Puppy Training Stadia

Puppy Training Stadia

Vergeet de stadia van puppytraining – de perfecte puppy is een en al knuffels, natte kussen en puppyadem, toch? Natuurlijk!

Je hebt je waarschijnlijk al gerealiseerd dat je “perfecte” puppy ook komt met bijten, blaffen, plassen op het tapijt en het omstoten van de peuter van je buurman!

Daarom is het belangrijk om potentiële puppytrainingsfasen meteen te leren. In de natuurlijke hondenwereld leren moederhonden hun pups alles wat ze moeten weten over hun wereld, overleven en gelukkig samenleven in verschillende stadia van ontwikkeling.

Dat is nu jouw taak!

Puppies hebben training nodig. Het maakt niet uit hoe oud, welk ras, of hoe groot je pup wordt. De kans is groot dat uw hond het publiek tegenkomt, dus wees niet die persoon met de slechtst opgevoede hond in de wachtkamer van de dierenarts!

Je moet meteen beginnen, dus kijk eens naar onze richtlijnen voor leeftijden en stadia in de puppytraining hieronder.

We hebben een reeks basisfasen voor puppytraining ontworpen die de natuurlijke ontwikkeling van hondengedrag volgen.

Leeftijden en stadia in de puppytraining

Puppytraining moet heel vroeg beginnen – al vanaf 8 weken oud! Als u wacht tot uw hond ouder is, misschien wel 6 maanden, kunt u er spijt van krijgen.

“Op de leeftijd van 6 maanden zijn bijna alle gedragsproblemen al aanwezig,” zegt Dr. Carmen Battaglia. Dr. Battaglia heeft de effecten van vroege socialisatie en ontwikkeling bij puppies bestudeerd.

In zijn artikel getiteld “Early Puppy Training,” zegt hij: “Alle honden kunnen profiteren van gehoorzaamheidstraining vanaf zeven weken en wanneer de puppy zijn nieuwe huis binnenkomt.”

Gebruik positieve puppytrainingsmethoden

Uw puppy trainen lijkt misschien een grote klus, maar het kan ook heel leuk zijn. Puppy training moet positief zijn voor jullie allebei – in feite, wij alleen positieve trainingstechnieken aanbevelen.

In het verleden was het traditioneel voor trainers om straf of dominantie te gebruiken om een “respect hiërarchie voor de roedel” vast te stellen. Maar recent onderzoek pleit voor een stijl van trainen die “positieve bekrachtiging” wordt genoemd.

Laat de grote woorden je niet voor de gek houden – positieve versterking is gewoon het belonen van je hond voor iets dat je leuk vindt, en het negeren van het gedrag dat je als “slecht” of ongewenst beschouwt.

Beloningen kunnen bestaan uit voedsel, speciale traktaties, lof en aaien, spelen met een favoriet speeltje, enz.

Vandaag lopen we met u door de basisprincipes van positieve versterkingstraining met uw puppy.

Omdat puppy’s en hun hersenen zo snel groeien, breken we de beste onderwerpen af om je puppy te trainen tijdens verschillende stadia van hun groei.

8 weken oude puppy training stadia

U neemt uw nieuwe puppy waarschijnlijk mee naar huis als hij tussen de 8 en 10 weken oud is, nadat hij volledig gespeend is van zijn moeder.

Dit is een kritieke tijd in de puppy-leerfasen, dus laten we beginnen met enkele 8 weken oude puppy-trainingsconcepten.

Vanaf hier is alles wat uw puppy zal leren over “goed en fout” en “hoe een goede pupper te zijn” afkomstig van u, uw familie en vrienden, uw thuisomgeving en de routine die u instelt. De training van 8 weken oude puppy’s is gericht op het leren hoe en waar te slapen, te spelen en op het potje te gaan.

Begin met het oefenen van een dagelijkse routine

Puppy’s passen zich veel beter aan aan het leven met nieuwe mensen als ze een strikte routine hebben. Die van jou zou er ongeveer zo uit kunnen zien:

 • Wakker worden – naar het aangewezen potje voor verlichting
 • 5 minuten spelenderwijs ravotten
 • Ontbijt
 • Potty break
 • Alleen spelen terwijl mama zich klaarmaakt voor werk/school
 • Laatste ochtendpauze op het potje
 • In de bench terwijl mama naar haar werk/school gaat.
 • Mama komt thuis voor de lunch – ga naar buiten voor een potje.
 • 5 minuten buiten spelen, dan terug naar binnen
 • Mama is thuis van werk/school – je raadt het al – POTTY BREAK!
 • Speeltijd en training
 • Diner
 • Speelt alleen in zijn speelhoek terwijl mama in de buurt ontspant
 • Potty break
 • Bedtijd
 • Potty Training

Merk je een nadruk op potjestraining? Hier zijn een paar tips om je in de goede richting te helpen:

 • Houd je aan een strikte routine zoals hierboven.
 • Stel de eerste twee dagen een timer in om puppy elke 2 uur naar de aangewezen potjesplek te brengen, en beloon elke opluchting op de juiste plek met lof en spel.
 • Bied altijd een potjespauze aan nadat uw pup wakker wordt (zelfs na een kort dutje), eet, drinkt, flink gespeeld heeft of uit de bench komt.
 • Met 10 weken, volgens een goede routine, is het redelijk te denken dat uw pup het overdag 3-4 uur of ’s nachts 5-6 uur kan “ophouden”. Ja, dat betekent dat als u een typische dienst van 8-10 uur draait, u rond lunchtijd thuis moet komen of een oppas moet nemen voor een potje. Het betekent ook dat uw pup waarschijnlijk rond 2-3 uur ’s nachts nog steeds zal zeuren om een potje.
 • Als je meer gedetailleerde hulp nodig hebt bij de zindelijkheidstraining of als je problemen hebt, raadpleeg dan trainer Pippa Mattinson’s How to Potty Train A Puppy.

Krat training

Veel mensen zijn voorstanders van bench training voor honden. Het zal uw leven als ouder veel gemakkelijker maken, wetende dat u de mogelijkheid hebt om uw hond in bepaalde situaties vast te zetten.

Het helpt ook om te weten dat ze rustig en blij is om haar eigen rustige plek te hebben om te ontspannen, een dutje te doen, en te spelen met een paar puzzelspeeltjes, in plaats van te janken, te blaffen, of alles te vernielen (inclusief de bench zelf) omdat ze denkt dat ze gestraft wordt of van het plezier wordt afgehouden.

Uw 8-10 weken oude puppy introduceren in haar nieuwe bench is zo simpel als er een spelletje van maken.

Volledige instructies over krattraining vindt u hier, maar hier zijn een paar aanwijzingen om u op weg te helpen:

 • Begin met een nieuw speeltje en wat lekkers in de bench met het deurtje open. Breng uw puppy naar haar nieuwe bench met een favoriet speeltje. Gooi het speeltje in de bench bij de anderen.
 • Laat uw puppy alleen in en uit de bench lopen om op verkenning te gaan. Houd het deurtje open.
 • Gooi de volgende dag of twee af en toe wat lekkers in de bench om uw pup aan te moedigen er verrassingen te blijven vinden.
 • Als ze eenmaal uit zichzelf naar binnen gaat, kunt u beginnen het deurtje te sluiten voordat u haar een traktatie geeft. Doe dan het deurtje weer open en begin het spel opnieuw.
 • Herhaal deze versie van het spel voor een paar sessies, voeg dan elke gewenste cue toe, zoals, “Ga naar bed,” of, “Ga naar je bench.” U kunt ook beginnen met de deur 20-30 seconden dicht te laten voordat u haar de traktatie geeft en haar loslaat. Begin dan de kamer te verlaten en terug te komen om te belonen en los te laten.
 • Tegen het einde van haar 10e week zou uw puppy zich op haar gemak moeten voelen om haar bench in te gaan als u gebaart/cue. Ze zal waarschijnlijk nog steeds janken of blaffen als ze 5-10 minuten alleen in de bench zit, maar met verdere training en volwassenheid zal dit verdwijnen.

Naamspel

Uw hond kent zijn naam pas als u hem die echt leert! Uw hond zijn naam leren is eigenlijk uw hond leren om naar je te kijken als je zijn naam zegt. Dit is een van de leukere trainingsspelletjes voor 8-10 weken oude pups!

Om het Name Game te spelen, hoeft u alleen maar de naam van uw puppy te zeggen en te wachten. Niets meer. Wanneer hij naar u kijkt (of realistischer, naar u toekomt) zegt u: “Brave jongen!” en geeft u hem een traktatie. Wacht in stilte tot hij wegloopt, en herhaal.

Wat als je hond je niet aankijkt als je zijn naam zegt? Maak dan een ander geluid of een andere beweging om zijn aandacht te krijgen. Een hoog fluitje of een kussend geluid zorgt er meestal voor dat de oren van een pup gespitst worden.

Dus zeg zijn naam, maak het tweede geluid en beloon dan. Hij zal de naam beginnen te associëren met het spel, zodat het niet lang duurt voor hij het tweede geluid overslaat.

U kunt ook hurken tot op ooghoogte van de pup.

Wat als je pup niet weggaat als je hem de eerste traktatie hebt gegeven? Hoe begint u het spel opnieuw? Sta gewoon op en negeer hem. Draai je om en sta stil. Kijk in de verte. Wacht in stilte tot hij zich verveelt en aan de grond begint te snuffelen naar meer lekkers. Begin dan opnieuw met het spel.

leeftijden en stadia in puppy training
Puppy Training Stadia bij 10 – 12 weken

Nu die eerste twee potentieel moeilijke weken van aanpassing aan het leven met een nieuwe puppy voorbij zijn, kunnen we overgaan tot enkele andere stadia van puppytraining. Hier zijn enkele dingen om je 10-12 weken oude puppy te leren.

Niet bijten!

Met 10-12 weken is puppy spelen erg mondig – het is een natuurlijke hondse manier om hun wereld te leren kennen en te spelen. Begin uw puppy op twee manieren te leren niet in uw handen en enkels te bijten tijdens het spelen.

Ten eerste, voorkom de situatie door het bijtgedrag te onderbreken en de aandacht van uw puppy af te leiden naar iets dat acceptabeler is om op te kauwen. Sta op en wees stil. Pauzeer even, en geef uw puppy in plaats daarvan een kauwspeeltje.

Ten tweede, train uw puppy om niet te bijten terwijl hij wordt gehanteerd. Oefen een rustige omgang met uw pup, maar trek uw handen weg als uw puppy in uw handen begint te bijten. Lees meer over hoe deskundige trainer Pippa Mattinson puppy’s traint om niet te bijten in haar Complete Guide to Stopping Puppies Biting.

Introduceer de riem.

Begin je leibandtraining heel eenvoudig.

Doe deze oefening op een veilige, omheinde locatie zoals uw achtertuin of binnenplaats van een appartement. Maak de riem vast en laat hem een paar minuten over de grond slepen achter uw puppy. Ze zal het onderzoeken en mogelijk zelfs proberen erop te kauwen of het oppakken en ermee rondrennen.

Begin in langzame cirkels rond uw ruimte te lopen en roep uw puppy om met u mee te lopen. Als ze zo afgeleid is door de riem dat ze niet meer dan een stap of twee met u meeloopt, probeer haar dan een of twee traktaties te geven terwijl u loopt om haar gedachten van de riem af te leiden.

Na een paar sessies van deze introductie zou uw puppy in staat moeten zijn om rond het erf te lopen met de leiband achter zich aan, genegeerd.

Zit.

Dit is ook een goed moment om te beginnen met formele zit-training, omdat u dit gedrag-op-aanroep kunt gebruiken om andere gedragsproblemen op te lossen die pups plegen te hebben.

Begin uw zittraining door uw puppy te leren zitten voor haar maaltijden. Je kunt hier uitgebreid leren hoe je een hond leert zitten.

In het algemeen houdt u haar etensbak boven haar hoofd tot ze niet hoger kan kijken en natuurlijk in een zit neerploft.

Laat dan snel haar etensbakje op de grond zakken. Puppy’s hebben de neiging om te springen en te blaffen als hun eten eraan komt, dus wachten tot uw puppy zit voordat u haar 2-3 keer per dag de etensbak geeft, zal helpen om de etenstijden te kalmeren.

Zodra uw puppy regelmatig zit voor het eten, voeg dan een verbale of visuele aanwijzing toe, zoals “Zit” of een gesloten vuist boven het hoofd van uw puppy. Met 10-12 weken zit uw puppy gemakkelijk op commando om een beloning te verdienen (of dat nu haar etensbak is, een kleine traktatie of wat aandacht en knuffels van u).

Niet springen!

Zodra u uw puppy hebt getraind om te zitten op cue, kunt u deze “truc” toepassen op het beteugelen van ongewenst springen. Uw puppy is waarschijnlijk zo opgewonden om u thuis te zien komen dat hij op uw benen springt, toch? Als u kinderen hebt, kan dit gevaarlijk zijn, maar het is ook ongemakkelijk om gekrabd te worden of uw evenwicht te verliezen als u bijvoorbeeld boodschappen draagt.

Dus, als je puppy springt om hallo te zeggen, train hem dan om te gaan zitten om hallo te zeggen.

Oefen in een rustige omgeving. Wanneer u de kamer binnenkomt, negeer dan uw springende puppy en geef de “zit” cue.

Als hij zit, zak dan naar zijn ooghoogte en geef hem veel lof en aai.

Sta dan op en herhaal als hij weer begint te springen.

Uiteindelijk kunt u de “zit” cue weglaten, en de pup zal één of twee keer springen, zich realiseren dat u hem negeert, en dan gaan zitten om uw aandacht te krijgen.

Voila – als je puppy zit om je te begroeten, kan hij niet springen.

Puppy Training Stadia bij 3-4 Maanden

Hier zijn wat meer trainingsspelletjes om te introduceren zodra uw pup 3-4 maanden oud is, evenals manieren om de eerdere spelletjes te versterken. De training van een puppy van 4 maanden richt zich op beleefdheid en veiligheid in het openbaar.

Ga door met lijntraining.

Uw hond leren om rustig naast u te lopen terwijl hij is aangelijnd in het openbaar is zowel ongelooflijk belangrijk als ongelooflijk moeilijk. Om eerlijk te zijn is het alleen moeilijk omdat u de tijd moet nemen om meerdere keren per week goed te oefenen en met steeds meer afleiding voor uw hond.

Hier zijn enkele tips om een 4 maanden oude puppy te trainen om aan de lijn te lopen:

 • Ga verder waar u gebleven was met de introductie van de riem – in de achtertuin zonder afleiding. Maar deze keer lus je het uiteinde van de riem om je pols.
 • Neem een handvol traktaties mee (of een van deze handige traktatiezakjes). Loop rond uw tuin, en geef een traktatie aan uw hond terwijl u om de paar stappen loopt. Geef de traktatie aan uw zijde, bij uw dij. Het idee is om over te brengen “hier naast mama zijn als ze loopt betekent dat ik traktaties krijg!”. Negeer uw hond anders volledig. Als hij zich verwijdert en het einde van de lijn bereikt, stop dan gewoon met wandelen tot je genoeg speling in de lijn hebt om verder te gaan.
 • Vertraag na verloop van tijd de beloningen tot elke 10 stappen, dan elke 20, enzovoort. Sommige mensen voegen graag de verbale cue “hiel” toe om de hond te leren af te remmen of rustig te lopen op commando (als ze bijvoorbeeld afgeleid of opgewonden raken).
 • Met 3-4 maanden moet uw training aan de lijn resulteren in een puppy die de lijn negeert, dicht bij u loopt en naar u opkijkt voor feedback. Dit alles in gebieden met weinig afleiding, zoals uw tuin. We beginnen later met het verlaten van de tuin en het toevoegen van afleiding.

Kom!

Het is heel belangrijk om uw hond al vroeg te trainen om naar u toe te komen. We noemen dit “terugroep training,” en er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Kies een stevige cue – een verbale cue zoals “Hier” of “Kom” is het beste voor de meeste situaties waarin u uw hond bij u moet roepen.

Laat iemand uw hond vasthouden terwijl u zich verwijdert, en roep uw cue wanneer hij wordt losgelaten.

Gebruik “Chase” om uw hond terug te roepen. Weglopen van uw hond zal zijn prooidrift om u te achtervolgen stimuleren.

Begin met prijzen zodra uw hond naar u toe begint te rennen, in plaats van stil te staan en te wachten tot hij aankomt.

Gebruik veel lof en speel achtervolging, touwtrekken of apporteren als beloning bij het trainen van terugroepen.

5 – 6 maanden puppy training stadia

Nu u en uw puppy een trainingsroutine hebben vastgesteld en hij al zijn vaccinaties heeft gehad, is het tijd om uw training naar de echte wereld te brengen. Deze latere puppy-leerfasen richten zich op het generaliseren van gedragingen naar nieuwe locaties en situaties buitenshuis.

Zitten om geaaid te worden door een vreemde.

Zet uw “zit voor aandacht” training voort door het spel uit te breiden naar vreemden die op uw hond afkomen om hem te aaien. Laat om te beginnen een paar vrienden dezelfde oefening doen die u deed met “niet springen” terwijl u uw hond aan de lijn houdt. Zij mogen hem alleen aaien als hij zit.

Wanneer u in het openbaar bent en een vreemde nadert, geef uw hond dan de “zit” cue voordat u de persoon toestaat hem te aaien.

Oefen “Kom” in het openbaar.

Gebruik een extra lange “trainingsriem” om het terugroepen in openbare gelegenheden te oefenen. Begin met uw hond een meter te laten lopen, en oefen hem terug te roepen voor een piepend speeltje. Voeg lengte toe totdat hij aan het einde van de lijn is.

Naarmate hij verder weg komt, wordt de verleiding om u te verlaten om met een andere hond te ravotten groter, dus zorg ervoor dat uw speelbeloning en enthousiasme superhoog is!

Als de ruimte omheind is, kunt u zelfs uw oefensessie beëindigen door uw hond vrij te laten spelen met de andere honden als beloning voor een laatste terugroepactie.

Puppycursusstadia voor een 6 maanden oude puppy

Het trainen van een 6 maanden oude puppy kan een beetje lastig zijn. Rond 6 maanden komt uw hond in de puberteit. Dit kan een van de moeilijkste stadia van puppytraining zijn.

U zult waarschijnlijk enkele nieuwe uitdagingen opmerken omdat hormonale veranderingen en volwassenheid ervoor zorgen dat hij wat minder gericht is op u en meer op andere honden en dingen in de omgeving. Doelen voor het trainen van een 6 maanden oude puppy zijn onder andere:

 • Het versterken van het terugroepen in openbare ruimtes.
 • Zijn aandacht bij jou houden tijdens aangelijnde wandelingen om trekken te voorkomen.
 • Zit en blijf op commando in verschillende situaties, zoals wachten bij de dierenarts.
 • “Laat het” om een afleiding te onderbreken, zoals een voedselvoorwerp op de grond of een andere hond die langsloopt.

Manieren om uw puppytraining te verbeteren - Handig trainingsadvies van The Happy Puppy Site.

Bewegen door alle leeftijden en stadia van puppy training!

Denk bij wijze van overzicht, terwijl u de verschillende stadia van puppytraining doorloopt, aan het belangrijkste gedrag waaraan uw jonge puppy moet wennen, zodat u beiden gelukkig en gezond bent.

Begin met hem te leren over zijn nieuwe huis en routine, zacht zijn voor mensen, en geschikte plaatsen om te plassen.

Ga dan over op veiligheidstraining, zoals krattraining, leibandtraining en komen als je roept. Alles wat verder gaat is een voortzetting van deze training door afleiding toe te voegen en op veel verschillende plaatsen te oefenen.

Vergeet niet – houd de trainingssessies kort en leuk voor jullie beiden! En voor meer informatie over elk aspect van het trainen van uw hond kijk op: Hondentraining, Gehoorzaamheid, Goede Manieren En Plezier!

Liz London is een gecertificeerde hondentrainer via de Certifying Council of Professional Dog Trainers (CPDT-KA) & de Karen Pryor Academy (Dog Trainer Foundations Certification) met regelmatige bijscholingscursussen van de top dierentrainers uit de hele wereld, waaronder Michele Pouliot, directeur training voor de Guide Dogs for the Blind. Zij heeft dierentuindieren, zoek- en reddingshonden, jachthonden getraind en mensen meer dan tien jaar lang geholpen om gelukkige, gezonde en goed opgevoede honden op te voeden.

Referenties:

“Vroege Puppy Training” CL Battaglia. Breeding Better Dogs.

Periodes van vroege ontwikkeling en de effecten van stimulatie en sociale ervaringen bij de hond. CL Battaglia. Tijdschrift voor Veterinair Gedrag, 2009.

Vroege neurologische stimulatie. CL Battaglia – 2007

“Bewijs voor Positieve Versterking Training” Pippa Mattinson The Happy Puppy Site.

Don’t Shoot the Dog: The New Art of Teaching & Training. Karen Pryor. 2006.

Karen Pryor Academie