezonde Pyredoodle pup koopt of adopteert, en hoe je ze opvoedt, socialiseert en traint tot een vriendelijke volwassen hond.

Inhoud

De Pyredoodle combineert twee zeer intelligente honden in één pakket. Ze combineren meestal de Grote Pyreneeën en de grote Standaard Poedel, tot een hond met lange poten, een smal gezicht en een flapoor. Deze coöperatieve honden hechten zich sterk aan hun belangrijkste baas. En doen het het beste in actieve gezinnen waar iemand een groot deel van de dag thuis is.


Wat is een Pyredoodle?

De Pyredoodle is een kruising tussen een Grote Pyreneeër en een Standaard Poedel. Als gezelschapshond heeft de Pyredoodle het juiste individu of gezin veel te bieden!

Er zijn verschillende niveaus van kruisingen. Op het meest algemene niveau is de eerste generatie, of F1, kruising een nest pups dat voortkomt uit een kruising van de Grote Pyreneeën met de standaard Poedel.

De tweede generatie, of F1B, kruising is een nest pups dat voortkomt uit een kruising van een Pyredoodle met ofwel een Grote Pyreneeën ofwel een Standaard Poedel.

De derde generatie en later, of F2, F3, F4, etc, kruising is een nest pups dat voortkomt uit een kruising van twee Pyredoodle ouders.

Vroege vs Late Generatie

In de vroegste generaties (F1 en F1B), aangezien het onmogelijk is om vooraf te voorspellen welke genetische eigenschappen een pup zal erven van een van beide raszuivere hondenouders. Hier zie je de meeste variatie tussen pups, zelfs binnen één nest.

Hoe later de generatie (F2 of later), hoe meer controle de fokker kan uitoefenen over uiterlijk, persoonlijkheid, eigenschappen, gezondheidsproblemen, vachttype en andere belangrijke kenmerken van de resulterende pups.

Als u graag een Pyredoodle met bepaalde specifieke eigenschappen wilt, kunt u misschien beter een fokker zoeken die gespecialiseerd is in Pyredoodle pups van de latere generatie (F2 of later).

Waar komen Pyredoodles vandaan?

De geschiedenis van de Pyredoodle is zeer recent, maar we kunnen toch veel over hen te weten komen door in het verleden van hun ouders te kijken.

De Grote Pyreneeën, of Pyreneese Berghond, is een rustig, mooi, groot hondenras dat voor het eerst ontstond in het gebied van de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje. Het klimaat in de Pyreneeën is behoorlijk koud, vooral in de winter, en de prachtige dikke vacht van deze hond getuigt van generaties lang buitenwerk bij het bewaken van schapen en ander vee tegen geduchte roofdieren, waaronder wolven en beren!

De oorspronkelijke naam van deze hond is Le Grande Chien des Montagnes, oftewel “de grote hond van de bergen”. Dit is een echt oud hondenras. Kynologisch biologen hebben resten van dit ras helemaal terug gedateerd tot de Bronstijd (beginnend in 1800 voor Christus).

De moderne Poedel wordt gefokt in drie maten: toy, miniatuur en standaard. De standaard Poedel vertegenwoordigt echter het oorspronkelijke ras van de raszuivere Poedel, en de Pyredoodle is het resultaat van een kruising tussen de Grote Pyreneeënhond en de standaard Poedelhond.

De naam van de Poedel verwijst naar de werktaak van deze waterminnende hond om neergehaalde eenden uit meren en rivieren te halen voor jagers. Dit hondenras gaat minstens 400 jaar terug.

Hoe zien Pyredoodles eruit?

De Pyredoodle is beschreven als “de beste hits” van de Grote Pyreneeënhond en de standaard Poedelhond.

Natuurlijk zul je bij latere generaties Pyredoodles meer stabiliteit in puppy-eigenschappen vinden, maar er zijn genoeg eigenschappen waarvan je kunt aannemen dat ze die zullen hebben. Zoals een lange vacht, met rechte tot golvende krullen en een behoorlijke hoogte als ze gefokt zijn met Standaard Poedel lijnen.

Pyredoodle Grootte

Volgroeid kan een Grote Pyreneeënhond gemakkelijk de 100 pond overschrijden, hoewel 85 tot 100 pond het bereik vertegenwoordigt. Volwassen reuen wegen meestal meer dan 100 pond. Deze honden zijn over het algemeen 27 tot 32 centimeter groot.

Een volwassen standaard Poedel kan 40 tot 70 pond wegen, waarbij volwassen reuen gemiddeld ongeveer 10 pond zwaarder zijn dan teven. Volwassen standaard Poedels kunnen 10 tot 15 centimeter lang worden.

Uit deze mix van genetische eigenschappen, kun je schatten dat een volwassen Pyredoodle hond tussen de 40 en 100+ pond kan wegen en tussen de 10 en 32 inch groot kan zijn! Als u elke ouderhond persoonlijk ontmoet, krijgt u een beter idee van het volwassen gewicht en de lengte van uw pup.

Pyredoodle verzorging

Een van de meest geliefde eigenschappen van de standaard Poedel is de weinig verharende vacht van dit hondenras.

De Grote Pyreneeën daarentegen heeft een dikke, dichte, dubbellaagse vacht die regelmatig verhaart, en overvloedig kan verharen wanneer de seizoenen veranderen. Sommige eigenaren van Grote Pyreneeën noemen deze tweejaarlijkse grote verharing de “sneeuwstorm”.

Bij eerdere generaties Pyredoodles is het nog maar de vraag of uw puppy de sterk verharende, dikke, lange vacht van de Grote Pyreneeën of de krullende, pezige, niet verharende vacht van de Poedel zal erven.

In beide gevallen zult u uw puppy regelmatig moeten borstelen en verzorgen en misschien wilt u investeren in professionele vachtverzorging om uw werk te verlichten en de vacht en huid in de gezondste conditie te houden.

Zijn Pyredoodles hypoallergeen?

Hoewel er biologisch gezien niet zoiets bestaat als een echt hypoallergeen hondenras, is het waar dat de dikke, pezige, krullende vacht van de Poedel niet echt verhaart. Dat komt omdat de vacht de uitgevallen haren opvangt voordat ze op de grond kunnen vallen.

Maar als je de vacht van de Grote Pyreneeën erdoor mengt, kan deze hond een vrij rechte vacht hebben. Hierdoor kunnen huidschilfers vrij door uw huis stromen! Daarom raden wij deze mix niet aan voor mensen met een allergie.

Pyredoodle Persoonlijkheid & Temperament

De Pyredoodle staat algemeen bekend als een liefdevolle, vriendelijke, aanhankelijke en sociale pup die goed gedijt wanneer hij tijd doorbrengt met zijn mensen in een actieve levensstijl.

Sommige mensen noemen Pyredoodles de “nannies” van de hondenwereld vanwege hun toewijding aan het hoeden en beschermen van “hun” charges!

Ze zijn waarschijnlijk vrij koud tegenover mensen die ze niet kennen. En ze kunnen ook hun eigendom bewaken, met luid geblaf en gegrom. Maar met een goede socialisatie in de puppytijd kun je ze helpen om zich wat warmer op te stellen tegenover vreemden.

Socialisatie en trainingsbehoeften voor een Pyredoodle

De Pyredoodle is een mix van twee zeer intelligente, onafhankelijke en gedreven ouderhonden. Het is heel belangrijk om vroeg te beginnen met socialisatie en training en dit vol te houden, met alleen positieve trainingsmethoden en veel beloningen als motivatie.

Deze hond heeft dagelijks veel beweging nodig, idealiter door een combinatie van wandelingen, rennen en tijd besteden aan training.

Pyredoodle Gezondheidsproblemen

Pyredoodle honden kunnen genetische gezondheidsgevoeligheden erven van één of beide ouderdieren. Om deze reden is het belangrijk om te controleren of de ouderhonden vooraf zijn getest op alle bekende gezondheidsproblemen die van invloed kunnen zijn op het ras.

Het Canine Health Information Center (CHIC) beveelt aan om honden van het ras te testen op heupdysplasie en patella luxatie. Optioneel aanbevolen testen zijn hart, schildklier, elleboogdysplasie, gehoor, oogproblemen en bloedingsstoornissen.

CHIC raadt aan standaard Poedels te testen op heupdysplasie en oogproblemen. Optioneel aanbevolen tests omvatten schildklier-, huid- en hartproblemen.

Raszuivere vs. designer honden

Als u een hondenliefhebber bent, maar geen hondenfokker of hondenbioloog, weet u misschien niet dat niet iedereen fan is van “designer” of hybride hondenrassen.

Veel raszuivere fokkers vinden dat het kruisen van twee verschillende raszuivere honden samen de zuivere raslijnen verwatert waarvoor ze zo hard hebben gewerkt om ze te behouden. Omgekeerd vinden veel hondenbiologen dat kruisen een positieve actie is om de gezondheid van rashonden te versterken, waarvan vele beperkte genenpools hebben die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Dit uitgangspunt, “hybride kracht” genoemd, stelt dat de introductie van een grotere genetische diversiteit in een beperkte genenpool de algemene gezondheid van het ras zal versterken en de kans op toekomstige genetische gezondheidsproblemen zal verminderen.

Hondeneigenaren willen meestal gewoon een gezonde pup mee naar huis nemen om hun leven mee te delen. We kunnen kiezen voor een raszuivere hond als er bepaalde eigenschappen of kenmerken zijn waar we in het bijzonder van houden. Maar er is een reden waarom de straathond een van de meest geliefde soorten huishonden ter wereld blijft!

pyredoodle

Zijn Pyredoodles goede gezinshonden?

Pyredoodles kunnen geweldige familiehonden zijn. Beide ouderdieren zijn uitstekende waakhonden. Ze zijn zeer intelligent met sterke bewakings- en beschermingsinstincten tegenover “hun” mensen. Beiden zullen warm en liefdevol zijn bij familie en van nature gereserveerd bij vreemden.

De waakhondentrek is sterk in beide raszuivere ouderhonden. Maar geen van beide honden is agressief en beiden zijn slim genoeg om gemakkelijk te trainen.

Pyredoodle Puppies

Grote Pyreneeën Poedel pups worden heel schattig – daar kunt u op rekenen. Daarom is het belangrijk om al je onderzoek te doen. Verkrijg de informatie die je nodig hebt voordat je begint met het contacteren van fokkers en het bezoeken van beschikbare nesten van Pyredoodle-puppy’s!

De gezondste Pyrenees Poedel pups komen van gerenommeerde en verantwoordelijke Pyredoodle fokkers. Degenen die de gezondheid van hun pups boven alles stellen. Inclusief uiterlijke kenmerken.

Verantwoordelijke Pyredoodle fokkers moeten ervoor zorgen dat hun ouderdieren altijd vooraf worden gescreend. Getest op alle bekende raszuivere genetische gezondheidsproblemen voor het fokken. Dit zal ervoor zorgen dat vermijdbare gezondheidsproblemen niet worden doorgegeven aan toekomstige nesten van Pyredoodle pups.

Moet ik een Pyredoodle hond nemen?

Voor het juiste individu of gezin kan een Pyredoodle hybride hond een prachtig gezinshuisdier en hondenmaatje zijn!

Ontdek meer!