Verharen Weimaraners? – Van kortharige tot langharige honden

Verharen Weimaraners?

Of ze nu kortharig of langharig is, een van de eerste vragen die je zult stellen voordat je je nieuwe zilveren vriend mee naar huis neemt is: “Verharen Weimaraners veel?”.

Weimaraners zijn prachtige honden.

Hun prachtige, zilveren vacht is onmiskenbaar, en is een van de meest kenmerkende eigenschappen van het ras. Interessant genoeg bestaat hun vacht eigenlijk uit zeer dicht opeengepakte witte en bruine haren, waardoor ze zilver lijken.

Werkelijk, deze korte vacht is een grote reden waarom ze zo populair en gewild zijn.

Voor meer informatie over dit prachtige hondenras, bezoek onze volledige gids hier.

Aangezien ze een extreem korte vacht hebben, verharen Weimaraners?

Het antwoord op deze vraag kan enigszins ingewikkeld zijn. Immers, Weimaraners verharen zeker niet kijken alsof ze afvallen.

Gelukkig is dit artikel er om te helpen. We bekijken de vraag of Weimaraners verharen, en zoeken uit hoe hypoallergeen ze werkelijk zijn.

Waarom verharen honden?

Voordat we ingaan op de vraag of Weimaraners specifiek verharen, moeten we eerst nagaan waarom honden eigenlijk verharen.

Ondanks moderne misvattingen, verharen honden niet vanwege een verandering in temperatuur of weer. In plaats daarvan is het het langer en korter worden van het daglicht dat honden doet verharen.

Met andere woorden, het verharen wordt geïnitieerd door het jaarlijkse circadiane ritme van de hond.

Eén studie vond dat melatonine de haargroei en het verharen van de hond controleerde.

Nu we weten waarom honden in het algemeen verharen, verharen Weimaraners ook?

Verharen Weimaraners?

Eigenlijk, ja, Weimaraners verharen.

Maar het haar dat van deze grijze honden afvalt, valt meestal wat minder op dan bij andere rassen.

Hun haren zijn immers extreem kort! Ze bedekken meubels en de vloer niet echt zoals een langharige hond dat doet.

Toch, als je een fan bent van het dragen van zwart, moet je waarschijnlijk investeren in een pluizenroller! Hoewel hun verharing misschien niet extreem merkbaar is, zijn ze wel schuur.

Zijn Weimaraners hypoallergeen?

Weimaraner verharen

Wanneer Weimaraners verharen, wordt hun vachtkleur meestal zichtbaar donkerder op sommige plaatsen. Soms vindt deze donkerder kleur plaats langs hun ruggengraat. Dit kan hen een “stinkdierachtig” uiterlijk geven.

Deze donkere streep wordt door sommigen een “aalstreep” genoemd, en is een van de kenmerken van het ras.

Het is echter net zo normaal dat verharing in vlekken plaatsvindt. Hierdoor kan uw hond er licht gevlekt uitzien, omdat de nieuwe, donkere vacht door de doffe oudere vacht heen schijnt.

Hoe opvallend en duidelijk dit kleurverschil is lijkt veel af te hangen van de specifieke leeftijd en vachtdikte van de hond. De eerste verharing van een Weimaraner kan onverwacht zijn en is meestal merkbaar donkerder.

Een nieuwe Weim-eigenaar kan verrast zijn door het nieuwe gevlekte uiterlijk van zijn pup.

Dit is echter heel normaal. Het duurt meestal ongeveer een maand voordat de nieuwe vacht van een Weim volledig is ingegroeid en de doffere vacht volledig is vervaagd.

Verharen Weimaraners veel?

Dus, hoeveel verharen Weimaraners?

Over deze vraag is eigenlijk veel discussie.

Het lijkt erop dat of een hond veel verhaart of niet echt afhangt van de specifieke hond.

Sommige Weims schijnen VEEL te verharen, terwijl anderen nauwelijks verharen.

Eerlijk gezegd zijn er heel wat factoren die bijdragen tot hoeveel uw hond verhaart: uw specifieke locatie, genetica, hoeveel tijd uw hond binnenshuis doorbrengt, het dieet van uw hond, enz.

Daarom is het uiterst moeilijk te voorspellen hoeveel uw Weim zal verharen.

Langharige Weimaraner Verharen

Verhaart uw langharige Weimaraner veel?

Eerlijk gezegd is dat vrij normaal. Honden met langer haar hebben nu eenmaal meer haar om te verharen.

Ze verharen waarschijnlijk niet veel meer dan hun kortharige soortgenoten als je bedenkt hoeveel meer haar ze hebben!

Het kan echter lijken alsof ze veel verharen als hun vacht zich onder de bank en in de hoeken begint op te hopen.

Maar gelukkig duurt het maar ongeveer een maand voordat de vacht van een Weim helemaal is ingekomen. Ze zullen niet eeuwig verharen!

Zijn Weimaraners hypoallergeen?

Is een Weimaraner hypoallergeen?

Kort antwoord: nee. Weimaraners zijn niet hypoallergeen.

Ze verharen wel degelijk. Ze kunnen ook grote hoeveelheden huidschilfers en speeksel produceren, wat veel voorkomende allergenen zijn.

Daarom is het niet per se aan te raden een lid van dit prachtige ras te redden of te kopen zonder eerst met uw arts te overleggen als u een hondenallergie heeft.

Het is echter belangrijk erop te wijzen dat recent wetenschappelijk onderzoek het idee van “hypoallergene hondenrassen” onderuit heeft gehaald.

Eén zo’n studie, gepubliceerd in 2011, vond dat er eigenlijk geen verschil was in allergeenniveaus in huizen met hypoallergene rassen versus huizen met niet-hypoallergene rassen.

Met andere woorden, er was eigenlijk geen verschil in de hoeveelheid geproduceerde allergenen tussen de verschillende rassen.

Een andere soortgelijke studie concludeerde dat er “geen bewijs was voor de classificatie van bepaalde hondenrassen als zijnde hypoallergeen.” Simpel gezegd, bepaalde soorten konden niet als hypoallergeen worden bestempeld ten opzichte van andere soorten. Er was echt niet veel verschil tussen de niveaus van allergeenproductie.

Bovendien schetste een andere studie de “mythe van de hypoallergene hond”, en stelde vast dat zoiets niet bestaat.

Op basis van deze verschillende studies kan worden geconcludeerd dat Weimaraners echt niet allergener zijn dan andere diersoorten.

Ze worden niet als hypoallergeen bestempeld vanwege hun verharing, maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze meer allergenen aanmaken.

Verhaart uw Weimaraner? - Nuttig rasadvies van The Happy Puppy Site.

Samenvatting: Verharen Weimaraners?

Weimaraners zijn een buitengewoon mooi ras. Hun zilveren vacht is absoluut opmerkelijk, en daarin zijn ze uiterst uniek.

Echter, ondanks sommige beweringen, verharen ze wel degelijk. In feite verharen sommigen zelfs heel veel!

De specifieke hoeveelheid verharing die uw hond zal ervaren hangt sterk af van de specifieke hond, evenals van andere omgevingsfactoren die niet noodzakelijkerwijs gecontroleerd kunnen worden. Daarom is het echt onmogelijk om te voorspellen hoeveel uw hond zal verharen.

Vanwege dit verharen worden Weimaraners niet bestempeld als hypoallergeen. Studies hebben echter aangetoond dat dit etiket echt ongegrond is. Alle hondenrassen produceren ongeveer dezelfde hoeveelheid allergenen.

Verhaart uw Weimaraner veel? Heb je tips of trucs om al die vacht onder controle te houden? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Referenties en verder lezen

“Weimaraner.” Amerikaanse Kennel Club.
Frank, Linda. “Adrenal steroid hormone concentrations in dogs with hair cycle arrest (Alopecia X) before and during treatment with melatonin and mitotane.” Veterinary Dermatology. 2004.
Nicholas, Charlotte. “Dog allergen levels in homes with hypoallergenic compared with nonhypoallergenic dogs.” American Journal of Rhinology and Allergy. 2011.
Vredegoor, Doris. “Can f 1 niveaus in haar en huizen van verschillende hondenrassen: Gebrek aan bewijs om enig hondenras als hypoallergeen te omschrijven.” The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2012.
Lockey, Richard. “De mythe van hypoallergene honden (en katten).” University of South Florida Morsani College of Medicine en James A. Haley Veterans’ Hospital. 2012.