Ruiken Chow Chows slecht? 4 manieren om een Chow lekker te laten ruiken

Ruiken Chow Chows slecht? Foto van een slecht ruikende Chow Chow hond

Chow Chows zijn mooie en beminnelijke honden. Toch hebben sommigen het gevoel dat ze een geur hebben die hen niet zo geweldig maakt voor de neusgevoeligen onder ons.

Is dit waar of niet? Kijk en beslis zelf.

Wat honden in het algemeen betreft, Chow Chows zijn lekker ruikende honden! Ze hebben van nature een zeer lage hondengeur en zijn zeer goed in het schoonhouden van zichzelf.

U zult echter hun poten, mond en vacht goed moeten verzorgen om te voorkomen dat ze slecht ruiken door omgevings- en gezondheidsfactoren.

Hebben Chow Chows een natuurlijke “hondengeur”?

Veel mensen nemen aan dat Chow Chows een intense “hondengeur” hebben, die je kunt opsnuiven als je een huis binnenloopt waar er een woont. Het tegendeel is echter waar!

Zoals gezegd hebben Chow Chows van nature een lage hondengeur, en het zijn ook heel schone dieren. Ze verzorgen zich graag en houden zich heel “prim and proper”, wat de geur die ze zouden hebben nog meer minimaliseert.

Alle honden hebben natuurlijk wel een soort geur, maar die zal bij uw Chow Chow niet eens genoeg te ruiken zijn, tenzij u specifiek uw gezicht in hun vacht steekt en diep inademt om die te vinden. Maar dat kan je hond bang maken, en misschien sommige mensen…

Waardoor kan een Chow Chow slecht gaan ruiken?

Als u de “hondengeur” van uw Chow Chow ruikt, komt dat doordat er iets niet goed verzorgd wordt. Dit heeft alles te maken met menselijk ingrijpen in plaats van dat uw Chow niet voor zichzelf zorgt!

Probleemgebieden zijn onder andere:

Het moet natuurlijk eenvoudig zijn om deze vaak stinkende gebieden te achterhalen. Zodra je de bron van de geur hebt gevonden, zijn er specifieke manieren om deze aan te pakken!

Waarom ruiken de pootjes van mijn Chow Chow slecht?

Als de pootjes van uw Chow slecht ruiken, kan het aan een paar factoren liggen die allemaal eenvoudig worden aangepakt (daarover straks meer).

Meer dan waarschijnlijk zijn ze uit wandelen geweest en hebben onderweg iets stinkends opgepikt. Het kan algemene modder of vuil zijn. Het kunnen ook dierlijke uitwerpselen, schimmels en meer zijn. Zelfs als uw hond gewoon in de tuin is, is er niet per se veel voor nodig!

Een andere optie is dat honden zweten zoals wij mensen. Ze zweten nogal wat via hun voetzolen, en dat betekent dat het zweet zich kan ophopen op de voetzolen of tussen hun tenen als het bijzonder warm is of als ze gestrest zijn (en veel zweten). Dit is ook waarschijnlijker als ze laarsjes dragen, omdat die verhinderen dat het zweet verdampt.

Waarom ruikt de mond van mijn Chow Chow slecht?

Als uw Chow Chow een slechte adem heeft, kan dat van alles zijn. Meestal kan het iets zijn wat hij heeft gegeten. Misschien knabbelde hij aan iets buiten dat ongelooflijk stonk, of at hij een muis of ander ongedierte. Het kan ook gewoon iets in hun dieet zijn dat een geur achterlaat.

Een andere veel voorkomende oorzaak is dat hij een of andere infectie of een gebitsprobleem heeft. Tandbederf en andere gebitsproblemen komen veel voor bij honden, dus dit is een zeer waarschijnlijke oorzaak. Het kan alleen de vieze geur zijn, of u kunt tekenen zien van pus, bloed en andere afscheiding (meer over het voorkomen daarvan straks).

Waarom ruiken de oren van mijn Chow Chow slecht?

Chow Chows hebben schattige oren, maar kunnen oorontstekingen krijgen. Omdat honden hun oren niet goed kunnen schoonmaken, is het mogelijk dat mijten of bacteriën erin komen en lichte of ernstige infecties in hun oren veroorzaken.

Het is soms moeilijk om dit te onderscheiden van hun vacht of huid. Toch kun je het meestal herkennen door in het oor zelf te kijken en te controleren op bacteriën of ongedierte dat een vreemde kleur heeft en niet op zijn plaats lijkt.

Waarom ruikt de vacht van mijn Chow Chow slecht?

Lijkt uw hele Chow gewoon slecht te ruiken? Zo ja, dan is het waarschijnlijk een probleem met de huid of de vacht van uw Chow.

Chow Chows kunnen problemen hebben met hun huid, net als elk ander hondenras. Het kan uitdrogen of een infectie krijgen als het verwaarloosd wordt.

Hoewel honden van nature talg afscheiden om hun huid gehydrateerd te houden, zul je hun huid extra moeten verzorgen (daarover binnenkort meer).

Hun vacht kan ook bacteriën, modder, gras en meer opvangen, vooral als ze uitgelaten zijn. Als dit niet wordt verwijderd, kan dit stank in hun vacht gaan veroorzaken.

De vacht zelf krijgt ook een natuurlijke muskus als hij niet goed wordt verzorgd. Dit wordt erger in de warmere maanden of wanneer uw Chow twee keer per jaar zijn vacht blaast!

Mijn Chow Chow stinkt nog steeds – wat moet ik doen?

Als je denkt dat geen van deze dingen de oorzaak is, of als je nog steeds het gevoel hebt dat je Chow stinkt, is het tijd om de professionals in te schakelen!

Je zult met je Chow naar de dierenarts willen gaan om iets ernstigs uit te sluiten, zoals een huidinfectie, tandprobleem en meer.

Uw dierenarts zal u ook een professionele mening kunnen geven over de vraag of uw Chow stinkt. Dat klinkt misschien raar, maar het is waar!

Een professional kan ook kijken naar zaken als hormoonspiegels, stressniveaus, en of iets in hun dieet problemen kan veroorzaken. Zij kennen ook de veel voorkomende oorzaken die specifiek zijn voor Chows.

Een geur die sterk genoeg is voor jou om op te merken is altijd een indicatie van een probleem, dus een dierenarts zal een geweldige professionele steun zijn om je te helpen tot op de bodem te gaan.

Top manieren om uw Chow Chow te helpen lekker te ruiken

Of je dit nu preventief bekijkt, of ervoor wilt zorgen dat je nooit meer een stinkende Chow Chow hebt, hier zijn enkele van de beste manieren waarop je kunt helpen om je Chow op zijn allerbest te laten ruiken.

Hij zal het net zo leuk vinden als jij! De beste manieren zijn:

  • Maak de poten schoon na een wandeling
  • Bevorder tandhygiëne en visvrij (of verminderd) voer
  • Verzorg ze om de paar dagen
  • Geef ze regelmatig een bad

Maak de poten schoon na een wandeling

Na een ravotten in de tuin of een wandeling, maak er een gewoonte van om de poten van uw hond schoon te maken.

U kunt dit doen met een handdoek en warm water als u wilt, of u kunt kijken naar verschillende versies van hondenpootreinigingsbekers. Kies degene die voor u het beste aanvoelt en waar uw hond van zal genieten.

Bevorder tandhygiëne en visvrije (of verminderde) voeding

Om te helpen zijn mondstank te beteugelen, vermijd voedsel met een hoge visgeur en zelfs visbijproducten. Uw dierenarts kan u helpen enkele goede opties te vinden die hem geen visachtige nasmaak geven.

U zult ook troost vinden in die tandhygiënetraktaties of zelfs speeltjes die hem aanmoedigen om te kauwen en de tandplak en andere ophopingen weg te werken.

Verzorg ze om de paar dagen

Verzorg je Chow om de paar dagen met een zachte borstel. Dit bevordert een goede doorbloeding en olieafscheiding, voorkomt huidproblemen en bevordert de hydratatie. Het helpt ook om de vacht schoon en goed verzorgd te houden, en vrij van vuil of klonten vacht die opbouw en stank veroorzaken.

Geef ze regelmatig een bad

Dat u uw hond verzorgt, betekent niet dat u het bad kunt overslaan! Ten minste één keer per maand moet u hem grondig baden met een door dierenartsen goedgekeurde en gevoelige shampoo. Dit zal helpen om de huid verder te reinigen en te hydrateren en de vacht er op zijn best uit te laten zien en aan te laten voelen.

Als u het niet prettig vindt om uw Chow in bad te doen, breng hem dan naar een professionele trimsalon.!

Final Thoughts

Chow Chows hebben heel weinig natuurlijke geur. Ze kunnen echter gevoelig zijn voor gebitsproblemen, oorontstekingen en olie/zweetophoping in hun poten en op hun lichaam.

Een goede verzorging en afspraken met de dierenarts zijn essentieel om je Chow zich op zijn best te laten voelen en zo fris mogelijk te laten ruiken.

Chow Chows zijn goed ruikende honden en zouden niet te veel natuurlijke geur moeten hebben.

Als je een geur opmerkt, is dat te wijten aan iets dat je over het hoofd hebt gezien of vergeten bent!

Ken je iemand met stinkende Chow? Deel dit met hem of haar en help hem of haar het probleem te “luchten”.

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.