Verharen Chow Chows veel? (Hoe vaak) Verminderen van verharen

Verharen Chow Chows veel? Foto van een Chow Chow met zijn haar op de grond

Als je de liefhebbende ouder bent van een Chow Chow, dan ben je bekend met het feit dat ze de neiging hebben om overal vacht achter te laten.

Chow Chows verharen, zoals bijna elk hondenras. Ze verharen ook veel, zelfs in vergelijking met honden van grotere rassen! Ze verharen dagelijks, maar ze “blazen” ook twee keer per jaar hun vacht, wat leidt tot veel vachtverlies. U kunt dit aanpakken door rekening te houden met voeding, stress, gezondheid en verzorging.

Zijn Chow Chows zware verharders?

Ja, zonder twijfel. Wist je dat ze tot de zwaarste verharders van alle hondenrassen behoren? Ze staan in de top 5 en kunnen meer verharen dan zelfs de grootste hondenrassen die er zijn.

Dus, Chow Chows zullen zeker een zeer “verharende” hond zijn, zelfs in het beste geval.

Van pup tot senior hebben Chows een dikke vacht. Ze zijn pluizig, en je kunt voelen hoe dik hun vacht is door ze gewoon te laten krabben. Dit helpt hen om koel te blijven (of warm, afhankelijk van het seizoen), en het is een cruciaal detail voor het hondenras zelf.

Twee keer per jaar, zullen ze ook de zaken verder compliceren door hun vacht te blazen.

Dit proces gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar het duurt 3 tot 6 weken. Ze verliezen een hele vacht en er groeit nieuwe vacht in. Dit combineert hun gemiddelde vachtverlies met een drie- of viervoudige hoeveelheid vacht.

Hoe je het ook wilt bekijken, Chow Chows zijn zeker zware verharders, en het zal een factor zijn om rekening mee te houden bij de juiste verzorging van je hond.

Hoeveel verharen Chow Chows?

Er is geen vaste hoeveelheid verharing bij Chow Chows. Het hangt af van de genetica, de grootte en andere factoren zoals gezondheid en stress.

Wanneer ze hun gouden jaren bereiken, kunnen huisdierenouders een vermindering van het natuurlijke verharen opmerken.

Bent u bezorgd over het verharen? Het beste wat je kunt doen is je Chow goed verzorgen. Hoe gezonder ze zijn, hoe gemakkelijker ze kunnen verharen. Er bovenop blijven zitten is cruciaal. Maar daarover straks meer.

Hoe vaak verharen Chow Chows?

Elke dag. Letterlijk. Chow Chows verharen dagelijks, en het maakt niet uit hoe goed je voor ze zorgt, of hoeveel je ze verzorgt, enz.

Verharen is een dagelijks aandachtspunt voor elke verantwoordelijke hondenouder. Twee keer per jaar zult u merken dat de dagelijkse hoeveelheid vacht van uw Chow ook verdubbelt of verdrievoudigt.

De tijd van het jaar dat Chow Chows het meest verharen?

Ongeacht het klimaat, zal uw Chow Chow twee keer per jaar zijn vacht blazen. Dit wordt eerder veroorzaakt door een verandering in zonlicht dan door de temperatuur, dus het gebeurt zelfs als u uw hond hypothetisch het hele jaar door binnen houdt (niet aanbevolen).

Het lenteseizoen is het moment waarop de meeste mensen merken dat hun hond het meest verhaart. Als ze hun dikke, ruwe wintervacht loslaten, moeten ze plaats maken voor de lichtere voorjaarsvacht die hen zal helpen om koel te blijven in de komende warmere maanden. Deze langere, dikkere en grovere vacht komt overal uit en zorgt voor dagelijkse stofnesten!

De herfst brengt een andere sessie van blazen van hun vacht, en het zal ervoor zorgen dat ze hun lentevacht laten vallen en vervangen door de dikkere wintervacht om ze warm te houden als het seizoen verandert.

Hoewel je zult merken dat hij niet meer zo zwaar zal zijn en meer licht om over de vloer te huppelen, zal hij niet minder zijn dan in de lente. Ze moeten nog steeds hun hele vacht uitblazen!

Hoe voorkom ik dat mijn Chow Chow gaat verharen?

Het is zeker een veel voorkomende vraag, zelfs van de meest toegewijde en attente liefhebbende Chow Chow ouders. Om het verharingsprobleem tot op de bodem uit te zoeken moet je realistisch en meelevend zijn.

Ten eerste is het onmogelijk om het verharen van je Chow Chow te stoppen. Als in, eigenlijk onmogelijk. Hoe goed je je ook verzorgt, je Chow Chow zal altijd elk moment van elke dag van het jaar verharen.

Verharen heeft meer te maken met temperatuurregeling en bescherming van hun huid. Een Chow heeft een lange vacht, en die wordt mat en veroorzaakt pijnlijke huidproblemen als hij niet behandeld wordt. Verharen helpt dat te voorkomen.

U kunt echter echt helpen het verharen te minimaliseren door de vacht en de gezondheid van uw Chow goed te verzorgen. Hoe gezonder ze zijn, hoe beter het verharen zal gaan, zoals gezegd.

Een opmerking over beloftes tegen het verharen

Als u praat met een zogenaamde professionele ChowChow-fokker of andere “professional” die zegt dat het mogelijk is het verharen van een hond tegen te gaan, dan kunt u dit opvatten als een ernstige rode vlag. Alle honden verharen, en er is geen manier om dit biologische proces te stoppen.

Geef uw hond nooit en te nimmer enige vorm van medicatie, of gebruik enige vorm van lotion/topische optie die zogenaamd het verharen stopt.

Niet alleen zal het niet werken, maar het kan ook ernstige schade toebrengen aan uw Chow, wat leidt tot dure dierenartsrekeningen, of erger.

Als je je zorgen maakt over het verharen van je Chow, zijn de beste mensen om erover te praten een trimsalon en de dierenarts van je Chow!

Omgaan met het verharen van Chow Chow

Dus, nu je geaccepteerd hebt dat verharen deel uitmaakt van het leven van Chows, wil je er zeker van zijn dat je je voorbereidt op dit kritische deel van het hondenleven door er adequaat op voorbereid te zijn.

Voorbereiding maakt het immers veel gemakkelijker om ermee om te gaan. Deze omvatten:

  • Regelmatig baden
  • Een goede relatie met een trimsalon
  • Wennen aan dagelijkse verzorging thuis
  • Een bontvriendelijke stofzuiger vinden

Met de juiste hulpmiddelen en technieken zal het verharen niet zo’n karwei zijn als u denkt, zelfs niet in de seizoenen waarin de vacht twee keer per jaar uitvalt.

Foto die laat zien hoe dik de Chow Chow vacht is en hoe om te gaan met Chow Chow verharing.

Het verharen van de Chow Chow tot een minimum beperken

Er zijn nogal wat manieren waarop u het verharen van uw Chow Chow veilig kunt minimaliseren.

Aangezien verharen ongemakkelijk kan zijn voor uw Chow en uw schoonmaakgewoonten, zal dit zowel uw hond als u ten goede komen! Hier zijn de prioriteiten.

Dieet en gezondheid

Als uw hond een slechte gezondheid heeft, zal hij meer vacht verliezen dan normaal (net zoals mensen haar verliezen).

Zorg ervoor dat uw Chow een gezond, door dierenartsen goedgekeurd dieet krijgt, voldoende lichaamsbeweging en zoveel mogelijk stressvrij is.

Hoe meer aandacht je besteedt aan zijn gezondheid, hoe beter de vachtsituatie zal zijn, om te beginnen.

Geef prioriteit aan regelmatige verzorging

Je kunt dit thuis doen, maar professionele verzorging is ook een goede optie.

Neem een goed ervaren trimsalon met Chows, zodat je er altijd zeker van kunt zijn dat ze de beste zorg krijgen.

Professionele trimmers kunnen helpen hun vacht uit te dunnen zonder hun gezondheid in gevaar te brengen.

Ze minimaliseren ook de stress van rukken of haken en kunnen een ernstig probleem (zoals huidproblemen of vervilting) opsporen voordat het chronisch wordt.

Borstel elke dag tijdens de seizoenswisselingen

Wanneer uw Chow zijn vacht begint te blazen, zult u serieus willen kijken naar het idee om hem elke dag te borstelen.

Je hebt een goede borstel nodig die de huid niet beschadigt. Je kunt het oefenen met je Chow voordat het verharingsseizoen begint, en dan opvoeren tot elke dag als de vacht slecht wordt.

Om de rommel te beperken, kunt u overwegen om ze ook buitenshuis te borstelen, want losse vacht zal zeker wegschieten en zich verstoppen onder meubels enz. Zorg wel voor een zak of vuilnisbak om de vacht van de borstel te verwijderen.

Dagelijks of regelmatig thuis borstelen is ook een geweldige manier om de band met uw hond te versterken, wat de harten kan beroeren.

Baad uw hond regelmatig

Het is geen geheim dat veel mensen het baden van hun hond stressvol vinden. Voor henzelf en hun hond natuurlijk.

Maar goed baden helpt om de huid goed schoon en gehydrateerd te houden, dus het is iets om eens per maand prioriteit aan te geven.

Je kunt dit doen met een voor Chow bedoelde shampoo en een douchekop, of je kunt kijken of je ze naar een professionele trimsalon kunt brengen.

Je zult dit twee keer per maand willen doen tijdens het zware verharingsseizoen en eens per maand of eens in de twee maanden regelmatig. Hij zal ongetwijfeld ook genieten van een beetje extra verwennerij, dus het is iets om te overwegen om meer dan één reden!

Moet ik me zorgen maken over het verharen van mijn Chow Chow?

Als je dit allemaal gelezen hebt en nog steeds het gevoel hebt dat je Chow veel verhaart, heb je misschien te maken met iets dat buiten het “normale” verharen valt.

Benieuwd of het normale verharing is of iets ernstigers? Kijk dan eens naar de volgende symptomen dat er iets ernstigers aan de hand is:

  • Kale plekken
  • Bont dat vettig of olieachtig aanvoelt
  • Gevoelige huid/zweren

Kale plekken

Hoewel het normaal is dat de vacht in klontjes naar buiten komt, vooral tijdens het vachtblazen, kan het zijn dat u kale plekken in de vacht van uw hond opmerkt terwijl u hem op een avond borstelt (nog een reden om prioriteit te geven aan borstelen!).

Dit kan een teken zijn van een huidprobleem of een algemeen gezondheidsprobleem, waaronder door stress veroorzaakt vachtverlies en ondervoeding. U zult een bezoek aan de dierenarts willen overwegen, zodat u het probleem zo snel mogelijk tot op de bodem kunt uitzoeken.

De vacht voelt vettig of vet aan

Honden scheiden van nature oliën af om hun huid en vacht gezond te houden. Als u echter merkt dat de vacht van uw hond vettig is, zelfs tijdens het verharen, moet u een bezoek aan de dierenarts overwegen. Het kan een probleem zijn met hondenshampoo of te veel van iets in hun dieet, enz.

Vergeet niet dat het niet ongewoon is dat oudere honden een vette vacht krijgen naarmate ze ouder worden.

Gevoelige huid/zweren

Merkt u dat uw hond een gevoelige huid of zelfs plekken of netelroos heeft? Dit is helemaal niet normaal, zij het van het verharingsseizoen of het wassen.

U zult met uw hond naar een dierenarts willen gaan als u dit opmerkt, want het kan een allergische reactie zijn op voedsel, shampoo, of iets heel anders.

Algemeen

Chow Chows verharen veel, zelfs in vergelijking met grote en vachtzware honden. De dagelijkse verharing kan verergeren als ze twee keer per jaar hun vacht blazen.

Overmatig verharen kan soms een teken zijn van gezondheidsproblemen, dus zorg ervoor dat je de tekenen kent van gezond en ongezond verharen – en het verschil daartussen.

Chow Chow verharen is gewoon een normaal onderdeel van het leven voor elke hond van dit ras, en het kan worden aangepakt met de juiste zorg en door liefdevolle huisdierouders!

Als u iemand kent die het gevoel heeft in vacht te verdrinken, wees dan vriendelijk en stuur dit door!

We horen graag wat je van het bericht vindt, alleen zo kunnen we het verbeteren.