Doxiepoo – Teckel Poedel Mix Rassengids

doxiepooDoxiepoo honden zijn een kruising tussen de trouwe, beschermende teckel en de intelligente, aanhankelijke Toy Poodle. Een designer hondenras, deze potentieel weinig verharende pup zal klein zijn met een vacht die varieert van kort en recht tot lang en golvend, of ruwharig! Volwassen Doxiepoos worden ongeveer 8 centimeter groot en wegen ongeveer 16 pond. Het zijn zelfverzekerde, pittige, speelse, actieve en energieke honden, met werkverleden als harde jachthonden, maar fragiele lichamen. Ze worden gemiddeld 13-14 jaar, maar voorzichtigheid is geboden bij tillen of springen vanwege hun lange rug en korte poten. Zorgvuldige beweging, aandacht en training zijn essentiële onderdelen van hun verzorging. Vandaag bekijken we de raskenmerken, het temperament en de gezondheid van de teckel-poedelmix. We geven tips om u te helpen beslissen of een pup geschikt is voor uw levensstijl en gezin.

Inhoud

De Teckel Toy Poedel mix is ook bekend als de Doxipoo, Doxiepoodle, Doxiedoodle, Dachspoo, Dachshundpoo en zelfs de Teckeloodle! Een geweldig appartement huisdier of schoothondje voor een ervaren eigenaar, de Doxiepoo is niet ideaal geschikt voor zeer jonge kinderen. Ze zijn delicaat en kunnen waakhondinstincten vertonen. Ze kunnen nogal luidruchtig zijn om een huis mee te delen en hebben enkele gezondheidsproblemen waarmee u rekening moet houden.

Wat is een Doxiepoo?

Doxiepoos zijn een Teckel Poedel mix. Ze worden meestal geproduceerd door een raszuivere Teckel te fokken met een raszuivere Toy Poodle. Echter, met hun toegenomen populariteit kun je nu soms tweede of zelfs derde generatie honden vinden. Dit zijn puppies met twee ouders.

De Doxie Poedel mix is een recent gemengd ras, en daarom kan het moeilijk zijn om te voorspellen wat je kunt verwachten. Pups kunnen op beide ouders lijken (of ergens tussenin belanden) wat betreft hun uiterlijk, temperament en gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk kennis te hebben van beide ouderrassen, omdat aspecten van beide aanwezig kunnen zijn in een Doxiepoo.

Waar komen ze vandaan?

De Doxiepoo is een relatief recente kruising, die in populariteit toeneemt. Twintig jaar geleden was deze mix zeer zeldzaam en moeilijk te vinden, maar tegenwoordig komen ze steeds vaker voor. Om meer te weten te komen over de achtergrond van de Doxiepoo, moeten we hun ouderrassen leren kennen.

De Teckel vindt zijn oorsprong in Duitsland en gaat minstens 600 jaar terug. Zijn naam is een Duits woord dat vertaalt naar “dassenhond”. Dit is te wijten aan het feit dat ze speciaal werden gefokt om op dassen te jagen, waarbij hun lage lichaam en lange rug perfect bleken om door dassenholen te navigeren. Eenmaal geïntroduceerd in Amerika, vond dit ras onmiddellijke liefde en populariteit onder de massa.

De Poedel werd gebruikt als waterzoekers. Een nuttige metgezel voor eendenjagers vanwege hun ongelooflijke zwemvaardigheid en intelligentie. Van daaruit werden ze een luxe hond, met vele edelen in heel Europa die de extravagante vacht en gracieuze houding van de hond bewonderden. De Toy Poodle variant werd voor het eerst gefokt in Amerika in de 20e eeuw, om te dienen als een stadsgenoot.

Uiterlijk

De eerste generatie Doxiepoo zal korte poten hebben. De generaties daarna kunnen zowel lange als korte poten hebben, afhankelijk van welke ouder ze opvolgen. Ze hebben waarschijnlijk een langwerpig lichaam, een smalle snuit en flaporen.

De Teckel zit op korte stevige poten, waardoor ze laag bij de grond staan. Ze hebben een lang lichaam, grote flaporen en een zeer scherpe neus. Hun vacht bestaat in drie hoofdvarianten: kort en glad, lang of ruw en pezig.

De Poedel daarentegen staat op veel hogere poten en is hoger van de grond. Het zijn sierlijke, elegante honden met korte flaporen. De vacht van de Poedel is iconisch. Hij is gekruld, dicht en natuurlijk behaard. Hij kan lang worden gehouden of regelmatig kort worden getrimd.

Vachten, kleuren, verzorging en verharing

Er kunnen veel verschillende vachtvariaties voorkomen bij Doxiepoos, door de vele variaties die van nature aanwezig zijn bij de Teckel. Teckelhonden hebben korte, lange of ruwharige variëteiten.

Hij of zij kan een gekrulde, ruwharige vacht hebben zoals de Poedel, of ze kunnen de kenmerken van de teckelvacht overnemen, welke variatie dat ook mag zijn. De kans is echter groot dat het een halflange, golvende vacht heeft.

De verzorgingseisen hangen af van wat voor soort vacht  heeft geërfd. Als uw hond op de poedel lijkt, kan hij veel onderhoud nodig hebben. Dagelijks grondig borstelen of het haar korter knippen om het beter handelbaar te maken, zal noodzakelijk zijn. Aan de andere kant, als hij de vacht van een teckel heeft, kan een wekelijkse borstelbeurt voldoende zijn. Het wordt aanbevolen de klauwen van uw Doxiepoo eens per maand te trimmen en regelmatig hun tanden te poetsen.

Zijn ze hypoallergeen?

De Doxiepoo zou een weinig verharende hond kunnen zijn, als hun vacht erg krullend is zoals die van hun Toy Poodle ouders. Maar ze produceren allergeen dragend speeksel en huidschilfers, zoals elk hondenras. Dit betekent dat er altijd de mogelijkheid bestaat dat een hondenallergie wordt uitgelokt bij een allergische eigenaar, ongeacht het vachttype.

doxiepoo

Grootte, hoogte en gewicht van de Teckel Poedel Mix

De grootte van de Doxiepoo varieert sterk, maar als vuistregel kun je een hond verwachten die ongeveer 5-10 inches groot is en 6 – 20 pond weegt. Dat is nogal een range, maar dat komt omdat hun ouders verrassend verschillende verhoudingen hebben.

De teckel komt voor in twee varianten – standaard en miniatuur. Met een standaardmaat van 8 tot 9 centimeter en een miniatuurmaat van 5 tot 6 centimeter is de teckel een kleine hond. De reden voor zijn geringe hoogte is dat de Teckel speciaal is gefokt om een vorm van dwerggroei te hebben die bekend staat als achondroplasie.

De Toy Poedel reikt tot 10 centimeter hoog, de Miniatuur kan tot 15 centimeter reiken, en de Standaard kan tot 22 centimeter reiken. Doxiepoedels worden meestal gefokt uit de Standaard Teckel en de Toy Poedel.

Wat betreft het gewicht van de Teckel, de Standaard variant weegt 16 tot 32 pond, terwijl de Miniatuur 11 pond of lager kan wegen. De Toy Poedel weegt ongeveer 4 tot 6 pond, de Miniatuur ongeveer 10 tot 15 pond, en de Standaard kan tussen de 40 en 70 pond wegen. Het gewicht van Doxiepoo’s kan sterk variëren, zelfs bij de meest voorkomende kruising van de Toy Poedel en de Standaard Teckel.

Gedrag en temperament

De Doxiepoo is een nieuwsgierige, intelligente hond. Ze kunnen echter ook koppig en onafhankelijk zijn. Ze hebben de neiging om op hun hoede te zijn bij mensen die ze niet kennen, wat kan leiden tot spanning of misschien zelfs agressie tegenover vreemden als ze niet van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. Hierdoor zijn ze echter wel goede waakhonden.

Als ze op de Teckel lijken, kunnen ze waakzaam zijn tegenover vreemden en een meer koppig en onafhankelijk karakter hebben dan wanneer ze op de Poedel lijken. De Doxiepoo is waarschijnlijk zeer intelligent omdat hij twee intelligente ouderrassen heeft, maar hoe gemakkelijk ze te trainen zijn kan variëren.

Oefening

De Doxiepoo moet soortgelijke bewegingsbehoeften hebben als zijn ouders. Ondanks hun kleine gestalte zijn zowel de Teckel als de Poedel actieve honden die dagelijks veel beweging nodig hebben. Twee keer per dag een matig lange wandeling voor elke hond is voldoende.

Trainen

Doxiepoo honden reageren goed op positieve, op beloning gebaseerde training. Echter, de Teckel blijkt soms meer een handvol om te trainen dan de gretige Poedels hebben een soms koppige en gemakkelijk af te leiden aard.

Afhankelijk van of de Doxiepoo qua temperament op de Teckel lijkt, kan het een grotere uitdaging zijn om ze te trainen. Er kan veel geduld voor nodig zijn.

Het is aanbevolen dat u uw Doxiepoo van jongs af aan traint, omdat ze anders nogal ongehoorzaam kunnen worden. Socialisatie is ook heel belangrijk, want de waakzame aard van de teckel kan zich bij de Doxiepoo soms uiten als agressie naar vreemden of andere honden.

Designer Honden Gezondheid

Omdat de Doxiepoo hond een kruising is tussen twee erkende raszuivere rassen staat hij bekend als een “designer hond”. Maar designer honden hebben zich de laatste jaren in het midden van een verhit debat en controverse bevonden.

Voorstanders van rashonden uiten hun bezorgdheid over de gezondheid van deze gemengde rassen en suggereren dat veel van deze honden afkomstig zijn van onervaren inhalige fokkers die hopen munt te slaan uit een rage. Een studie uitgevoerd in 2013 analyseerde echter meer dan 27 000 honden van zowel raszuivere als gekruiste achtergronden en vond dat raszuivere honden meer risico liepen op bepaalde genetische aandoeningen.

Volgens een andere studie die plaatsvond in 2013, lijken Gemengde rassen ook 1,2 jaar langer te leven dan hun raszuivere tegenhangers. Men denkt dat dit komt door de hogere genetische diversiteit in kruisingen wat resulteert in een over het algemeen gezondere hond – een concept dat bekend staat als hybride kracht. Zolang de kruising intelligent wordt gefokt en goed wordt opgevoed, is er geen reden waarom een hond van een gemengd ras minder gezond zal zijn dan een rashond.

Gezondheid van teckels en speelgoedpoedels

Helaas staan beide ouderrassen bekend om een aantal gezondheidsproblemen die zich bij uw Doxiepoo kunnen voordoen. De Teckel heeft een vorm van dwerggroei die bekend staat als achondroplasie. Dit veroorzaakt de korte dikke poten waar het ras om bekend staat. In combinatie met de lange rug van de teckel kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Tussenwervelschijfziekte is een ernstig probleem dat kan voortkomen uit achondroplasie. Het is een probleem met de wervelkolom, waarbij de belasting van de rug van een hond kan leiden tot een scheuring of hernia van een schijf in de wervelkolom, wat ernstige pijn en ontsteking veroorzaakt. In ernstige gevallen kan dit leiden tot verlamming.

Van zowel de Teckel als de Poedel is bekend dat ze kunnen lijden aan een patella luxatie. Hierbij kan de knieschijf uit zijn plaats glijden en uit de kom raken, wat plotselinge kreupelheid veroorzaakt. Een ander gezondheidsrisico dat bij beide rassen voorkomt is heupdysplasie. Hierbij ontwikkelt het heupgewricht van de hond zich niet goed, wat pijnlijke artritis veroorzaakt.

Van poedels is bekend dat ze aan veel oogproblemen lijden, zoals cataract, progressieve retinale atrofie (PRA), lens sclerose en corneale degeneratie. Deze problemen kunnen leiden tot gezichtsverlies en in ernstige gevallen tot blindheid. De teckel loopt ook het risico om sommige van deze aandoeningen te ontwikkelen, maar in mindere mate.

Gezondheid

Een Doxiepoo kan risico lopen op deze problemen, vooral voor aandoeningen die bij beide rassen voorkomen, zoals patella luxatie en heupdysplasie. Het is mogelijk dat de korte poten en de lange rugicoon van een dwergras krijgt als ze de teckel nadoen. Dit kan leiden tot een aanzienlijk hoger risico op ernstige problemen zoals tussenwervelschijfziekte.

In dit geval is het aan te bevelen maatregelen te nemen om de belasting van de rug van uw Doxiepoo te verminderen. Niet toestaan dat ze op en van meubels springen, of trappen op en af rennen kan schade helpen beperken. Het is ongelooflijk belangrijk dat u de gezondheid van de ouderrassen controleert voordat u een pup aanschaft.

Voeding

Doxiepoos moeten gevoerd worden met hondenvoer van hoge kwaliteit. Er moet echter voor worden gewaakt dat ze nooit te veel eten krijgen. Obesitas kan een echt probleem zijn bij honden, en nog meer als de kenmerkende dikke teckelpoten heeft.

Zijn het goede huisdieren?

Het is een vriendelijke en trouwe hond en zal zich snel aan leden van het gezin hechten, mits ze goed zijn opgevoed. Ze doen het het beste in een middelgroot gezin waar ze aan hun dagelijkse bewegingsbehoefte kunnen voldoen.

Dit is dubbel belangrijk als de Doxiepoo de lange rug en korte poten van de teckel heeft geërfd, omdat de beweging hun mogelijk zwakke rug kan versterken.

Ze kunnen goed overweg met andere gezinshonden, mits ze van jongs af aan met hen gesocialiseerd zijn.

Het is mogelijk dat Doxiepoos last hebben van verlatingsangst als er niet op jonge leeftijd mee wordt omgegaan. Daarom kunnen Doxiepoos het beste in gezinnen leven waar ze niet voor langere tijd alleen gelaten worden.

Zijn ze goed met kinderen?

Als je kinderen hebt, mogen ze niet ruw zijn. Hun kleine lengte in combinatie met mogelijke achondroplasie kan leiden tot verwondingen. Jonge kinderen moeten te allen tijde onder toezicht staan met een Doxiepoo, en ze moeten leren zich niet op te dringen in hun ruimte en de signalen van de hond te lezen dat hij met rust gelaten wil worden.

Doxiepoo Puppies

Als u besluit een puppy te kopen, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die u moet nemen. Er zijn veel fokkers die puppies online of via lokale kanalen zoals kranten verkopen. Sommige Doxiepoo fokkers geven echter niet om het welzijn van de nesten die ze produceren. Dit kan leiden tot ongezonde pups die veel gezondheidsproblemen erven van hun ouders.

Om er zeker van te zijn dat u een gezonde levendige pup koopt, moet u altijd de medische achtergronden van beide ouderhonden controleren. De Poedel, in het bijzonder, vereist een recent gepasseerde oogheelkundige evaluatie, PRA Optigen DNA-test, en een patellaire evaluatie. Vraag om een bewijs hiervan.

Het is aanbevolen om beide ouderdieren te ontmoeten en te zien. Zorg ervoor dat ze goed kunnen bewegen zonder tekenen van pijn of kreupelheid te vertonen, en dat ze een vriendelijke houding hebben.

Is het de juiste hond voor u?

ze kunnen potentieel liefdevolle en zeer gezinsgerichte honden zijn. Ze lopen echter het risico op een aantal ernstige gezondheidsproblemen. Het wordt aanbevolen dat u uw Doxiepoo volledig verzekert om beschermd te zijn tegen mogelijk dure dierenartsrekeningen.

Ze kunnen ook nogal onderhoudsgevoelig zijn, zowel wat verzorging als beweging betreft, dus koop alleen een puppy als u in staat bent er dagelijks de tijd in te steken om ze goed te verzorgen. Training kan ook een uitdaging zijn.

Om deze redenen is het geen hond die wordt aanbevolen voor beginnende hondenbezitters. Ondanks deze zorgen is de Doxiepoo een klein intelligent gemengd ras dat een uitstekende aanvulling op uw gezin kan zijn.