Dreadlock Hondenrassen, Verzorging en Vachtverzorging Video’s

dreadlock hond

De Dreadlock Dog is meestal een bijnaam die gegeven wordt aan de Hongaarse Puli, maar het wordt ook gebruikt voor Komondors en Bergamasco sheeodogs. Dreadlock hondenrassen hebben lange stevige strengen vacht in plaats van een zachte en zijdeachtige vacht. Hun haar vervilt op natuurlijke wijze rond de leeftijd van 9 maanden als hun fijne haar grof wordt en zich vormt tot dreadlocks. U moet uw hond helpen om comfortabel te blijven door de vacht uit te dunnen en in stroken te vormen. Vandaag delen we Puli verzorgingsvideo’s, foto’s en instructies om u te helpen de vacht van uw hond in de beste conditie te houden. We bekijken hoe ze worden gefokt of geborsteld tot deze geweven, koordachtige vorm. En waarom sommige honden dreadlocks hebben en andere niet. We geven u de beste tips voor de verzorging van de ongewone vacht van uw Dreadlock hond, en om te beslissen welk Dreadlock hondenras het beste bij uw gezin en levensstijl past.

Inhoud

Dreadlockhond is ook een benaming voor het stijl haar dat je kunt vinden bij de Spaanse Waterhond, Poedel en zelfs Havanezer. Hoewel de meeste goed verzorgde honden van die laatste drie rassen van nature geen dreads kweken. Ben je ooit een dreadlockhond in het echt tegengekomen? Dreadlocks worden meestal geassocieerd met mensen, maar wist je dat sommige hondenrassen ook dreadlocks kunnen hebben? Als je ooit een hond hebt gezien die eruit ziet alsof hij dreadlocks heeft, is de kans groot dat het een van de rassen is die we in dit artikel gaan bespreken. Maar voordat we gaan kijken naar welk hondenras dreadlocks heeft, laten we eerst kijken naar wat een dreadlock hond maakt!


Waar komen Dreadlock Honden vandaan?

De vacht van een dreadlock hond wordt correcter aangeduid als “gekoord”. Het zou gemakkelijk zijn om te denken dat dreadlocks bij honden gewoon zo groeien en dat de vacht voor zichzelf zorgt. Maar dat is helemaal niet het geval!

Bij de geboorte is de vacht van een dreadlockhondenpup min of meer recht of heel licht golvend. Zodra de pup acht of negen maanden oud is, begint er grof haar te verschijnen tussen het fijne puppyhaar.

Vanaf de leeftijd van negen maanden begint de vacht van de pup matten te vormen, vooral rond de oren, ledematen, poten en oksels. In dit stadium moet u de matten in dunnere stroken – koorden – verdelen.

Als het proces wordt begonnen terwijl de dreadlockhond jong is en de vacht nog vrij fijn, kun je de matten met de hand scheuren. Als de matten echter niet gemakkelijk scheuren, moet je mattenkloofmachines of een schaar gebruiken, zodat je de vacht letterlijk in reepjes kunt knippen. Begin bij het splitsen van de matten bij de huid en werk naar buiten toe.

Grooming Dreadlock Honden

Vaak, als je begint met het knippen van een centimeter of zo met een schaar, kun je de rest van de mat met de hand scheuren. Probeer niet de hele hond in één keer te doen!

Aan het haar trekken om de matten te splitsen kan de huid van de hond pijnlijk maken als u probeert te veel in één keer te doen. Werk geleidelijk over meerdere korte sessies. Als alle matten gespleten zijn, zal uw hond met dreadlock er eerder uitzien als een groot, donzig kussen!

Geen paniek! Na een paar dagen begint het haar zichzelf in koorden te draaien.

Het transformeren van een hond in een dreadlock dude is een tijdrovend proces, dus je moet geduld hebben. Het kan wel twee jaar duren voordat een dreadlockhond voldoende vachtlengte heeft gegroeid om volledig in koorden te veranderen!

Dreadlock Hond Verzorging Video’s

Je kunt online een aantal echt goede video’s vinden van zowel dreadlock hond verzorging zoals deze hieronder:


En hoe verwijder je de gematteerde dreadlocks van traditionele dreadlock hondenrassen zoals de Hongaarse Puli hier:


Dreadlock Honden Vachtverzorging

Als je een dreadlock hond niet goed verzorgt, zal de vacht één grote, vaste mat vormen. Een gematteerde vacht is zeer oncomfortabel voor de hond, veroorzaakt trekken en knellen van de huid en wordt snel smerig.

Maar als de koorden eenmaal goed gevormd zijn en als ze goed onderhouden worden, verharen honden met dreadlockhaar niet!

Het verzorgen van een hond met dreadlocks is geen gemakkelijke taak! Als de vacht van de hond eenmaal koordvormig is, moet je hem eenmaal per jaar terug trimmen tot een lengte van ongeveer drie centimeter over het hele lichaam.

Deze vachtlengte is gemakkelijk te onderhouden en schoon te houden. Knip de vacht van uw dreadlockhond niet korter dan dit, want het zal teruggroeien als matten, niet als dreads!

Dreadlock honden knippen

Honden met lange dreadlocks kunnen met hun vacht over de grond slepen en zo vuil en rommel oppikken! U kunt de dreads van uw hond nog steeds lang laten groeien als u dat wilt, maar u moet ze zo knippen dat ze vrij van de grond zijn.

Gebruik een oude of goedkope keukenschaar voor het knippen van de vacht van je hond, en gooi ze weg als de klus geklaard is. Het knippen van een volle vacht dreadlocks zal een schaar snel bot maken, dus je moet bereid zijn om ze weg te gooien als je klaar bent!

Je zult de koorden meerdere keren per week moeten scheiden en borstelen om ze te ontdoen van vuil en stof. Het is het beste om je dreadlock hond niet in bad te doen, omdat het haar tot 48 uur kan duren om te drogen.

Als je geen ervaring hebt met de verzorging van een dreadlock hond, is het misschien het verstandigst om een gespecialiseerde hondentrimmer te raadplegen. Vergeet niet dat het tot twee jaar kan duren voordat er koorden in de vacht van een hond ontstaan, en een fout bij het trimmen of knippen kan veel tijd kosten om te herstellen.

Honden in warme klimaten

dreadlock hond

Als je een dreadlock hond hebt en je woont in een land met een heel warm klimaat, dan is het misschien vriendelijker om je hond te knippen, dan de dreads te laten groeien.

Draadvachten werden geëvolueerd om de hond warm en droog te houden in barre bergomgevingen, en een dreadlock hond zou kwetsbaar kunnen zijn voor oververhitting in de zomer.

Dreadlock Hondenrassen

Wat voor soort hond heeft dreadlocks? Er zijn verschillende hondenrassen die natuurlijke dreadlocks hebben en een paar die vachten hebben die met een beetje zorg en moeite kunnen worden gekoord. Laten we eerst eens kijken welke hond van nature dreadlocks heeft, voordat we verder gaan met het bekijken van een paar rassen waarvan de vacht met een beetje kennis en kapperskunst tot koorden kan worden overgehaald!

De Hongaarse Puli

hongaarse puli dreadlock honden

De Hongaarse Puli is een grote hond met dreadlocks. Men denkt dat het ras ongeveer duizend jaar geleden door Aziatische nomaden naar Europa werd gebracht. Puli werden toen in Hongarije gebruikt als herdershonden, waar hun dikke vacht hen beschermde tegen het barre winterweer in de bergen.

Het zijn vriendelijke, trouwe honden met een zeer sterk herdersinstinct, en ze zijn geweldige familie huisdieren. Sommige eigenaren hebben zelfs gemeld dat hun Puli niets liever doet dan peuters door het huis drijven!

Hoewel dit ras van de zwarte dreadlock hond over het algemeen gezond is, wordt geadviseerd dat potentiële eigenaren ervoor zorgen dat de pups zijn gescreend op heupdysplasie, patella problemen, en degeneratieve myelopathie. Verantwoordelijke fokkers zullen certificaten kunnen overleggen waaruit blijkt dat hun pups duidelijke heupscores hebben.

De Komondor

Komondor herdershond, langharige honden

De Komondor is een zeer opvallend groot hondenras met witte dreadlocks! Dit is een andere grote Hongaarse dreadlocks hond die oorspronkelijk werd gebruikt voor het hoeden en bewaken van schapen in bergweiden.

De witte dreadlocks van de Komondor hielden hem warm en droog tijdens strenge winters. Zijn witte vacht hielp hem ook om op te gaan in de schapen, waardoor hij een perfecte camouflage had en veel wolven een onaangename verrassing kregen, in plaats van een smakelijk schaap!

De Komondor is een trouw, trainbaar en vriendelijk huisdier. Het zijn echter grote honden die veel ruimte en veel beweging nodig hebben.

Deze dreadlock hond is redelijk gezond, hoewel pups gescreend moeten worden op heupdysplasie. Zoals veel grote honden kunnen Komondors soms lijden aan bloat, een mogelijk fatale spijsverteringsstoornis.

Bergamasco Herdershonden

runderhondenrassen

De Bergamasco herdershond komt oorspronkelijk uit het Alpengebied van Bergamo in Italië. Men denkt dat deze hond met dreadlock vanuit het Midden-Oosten door de Feniciërs naar Europa is gebracht, waar hij snel populair werd als herdershond.

De dikke, ruige vacht van de Bergamasco zou de hond beschermd hebben tegen de bittere kou van de hooggelegen omgeving waar hij leefde en werkte om zijn kudde te bewaken. Ook zouden de platte pantserachtige matten de hond enige verdediging hebben gegeven tegen wolven en andere roofdieren.

Deze dreadlock hond heeft platte matten, in plaats van ronde koorden, maar het ras wordt nog steeds algemeen beschouwd als een dreadlock hond.

Het ras is een goed gezinshuisdier en een trouwe metgezel en heeft geen noemenswaardige gezondheidsproblemen waar potentiële eigenaren zich bewust van moeten zijn.

Vraag bij het bekijken van pups echter altijd eerst om hun ouders te zien om er zeker van te zijn dat ze gezond en gelukkig zijn. Het is ook de moeite waard om te vragen of de fokker gezondheidscertificaten heeft voor de pups.

Betwistbare Dreadlock Hondenrassen

Er zijn een paar hondenrassen waarvan de vacht op dreadlocks kan lijken, hoewel ze niet als echte dreadlockhonden worden beschouwd.

Spaanse Waterhond

spaanse waterhond - spaanse hondenrassen

De Spaanse waterhond is afkomstig van het Iberisch schiereiland in Spanje. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt in Spanje waar het werd gebruikt als herdershond, werkend met vee, schapen en geiten.

De Spaanse waterhond werd ook gebruikt door jagers en vissers als een retriever van geschoten watervogels, vandaar zijn reputatie als een zeer sterke zwemmer en zijn liefde voor water. Ze hebben een enkele vacht van dik, wollig haar dat krult als het groeit. Het haar zorgt voor een waterbestendige vacht en een isolatielaag om de hond warm te houden als hij in het water is.

Het geven van Spaanse Waterhonden Dreadlocks

Een dreadlock-look kan worden gecultiveerd door de vacht helemaal af te scheren en dan uit te laten groeien, waarbij de koorden worden gevormd terwijl het haar groeit. Op deze manier kunt u een hond creëren met dreadlockachtig haar, ook al is het kunstmatig in plaats van natuurlijk.

Spaanse waterhonden zijn een zeer levendig, actief ras dat veel beweging en vermaak nodig heeft om gelukkig te blijven. Deze dreadlock hond is een geweldig, trouw familie huisdier. Het ras is over het algemeen vrij gezond, maar het wordt aanbevolen dat puppies een heupscore krijgen en dat een oogheelkundige evaluatie wordt uitgevoerd vóór de aankoop.

Poedels

poedel

De poedel komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar hij ongeveer 400 jaar geleden werd gebruikt als eendenjager.s Hun dikke, gekrulde vacht bood hem bescherming tegen de elementen wanneer hij achter geschoten wild aan zwom. Jagers schoren vaak de nek, poten en staart van de poedel om de hond een volledige bewegingsvrijheid te geven bij het zwemmen. Het haar werd op de borst, beengewrichten, lendenen en heupen gelaten om de hond warm te houden.

In latere jaren werd de poedel geadopteerd als een elegante gezelschapshond door de aristocratie in Frankrijk en uiteindelijk heel Europa.

Dankzij een buitengewoon reukvermogen werd de poedel ook getraind en gebruikt als truffeljager. De poedel is geen natuurlijke dreadlockhond. Zijn vacht moet eerst worden geschoren en nooit geborsteld. Wanneer de koorden zich beginnen te vormen, moeten ze herhaaldelijk met de hand worden gescheiden.

Havanezer

Havanezer

De Havanezer is geen traditioneel werkras, hoewel ze in het verleden zijn gebruikt als circusartiesten en zelfs als hulphonden! Deze schattige kleine hondjes werden eigenlijk gefokt als gezelschap voor de aristocratie in Cuba in de jaren 1800.

Havanezers hebben een levendig, uitgaand karakter, en ze kunnen mooie familie huisdieren zijn. Het ras is van nature geen dreadlockhond! Hoewel hun vacht in koorden kan worden opgeleid, kan dit tot twee jaar duren, en elk deel van de vacht moet herhaaldelijk met de hand worden gesplitst om te voorkomen dat de hele vacht mat wordt.

De Havanezer is een gezond ras dat lang leeft en vaak 15 of 16 jaar oud wordt. Het ras kan gevoelig zijn voor oogaandoeningen, doofheid, chondrodysplasie, hartruisen, patella luxatie en de ziekte van Legg-Calve-Perthes.

Dreadlock Hondenrassen en Verzorging

Er zijn verschillende hondenrassen die een natuurlijke dreadlockvacht hebben. Ook kunnen een paar rassen hun vacht in dreads laten stylen als je van dat uiterlijk houdt!

Alle dreadlock hondenrassen zijn geweldige familie huisdieren, maar je moet bereid zijn om tijd en moeite te besteden aan het onderhouden van hun vacht. Als de koorden niet zorgvuldig worden verzorgd, kunnen ze erg klitten en ongemak veroorzaken omdat ze de huid van de hond afknellen.

Heeft u een hond met een dreadlock? Van welk ras is hij? Hoe verzorg je zijn vacht? Waarom deel je het verhaal van je huisdier niet met ons en met andere lezers? We horen graag alles over uw hond met dreadlock!

Referenties en verder lezen