Queensland Heeler

Queensland Heeler

Wat is een Queensland Heeler precies?

Deze hardwerkende hond staat vaak bekend als de Australische Veedrijvershond.

Maar ze worden ook wel Australian Heeler genoemd, of Blue/Red Queensland Heeler, afhankelijk van de kleur!

In dit artikel vertellen we je over de oorsprong van de Queensland Heeler, de standaard fysieke kenmerken van het ras en mogelijke gezondheidsproblemen.

Daarnaast kijken we naar het temperament en de trainingsvereisten van de Queensland Heeler. Evenals enkele tips voor het uitzoeken van uw nieuwe puppy.

Oorsprong van de Australische Queensland Heeler

De Queensland Heeler, meestal aangeduid als de Australische Veedrijvershond, is een type herdershond.

Het “Heeler” deel van de naam verwijst naar het “hielen” van vee in de outback van het land down under-Australië.

Heeler honden waren nodig om ranchers te helpen met het drijven van vee, voornamelijk vee, van het ene gebied naar het andere.

De Queensland Heelers werden gebruikt om het vee te verplaatsen, meestal op zoek naar grasland, waterbronnen, of omdat het tijd was om ze naar de markt te sturen.

Schapenhonden waren niet echt geschikt voor grotere veedriften. Dus werd de Queensland Heelers opzettelijk gekruist met wilde dingo’s uit de Australische Outback.

De resulterende mix was het perfecte exemplaar – de gespierde en winterharde Queensland Heeler die we vandaag kennen.

De Queensland Heeler vond uiteindelijk zijn weg naar de Verenigde Staten en andere delen van de wereld.

De Amerikaanse Kennel Club (AKC) erkende het ras echter pas formeel in 1980. En slechts een jaar daarvoor had het ras net het Verenigd Koninkrijk bereikt.

Tegenwoordig is de rol van Queensland Heelers nog steeds vrij vergelijkbaar met de rol waarvoor ze oorspronkelijk werden gefokt.

Als je in het Midwesten een paarden- of veeteeltevenement bijwoont, zul je zeker een handvol Heelers aantreffen die hun menselijke en paardenvrienden vergezellen!

Queensland Heeler

Queensland Heeler Kenmerken

De Queensland Heeler is een middelgroot lid van de herdersgroep.

Hoewel hij laag genoeg bij de grond is gebouwd om het vee gemakkelijk op de hielen te zitten, is de Queensland Heeler ook behendig genoeg om zichzelf uit de weg te ruimen voor dolende hoeven.

Heelers die voldoen aan de rasstandaard bereiken een schouderhoogte van 17 tot 19 inch, met een gemiddeld gewicht van 35 tot 50 pond.

Als algemene vuistregel geldt dat teven naar het kleinere uiteinde van deze hoogte- en gewichtsbereiken neigen.

U zult merken dat we hierboven geen afmetingen van de miniatuur Queensland Heeler hebben opgenomen.

Dit is omdat er niet zoiets bestaat als een raszuivere mini Queensland Heeler.

Elke fokker die reclame maakt voor “miniatuur” Queensland Heelers maakt valse reclame voor de pups.

Een klein formaat wordt bereikt door een raszuivere Queensland Heeler te fokken met een kleiner ras.

Wat voor soort vacht kun je van een Queensland Heeler verwachten?

Vacht van de Australische Queensland Heeler

De Queensland Heeler heeft een heel aparte vacht, en hun markeringen zijn een van de eerste dingen die je waarschijnlijk opvallen.

Een dubbele vacht houdt Heelers koel op warme dagen en warm op koude nachten (het typische woestijnklimaat) en voelt niet vettig aan.

De volgende vachtkleuren komen voor:

 • Blauw
 • Rood gevlekt
 • Rood gespikkeld
 • Blauw gevlekt
 • Blauw gevlekt

Bovendien kan een Heeler zowel zwart met tan aftekening, alleen tan aftekening of alleen rode aftekening op het hoofd, de borst en/of de benen hebben.

Op zoek naar een witte Queensland Heeler?

Helaas bestaat er niet zoiets als een witte raszuivere Queensland Heeler, en elke zogenaamde witte Queensland Heeler is het resultaat van een vermenging van een Queensland Heeler met een ander ras.

Queensland Heeler Verzorgingsvereisten

De Queensland Heeler heeft een weerbestendige dubbele vacht die wekelijks geborsteld moet worden om hem glad te houden.

De dikke ondervacht verhaart twee keer per jaar, maar ze verharen ook regelmatig en een slickerborstel kan worden gebruikt om dode haren tot een minimum te beperken.

Queensland Heeler Gezondheid

Zoals de meeste rashondenrassen ontwikkelen Queensland Heelers vaak gezondheidsaandoeningen die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Ras-agnostische hondenkwalen die de Queensland Heeler kunnen treffen zijn heupdysplasie, allergieën en huidirritatie.

Queensland Heelers hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van het volgende:

 • Progressieve retinale atrofie-gradueel verlies van gezichtsvermogen
 • heup- en elleboogdysplasie – niet goed ontwikkelde heup- of ellebooggewrichten
 • Osteochondritis dissecans (OCD)-overtollig kraakbeen en gebrekkige botten.
 • Erfelijke doofheid
 • Portosystemische shunt – abnormale bloedstroom in de lever

Studies suggereren dat sommige Queensland Heelers ook vatbaar zijn voor een aantal andere gezondheidsproblemen:

Neurologische aandoeningen

Volgens één studie is bij Australische Veehonden (Queensland Heelers) van twee jaar of jonger met de genetische CLN5-mutatie neuronale ceroïde lipofuscinose (NCL) vastgesteld.

Deze mutatie veroorzaakt toevallen, intermitterend of permanent gezichtsverlies, struikelen, lusteloosheid, angst en/of gedragsveranderingen, en is vaak fataal.

Bovendien verhindert de genetische mutatie multi-drugresistentie-1 (MDR1), die veel voorkomt bij schapenrassen, het lichaam van de Queensland Heeler om bepaalde geneesmiddelen uit de hersenen te verwijderen.

Honden met de MDR1-mutatie mogen bepaalde antibiotica, medicijnen tegen kanker, middelen tegen diarree, ontwormingsmiddelen, pijnstillers of kalmerende middelen niet krijgen.

Dit kan leiden tot een bijwerking als gevolg van de opbouw van gifstoffen, waaronder toevallen, blindheid, verlies van spiercontrole of de dood.

Blaas/nierstenen

Volgens een ander onderzoek kunnen sommige Australische Veehonden (Queensland Heelers), samen met verschillende andere herdershondenrassen, cystinurie erven.

Deze ziekte verhoogt de concentratie van het aminozuur cysteïne in de urine, waardoor zich pijnlijke cystinestenen vormen in de nieren of de blaas.

De stenen kunnen minimaal irritatie veroorzaken of in het slechtste geval verstopping en vervolgens onvermogen om te plassen.

Genetische tests van Queensland Heelers kunnen helpen bij het identificeren van genen van ouders die hun nakomelingen kunnen blootstellen aan erfelijke gezondheidsproblemen.

Levensverwachting Queensland Heeler

Over het algemeen hebben Queensland Heelers een levensduur van 12 tot 16 jaar.

Queensland Heeler Persoonlijkheid en Temperament

Als werkhond zijn Queensland Heelers een en al business!

Hun instinct zegt hen hun eigendom te beschermen, trouw te zijn aan hun eigenaar, en natuurlijk vee te verplaatsen!

Ze zijn gefokt om uren achter elkaar te werken zonder veel pauzes, dus ze zijn niet echt een “zit en praat” type hond.

Als u op zoek bent naar een non-stop werker die van zonsopgang tot zonsondergang bij u is, klaar om te werken en te helpen rond de ranch (of het huis), overweeg dan een Queensland Heeler.

Heelers gedijen goed als ze de vrije natuur hebben, zonder grenzen van hekken of afgesloten gebieden.

Queensland Heelers kunnen op hun hoede zijn voor vreemden en geneigd zijn andere dieren te achtervolgen als ze niet van jongs af aan gesocialiseerd zijn met meerdere mensen, plaatsen, dieren en dingen.

Helaas kan de terughoudendheid tegenover mensen die niet hun eigenaar zijn, deze honden agressief maken tegenover vreemden en andere dieren, tenzij ze goed gesocialiseerd zijn.

Ze zijn echter niet agressief omwille van het agressief zijn. Queensland Heelers zijn gewoon intens trouw.

Hoewel, volgens een studie in 2008, Australische Veedrijvers tot de rassen behoren die bijzonder agressief zijn tegen onbekende honden.

We zullen in de volgende paragraaf ingaan op het belang van het socialiseren van honden met sterke bewakings- en/of herdersinstincten.

Het socialiseren van een Queensland Heeler hond

Het socialiseren van Queensland Heelers is nodig om hun waakhondinstincten te onderdrukken.

Honden met een werk- en/of herderserfgoed hebben meestal een sterke drang tot waken en zijn over het algemeen zeer trouw aan hun eigenaren.

Bovendien kunnen ze vreemde mensen of dieren zien als een bedreiging voor hun eigenaar, familie of eigendom.

Queenslander Heelers kunnen gewoon grommen naar vreemden. Maar als dit gedrag wordt voortgezet, kan het escaleren tot bijten naar vreemden of zelfs aanvallen.

Hetzelfde gedrag kan worden waargenomen wanneer de hond voor het eerst wordt voorgesteld aan een vreemde hond of andere dieren.

Om agressie tegen vreemden en andere dieren in de eerste plaats te voorkomen, moeten Queensland Heelers vanaf hun geboorte worden gesocialiseerd.

Dit betekent dat nieuwe personen, situaties en plaatsen geleidelijk aan aan uw pup moeten worden voorgesteld om hen te laten wennen aan de interactie met verschillende dieren en mensen.

Het trainen van een Queensland Heeler hond

Het herdersinstinct van Queensland Heelers maakt hen tot zeer intelligente honden die gemakkelijk te trainen zijn.

Aangezien Queensland Heelers veel ruimte en een “taak” nodig hebben om gelukkig te zijn, zult u zeker enige moeite moeten doen om uw Heeler te trainen.

U zult er zeker van willen zijn dat uw Heeler komt als hij wordt geroepen (vooral in open ruimtes) en de betekenis van “nee” kent vanwege mogelijke neiging tot bijten.

Queensland Heeler Oefenvereisten

Queensland Heelers hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van gewrichtsproblemen. Daarom moeten ze elke dag enkele uren in beweging zijn.

Lichaamsbeweging helpt om hun gewrichten soepel te houden. Het voorkomt ook dat ze te veel aankomen, en kan ook voorkomen dat de spieren atrofiëren.

Dit kan leeftijdsgebonden heup- en elleboogdysplasie helpen voorkomen of beheersen.

Het kan niet genoeg worden benadrukt hoe essentieel voor de gezondheid en het welzijn van uw Heeler zijn alleen gekocht voor bescherming of werk op de boerderij.

Queensland Heelers gedijen echt bij werk en zullen wegkwijnen als ze hoofdzakelijk binnenshuis worden gehouden.

Hoe uw Queensland Heeler puppy te kiezen

Als u overweegt om een Queensland Heeler bij een fokker te kopen, is de kans groot dat u een fokker bij u in de buurt kunt vinden.

Vooral als je in een landbouwgebied of ranchland woont.

Er mag dan een overvloed aan Heeler-fokkers zijn, dat betekent niet dat je van zomaar iedereen een puppy moet kopen.

U moet uw huiswerk doen voordat u uw puppy mee naar huis neemt!

Voordat je er zelfs maar aan denkt om een puppy uit te zoeken, moet je eerst een verantwoordelijke fokker vinden – een die genetische tests op de fokdieren uitvoert.

Dit garandeert de gezondheid van toekomstige nesten en vermindert de kans op het doorgeven van ongewenste eigenschappen.

U kunt een goede fokker ook herkennen aan de leefomstandigheden van hun honden – alle honden moeten er gelukkig en gezond uitzien, zonder duidelijke ziekten.

Bovendien moeten de honden een goed gewicht hebben en in schone omstandigheden leven.

Blijf uit de buurt van fokkers waarvan de fokdieren en/of puppy-nesten in slechte gezondheid verkeren of slechte leefomstandigheden hebben.

Hoeveel kost een Queensland Heeler Puppy?

Verwacht ongeveer $400 tot $600 te betalen voor een ongeregistreerde pup, $1.200 tot $2.000 voor een pup met een AKC beperkte registratie, en $2.500 tot $3.000 voor een pup met volledige AKC registratie.

De prijs varieert op basis van de ouders van de pup en hoeveel ze waard zijn voor de fokker.

Vergeet niet dat je alleen van een verantwoordelijke fokker moet kopen.

Queensland Heeler Reddingshond

Als u een Queensland Heeler wilt redden, of u hoopt een volwassen Queensland Heeler te vinden die met pensioen is, dan kan dat misschien.

Controleer je plaatselijke dierenasiel of dierenreddingsfaciliteit, sommige houden zich specifiek bezig met Queensland Heelers.

Queensland Heelers die je in dierenasielen vindt zijn meestal gepensioneerde fok- of werkhonden die herplaatst moeten worden, of honden die gered zijn uit slechte situaties.

Is een Queensland Heeler een goed huisdier?

Hoewel Queensland Heelers werkhonden zijn en niet gelukkig binnenshuis gehouden kunnen worden, betekent dat niet dat ze niet geschikt zijn als gezinshuisdier.

Queensland Heelers zijn eigenlijk heel liefdevolle honden die zich nauw aan hun baasjes hechten.

Ze zullen echter niet graag veel tijd doorbrengen met knuffelen op je schoot. Maar ze zullen nog steeds wat genegenheid waarderen na een dag hard werken.

Het is belangrijk op te merken, dat Queensland Heelers agressief kunnen worden als ze niet goed gesocialiseerd zijn, vanwege hun bewakingsinstincten.

Deze honden moeten daarom onder toezicht staan bij kinderen of vreemden, vooral als u net begint met hun socialisatie.

Is de Queensland Heeler de juiste hond voor u?

Queensland Heelers, of Australian Cattle Dogs, zijn geweldige honden die populair zijn bij boeren en ranchers als herders- of waakhonden.

De middelgrote Queensland Heeler is een echte krachtpatser – hij gaat de hele dag door en geeft niet op voordat jullie allebei klaar zijn!

Dus, als u op zoek bent naar een schoothondje dat geniet van een rustige levensstijl, met slechts af en toe een wandeling of speelsessie, dan is een Blue Heeler zeker niet iets voor u.

Een Queensland Heeler zal absoluut niet kunnen leven in een krappe ruimte zonder veel ruimte om te zwerven.

Queensland Heelers hebben een aantal potentiële gezondheidsproblemen. Het is dus het beste om uw puppy te kopen bij een fokker die genetische tests gebruikt om de toekomstige gezondheid van uw viervoeter te garanderen.

Enkele erfelijke aandoeningen zijn gezichtsverlies, degeneratieve gewrichtsziekten, resistentie tegen medicijnen, urineweginfecties en neurologische aandoeningen.

Ten slotte is het het beste om uw Queensland Heeler te socialiseren om hun neiging tot waken, ongewenst hoeden of bijten weg te nemen.

Bent u eigenaar van een Queensland Heeler? We horen graag over uw ervaringen. Voeg hieronder uw commentaar toe.

Referenties en verder lezen

 • Amerikaanse Kennel Club (AKC)
 • Brons AK et al. 2013. SLC3A1 en SLC7A9 Mutaties in Autosomaal Recessieve of Dominante Canine Cystinuria: Een nieuw classificatiesysteem. Tijdschrift voor Veterinaire Interne Geneeskunde.
 • Duffy D et al. 2008. Rasverschillen in hondenagressie. Applied Animal Behavior Science.
 • Kolicheski A et al. 2016, Australian Cattle Dogs with Neuronal Ceroid Lipofuscinosis are Homozygous for a CLN5 Nonsense Mutation Previously Identified in Border Collies. Tijdschrift voor Veterinaire Interne Geneeskunde.
 • Gramer I et al. 2011. Rasverspreiding van de nt230(del4) MDR1 mutatie bij honden. Veterinair Tijdschrift.