Traditionele hondentraining versus moderne methoden

Het artikel van vandaag gaat over de verschuiving van traditionele hondentraining naar moderne trainingsmethoden.

going-training

Traditionele hondentrainers zijn vaak verbijsterd over het enthousiasme voor moderne, op wetenschap gebaseerde methoden.

Ze hebben moeite om het nut ervan in te zien.

Hun oude methodes werken.

Dat doen ze echt.

Waarom heeft iedereen dan zo’n haast om te veranderen?

Nog afgezien van het feit dat veel traditionele trainers zichzelf zien als redders van de vele mensen die met moderne methoden in de problemen komen.

Traditionele hondentraining

Traditionele hondentrainers vertellen me vaak:

“Ik heb te maken met de resultaten van al die moderne training, met eigenaren die hebben geprobeerd hun honden om te kopen en te verleiden, en die nu helemaal geen controle meer hebben.”

En ze vertellen de waarheid.

Traditionele versus moderne hondentraining. We leggen de verschillen uit en helpen je beslissen.

Ze zien echt veel klanten die er niet in geslaagd zijn hun honden te trainen met moderne methoden.

Ze zien echt doen mensen zien die in de war zijn geraakt door moderne methoden en hun honden omkopen in plaats van ze te trainen.

Sommige traditionele trainers geloven ten onrechte dat honden niet effectief getraind kunnen worden met alleen versterking.

Veel (niet alle) traditionele trainers onderschrijven nog steeds verouderde theorieën over dominantie en roedelgedrag bij honden.

Moderne hondentrainers

Moderne hondentrainers, aan de andere kant, zijn gefrustreerd door het falen van traditionele hondentrainers om de principes van gedragsmodificatie te begrijpen.

Of om de hoeveelheid bewijsmateriaal te erkennen ter ondersteuning van wetenschappelijk onderbouwde training…

Ze begrijpen niet waarom traditionele trainers vasthouden aan de oude manieren, terwijl de nieuwe in hun ogen duidelijk beter zijn.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat moderne trainers zichzelf zien als redders, voor de vele mensen van wie de honden mentaal getekend zijn door het misbruik dat ze door traditionele trainers hebben ondergaan.

Moderne trainers vertellen me vaak:

“Ik heb te maken met de fall out van deze ouderwetse hondentrainingsmethoden, honden die onder strafmethoden uit elkaar zijn gevallen of gehard zijn voor straf en nu volledig uit de hand lopen”.

En ze vertellen de waarheid

Ze zien echt veel klanten die er niet in geslaagd zijn hun honden te trainen met traditionele hondentrainingsmethoden.

En ze zien echt honden die angstig zijn en zich “afsluiten” doordat ze fysiek rondgeduwd worden.

Sommige moderne trainers geloven ten onrechte dat honden niet gelukkig of effectief getraind kunnen worden als elke niveau van straf of geweld wordt gebruikt tijdens de opleiding.

En sommige moderne trainers overschatten het effect op een hond van milde en zelfs matige straffen.

Twee kanten van het hondentrainingsverhaal

Zoals je ziet, zijn er twee kanten aan het verhaal.

Mensen falen, en mensen slagen, met zowel traditionele hondentraining als moderne trainingsmethoden.

De waarheid

De waarheid is dat er geen goede of verkeerde manier is om een hond te trainen, er zijn gewoon verschillende manieren. En verschillende methodes spreken verschillende mensen aan.

De waarheid is dat veel mensen er niet in slagen hun honden te trainen, ongeacht welke “methode” of aanpak ze gebruiken.

De waarheid is ook dat veel mensen slagen zonder straf te gebruiken, net zoals veel mensen slagen terwijl ze straf in hun trainingsprogramma’s opnemen.

En de laatste waarheid is dat mensen massaal overstappen van traditionele methoden naar moderne methoden. En niemand gaat de andere kant op.

Wat je moet doen, is beslissen hoe you wilt trainen uw hond. En dat zal afhangen van een aantal factoren

Uw keuzes in hondentraining

Of u kiest voor een traditionele benadering van hondentraining, of zich meer op uw gemak voelt bij moderne methoden is een zaak van uw persoonlijke keuze, maar kiezen moet u, want de twee benaderingen zijn zeer verschillend.

Als u lessen gaat volgen of hulp krijgt van een professionele trainer, zult u van tevoren moeten weten welke aanpak u wilt volgen.

Zo kun je een trainer vinden waar je je goed bij voelt.

Niet alle traditionele trainers zijn open over hun methoden. Dit komt omdat ze een zekere mate van kracht gebruiken en ze zijn zich ervan bewust dat sommige mensen dit bezwaarlijk vinden.

Hoe herken je een traditionele trainer

Traditionele trainers kun je vaak herkennen aan hun taalgebruik, dat zich richt op kenmerken van de hond zoals opstandigheid of respect, en op een gebrek aan leiderschap van de eigenaar.

Hij of zij kan een reeks aversieve middelen gebruiken, zoals prongcollars of in de VS elektrische schokhalsbanden – vaak E-collars genoemd. In traditionele hondentrainingsklassen zijn eetbare beloningen niet toegestaan.

Een moderne trainer zal zich richten op het trainingsproces zelf, zal comfortabel praten over positieve bekrachtiging, en zal verwijzen naar signalen in plaats van commando’s.

Eetbare beloningen worden aangemoedigd en alle hulpmiddelen zijn meestal gebaseerd op management – trainingslijnen bijvoorbeeld. De honden in een moderne les dragen vaak een harnas in plaats van een halsband.

Als het gaat om online hondentrainingen, als u een moderne trainer wilt gebruiken, wees dan zeer op uw hoede voor een trainer die ‘geheimzinnig’ doet over zijn methoden. Of die niet voorafgaand aan de betaling duidelijk maakt welke methoden gebruikt zullen worden.

Moderne hondentrainers zijn altijd duidelijk over hun methoden.

Wetenschappelijk onderbouwde training

Wij verwijzen vaak naar moderne trainingsmethoden als “op wetenschap gebaseerd” Maar het is de moeite waard te bedenken dat alle honden leren volgens de wetten van de wetenschap.

Ze leren door de gevolgen van hun gedrag, watooit die gevolgen kunnen zijn.

De wetten van de wetenschap gelden voor alle honden en alle trainers, niet alleen voor moderne hondentrainers.

Dit is waar, of de persoon die de hond traint… bewust van de wetenschap achter wat ze doen.

Het enige verschil is dat traditionele trainers zich vaak niet bewust zijn van de ‘wetten’ die ten grondslag liggen aan de resultaten die zij behalen.

Natuurlijk doe je dat niet nodig om de basisregels van gedrag te begrijpen om een hond te trainen, net zo min als je… nodig hebt de natuurkunde van wind en golven begrijpen om met een boot te kunnen varen.

Maar het helpt. Echt waar!

Sommigen van ons vinden dat we betere trainers zijn als we begrijpen hoe die ‘wetten’ ons gedrag beïnvloeden. En het gedrag van onze hond.

En als we begrijpen wat er eigenlijk gebeurt als we een hond trainen.

Het publieke imago van hondentraining

Wanneer u overweegt methoden of benaderingen te gebruiken bij de training van honden, is het ook de moeite waard te bedenken dat de media vaak een tamelijk onevenwichtig beeld schetsen van de gemeenschap die honden traint.

Afgezien van de sector van de geweerhondentraining gebruiken de meeste professionele hondentrainers tegenwoordig moderne en grotendeels geweldloze methoden, maar deze zachte en effectieve technieken maken geen goede televisie.

T.V. Hondentrainers

Dit is geleidelijk aan het veranderen, maar veel van de hondentrainers die we zien in de mediaen wier boeken rijkelijk verkopen, zijn nog steeds traditionele opleiders.

En ze gebruiken vaak schijnbaar dramatische “kuren”, gebaseerd op verouderde en ontkrachte theorieën over dominantie en hiërarchie bij honden.

Deze methoden hebben mogelijk geen blijvend resultaat en kunnen schadelijk zijn, met bijvoorbeeld agressie en stressgerelateerd gedrag bij de hond tot gevolg.

Kijk voor meer informatie op: Het gebruik van straf bij hondentraining

Effectieve training

We willen allemaal een goed opgevoede hond. En dat betekent het gebruik van effectief trainingsmethoden. Maar het is belangrijk doeltreffendheid niet te verwarren met stijl.

we willen allemaal een goed opgevoede hond

Onthoud dat als de gevolgen van het gedrag van uw hond niet effectief, of consequent, of op een gestructureerde manier worden beheerst, de training niet zal plaatsvinden. Het maakt niet uit in welke stijl u traint.

Als u effectief goede consequenties toe te passen op goed gedrag zullen zij worden versterkt.

Als je effectief slechte gevolgen toe te passen op slecht gedrag zullen ze afnemen.

Als u er effectief voor zorgt dat de hond op geen enkele manier voordeel heeft van slecht gedrag, zullen ook deze afnemen.

Traditionele trainers gebruiken vooral een mix van ‘slechte gevolgen’ en ‘goede gevolgen’. Moderne trainers gebruiken vooral een mix van ‘goede consequenties’ en ‘geen voordeel’.

Hoe je deze drie gevolgen tegen elkaar afweegt is een persoonlijke zaak.

Maar er zijn nu aanwijzingen dat het toepassen van slechte gevolgen ongewenste neveneffecten kan hebben, waaronder agressie en leerachterstand.

Waarom trainers overstappen op moderne methoden

De neveneffecten van traditionele training, samen met de vele voordelen van moderne training, zijn slechts enkele van de redenen waarom moderne hondentrainers afstappen van het gebruik van aversieve middelen bij hondentraining.

Steeds vaker worden honden getraind volgens hoge normen zonder gebruik van geweld of dwang.

Op een aantal uitstekende youtube kanalen kun je zien hoe honden op deze manier worden getraind.

Deze beweging naar moderne methoden is goed nieuws voor honden en hun baasjes.

Het betekent dat het nu een stuk gemakkelijker is om een bekwame, effectieve, moderne hondentrainer te vinden om je te helpen, dan tien jaar geleden.

Vriendelijk en zachtaardig

Als u uw hond wilt trainen op een moderne, vriendelijke en zachte manier, en geweldige resultaten wilt behalenmoet je een trainingsprogramma zonder kracht volgen, en je daaraan houden.

Je moet ook de basis leren van hoe honden leren of gedragsmodificatie bij honden. Dit is lang niet zo ingewikkeld als het klinkt.

Het betekent gewoon leren om de gevolgen van het gedrag van uw hond te beheersen door goed management en beloningen. Een goede trainer van positieve bekrachtiging (zie hieronder) zal u daarbij helpen.

U werkt door de vijf stadia in de training voor elke vaardigheid die u aanleert. Te beginnen met fase één. Je vindt veel informatie om je te helpen op deze website.

Meer informatie

Als je krachtvrije training wilt proberen, kun je een handige gids vinden in mijn boek Total Recall.

book-cover-676-203x300Total Recall neemt u mee door de stadia van de training voor één belangrijke vaardigheid, namelijk uw hond leren te komen wanneer hij wordt geroepen, met gedetailleerde oefeningen en instructies bij elke stap.

Total Recall geeft u ook de kennis en informatie die u nodig heeft om uw hond alles te leren wat hij kan leren.

Om meer te weten te komen, en echt te begrijpen hoe uw hond leert, bekijk dan: Hoe honden leren

Als u op zoek bent naar een hondentrainer, kijk dan eens naar Victoria Stillwell’s netwerk van trainers in de VS of naar de website van de Association of Pet Dog Trainers in het Verenigd Koninkrijk.