Pyreneese Mastiff – Is deze pup van een groot ras geschikt voor u?

Pyreneese Mastiff

De Pyreneese Mastiff is een vriendelijk, pluizig, reusachtig hondenras. Oorspronkelijk waren het herdershonden, die de kudden moesten bewaken tegen roofdieren, maar tegenwoordig zijn het ook populaire huisdieren. In deze gids geven we u tips voor het vinden en opvoeden van Pyreneese Mastiff pups. Van het opsporen van goede Pyreneese Mastiff hondenfokkers, tot weten wat u kunt verwachten van volwassen Pyreneese Mastiff grootte, gewicht en temperament. De prijs van een Pyreneese Mastiff varieert ook sterk, dus we laten u weten hoe u een goede deal kunt herkennen en wanneer u weg moet lopen.

Inhoud

Een matig actief ras, deze berg Mastiff hond heeft een eigenaar nodig die hen regelmatig mee uit neemt en tijd investeert in regelmatige trainingssessies. De Pyreneese Mastiff heeft veel kwaliteiten om hen aan te bevelen als huisdier. Ze hebben echter een ruime leefruimte nodig en hun onderhoud is duur. De beloning is echter een buitenmaatse hond met een uitstekend temperament en een indrukwekkende gestalte als metgezel.


Waar komt de Pyreneese Mastiff vandaan?

Hoewel de Pyreneese Mastiff misschien klinkt als een mengeling van de Great Pyrenees en de Mastiff, zijn ze eigenlijk een zuiver ras op zich.

De voorouders van de Pyreneese Mastiff gaan drie millennia terug. Hun voorouders waren waarschijnlijk reusachtige honden, bekend als de Molossers. Deze honden waren zwaar en enorm en gefokt om een aantal rollen te vervullen, van vechten (naast Romeinse soldaten), tot bewaken en hoeden.

Nauwere voorouders zijn de Pyreneese Mastiff en de Spaanse Mastiff. De laatste beschermde het vee in de regio Castilië, terwijl de eerste afkomstig was uit Aragon, een bergachtig gebied in het noordoosten van Spanje.

Deze werkhonden bewaakten de schapen, maar mochten vrij rondlopen, ook rond de boerderij. Hun goede aard en natuurlijke beschermingsdrang maakte hen ideaal om te waken over zowel het vee als de kinderen. Traditioneel droegen deze honden een grote zware halsband bezaaid met ijzeren spijkers om de nek van de hond te beschermen tegen de bijtende kaken van een boze wolf.

In de 20e eeuw, toen de landbouwmethoden veranderden, werd de Pyreneese Mastiff minder populair. Hun grote omvang maakte hen duur om te voeden en de aantallen liepen nog verder terug. Ze werden bedreigd en overleefden de ontberingen van de Spaanse Burgeroorlog dankzij enkele vooruitziende rasenthousiastelingen.

Pyreneese Mastiff Uiterlijk

De Pyreneese Mastiff valt op door zijn grootte en ruige vacht. Kijk snel naar een Pyreneese Mastiff en het is gemakkelijk om hem te verwarren met de Pyreneese Berghond, die qua uiterlijk vergelijkbaar is, maar kleiner.

Pyreneese Mastiff

Hoe groot is een volwassen Pyreneese Mastiff?

Het is een reuzenras, met geen door de Kennel Club vastgestelde maximumgrootte. Normaal gesproken staan reuen minstens 75 cm tot de schouder, en teven 81 cm.

Dit blijkt uit hun gewicht, dat varieert van 70 kg voor een klein teefje tot 100 kg voor een grotere reu.

Lang met zware botten maar een goed geproportioneerd frame, zijn ze een stevig ras met enorme poten. Ze hebben een zware schedel, met een goede lengte van de snuit op een sterke nek. Het ras heeft middelgrote hangoren en een lange gevederde staart die laag wordt gedragen.

Vachttype en kleur

Hun dubbele vacht is ontworpen om hen te beschermen tegen de ontberingen van een winderig gebergte. Hij is uitzonderlijk dik, met een zachtere donzige onderlaag en een buitenste laag van middellang haar.

Typisch is de achtergrondkleur van de vacht wit. Mogelijk werden ze zo gefokt om op te gaan in de schapen die ze bewaakten. Ze hebben echter wel een donkerder masker over hun ogen, en kleurvlekken in hun oren. Secundaire vachtkleuren bevinden zich meestal in vlekken op de flank of op de rug. Deze onregelmatige kleurvlekken kunnen goudkleurig, bruinzwart, zandkleurig, middengrijs of gemarmerd zijn.

Pyreneese Mastiff Temperament

De Pyreneese Mastiff is als een herder kalm genoeg om zich met een kudde schapen te mengen zonder ze te alarmeren. Deze rustige aard overheerst, tot het punt waarop hun van nature beschermende aard wordt opgewekt.

Een werkende Pyreneese Mastiff zag het niet zitten om een aanvallende wolf het hoofd te bieden. Gelukkig komt deze kant van hun natuur zelden naar boven. Maar het komt naar boven als de hond voelt dat een van zijn “kudde” of familie wordt bedreigd. In het algemeen is de Pyreneese Mastiff traag van woede en zeer tolerant tegenover andere honden. Hun standaardgedrag is gaan liggen en snoozen tot eventuele irritaties verdwijnen.

Zijn Pyreneese Mastiffs goede gezinshonden?

Mastiff rassen kunnen controversiële huisdieren zijn vanwege hun grootte en reputatie. Ook al is de Pyreneese Mastiff de originele ‘gentle giant’.

Het geweldige karakter van de Pyreneese Mastiff maakt hen wel tot goede gezinsdieren als het huishouden hun grootte kan herbergen. De enorme omvang van de Pyreneese Mastiff betekent dat hij veel ruimte nodig heeft om het huis niet met een simpele zwaai van zijn staart te verwoesten.

Zijn Pyreneese Mastiffs goed met kinderen?

Deze grote hond draagt een hele lading positieve complimenten op zijn schouders, zoals trouw, rustig, zachtaardig en betrouwbaar. Ze zijn zeer tolerant tegenover kinderen en worden beschouwd als traag tot woede.

Inderdaad, een Pyreneese Mastiff zal kinderen waarschijnlijk extra zelfvertrouwen geven. Wandelen naast een van deze grote jongens zal het ego zeker opkrikken. Maar, zoals met alle honden, moeten jonge kinderen altijd onder toezicht staan en niet alleen gelaten worden met een hond. Hoe lief hij ook is.

De training van uw Pyreneese Mastiff

Hoe zachtaardig de Pyreneese Mastiff ook is, als hij iets niet wil doen, zal hij niet wijken. Een goede gehoorzaamheidstraining is dus essentieel. Hiervoor zijn op beloning gebaseerde trainingsmethoden zowel leuk als effectief.

Wees u ervan bewust dat uw reusachtige teddybeer van een puppy niet lang zo groot zal blijven. Begin dus al op jonge leeftijd met trainen. Begin vanaf 10-12 weken de aandacht van de pup te krijgen met een speeltje of lekkernij en beloon spontane acties zoals zitten of naar u toe komen.

Korte, frequente trainingssessies werken het beste en volg de gouden regels om het leuk te houden en positief te eindigen. Niemand wil door een tank van een hond over de stoep gesleept worden. Wat zeer waarschijnlijk is als de hond niet leert luisteren naar zijn baas.

Pyreneese Mastiff Gezondheid

Als rashond is de Pyreneese Mastiff vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Deze omvatten:

Heupdysplasie

Het heupgewricht is ontworpen om soepel en wrijvingsloos te bewegen. Honden met heupdysplasie hebben slecht gevormde heupen die knarsen en klapperen. Dit leidt tot ontstekingen en pijn. Na verloop van tijd ontstaat vroege artritis, die invaliderend kan zijn.

Gezien de grote omvang van de Pyreneese Mastiff is een gebrek aan mobiliteit uiterst zorgwekkend. Milde gevallen kunnen reageren op pijnstilling, maar de ernstig aangetaste niet. Deze honden hebben een totale heupvervangende operatie nodig om een redelijk leven te kunnen leiden.

Bloat (Gastric dilation and volvulus, of GDV)

Zoals veel honden met een diepe borstkas is de Pyreneese Mastiff gevoelig voor GDV. Dit is wanneer de maag zichzelf omdraait en de in- en uitgang afsluit. Dit betekent dat gas zich ophoopt in de maag, wat een enorme zwelling veroorzaakt.

GDV is zeer ernstig en vereist een spoedoperatie om de positie van de maag te corrigeren. Zelfs dan is er een grote kans op shock, orgaanfalen en dood.

Panosteitis

Panosteitis staat ook bekend als ‘groeipijn’. Het treft honden die actief groeien, waardoor hun lange botten (zoals de scheen- of dijbeenderen) zeer pijnlijk worden. Dit komt het meest voor bij honden die te snel groeien, zoals honden met een rijk dieet.

Gelukkig reageert panosteitis goed op pijnstilling en verandering van dieet. Zodra de pup klaar is met groeien, verdwijnen de symptomen volledig.

Inflammatoire Darmziekte (IBD)

Deze aandoening veroorzaakt terugkerende diarree en spijsverteringsproblemen. Men denkt dat er een verband bestaat tussen voedingsintolerantie en IBD, waarbij sommige honden reageren op een hypoallergeen dieet. Maar bij anderen is de aandoening weerbarstiger en zijn ontstekingsremmende medicijnen nodig.

Entropion en Ectropion

Dit verwijst naar een misvorming van de oogleden waarbij de oogleden ofwel te veel naar binnen draaien ofwel te los en flodderig zijn. Beide problemen kunnen ongemak veroorzaken, hetzij doordat de wimpers over het hoornvlies schuren, hetzij doordat het oogoppervlak uitdroogt. Als het entropion of ectropion ernstig is, is een corrigerende operatie raadzaam om het ongemak te verminderen.

Hoe lang leven Pyreneese Mastiffs?

De gemiddelde levensduur van een Pyreneese Mastiff is 10 – 12 jaar. Preventieve gezondheidszorg is belangrijk, zoals regelmatige ontworming en het gebruik van antiparasitaire producten.

Als reuzenras is hun zwakte hun gewrichten en benen. Als een pup te snel groeit, overtreffen hun botten de bloedtoevoer, waardoor zwakke gewrichten ontstaan. Om dit te voorkomen, geeft u puppyvoer van goede kwaliteit dat is afgestemd op de groei van grote rassen.

Het geven van de juiste hoeveelheid voedsel is belangrijk gedurende alle levensfasen. Slanke of magere honden hebben niet alleen minder gezondheidsproblemen, maar ook een langere levensverwachting. Vaccinatie en castratie hebben ook een plaats als het gaat om het verminderen van de risicofactoren voor vroegtijdige dood.

Het redden van een Pyreneese Mastiff

Het nemen van een volwassen Pyreneese Mastiff in plaats van een Pyreneese Mastiff pup past meer bij sommige potentiële huizen dan bij andere. U moet ervaren genoeg zijn om te weten hoe u eventuele gedragsproblemen die in hun vorige leven zijn ontstaan, kunt oplossen. En u moet ook in staat zijn een potentieel opvliegende of chagrijnige hond veilig te houden. In hun eigen belang en dat van uw gezin.

Rashonden worden af en toe afgestaan aan asielen en opvangcentra. Sluit deze dus niet uit bij het zoeken naar een Pyreneese Mastiff. Een meer waarschijnlijke bron is echter een specifieke raszuivere reddingsorganisatie.

Het vinden van een Pyreneese Mastiff Puppy

Als u een Pyreneese Mastiff zoekt, zorg er dan voor dat u een verantwoordelijke fokker gebruikt. Zij screenen de ouderdieren op aandoeningen zoals heupdysplasie en laten hun ogen controleren door een dierenarts.

Koop nooit een puppy van een dierenwinkel of puppyfabriek. Deze houden een handel in ellende in stand omdat het welzijn van de ouderhonden vaak volledig wordt genegeerd. Niet alleen moedigt het kopen in dergelijke plaatsen immorele handel aan, maar de pups zijn waarschijnlijk slecht gesocialiseerd en overbezorgd, waardoor ze slechte huisdieren worden.

De beste plaats om te beginnen is door rasverenigingen op te zoeken, of te praten met lokale Pyreneese Mastiff eigenaren. Vraag om aanbevelingen en controleer ze allemaal grondig. Goede fokkers stellen veel vragen en verwachten er ook veel voor terug.

U zult waarschijnlijk een jaar of langer moeten wachten op een baby Pyreneese Mastiff, omdat ze in de meeste gebieden een relatief ongebruikelijk ras zijn. En goede fokkers hebben wachtlijsten.

Vraag om kopieën van eventuele gezondheidscertificaten, en praat met de fokker over eventuele zorgen die je hebt. Als je je op enig moment ongemakkelijk voelt, heb dan het vertrouwen om weg te lopen en iemand anders te zoeken.

Pyreneese Mastiff Prijs

De meeste Pyreneese Mastiff pups kosten ergens tussen de 2.000 en 3.000 dollar. Als u veel meer of minder moet betalen voor uw puppy, is dat een waarschuwing dat er misschien iets aan de hand is.

Zeer dure pups kunnen het resultaat zijn van fokkers zonder scrupules die proberen geld te verdienen aan hun honden, in plaats van te fokken op goede genetica of temperament. Evenzo kunnen goedkope pups minder goed verzorgd zijn en een groter risico vormen voor u als nieuwe eigenaar.

Opvoeden van een Pyreneese Mastiff Puppy

Het is essentieel om een Pyreneese Mastiff puppy goed op te voeden, zodat hij uitgroeit tot een zachtaardige, goed aangepaste volwassene. Dit vereist het geven van veel positieve ervaringen in hun eerste weken en maanden. Dit staat bekend als socialisatie.

Een goede socialisatie helpt de pup om de bezienswaardigheden, geluiden en geuren die ze waarschijnlijk in het dagelijks leven tegenkomen te begrijpen en te accepteren. Als de pup weet dat deze normaal zijn, voorkomt dit dat hij angstig of nerveus opgroeit.

Training is ook enorm belangrijk omdat deze grote kerels fysiek sterker zijn dan hun eigenaar. Begin jong, door de pup te belonen voor eenvoudige handelingen zoals naar u toe rennen of zitten voor een traktatie. De hond groeit dan op om mee te werken en de lof van zijn baas te verdienen.

Maar vergeet niet

Vermijd overbelasting van uw Pyreneese Mastiff pup. Overbelasting van de jonge, zich ontwikkelende gewrichten kan schade veroorzaken. Dit kan leiden tot pijn, kreupelheid en vroege artritis.

Met de gezondheid van de gewrichten in gedachten, zorg voor het voeden van een Pyreneese Mastiff pup. Zoek een voeding die is afgestemd op de groeibehoeften van een groot of reusachtig ras. Anders bestaat het risico dat de botten te snel groeien, wat weer kan leiden tot gewrichtsschade.

Voor- en nadelen van het aanschaffen van een Pyreneese Mastiff

Voors

  • Uitstekend temperament: Zachtaardig, kalm, betrouwbaar, niet snel boos.
  • Kan goed overweg met andere honden
  • Een goede familiehond
  • Intimiderend voor inbrekers, maar liefdevol voor het gezin.

Cons

  • Vereist ruime woonruimte
  • Zware verhuizer
  • Kostbaar om te voeden
  • vatbaar voor een aantal mogelijk invaliderende gezondheidsaandoeningen

Vergelijkbare rassen

Als je gevallen bent voor de Pyreneese Mastiff, dan zijn andere soortgelijke rassen om te overwegen:

Pyreneese Mastiff Reddingen

US: Vind informatie over rasreddingen op de website van de Pyrenean Mastiffs USA Club.
Canada: Canadian Mastiff rescue organization Facebook page.

Als u andere Pyreneese Reddingsorganisaties kent, deel dan de informatie in de commentaren hieronder.

Is een Pyreneese Mastiff geschikt voor mij?

Heeft u ruimte in uw hart (en huis) voor een ruige gentle giant? Deze majestueuze honden hebben een voortreffelijk temperament, maar stellen hoge eisen aan uw financiën. Als u verlangt naar een reusachtige hond die tolerant en relaxed is, dan is een Pyreneese Mastiff misschien iets voor u.

Ontdek meer!

Referenties en bronnen