Verharen Duitse Doggen? (Een gids over hoe ermee om te gaan)

Verharen Duitse Doggen? Foto van een Duitse Dog met kort haar die naar voren kijkt.

Wilt u graag een Duitse Dog, maar weet u niet zeker of Duitse Doggen verharen? Nou, het is een veel voorkomende klacht bij Duitse Doggen ouders.

Ja, Duitse Doggen verharen, maar ze worden beschouwd als gematigde verharders in vergelijking met andere hondenrassen..

Dit is vaak een verrassing voor de ouders van Duitse Doggen, want zij hebben zo’n korte en stijve vacht van bijvoorbeeld een Rottweiler, in plaats van de lange lange vacht van bijvoorbeeld een Golden Retriever.

Duitse Doggen zijn echter frequente verharders. Leren hoe het te voorspellen, gezond van ongezond verharen te herkennen, en hoe om te gaan met seizoensgebonden verharing zal u helpen uw hond en huis schoon en helder te houden!

Hoeveel verharen Duitse Doggen?

Zoals gezegd worden Duitse Doggen beschouwd als matige verharders, en dit zou het hele jaar door zijn.

Zoals alle honden verharen ze in de winter en in de zomer. Hun verharing wordt erger in de lente als de temperaturen opwarmen, en dan weer zwaar in de herfst als de temperaturen dalen.

Een van de grootste schokken is de enorme hoeveelheid vacht die Duitse Doggen in een dag uitwerpen. Als hij zo kort en pezig is, waarom verhaart hij dan zoveel?

Je hebt gelijk. De Duitse Dog is een van de hondenrassen met één vacht, dus ze hebben niet de twee extra dikke vachten die overmatig verharen vereisen.

Maar zoals alles wat met Duitse Doggen te maken heeft, is hun grootte de reden voor zoveel vachtverlies!

Omdat ze zo massief zijn en ze over hun hele lichaam vacht hebben, lijkt het gewoon alsof ze veel vacht verharen. Kun je je voorstellen dat het langharige hondjes waren? Bah!

Waarom verharen Duitse Doggen?

Het hele idee achter het verharen is eigenlijk best fascinerend als je geïnteresseerd bent in hondenbiologie.

Een hond heeft vacht op zijn lichaam als een laag (of twee) of bescherming. Hun vacht is hun verdediging tegen omgevingsfactoren zoals zon, wind, regen, sneeuw en ander vuil.

Als het haar door de seizoenen heen beschadigd en verzwakt raakt, valt het uit en groeit er nieuw haar voor in de plaats. Het is zo geraffineerd dat het zijn eigen proces van vachtgroei en uitvallen heeft (waarover dadelijk meer).

In de winter of de zomer voelt het biologische deel van uw hond – alias zijn hagedissenbrein – dat de temperatuur verandert, en zijn vacht begint te verharen om zich daaraan aan te passen. Het doet dit om zijn temperatuur te helpen reguleren en toch zijn huid te beschermen.

Het is pure biologie, en het is niet iets dat gestopt kan worden met pillen of zogenaamde supplementen.

Wat dat betreft, geef uw hond nooit iets dat zogenaamd helpt om het verharen te stoppen. Het is niet alleen geldverspilling, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn voor uw hond!

De verharingsfasen begrijpen

Uw hond doorloopt gedurende zijn hele leven de fasen van vachtgroei, verharen, rusten en hergroei. Honden die wekelijks geborsteld worden, verharen minder dan honden die dat niet doen.

Er zijn vier stadia van vachtgroei bij uw hond, en dit is van ras tot ras hetzelfde.

Anagene fase

Beschouwd als de eerste groeifase in een cyclus, begint nieuw haar te groeien. Het is een actieve fase waarin het zich door de huid omhoog duwt en wortelt.

Catagene fase

In deze fase groeit de vacht tot de gewenste lengte, en stopt dan gewoon met groeien als hij weet dat hij de benodigde lengte heeft bereikt. Dit is waar het de rustfase ingaat.

Telogene fase

Dit is een passieve fase in de levenscyclus van haar/bont. Het wordt ook wel de rustfase genoemd, waarin de vacht noch groeit noch verhaart. Dit duurt ongeveer 3-4 maanden per keer en daarom merkt u soms niet dat uw hond zo veel verhaart.

Op dit punt is de vacht dan schadevrij en gericht op bescherming. Zie dit als een soort break-in tussen de cycli.

Exogene fase

Dit is de overgangsfase, waarin het lichaam bepaalt dat het verzwakt en beschadigd is, en de vacht laat uitvallen. Op dit punt fietst het terug naar de Anagene fase. Vaak overlappen deze twee elkaar.

Hoe om te gaan met verharen bij Duitse Doggen

Dat is allemaal goed en wel, misschien, maar hoe zit het met het probleem van de vacht die door je huis dwarrelt telkens als je opstaat om naar de keuken te gaan?

Omgaan met verharen bij je Duitse Dog is zo simpel als hem wat spa tijd geven (nee, echt).

Regelmatig borstelen

Hoewel ze een korte en gemakkelijk te onderhouden vacht hebben, moet u uw Duitse Dog regelmatig borstelen. In de meeste seizoenen is één keer per week voldoende. In de verharingsseizoenen kunt u echter beter één keer per dag gaan.

Dit is niet allemaal slecht, denk eraan! Borstelen geeft je de perfecte gelegenheid om zijn huid en vacht te controleren op afwijkingen, en het is ook een geweldige manier om een band met hem op te bouwen.

Baad hem regelmatig

Hoewel u hem niet wekelijks hoeft te baden, zult u willen doen wat u kunt om hem een soort badschema te geven.

Niet alleen zal hij hem fris en schoon houden wat betreft het minimaliseren van die “honden” geur, maar het is ook geweldig voor het verwijderen van losse vacht zonder dat het door het huis vliegt.

Omdat de Duitse Dog gevoelig is voor een droge huid, zal een regelmatig bad hem helpen zijn huid sterk en gehydrateerd te houden.

Regelmatig stofzuigen

Van hun beddengoed tot de bank en die kleine hoekjes die altijd lijken te worden gemist, probeer het stofzuigen op te voeren als je kunt, vooral rond het verharingsseizoen. We bedoelen trouwens uw huis stofzuigen, niet uw hond… tenzij hij het leuk vindt!

Mijn Duitse Dog verhaart te veel. Wat moet ik doen?

Als je nog steeds worstelt met de enorme hoeveelheid vacht en op zoek bent naar wat steun en hulp om ermee om te gaan, zijn hier wat aanwijzingen om je er doorheen te helpen.

Is het echt “te veel”?

We hebben al gezegd dat huisdierouders soms verbaasd kunnen zijn over de enorme hoeveelheid vachtverlies die een Duitse Dog heeft.

Zorg ervoor dat het echt te veel is voordat je gaat denken dat er een probleem is. Zeker als hij verder gezond en gelukkig lijkt.

Verharen vs vachtverlies

Iets anders is het bepalen of uw hond last heeft van overmatig verharen of dat het eigenlijk vachtverlies zelf is.

Verharen is gewoon losse strengen of af en toe plukjes vacht. Bontverlies is wanneer het overmatig is op bepaalde plaatsen, en het creëert zelfs dunne of kale plekken waar de huid aan het oog wordt blootgesteld.

Als u niet zeker bent, kan uw dierenarts u helpen uitzoeken welke het is.

Controleer op onderliggende aandoeningen

Overmatig vachtverlies kan een teken zijn van onderliggende gezondheidsaandoeningen. Uw hond zou bijvoorbeeld een dieet kunnen volgen dat hem niet aanstaat wat betreft de balans tussen voedingsstoffen en mineralen.

Hij kan te maken hebben met een allergische reactie op hondenvoer, shampoos die tijdens het baden worden gebruikt, of andere omgevingsfactoren.

Hij kan ook te maken hebben met hormoonschommelingen of variaties in het stressniveau, waarvan ook bekend is dat ze verharingsproblemen veroorzaken.

Als u vermoedt dat er iets aan de hand is buiten het normale verharen, zult u willen overwegen hem naar de dierenarts te brengen, zodat zij u verder kunnen helpen.

Verander zijn dieet met steun van een dierenarts

Aangezien haaruitval en voeding vaak met elkaar verband houden, moeten u en uw dierenarts samenwerken om uit te zoeken wat het tekort is en welk soort voeding helpt om het aan te pakken.

Uw dierenarts zal uw beste vriend zijn bij het helpen vinden van voedsel dat is afgestemd op zijn voedingsbehoeften.

Foto van een volwassen Duitse Dog die naar voren kijkt.

Hoe het verharen bij Duitse Doggen te minimaliseren

We hebben het gehad over het omgaan met verharen en de mogelijke oorzaken van extreem verharen, maar hoe kunt u uw Duitse Dog zelf helpen zijn natuurlijke verharingsproces te minimaliseren?

De onderstaande tips kunnen hem helpen om gelukkig en gezond te blijven, en ook minimaal te verharen.

Juiste voeding

Al met al is een goede voeding het belangrijkste waar u zich op moet richten als het gaat om het minimaliseren van verharen bij uw hond.

Dit omvat zowel de kwaliteit van het voedsel als de hoeveelheid en, natuurlijk, ervoor zorgen dat hij niet allergisch is voor het voedsel zelf. Hoewel het meer kan kosten voor “goed” voer voor uw Duitse Dog, is het geld het zeker waard.

Regelmatig borstelen en baden

We hebben het ook al gehad over het idee van regelmatig borstelen en baden. Je moet het regelmatig doen en ervoor zorgen dat je de juiste borstels gebruikt (waarover later meer) en de juiste shampoos en conditioners.

Aangezien Duitse Doggen een gevoelige huid hebben, probeer je te richten op die gevoelige huid producten speciaal voor honden en test het altijd op een klein gebied om te zien hoe ze reageren. Raadpleeg bij twijfel uw dierenarts!

Regelmatige afspraken met de dierenarts

De dierenarts van uw hond is uw beste vriend om ervoor te zorgen dat uw hond een gezond en gelukkig leven heeft. Van vaccinaties tot sterilisatie of castratie tot jaarlijkse controles, het is allemaal belangrijk en zal een rol spelen in zijn gezondheid.

Aangezien verharen rechtstreeks verband houdt met zijn gezondheid, is het een verband om prioriteit aan te geven! Uw dierenarts zal ook ongewoon verharen opmerken en snel controleren op mogelijke onderliggende problemen.

Lage tot matige stress

Honden kunnen vaak gestrest raken. In feite is het makkelijker dan veel huisdierouders willen overwegen. Als hij te maken heeft met weinig of matige stress, zal dit ervoor zorgen dat hij meer verhaart dan zou moeten.

Doe wat u kunt om hem in een rustige omgeving te houden en wees zijn stressmaatje (d.w.z. geef hem veel liefde) als er veranderingen komen en gaan, zodat hij weet dat hij op u kan rekenen.

Goede voeding, regelmatig borstelen en baden, regelmatige afspraken met de dierenarts, en weinig tot matige stress zijn de beste manieren om uw Duitse Dog te helpen gezond te blijven tijdens zijn verharing.

Hoe verzorg je een Duitse Dog goed?

Aangezien we al heel wat gepraat hebben over een goede en regelmatige vachtverzorging, is het niet meer dan logisch dat we ons nu richten op de eigenlijke vachtverzorging, toch? Hier zijn een paar tips om het zo puinvrij mogelijk te houden.

Doe het zoveel mogelijk buiten

Om te helpen de rommel buiten uw huis (en uw luchtfilters) te houden, moet u proberen hem zoveel mogelijk buiten te verzorgen.

Dit geeft de vacht andere plaatsen om naartoe te gaan en helpt de hele ervaring zo comfortabel en plezierig mogelijk te maken (vooral als uw hond niet van zijn trimbeurten houdt).

Koop de juiste verharingsborstel

Er is geen tekort aan opties voor borstels. De twee beste opties zijn een verharingshandschoen (van die siliconen die je over je hand schuift) of de Furminator borstel.

De siliconen handschoen is bijzonder zacht en mild. Het zal helpen de losse haren van uw hond te plagen zonder zijn gevoelige huid te irriteren.

De Furminator borstel is uitstekend voor die dagen waarop de vacht er gewoon praktisch afvalt en u de bus om de 5 minuten moet legen. Met een bontuitwerpknop om het zo moeiteloos mogelijk te maken, kan het een enorme hulp zijn.

Kun je niet kiezen welke je wilt? Koop ze allebei!

Zorg er ook voor dat je voorzichtig bent om ervoor te zorgen dat je hond zich vermaakt.

Omdat ze een gevoelige huid hebben, zul je voorzichtig en voorzichtig willen zijn bij het verzorgen, om ervoor te zorgen dat je zijn huid niet irriteert of pijnlijk maakt.

Breng hem naar een trimsalon

Als je merkt dat je niet de juiste tijd of het geduld hebt om je hond te borstelen – of hij heeft een bijzonder gevoelige huid die het voor jou een uitdaging maakt om het veilig te doen, overweeg dan het idee om hem naar een ervaren en professionele hondentrimmer te brengen die ervaring heeft met Duitse Doggen.

Hoewel het niet de hechtingservaring zal zijn die u zoekt, kan het u zeker helpen om te weten dat hij de aandacht krijgt die hij nodig heeft.

Of u nu wist van de neiging van een Duitse Dog om te verharen of niet, begrijpen waar het vandaan komt, wanneer u het kunt verwachten, en hoe u ermee om moet gaan zal u helpen om uw huis in orde te houden en uw hond nog lang gelukkig en gezond!

We horen graag wat u van de post vindt, alleen zo kunnen we ons verbeteren.