Poedelstaart gids: Soorten, couperen en verzorgen

poedelstaart

De staart van een poedel bestaat in een enorme verscheidenheid aan vormen en maten, waardoor elke individuele hond er totaal anders uitziet! Het uiterlijk van de staart kan variëren afhankelijk van het kapsel dat uw Poedel heeft, de rasstandaard in uw omgeving, de legaliteit van het couperen van de staart waar u woont, en nog veel meer. Niet alle Poedels zijn gefokt om aan de rasstandaard te voldoen! Vandaag ga ik dieper in op de staarten van Poedels, ook of je ze moet laten couperen en hoe je ze moet verzorgen!

Inhoud

Wat voor staart hebben poedels?

Het is normaal om je een beetje verward te voelen over poedelstaarten. Ze zien er tenslotte allemaal zo verschillend uit! Sommige hebben slanke, lange staarten, sommige hebben korte rechte staarten, sommige hebben gekrulde staarten, en sommige hebben gekke kapsels waardoor hun staart er heel uniek uit kan zien! Er zijn drie belangrijke factoren die kunnen beïnvloeden hoe de staart van een poedel eruit ziet. Deze zijn – couperen, kapsels, en genetica.

Als algemene regel geldt dat natuurlijke Poedelstaarten lang, slank en relatief recht zijn. Maar ze zijn bedekt met dezelfde krullende vacht als de rest van hun lichaam, zodat ze veel groter kunnen lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Gecoupeerde staarten waren gedurende het grootste deel van de geschiedenis van dit ras verplicht volgens vele rasstandaarden over de hele wereld, en zijn op sommige plaatsen nog steeds verplicht. Poedels die als pup zijn gecoupeerd, hebben aanzienlijk kortere staarten.

Hoe zou de staart van een Poedel eruit moeten zien?

Hoe de staart van een Poedel eruit moet zien hangt af van de rasstandaard waar u woont, en of u wilt dat uw hond hieraan voldoet. Rasstandaarden over de hele wereld kunnen nogal verschillen, zelfs voor hetzelfde ras. Zo vereist de AKC Poedel rasstandaard een rechte staart gecoupeerd tot een “voldoende lengte” om een gevoel van evenwicht te geven aan het algemene uiterlijk van de hond. Maar de Kennel Club (UK) accepteert zowel gecoupeerde als ongecoupeerde staarten, zo recht mogelijk. Het is echter vermeldenswaard dat het couperen van staarten om niet-medische redenen niet langer legaal is in het VK!

Als u niet geïnteresseerd bent om uw poedel mee te laten doen aan shows, zijn de lengte en de vorm van de staart niet zo belangrijk. Natuurlijke poedelstaarten zijn dikker aan de basis, en kunnen zowel recht als licht gebogen zijn. Sommige kunnen zelfs over de rug van uw poedel krullen! Er is veel variatie en geen enkel type is het beste als u niet wilt dat uw hond aan de rasstandaard voldoet.

Krullen poedelstaarten omhoog?

Hoewel de meeste Poedel rasstandaarden streven naar een zo recht mogelijke staart, kunnen Poedelstaarten in verschillende vormen voorkomen. Sommige zijn perfect recht, andere hebben een lichte kromming, en weer andere krullen. Er is natuurlijke variatie in alle hondenrassen, ook in de poedel. Als een fokker Poedels met gekrulde staarten fokt, zullen de pups vaak dezelfde eigenschap vertonen.

Bij sommige hondenrassen kan een overmatig gekrulde staart een probleem zijn. Dit komt het meest voor bij rassen als de Mopshond en de Engelse Bulldog, en kan in de ergste gevallen een chirurgische behandeling vereisen. Maar dit gebeurt zelden bij Poedels. Zolang de gekrulde staart van uw poedel geen pijn of problemen veroorzaakt bij het buiten spelen en rennen, hoeft u zich niet echt zorgen te maken. Uw dierenarts kan u verder helpen als u zich zorgen maakt over de staartvorm van uw poedel.

poedelstaart gids

Waggelen poedels met hun staart?

Ja! Net als alle andere hondenrassen kwispelen Poedels met hun staart. Onze honden gebruiken allemaal hun staart om te communiceren. Lichaamstaal is een belangrijke manier voor honden om elkaar te begrijpen en om hun behoeften en emoties aan ons over te brengen. U zult zien dat uw Poedel kwispelt als hij opgewonden of blij is met iets.

Hoe lang moet de staart van een poedel zijn?

De lengte van de staart van een Poedel hangt af van het feit of je al dan niet een rasstandaard volgt, en waar ter wereld je woont. Natuurlijk hebben Poedels lange staarten. Maar traditioneel hadden show- en werkpoedels gecoupeerde staarten. Bij werkhonden was dit praktisch, omdat dit het risico verminderde dat staarten aan dingen bleven haken en gewond raakten tijdens het apporteren.

Het is echter vermeldenswaard dat het couperen van staarten om niet-medische redenen niet in alle delen van de wereld legaal is. In deze gebieden zie je meer en meer Poedels met lange, natuurlijke staarten.

Maar hoe lang is een gecoupeerde Poedelstaart? Nou, de lengte varieert. Zelfs de AKC rasstandaard stelt alleen dat staarten moeten worden gecoupeerd tot “voldoende lengte”. Over het algemeen willen deze rasstandaarden dat staarten kort genoeg gecoupeerd worden om de Poedel een evenwichtige omtrek te geven. De lengte van de gecoupeerde staart zal dus variëren, afhankelijk van de grootte van de pup en de verwachte volwassen grootte.

Waarom wordt bij poedels de staart gecoupeerd?

Van oudsher was het couperen van de staart belangrijk voor de werkende Poedel. Een kortere staart werd gezien als minder gevoelig voor verstrengeling en verstrikking tijdens het apporteren. Poedels waren oorspronkelijk apporteerders in het water, die watervogels, eenden en andere prooien moesten terugbrengen. Sommige eigenaren geloofden ook dat een gecoupeerde staart hun Poedel zou helpen sneller te reizen in het water.

Moderne Poedels hebben de neiging om hun staart alleen om esthetische redenen te laten couperen. Meestal is dit om te voldoen aan de rasstandaarden. In sommige gevallen kan een Poedelstaart om medische redenen gecoupeerd worden, maar het is veel gebruikelijker als een cosmetische ingreep.

Is staart couperen pijnlijk voor puppy’s?

Het couperen van staarten gebeurt ofwel wanneer puppies nog maar een paar dagen oud zijn, ofwel wanneer ze ongeveer 3 maanden oud zijn. Puppy’s van 3 maanden oud moeten onder narcose om hun staart te laten couperen. Studies suggereren dat de pijn veroorzaakt door het couperen van staarten bij puppies kan variëren van acuut tot ernstig, wat leidt tot tekenen van emotioneel leed.

En dat heeft alleen betrekking op de procedure zelf. Er is ook een risico van infectie bij een gecoupeerde staart. In deze gevallen is chronische pijn een reëel risico. Een volwassen hond, die als pup zijn staart heeft laten couperen, zal waarschijnlijk geen pijn meer hebben in zijn staart. Maar de procedure zelf kan tekenen van emotioneel leed en pijn veroorzaken, evenals mogelijke infecties. Dit is een belangrijke reden voor de toename van de wetgeving rond het couperen van staarten.

Is het couperen van staarten legaal?

De legaliteit van het couperen van staarten hangt af van waar je woont in de wereld. In de meeste Amerikaanse staten is het couperen van staarten nog steeds legaal, en het wordt nog steeds aangemoedigd door de AKC Poedel rasstandaarden. Maar in het Verenigd Koninkrijk, Australië en andere delen van de wereld is het couperen van staarten om niet-medische redenen verboden.

Omdat de wetten over het couperen van staarten zo verschillend zijn, is het belangrijk om de plaatselijke wetgeving te onderzoeken voordat je de staart van je Poedel coupeert, of voordat je een Poedel koopt van een fokker die de staarten van zijn puppy’s coupeert.

Hoe verzorg je de staart van een poedel?

Poedels hebben op hun staart hetzelfde krullende haar als overal elders op hun lichaam. Het verzorgen van de staart van je poedel is net zo belangrijk als elk ander deel van hun lichaam. Knopen en klitten op hun staart kunnen pijnlijk zijn, en het haar aan de basis van hun staart kan gemakkelijk bedekt raken met uitwerpselen.

Poedeleigenaren hebben de neiging om de staartvacht van hun poedel kort getrimd te houden om de verzorging te vergemakkelijken. Sommigen kiezen ervoor om de staart helemaal af te scheren en een plukje vacht aan de staartpunt te laten zitten. Maar dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

U moet de vacht op de staart van uw poedel borstelen zoals u de rest van hun lichaam zou borstelen. Ontwarrende spray en een breed getande kam zijn geweldige hulpmiddelen om knopen en klitten eruit te halen, in plaats van eraan te trekken met een gewone borstel. Borstel de staart van uw poedel op tijd en voorzichtig. Hard trekken aan de knopen kan pijnlijk en stressvol zijn voor uw hond.

Moet ik mijn poedel elke dag borstelen?

Poedels hebben een zeer onderhoudsgevoelige, krullende vacht. Uw poedel elke dag borstelen is belangrijk, omdat het alle knopen en klitten wegwerkt en voorkomt dat ze in matten veranderen. Besteed aandacht aan alle delen van de vacht van uw poedel wanneer u hem borstelt, inclusief zijn staart. Hoewel het elke dag borstelen van je poedel veel werk kan lijken, zal het voorkomen dat er slechte knopen ontstaan, die in de toekomst veel langer zouden duren om te ontwarren.

Daar komt bij dat de verzorging een geweldige manier is om een band met uw hond op te bouwen. Dus, maak het hele proces leuk! Het kan uw relatie met uw hond net zo goed ten goede komen als dat ze er op hun best uitzien!

Wat is een Puppy Cut voor een Poedel?

De Poedel puppy coupe is een van de meest populaire kapselopties die beschikbaar zijn. Het geeft uw Poedel een natuurlijke, jeugdige uitstraling. Bij een puppy-knipbeurt wordt de vacht van uw poedel over het hele lichaam op dezelfde lengte geknipt. Deze lengte is meestal tussen 1 en 2 centimeter lang. Het is ook een populaire optie voor de vele soorten ‘Doodle’-honden die momenteel op de markt zijn. Puppy’s moeten nog steeds dagelijks worden verzorgd.

Wat gebeurt er als je Poedelhaar niet knipt?

Poedelhaar blijft maar groeien als je het niet regelmatig laat trimmen. Hoewel het verleidelijk kan lijken, om je wat geld te besparen bij de trimsalon of wat tijd met je eigen trimmers, is het geen goed idee om de vacht van je poedel gewoon te laten groeien.

Een langere vacht is vatbaarder voor klitten en knopen, die gemakkelijk kunnen uitgroeien tot matten als je ze met rust laat. Maar, langer haar kan ook in de weg zitten. Lang haar kan problematisch zijn rond de staart van uw poedel, omdat het eerder in de weg zit en vuil wordt als uw poedel naar het toilet gaat. Dit betekent dat je hun vacht regelmatiger moet schoonmaken en dat je ze misschien zelfs meer dan één keer per dag moet gaan verzorgen.

Uw Poedelstaart gids

Poedelstaarten kunnen er heel verschillend uitzien, afhankelijk van hun lengte, vorm en kapsel. Kortere staarten zijn populairder om te voldoen aan bepaalde rasstandaarden, maar lange, natuurlijke staarten komen steeds vaker voor in andere delen van de wereld! Welk type staart heeft uw poedel?

Meer Poedel Informatie

Referenties

  • ‘Officiële standaard van de poedel’, De Amerikaanse Kennel Club (1990)
  • De Kennel Club
  • Caglar Sinmez, C. (et al), ‘Tail Docking and Ear Cropping in Dogs: a Short Review of Laws and Welfare Aspects in Europe and Turkey’, Italian Journal of Animal Science (2017).
  • Eyarefe, O. & Oguntoye, C. ‘Cosmetic Tail Docking: An Overview of Abuse and Report of an Interesting Case’, BMC Veterinary Research (2016).
  • Mills, K. (et al), ‘Tail Docking and Ear Cropping Dogs: Public Awareness and Perceptions’, Plos One (2016).
  • Roses, L. (et al), ‘Surgical Management of Screw-Tail in Dogs’, Companion Animal (2018).
  • Mellor, D., ‘Tail Docking of Canine Puppies: Reassessment of the Tail’s Role in Communication, the Acute Pain Caused by Docking and Interpretation of Behavioral Responses’, Animals (2018).
  • Ryan, L., ‘Canine and Feline Body Language: What it means and and What to do About it’, BSAVA Congres (2018)
  • McGreevy, P. (et al), ‘The Reinforcing Value of Physical Contact and the Effect on Canine Heart Rate of Grooming in Different Anatomical Areas’, Anthrozoos (2005).