Train een hond om niet te blaffen

Honden die onophoudelijk blaffen zijn erg vervelend

Mensen hebben verschillende manieren bedacht om te proberen lawaaiige honden ervan te weerhouden zichzelf tot last te zijn. Van halsbanden die de blaffende hond besproeien of een schok geven, tot het verwijderen van de stembanden van de hond.

Hopelijk wil je deze weg niet bewandelen.

Een beter alternatief is training.

In dit artikel laten we je zien hoe je een hond kunt trainen om niet te blaffen in vijf eenvoudige stappen

Kun je een hond echt trainen om te stoppen met blaffen?

Kun je een blaffende hond leren om op commando te stoppen met blaffen? Werkt dit soort training eigenlijk wel.

Het antwoord hierop is ja. Je kunt een hond een ‘cue’ aanleren die hem zegt stil te zijn.

Het zal niet alle geblaf volledig uitwissen en het zal niet werken in elke situatie. Maar het is verrassend eenvoudig om te doen, en het zal u helpen om veel periodes van blaffen te beperken tot een meer aanvaardbaar niveau.

Het maakt een groot verschil voor veel gezinnen met luidruchtige honden.

Voordat u begint met het trainen van een ‘niet blaffen’ of ‘stilte’ cue, is het belangrijk om uit te zoeken met wat voor soort geblaf u te maken heeft.

En om de situaties te definiëren waarvoor een ‘niet blaffen’ cue nuttig is.

Het niet blaffen commando

De ‘niet blaffen’ cue is geweldig voor honden die blaffen uit opwinding, bijvoorbeeld als ze zien dat je hun etensbak pakt of om aandacht te krijgen.

Het zal werken voor honden die blaffen om aandacht of bij elk klein geluid buiten, terwijl u probeert te ontspannen.

Het zal helpen om gewoonteblaffen te verminderen, zoals blaffen naar de postbode of naar de deurbel, of mekkeren telkens een gezinslid uit een stoel opstaat.

Angstig en agressief blaffen

Deze oefening is niet geschikt voor honden die blaffen uit angst of agressie (die meestal berust op angst).

Agressie moet behandeld worden door een gekwalificeerde hondengedragstherapeut.

Blaffen uit eenzaamheid

Ook het “niet blaffen” commando is niet geschikt voor de behandeling van honden die blaffen uit isolement.

Honden die blaffen omdat ze lange tijd alleen zijn gelaten, zijn heel moeilijk te stoppen. De beste oplossing is meestal om het isolement te beëindigen.

Blaffen naar voorbijgangers

Het niet blaffen commando is meestal niet geschikt voor honden die blaffen naar ‘voorbijgangers’.

Blaffen naar voorbijgangers is zeer versterkend voor honden, omdat zij denken dat hun geblaf het probleem oplost (de voorbijganger is immers al gepasseerd).
Hoe leer je een hond niet te blaffen
De beste oplossing voor dit probleem is vaak te voorkomen dat de hond er visueel toegang toe heeft. Dit onderwerp wordt meer in detail besproken op The Labrador Site

Niet blaffen helpt bij veel luidruchtige honden

Dan zitten we met een heleboel luidruchtige honden die blaffen om aandacht te krijgen, blaffen uit verveling, of die blaffen omdat hen per ongeluk is geleerd te blaffen om toegang te krijgen tot middelen of activiteiten die zij leuk vinden.

Dit zijn honden die blaffen als de etensbak tevoorschijn komt bijvoorbeeld, of die blaffen als je je autosleutels pakt, of als ze willen dat je een bal gooit of touwtje speelt.

Honden die overmatig blaffen naar bezoekers, winkeliers, of naar dichtslaande autodeuren op straat.

Training blaffen/niet blaffen

U kunt gemakkelijk ‘blaffen’ en ‘niet blaffen’ tegelijk trainen. En dat gaan we hier illustreren.

Het lijkt misschien contra-intuïtief om een hond te leren blaffen en de hond zelfs te belonen voor het blaffen, maar dat is precies wat je gaat doen om te beginnen.

Waarom een hond leren blaffen?

“Wat is dit” zeg je “we gaan de hond leren blaffen? Maar doet hij dat al niet genoeg?”

Maak je geen zorgen. Een gedrag, in dit geval het maken van geluid, op cue zetten is een effectieve manier om het verlangen van de hond te verminderen om zich spontaan aan dat gedrag over te geven.

De redenen dat het op cue zetten van een ongewenst gedrag als blaffen kan helpen om het blaffen op andere momenten te verminderen zijn discutabel. Als de hond alleen een beloning krijgt wanneer hem is gevraagd te blaffen, lijkt blaffen op andere momenten minder wenselijk.

En misschien kan voor honden, net als voor mensen, een activiteit zijn “glans” verliezen als mensen je blijven vragen het te doen. Hoe dan ook, we weten dat dit principe werkt, dus is het zinvol om het te gebruiken.

Door hondentraining te gebruiken om het blaffen op deze manier ‘op cue’ te zetten, geef je je hond ook een bewustzijn van wat hij doet. Veel blaffende honden zijn zich gewoon niet bewust van wat ze doen. Het is gewoon een gewoonte.

U stelt hem in staat keuzes te maken over of hij blaft of niet, in plaats van hysterisch te reageren met gapen, op elke soort opwindende prikkel.

Blaf’ helpt je bij het oefenen van ‘Niet blaffen!

Voor ons, als hondenbezitters, is de ‘niet blaffen’ cue belangrijk. U hebt een betrouwbare manier nodig om uw hond herhaaldelijk te laten blaffen, zodat u uw ‘niet blaffen’ cue herhaaldelijk kunt oefenen.

De hond leren blaffen op cue geeft u een betrouwbare manier om het gedrag uit te lokken om het tegenovergestelde te oefenen.

Laten we nu eens kijken hoe je honden kunt stoppen met mekkeren om aandacht of uit pure vreugde.

Klaarmaken om geen blaf te trainen

U gaat iets doen dat het blaffen van uw hond triggert. Denk na over de beste manier om dit te doen.

Misschien haalt u zijn riem tevoorschijn. Misschien maak je zijn eten klaar, of doe je je jas aan. Of tikt op de tafel. Alles waarvan je weet dat het de hond op stang jaagt, is goed.

Kies vervolgens uw signalen – ik gebruik ‘Speak’ voor blaffen en ‘Quiet’ voor stoppen met blaffen. U kunt verschillende signalen kiezen als u dat wilt.

Je hebt een event marker nodig – een clicker is ideaal.

Je hebt ook een handige pot of zak met lekkere hondensnoepjes nodig.

Lees dit artikel om te weten te komen hoe je traktaties voor de training kiest

Met uw event marker ‘markeert’ u het blaffen zodra het begint. Zoals dit-

Stap Een – Markeer dat geblaf

Zodra de hond begint te blaffen Markeer de blaf met een klik, of een woord als YES! en volg de markering onmiddellijk met een beloning.

Wij noemen dit markeren en belonen.

Time je markering zeer zorgvuldig zodat het gebeurt terwijl de hond nog blaft.

Wat als hij niet blaft?

Haal je trigger tevoorschijn – je sleutels, jas, etensbak, lood, wat hem meestal doet blaffen.

Zwaai ermee rond, wind hem op – wat er ook nodig is om hem te laten blaffen en wees klaar om die blaf te markeren!

Markeer en beloon

Markeer en beloon uw hond meerdere malen voor het blaffen. Uiteraard moet hij stoppen met blaffen om de traktatie op te eten.

Elke keer dat hij dat doet, gebruikt u uw blaftrigger om hem weer te laten blaffen.

Wanneer je dit een flink aantal keren hebt gedaan, kun je even wachten, om te zien of je hond de blaf ook zonder je trigger zal aanbieden.

Probeer dit zo nu en dan, totdat uw hond u een spontane blaf aanbiedt. Wanneer hij dit doet, begint hij te begrijpen dat hij eigenlijk zijn beloning heeft verdiend door te blaffen.

Kies uw commando

Nu moet u een woord kiezen dat u wilt gebruiken om uw hond te vertellen dat hij moet blaffen. In dit voorbeeld gebruiken we het woord ‘spreken’.

De volgende stap is het toevoegen van uw ‘blaf’ cue en klaar staan om het blaffen te activeren zodra u de cue heeft gegeven. Zoals dit

Stap Twee – Voeg een cue toe

Houd je sleutels, zijn etensbak, zijn riem, wat hem gewoonlijk doet blaffen, achter je rug.

Geef nu je blaf aanwijzing “Spreek!” en wacht tot de hond blaft.

Markeer en beloon als voorheen

Als de hond niet blaft, haal dan de blaftrekker tevoorschijn. Zwaai het rond indien nodig om hem aan het blaffen te krijgen en wees klaar om die blaf te markeren!

Herhaal dit een paar keer, totdat hij betrouwbaar blaft op uw ‘spreek’ cue.

Probeer het blaffen in verschillende kamers te triggeren met alleen uw cue. Nu moet uw hond begrijpen dat hij alleen beloond wordt voor het blaffen op uw commando. (Spontane blaffen zijn waardeloos). Zoals dit

Stap Drie – Alleen als ik zeg Spreek!

Wacht je hond af. Bied uw aanwijzing niet aan. Wacht gewoon op een blaf. Hij zal een blaf aanbieden omdat hij herhaaldelijk is beloond voor het blaffen.

Markeer of beloon die blaf niet.

Wacht opnieuw, gedurende een paar seconden van stilte, en geef dan uw blafcue “Spreek” – markeer en beloon de blaf.

Besteed wat tijd aan het oefenen hiervan.

Cue de blaf, markeer en beloon. Wacht tot de hond blaft, negeer het blaffen. Wacht twee seconden stilte, dan blaf, markeer en beloon.

De meeste honden geven nu nog maar één of twee blaffen na elke cue. Ze weten dat er een beloning aankomt, dus blaffen ze, en stoppen ze in afwachting van de traktatie. U kunt de hond afwachten om een langere reeks blaffen te krijgen.

Nu is het tijd om uw stop met blaffen cue aan te leren. In dit voorbeeld gebruiken we het woord ‘stil’. Het gaat als volgt

Stap Vier – Stop met blaffen

In deze stap gaat u terug naar het triggeren van het blaffen zonder de cue, met behulp van uw riem, sleutels, etensbak enz.

Laat uw hond blaffen met behulp van uw trigger. Zodra uw hond stopt met blaffen geeft u uw ‘Quiet’ cue en volgt dit onmiddellijk met een traktatie.

Herhaal dit een paar keer en probeer dan te anticiperen op de hond zodat u de ‘Quiet’ cue geeft net als hij stopt met blaffen. Als hij niet stopt, houd dan de traktatie voor zijn bek (nog niet loslaten) hij zal stoppen met blaffen om te proberen de traktatie op te eten. Zodra hij stil is, laat u hem het lekkers hebben.

Wanneer u nu de stille cue grondig hebt geassocieerd met de levering van een traktatie, en wanneer uw hond op zoek is naar de traktatie zodra hij de cue hoort, kunt u proberen de cue te gebruiken terwijl de hond nog steeds blaft.

Geef de blafcue, geef dan na een paar blaffen de niet blaffen cue – markeer en beloon onmiddellijk als hij stopt met blaffen.

Kies de eerste paar keren zorgvuldig. Probeer dit niet als de hond echt overprikkeld is.

Laat je niet verleiden om de cue te schreeuwen, gebruik dezelfde toon die je eerder gebruikte.

Stap Vijf – Blaffen/Niet blaffen

Zodra uw hond kan reageren op uw rustige cue, kunt u de twee cues afwisselen om zijn nieuwe vaardigheden te oefenen.

Geef de blaf, dan de stilte, markeer en beloon.

Soms kun je blaffen, stil zijn, weer blaffen, markeren en belonen.

Als u de gedragingen door elkaar haalt, zal uw hond leren ze heel duidelijk van elkaar te onderscheiden en snel en doeltreffend reageren op uw nieuwe signalen.

Probeer het uit: Train uw hond om niet te blaffen

Zoals u ziet, werkt dit systeem om de hond bewust te maken van wat hij doet, en motiveert het hem om alleen te blaffen als iemand hem dat opdraagt.

Het is een geweldige manier om gewoonteblaffen te doorbreken, dus waarom het niet eens proberen?

Het is vrij eenvoudig om te doen als je eenmaal begonnen bent, en het duurt niet lang om resultaten te boeken. Laat ons weten hoe het u vergaat in het commentaarveld hieronder.