Hoe groot worden Chow Chows? (Man en vrouw)

Hoe groot worden Chow Chows? Foto van een grote Chow Chow hond

Als je ooit een Chow Chow hebt gezien en dacht dat ze misschien te groot waren voor je huishouden, zul je blij zijn te horen dat ze meer pluis zijn dan iets anders!

De gemiddelde Chow Chow wordt ongeveer 48 cm lang. Vrouwelijke Chow Chows worden meestal ongeveer 45 cm groot.

Ze bereiken hun maximale hoogte als ze ongeveer één jaar oud zijn. Deze lengte hangt af van verschillende factoren, waaronder genetica, gezondheid en voeding.

Hoe groot is een volwassen Chow Chow?

Als de Chow Chow afkomstig is van een gerenommeerde fokker (dus zonder gezondheidsproblemen), kunt u verwachten dat hij ongeveer 45-48 cm groot wordt.

Ze wegen meestal 20-21 kg, waarbij de mannelijke Chow Chows aan de hoge kant zijn en de vrouwelijke aan de lage kant.

Als uw Chow onder of boven deze maten zit, is dat geen reden tot paniek! Dit zijn gemiddelden, dus het kan heel normaal zijn dat jouw Chow buiten de normen valt. Daarover later meer!

Wanneer stoppen Chow Chows met groeien?

Chow Chows stoppen hun laatste groeispurt ongeveer na een jaar. Soms eerder of later voor die laatste paar centimeters (of cm). Maar de meesten zullen merken dat hun Chow nog enkele maanden doorgaat met groeien (qua gewicht).

Dit is gezond en eigenlijk een teken dat ze goed verzorgd worden – goed gedaan!

Welke factoren beïnvloeden de groei van een Chow Chow?

U wilt ervoor zorgen dat uw Chow Chow in uitstekende gezondheid blijft. Dus, hier zijn de factoren die hun groei kunnen belemmeren en wat je eraan kunt doen:

  • Genetica
  • Algemene gezondheid
  • Dieet

Genetica

Net als bij mensen speelt genetica een rol bij de groeisnelheid van uw Chow Chow.

Als beide ouders groter zijn, kan uw Chow groter zijn dan normaal, en hetzelfde geldt als de ouders van uw Chow pup kleiner zijn.

De fokker waar u uw pup vandaan haalt, zal hier een groot deel van uitmaken. Als het verantwoordelijke fokkers zijn, weten ze al dat ze moeten werken met sterke Chow Chows met genetica en mijlpalen. Hoe sterker de ouders, hoe sterker de pups ook zullen zijn.

Een van de beste indicatoren bij het beoordelen van de hoogte van uw Chow pup wanneer deze volgroeid is, is het meten van de ouders. Dit geeft u een idee van wat u kunt verwachten voor de uiteindelijke volwassen versie van uw pup.

Algemene gezondheid

De gezondheid van uw Chow Chow tijdens zijn groei is van invloed op zijn uiteindelijke lengte. Hun eerste jaar is tenslotte een heel druk jaar van groei en ontwikkeling, dus een goede gezondheid gedurende dat jaar is heel belangrijk.

Een van de belangrijkste probleemgebieden voor Chow Chows, gezondheidsgewijs, is parasieten zoals wormen. In het bijzonder haakwormen. Deze kunnen de broodnodige voeding wegnemen en kunnen tijdelijk hun groei belemmeren en hun gewicht verminderen als ze onbehandeld blijven.

Als uw Chow Chow eenmaal een behandeling hiervoor heeft ondergaan, zullen de meeste Chow Chows echter in staat zijn hun mijlpalen (een beetje laat) te hervatten en hun gemiddelde lengte en gewicht te bereiken, net als elke andere pup.

Dit is een deel van de reden waarom goede vaccinaties en controles bij uw dierenarts zo cruciaal zullen zijn terwijl uw puppy opgroeit. Hoe eerder een probleem wordt ontdekt, hoe eerder het kan worden aangepakt in het belang van uw Chow Chow!

Dieet

Ten slotte zal de voeding die uw Chow krijgt bijzonder belangrijk zijn om alle mijlpalen te halen. Puppyvoeding is cruciaal voor dat eerste jaar, omdat het veel voedingsstoffen bevat om het lichaam sterk en mager te houden en op tijd te laten groeien.

Ze moeten ook de juiste hoeveelheid van dat voedsel krijgen. Ondervoede honden zullen onderontwikkeld zijn en kunnen zelfs vatbaar zijn voor ziekten en infecties.

Evenzo zullen overvoede honden in gewicht toenemen, en dit kan gevolgen hebben voor hun algemene gezondheid. Dit is op zijn beurt weer van invloed op hun lengte. Deze factoren kunnen levenslang zijn (d.w.z. blijvend), dus voeding is iets om serieus over na te denken.

Vergeet ook de traktaties niet! Ze moeten gezond zijn en door de dierenarts goedgekeurd qua soort en hoeveelheid. Dit is iets wat veel goedwillende Chow-ouders vergeten als ze hun puppy’s trainen met traktaties.

Omdat Chow Chows zo pluizig zijn, realiseren veel mensen zich in eerste instantie niet eens dat hun Chow Chows overgewicht hebben. Obesitas is wijdverbreid bij Chows omdat ze niet erg actief zijn, en het kan hun groei belemmeren en hen openstellen voor andere gezondheidsaandoeningen en problemen op latere leeftijd.

Kunnen Chow Chows klein blijven?

Ondanks dat alles kan uw Chow Chow klein blijven, zowel in hoogte als in gewicht. Dit komt meestal door genetica. Dit is in feite hoe sommige “designer rassen” ontstaan! Fokkers nemen de kleinste van hun volwassenen, paren ze, en gebruiken dan de kleinste pups uit het nest en herhalen het proces, enz. Zo ontstaat op natuurlijke wijze een kleinere versie van het ras.

Wees echter altijd voorzichtig als je een fokker vindt die “mini” Chow Chows verkoopt. Dit soort fokken is een nauwkeurige wetenschap die in de meeste professionele kringen vaak niet wordt beoefend.

Je zou ofwel een zeer ongezonde hond kunnen krijgen of veel geld betalen voor Chow die tot zijn gemiddelde grootte zal groeien, zelfs met alle verzekeringen van de fokker dat dit niet het geval is!

Natuurlijk, zoals gezegd, kan een kleine Chow Chow ook betekenen dat ze niet in hun beste gezondheid verkeren. Dat is een groot deel van de reden waarom goede dierenartsbezoeken zo belangrijk zijn bij alle belangrijke mijlpalen – hoe eerder een probleem wordt ontdekt, hoe beter. Bovendien kunt u uw dierenarts allerlei vragen stellen over wat u kunt verwachten qua gewicht en lengte.

Hoe meet ik mijn Chow Chow

Aangezien de meesten van ons onze honden zien als onze kinderen, is het normaal om uw Chow Chow te willen meten. Om dit effectief te doen, moet u oefenen om hem te meten vanaf de grond tot aan zijn schoft (net boven zijn schouderbladen).

Dit zal je helpen om zijn vooruitgang zo nauwkeurig mogelijk te zien. We zullen het je niet kwalijk nemen als je zijn lengte ook op de muur wilt markeren…

Om precies te weten waar je Chow Chow zit qua leeftijd en lengte, zorg je voor een grafiek met de typische maandelijkse mijlpalen voor lengte en gewicht (als je dat wilt). Dit zal u helpen om hun vooruitgang thuis in de gaten te houden, zodat u zo nodig contact kunt opnemen met uw dierenarts.

Over uw dierenarts gesproken, vraag hen om hun lengte op te nemen wanneer ze binnenkomen voor hun controle. Gewicht is standaard bij alle afspraken, maar lengte is niet zo standaard. Ze kunnen je ook laten zien hoe het moet, met deskundige hand, als je dat wilt.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn Chow Chow de juiste hoogte heeft?

Als iets aan de lengte van je Chow Chow niet klopt, of als je bang bent dat je je Chow niet goed meet, geen paniek! Vergeet niet dat lengte een glijdende schaal is.

Een Chow die onder of over de standaardhoogte meet, is geen noodgeval of een teken dat je Chow ongezond is.

Het beste is om nauwkeurige metingen van uw Chow te krijgen en te kijken hoe ze zich verhouden tot hun vorige metingen. Het aantal tussen hun verschillende hoogtes gedurende hun eerste jaar zal beter zijn om op te vertrouwen dan op een algemene grafiek.

Als je een bijzonder royale groeispurt of gebrek daaraan hebt, kun je altijd navraag doen bij de fokker die je je Chow heeft verkocht. Zij zullen je vaak meteen kunnen vertellen of iets normaal is of niet. Zij zijn immers professionals in de omgang met Chow Chows!

Ten slotte, maar zeker niet in de laatste plaats, zal uw dierenarts uw beste vriend zijn. Omdat ze goed op de hoogte zijn van de medische geschiedenis en het persoonlijke gezondheidsprofiel van je Chow, kunnen ze je helpen begrijpen wanneer je je zorgen moet maken en wat onbelangrijk is. Bonuspunten als ze ook gewend zijn om met Chow Chows te werken!

In het kort

Chow Chows kunnen tussen de 45-48 cm meten. in de meeste gevallen. Een hond kan minder of meer dan deze afmetingen hebben zonder in slechte gezondheid te verkeren.

Ze bereiken hun uiteindelijke hoogte als ze ongeveer één jaar oud zijn. Factoren die de hoogte beïnvloeden zijn genetica, gezondheid en voeding. Uw dierenarts en uw fokker kunnen u goed ondersteunen bij wat u kunt verwachten voor de uiteindelijke lengte van uw Chow.

Chow Chows worden beschouwd als grote honden, hoewel ze vaak groter lijken met hun pluizige vacht. Deze informatie zal u helpen te weten wat u kunt verwachten als het gaat om de gezonde, juiste hoogte van uw Chow Chow.

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.