Tramadol voor honden – Een gids voor huisdiereigenaren over een medicijn op recept

tramadol voor honden

Tramadol voor honden is een synthetische opioïde pijnstiller. Dit pijnstillende middel kan om verschillende redenen worden voorgeschreven, of uw hond nu net uit een operatie komt, artritis, kanker, ontsteking of een andere pijnlijke aandoening heeft. De dosering van Tramadol voor honden wordt per geval bepaald door een professionele dierenarts. Wanneer de dosering juist is, heeft Tramadol weinig bijwerkingen bij honden. Vandaag gaan we al uw vragen als bezorgde ouder beantwoorden. We helpen u te begrijpen waarom uw dierenarts voor dit middel heeft gekozen, de specifieke dosis en het type Tramadol voor honden. We bekijken welke bijwerkingen u kunt verwachten, en laten u weten wanneer het tijd is om weer contact op te nemen met de dierenarts met uw zorgen.

Inhoud

Tramadol wordt vaak gegeven samen met een ander geneesmiddel zoals Rimadyl en Gabapentin. Het wordt verkocht onder verschillende namen, waaronder Durela, Ralivia, Rybix, ConZip, Zytram en Ultram. Vandaag bekijken we waarom uw dierenarts Tramadol voor honden heeft gekozen voor uw huisdier, en de redenen waarom het belangrijk is om hun advies, doseringen en keuzes op te volgen bij het geven van pijnstillers aan honden. We bekijken ook of het goed is om menselijke Tramadol aan honden te geven, hoe de dosering moet worden berekend en wanneer u weer contact moet opnemen met uw dierenarts.


Wat is Tramadol voor honden?

Voor het eerst ontdekt in 1962, is Tramadol voor honden een van de weinige pijnstillers die veilig is voor honden. Het is een lid van de opioïde familie. Dit betekent dat het de overdracht en perceptie van pijn bij dieren en mensen verandert. Deze verandering zorgt ervoor dat honden minder pijn voelen, wat kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen.

Tramadol verhoogt ook de hoeveelheid serotonine in de hersenen van een hond. Dit kan het algemene geluk van uw huisdier verhogen en hen een gevoel van euforie geven, net als bij mensen.

Wanneer wordt Tramadol voor honden voorgeschreven?

Tramadol kan door uw dierenarts worden voorgeschreven voor de volgende aandoeningen:

 1. Pijn na een operatie
 2. Artritis
 3. Kanker

Tramadol voor honden wordt in de eerste plaats gebruikt als pijnstiller. Dit kan voor zowel kortdurende als langdurige pijn.

Als uw hond bijvoorbeeld een operatie ondergaat, kan hem direct na de operatie tramadol worden voorgeschreven voor een paar dagen totdat hij hersteld is. Of als uw huisdier artritis heeft, kan Tramadol worden voorgeschreven om te helpen bij de aanhoudende pijn.

Sommige dierenartsen kunnen het ook voorschrijven aan honden met kanker als ze matige tot ernstige pijn ervaren.

Ander gebruik van Tramadol voor honden

In principe, als uw hond pijn heeft, kunnen ze heel goed tramadol voorgeschreven krijgen om de hoeveelheid pijn die ze voelen te verminderen en hun algehele welzijn te vergroten. Soms wordt tramadol ook gebruikt voor angst en hoesten. Laten we enkele van de meest voorkomende toepassingen een voor een verkennen.

tramadol voor honden

Tramadol voor honden na een operatie

Tramadol is sinds 1977 in Europa en sinds 1995 in Amerika door de FDA toegelaten als pijnstiller voor mensen. Sindsdien wordt het op verschillende manieren gebruikt voor pijnbestrijding bij honden, onder meer voor de behandeling van pijn na een operatie.

Hoewel er veel pijnstillers beschikbaar zijn voor pijn op korte termijn, en sommige misschien zelfs beter werken, kan tramadol nog steeds worden voorgeschreven op basis van de specifieke behoeften en de huidige medicijnen van uw hond.

Wanneer uw hond een operatie ondergaat, zal hij vaak een aantal medicijnen nodig hebben. Uw huisdier zal waarschijnlijk onder narcose gaan en een ontstekingsremmer en pijnmedicatie krijgen. Alle medicijnen werken verschillend samen. Daarom kan uw dierenarts besluiten tramadol voor te schrijven als het beter werkt in combinatie met een ander medicijn.

Verder kan uw huisdier allergisch zijn voor bepaalde medicijnen of een andere langdurige medicatie gebruiken. In dat geval zal de lijst van medicijnen die ze kunnen gebruiken zonder ernstige reacties aanzienlijk afnemen. Verschillende hondenrassen kunnen ook slecht reageren op tramadol. Dat kan dus ook een rol spelen bij het al dan niet voorschrijven van deze of een andere medicatie na een operatie.

Tramadol voor honden met artritis

Omdat tramadol langdurig kan worden gebruikt zonder veel nadelige effecten en geen sedatie veroorzaakt, is het meestal de nummer één behandeling voor honden met artritis. Veel eigenaren vragen zich af of ze Tramadol voor honden met artritis moeten blijven geven als hun hond geen tekenen van pijn meer vertoont.

Het antwoord is ja. Zelfs als de artritis van uw hond beter lijkt, is het om twee redenen uiterst belangrijk dat ze hun medicatie blijven gebruiken.

Ten eerste zal het lichaam van een hond vaak gewend raken aan de medicatie na een langere periode te zijn gebruikt. Er plotseling vanaf halen kan ontwenning veroorzaken en de pijn vertienvoudigen.

Ten tweede zijn honden goed in het verbergen van hun pijn. Het lijkt misschien alsof ze geen pijn hebben, maar ze verbergen het eigenlijk alleen maar voor u. Geef uw huisdier altijd hun medicijnen zoals voorgeschreven door uw dierenarts.

Ontstekingsremmende Tramadol voor Honden

Tramadol voor honden is alleen een pijnstiller en bevat geen ontstekingsremmende eigenschappen. Omdat tramadol een gebruikelijke behandeling is voor artritis, is er veel verkeerde informatie op het web die zegt dat het een ontstekingsremmer is.

Dit is echter niet waar. Tramadol voor honden is een opioïde pijnstiller en heeft geen ontstekingsremmende eigenschappen. Het voorkomt alleen dat uw hond pijn voelt.

Rimadyl en Tramadol voor Honden

Daarom wordt tramadol vaak gecombineerd met Rimadyl. Rimadyl heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Dit geldt vooral voor honden met artritis. Beide geneesmiddelen werken samen om de pijn van uw huisdier te verminderen en ontstekingen te voorkomen.

Als uw dierenarts uw hond beide medicijnen heeft voorgeschreven, is het belangrijk om ze allebei te geven zoals voorgeschreven. Ze hebben zeer verschillende eigenschappen en kunnen elkaar niet vervangen.

tramadol voor honden

Tramadol voor honden met kanker

Om veel van dezelfde redenen dat het wordt gegeven aan honden met artritis, wordt tramadol ook vaak voorgeschreven aan honden met pijnlijke kanker. Natuurlijk zal het type kanker dat uw hond heeft bepalen of tramadol geschikt is voor hem. Dit zal ook afhangen van het stadium van de kanker van uw hond.

Sommige vormen van kanker, vooral vroege vormen, zijn niet zo pijnlijk. Als zodanig hebben ze niet zo’n sterke pijnstiller als tramadol nodig. U moet met uw dierenarts spreken en kort de symptomen en het pijnniveau van uw huisdier beschrijven. Dit zal de dierenarts helpen bepalen of uw hond dit soort medicatie nodig heeft.

Gabapentine en Tramadol voor Honden

Wanneer uw hond chronische pijn ervaart, zoals meestal het geval is bij kanker, kan hij een aantal pijnstillende medicijnen nodig hebben. Gabapentine en tramadol vormen een geweldig team bij het verminderen van de chronische pijn van uw huisdier.

Ze werken allebei direct op de hersenen om de pijn die uw hond voelt te verminderen. Als uw hond beide medicijnen voorgeschreven krijgt, is het belangrijk om ze allebei volgens voorschrift te geven. Ze werken echt heel goed samen en kunnen de pijn van uw hond veel meer verminderen dan een van de twee alleen.

Vloeibare Tramadol voor Honden

Tramadol voor honden komt in een aantal vormen. Hoe uw huisdier dit medicijn krijgt, hangt af van waar en waarom het wordt gegeven. Bijvoorbeeld, in een dierenartspraktijk zal uw huisdier dit medicijn waarschijnlijk via een infuus krijgen. Dit blijkt de meest efficiënte toedieningsmethode te zijn.

Thuis is dit echter niet mogelijk. In plaats daarvan wordt het geneesmiddel toegediend via een pil of een vloeistof. Extradurale toedieningsmethoden zijn beschikbaar, maar zijn meestal niet erg praktisch.

tramadol voor hondenHoe werkt Tramadol voor honden?

Tramadol werkt zowel bij mensen als bij honden als een pijnstiller. Pijnstillend betekent dat het een pijnstiller is. Hoewel artsen en dierenartsen het erover eens zijn dat het een effectieve pijnstiller is, is er enige controverse over hoe het precies werkt. Eén studie stelde voor dat tramadol op twee complementaire manieren werkt.

De eerste is dat tramadol en zijn metaboliet zich vasthechten aan de mu opioïde receptor in de hersenen. Dit resulteert in een signaal vanuit de hersenen dat pijn blokkeert.

De tweede is dat tramadol de heropname van serotonine in het centrale zenuwstelsel blokkeert. Dit zou de pijnstillende effecten van tramadol versterken.

Tramadol dosering voor honden

Dus wat is de tramadol dosering voor honden? Welke dosis uw huisdier moet krijgen hangt af van een aantal factoren, waaronder:

 • hun grootte
 • pijnniveau
 • waar ze het voor gebruiken

Doseringen zijn meestal afgestemd op de specifieke behoeften van uw huisdier. Er is dus geen eenduidige dosering. Wij raden u aan contact op te nemen met uw dierenarts als u zich de juiste dosering voor honden niet kunt herinneren. Een vuistregel van sommige dierenartsen is dat er tussen 0,5 en 4,5 mg tramadol moet worden toegediend per 1 pond dat een hond weegt. Dit hangt af van de hoeveelheid pijn die uw hond heeft.

25 pond honden

Bijvoorbeeld, als uw hond ongeveer 25 pond weegt, zal zijn dosering tussen 12.5mg en 112.5mg liggen.

Honden van 10 pond

Evenzo, als uw hond ongeveer 10 pond weegt, zal zijn dosering tussen 5mg en 45mg liggen.

Het belangrijkste is dat u met uw dierenarts overlegt voordat u zelf iets toedient. Het is nooit een goed idee om te knoeien met pijnstillers.

Hoe vaak moet ik Tramadol voor honden geven?

Tramadol is een gecontroleerde stof. Als zodanig is het belangrijk dat u zich houdt aan de richtlijnen van uw dierenarts als hij uw hond tramadol voorschrijft om mee naar huis te nemen.

Het kan zijn dat uw hond zijn medicijnen alleen hoeft in te nemen als hij pijnlijke opflakkeringen krijgt. Hij kan het ook één tot twee keer per dag nodig hebben.

Het hangt helemaal af van de aard van de pijn en de aanbevelingen van uw dierenarts.

Is Tramadol veilig voor honden?

Vergeet niet, alleen omdat mensen en honden allebei tramadol kunnen nemen, betekent dit niet dat menselijke tramadol producten veilig zijn voor onze hondachtige metgezellen.

Tramadol is een aantrekkelijke pijnstiller bij honden omdat het naar verluidt weinig bijwerkingen heeft ten opzichte van andere pijnstillers.

Deze medicatie is veilig zolang de richtlijnen van uw dierenarts worden opgevolgd. Wees waakzaam voor ongewoon gedrag of bijwerkingen.

Hond Tramadol Toxiciteit

Studies hebben aangetoond dat dit geneesmiddel een vrij hoge drempel heeft voor toxiciteit bij honden. Deze studie vond dat 450mg tramadol in een enkele orale dosis niet leidde tot de dood van de hond.

Dit betekent echter niet dat uw hond zoveel tramadol kan innemen als hij wil. Als uw hond erin slaagt te veel tramadol in te nemen, kan hij enkele van de volgende bijwerkingen ervaren.

Deze bijwerkingen kunnen zelfs in lage doses optreden als uw hond de medicatie niet verdraagt.

Tramadol voor Honden Bijwerkingen

Elke medicatie heeft de mogelijkheid van bijwerkingen, en tramadol is niet anders. De bijwerkingen omvatten dingen zoals:

 • braken
 • misselijkheid
 • diarree of constipatie
 • verlies van eetlust, vooral als uw hond de medicatie op een lege maag inneemt

Als uw huisdier lange tijd tramadol gebruikt, kan uw dierenarts aanbevelen het met voedsel te geven om deze bijwerkingen te voorkomen. Tramadol bijwerkingen bij honden zoals de door ons genoemde zijn altijd de moeite waard om aan uw dierenarts te melden.

Natuurlijk kan uw huisdier tramadol gebruiken vanwege een operatie. In dat geval is het niet altijd mogelijk vanwege voedselbeperkingen voor en na de operatie. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je de dosering goed krijgt.

Slaperigheid kan ook voorkomen, maar is zeldzaam. Angst, duizeligheid en beven kunnen ook voorkomen. Een onderzoek meldde dat tramadol vaatvernauwing kan veroorzaken bij honden die bepaalde andere medicijnen gebruiken. U kunt dus best met uw dierenarts praten over het risico van uw hond.

Alternatieven voor Tramadol voor Honden

Als u ervoor kiest om geen tramadol voor honden te gebruiken, vraagt u zich misschien af wat de alternatieven zijn? Dit hangt weer af van waarvoor uw hond een pijnstiller nodig heeft. Deze studie heeft uitgewezen dat er bij de behandeling van postoperatieve pijn bij honden een aantal andere effectieve opties zijn dan tramadol. Deze omvatten:

Deze medicijnen worden waarschijnlijk door een dierenarts toegediend. Verander de medicijnen van uw hond niet zonder voorafgaand overleg met een dierenarts.

Tramadol voor Honden Contra-indicaties

Dit geneesmiddel mag niet worden gebruikt wanneer een hond eerder overgevoeligheid heeft vertoond voor opioïden of centraal werkende pijnstillers zoals aspirine of paracetamol. Als u niet zeker bent, moet u uw dierenarts raadplegen.

Kun je menselijke tramadol aan honden geven?

Als je bijvoorbeeld een recept hebt voor 50mg tramadol voor honden, maar je hebt thuis ook je eigen tramadol, betekent dat niet dat je die van jou kunt vervangen voor je honden.

Dit komt omdat, hoewel de actieve ingrediënten hetzelfde kunnen zijn, er andere ingrediënten in menselijke medicijnen kunnen zitten die giftig zijn voor honden. Xylitol, bijvoorbeeld, is een veel voorkomende toevoeging in menselijke medicijnen die giftig is als uw hond het inneemt.

Het is altijd de moeite waard om dit soort dingen te verifiëren bij uw dierenarts. Vraag haar of het goed is om uw hond menselijke medicijnen te geven voordat u ze toedient.

Wat als mijn Tramadol voor Honden niet werkt?

U hebt misschien geen voordeel gemerkt van het tramadol recept van uw hond. Het blijkt dat u niet de enige bent die dat denkt.

Een recente studie heeft beweerd dat tramadol geen effect heeft bij de pijnbestrijding van honden met artrose. Echter, dit is één studie en de jury is er nog niet uit. Veel dierenartsen geloven nog steeds dat het nuttig is.

Hoe dan ook, je vraagt je misschien af wat je nu zou kunnen proberen. Het is absoluut noodzakelijk dat u uw hond niet van tramadol afhaalt zonder eerst uw dierenarts te raadplegen.

Er zijn andere pijnstillers die hij kan voorschrijven, dus maak je geen zorgen, je zult een manier vinden om de pijn van je hond te verlichten.

Tramadol voor Honden

Dit is een pijnstiller die vrij algemeen is in de veterinaire wereld. Hoewel de bijwerkingen ervan beperkt zijn, is dit geen reden om onvoorzichtig te zijn. Alle medicijnen vereisen de nodige zorgvuldigheid.

Zoals altijd, als u onzeker bent over de toestand van uw hond, of symptomen opmerkt die u zorgen baren, aarzel dan niet om uw dierenarts te bellen.

We hopen dat dit artikel alle vragen die u zou kunnen hebben heeft beantwoord.

Als je nog meer vragen hebt, voel je vrij om ze in de commentaren hieronder te plaatsen!

Tramadol en uw hond

Heeft uw hond tramadol voorgeschreven gekregen? Vond hij het nuttig? We horen graag uw ervaringen in de commentaren hieronder.

Dit artikel is in 2019 uitgebreid herzien.

Referenties en verder lezen

 • Harari, Joseph. “Pijnbestrijding bij kleine dieren met kreupelheid.” Merck Veterinary Manual.
 • Cardoso, Clarisse. “Cardiorespiratory, sedative and antinociceptive effects of dexmedetomidine alone or in combination with methadone, morphine or tramadol in dogs.” Veterinaire Anesthesie en Analgesie. 2014.
 • Morgaz. “Postoperatieve analgetische effecten van dexketoprofen, buprenorfine en tramadol bij honden die ovariohysterectomie ondergaan.” Research in Veterinary Science. 2013.
 • Delgado, Cherlene. “Vergelijking van carprofen en tramadol voor postoperatieve analgesie bij honden die een enucleatie ondergaan.” Journal of the American Veterinary Medical Association. 2014.
 • Kogel, Babette. “Karakterisering van tramadol, morfine en tapentadol in een acuut pijnmodel bij Beagle honden.” Veterinaire Anesthesie en Analgesie. 2014.
 • Takahura Itami. “Cardiovasculaire effecten van tramadol bij honden verdoofd met Sevofluraan.” Journal of Veterinary Medical Science. 2011.
 • Vettorato, Enzo. “Farmacokinetiek en werkzaamheid van intraveneuze en extradurale tramadol bij honden.” The Veterinary Journal. 2010.
 • Bravo, et al. “Ontdekking en ontwikkeling van tramadol voor de behandeling van pijn” Expert Opinion on Drug Discovery, 2017.
 • McMillan, et al. “Pharmacokinetics of intravenous tramadol in dogs” Canadian Journal of Veterinary Research, 2008.
 • Veterinary Place “Tramadol voor honden: wat u moet weten”.
 • Budsberg et al, “Lack of effectiveness of tramadol hydrochloride for the treatment of pain and joint dysfunction in dogs with chronic osteoarthritis” Journal of the American Veterinary Medical Association 2018
 • Fender, K, “Studie toont aan dat tramadol geen effect heeft op pijnscores bij artrose” DVM360, 2018