Speelgoedpoedel versus dwergpoedel – Wat is het verschil?

speelgoedpoedel zittend naast een dwergpoedel

Vandaag gaan we de verschillen tussen de speelgoedpoedel en de dwergpoedel bekijken. We bekijken wat ze van elkaar onderscheidt en wat ze gemeen hebben. We zullen je helpen beslissen welke versie van de prachtige poedel het juiste huisdier is voor jou, je gezin en je levensstijl.

We kijken of hun verschillen verder gaan dan alleen de grootte. We onderzoeken hun geschiedenis, temperament en gezondheidstoestand. Poedels zijn tenslotte slim, schattig en waardig, en ze hebben de neiging minder te verharen dan andere rassen. Maar ze komen in drie nogal verschillende vormen. Wat is het verschil? Welkom bij onze gids die het allemaal uitlegt.

Toy Poedel vs Dwergpoedel Geschiedenis

Zoals je je kunt voorstellen, is de geschiedenis van de dwerg- en speelgoedpoedel vermengd met die van de gewone poedel. De Standaard Poedel is een oud Europees ras, gebruikt voor de jacht en het apporteren van watervogels. Uiteindelijk werden deze honden de favoriete hond van de Franse adel, en dus de nationale hond van Frankrijk.

Standaard Poedels bestaan al sinds de 15e eeuw. In de 18e eeuw waren ze de belangrijkste gezelschapshond in Spanje. Vanaf de 18e eeuw werden kleinere dwergpoedels populair als gezelschap in Franse koningshuizen. In de 20e eeuw werden Toy Poodles gefokt in de VS als een goede metgezel voor mensen die in steden woonden.

Alle drie maten Poedels zijn erkend door de American Kennel Club en de British Kennel Club. Zowel de Miniatuur als de Toy worden eenvoudigweg beschouwd als kleinere variëteiten van de Standaard, en worden gefokt volgens dezelfde normen. Sommige studies tonen echter aan dat Dwergpoedels uit Noord-Amerika een apart ras kunnen zijn in vergelijking met Standaard Poedels!

Toy Poedel vs. Mini Poedel Uiterlijk

Standaard Poedels worden over het algemeen beschouwd als meer dan 15 inch bij de schouder. Zij bepalen de maatstandaard voor Poedels in het algemeen, in die zin dat de andere soorten Poedels worden vergeleken met de Standaard om te bepalen welke variëteit zij zijn.

Dwergpoedels moeten over het algemeen tussen de 11-15 inches op de schouder zijn. Toy poedels zijn nog kleiner dan dat, op 10 inches na! De grootte is eigenlijk het enige verschil in uiterlijk tussen deze honden. Alle drie de rassen dragen dezelfde officiële rasstandaard. Ze hebben krullend, dicht haar en zijn meestal in effen kleuren. Blauw, grijs, zilver, bruin, café-au-lait, abrikoos en crème, soms in verschillende tinten. Poedels dragen zichzelf trots, zien er alert uit en zijn elegant goed geproportioneerd.

Speelgoedpoedel vs. Dwergpoedel Temperament

Alle poedels zijn actieve, intelligente honden. Ze staan bekend om hun vaste en kalme zenuwen en hun sterke gestel. Ze zijn prachtige metgezellen en doen het goed als ze als deel van het gezin worden behandeld. Poedels zijn erg mensgericht en kunnen last hebben van verlatingsangst. U moet weten dat ze als werkhonden een sterkere markerings- en jachtdrift hebben dan veel gezelschapshonden.

Poedels zijn over het algemeen niet agressief en gaan dus prima om met andere dieren en kinderen. Maar hoe kleiner de poedel, hoe voorzichtiger je moet zijn om kinderen de juiste omgang en het juiste spelen aan te leren. Voor kleine kinderen zijn dwergpoedels dus misschien wel de beste keuze. Je zou verwachten dat de kleinere honden eerder blaffen, maar dat is niet noodzakelijk waar. Alle poedels kunnen gewone blaffers worden zonder training of voldoende aandacht.

Training speelgoedpoedel vs. minipoedel

Poedels zijn gretig om te behagen en snel om te leren, wat hen zeer trainbaar maakt. Je denkt misschien dat, omdat het kleinere honden zijn, ze niet zoveel training of socialisatie nodig hebben. Maar met Poedels is dat niet noodzakelijkerwijs het geval.

Poedels hebben een neiging tot overmatige binding met hun eigenaar, en doen het niet goed voor langere tijd alleen. Socialisatie kan super belangrijk zijn om verlatingsangst af te wenden. Bovendien kunnen sommige lijnen van Poedels nerveus of verlegen zijn. Socialisatie kan belangrijk zijn om deze persoonlijkheidskenmerken te overwinnen.

Poedels zijn beweeglijk en sierlijk en hebben baat bij training in behendigheid, gehoorzaamheid en spoorzoeken. U moet consequent en positief met hen omgaan, want Poedels kunnen ook gevoelig zijn. Dit geldt voor alle soorten Poedels, zowel speelgoed als miniatuur.

Toy Poedel vs Dwergpoedel Oefening

Zowel speelgoed- als dwergpoedels moeten elke dag wat beweging hebben, en voldoende mentale stimulatie. Als jacht- en werkhonden uit hun verleden kunnen ze zich gemakkelijk vervelen. Ze hebben een hoog energieniveau en houden van activiteit. Ze kunnen zelfs levendiger zijn dan de Standaard Poedel! Beide poedels kunnen baat hebben bij apporteerspelletjes en wandelingen met hun mensen. Ze zullen waarschijnlijk genieten van zwemmen en apporteren. Toch kan hun bewegingsbehoefte, vanwege hun grootte, verschillend zijn.

Dwergpoedels moeten misschien wat meer hun benen strekken dan speelgoedpoedels. Binnen spelen en korte uitstapjes naar buiten kunnen voldoende zijn voor de kleine speelgoedpoedel. Beide soorten honden hebben echter nog steeds veel geestelijke oefening nodig. En de eerder genoemde behendigheids-, gehoorzaamheids- en speuractiviteiten zijn goed voor hun geest en hun lichaam.

Toy Poedel vs Dwergpoedel Gezondheid

Dwerg- en speelgoedpoedels zijn beide over het algemeen vrij stevige hondjes. Een geschiedenis van goed fokken betekent dat deze honden over het algemeen lang en gezond leven. Hun levensverwachting bedraagt ongeveer 10-18 jaar.

Interessant is dat Miniatuur Poedels meer genetische diversiteit hebben dan Standaard Poedels. Dit maakt ze misschien zelfs iets gezonder dan hun grotere soortgenoten. Maar je moet weten dat Toy Poedels, vanwege hun kleine botten en grootte, meer kans hebben op letsel. Door hun grootte zijn ze kwetsbaarder.

Genetische problemen

Alle poedels zijn vatbaar voor bepaalde genetische problemen. Daartoe behoren bepaalde auto-immuunziekten, waaronder de ziekte van Addison, en sebaceous adenitis, een ontstekingsziekte die de haarzakjes aantast. Hieronder vallen ook epilepsie, heupdysplasie, diabetes, hepatitis, hypothyreoïdie, atriale septal defect (van het hart). En een bloedingsstoornis genaamd de ziekte van von Willebrand.

Ze kunnen ook oogaandoeningen krijgen. Dwerg- en speelgoedpoedels hebben ook bepaalde orthopedische problemen. Vooral Legg-Calvé Perthes (een bloedingsaandoening van de heupen), en luxerende patella’s. Bij dwerg- en speelgoedpoedels omvatten de aanbevolen gezondheidstests een heuponderzoek, een oogheelkundige evaluatie, een PRA optigen DNA-test en een patella-evaluatie.

een vergelijking van een toy poedel naast een dwergpoedel. toy poedel vs dwergpoedel

Speelgoedpoedel vs Dwergpoedel Verzorging

Poedels zijn een weinig verharend ras, maar dit betekent niet dat ze weinig verzorging nodig hebben. De poedelvacht moet dagelijks helemaal tot op de huid worden geborsteld om te voorkomen dat de vacht bij de wortels gaat klitten. Als u dit niet doet, kan het haar van uw hond uiteindelijk geschoren moeten worden omdat het te viltig is geworden!

Dit is vaak de reden waarom veel Poedeleigenaren hun Poedels één of twee keer per maand naar een professionele trimsalon brengen. U moet hier rekening mee houden als u een Poedel van enig formaat wilt hebben. Een alternatief is om de vacht heel kort te houden. Dit kan goed werken in de zomer.

Als u allergieën heeft en een hypoallergene hond wilt, kies uw puppy dan zorgvuldig uit. Hoewel de Poedel door zijn onregelmatige verharing minder reacties veroorzaakt bij allergische mensen, zijn ze niet echt allergievrij. Als u allergieën hebt, raden artsen u aan uzelf bloot te stellen aan de individuele hond die u wilt en te zien hoe u specifiek op hem reageert.

Welk ras is een beter huisdier?

Eerlijk gezegd, als je probeert te kiezen tussen een dwerg- en een speelgoedpoedel, is er eigenlijk maar één belangrijke factor waarmee je rekening moet houden: de grootte. Dit zijn geen aparte rassen. Het zijn gewoon verschillende maten van hetzelfde ras.

Wil je dat je hond onder de 10 centimeter bij de schouder is, of daarboven? Een kleinere hond heeft minder beweging nodig, omdat ze kleinere poten heeft. De Toy Poodle is iets kwetsbaarder, en dus misschien een betere optie voor oudere kinderen die een puppy voorzichtiger kunnen behandelen.

De dwergpoedel is nog steeds aan de kleine kant, maar zal iets meer beweging vereisen. Dwergpoedels zijn steviger dan speelgoedpoedels, wat voor sommige mensen een overweging kan zijn. Toch zijn beide honden relatief gezonde, levendige, slimme, aanhankelijke wezens die een geweldige aanvulling op uw huishouden kunnen zijn.

Eventuele verschillen in termen van gezondheid, temperament, persoonlijkheid en andere aspecten van de honden zullen te wijten zijn aan individuen, of aan de fokkers. Het is dus belangrijk dat u op zoek gaat naar de meest verantwoordelijke fokkers die u kunt vinden. U moet ervoor zorgen dat uw fokker geen problemen heeft met uw bezoek of met het verstrekken van de gezondheidsinformatie van beide ouders van uw potentiële pup. Lees hier meer over deze prachtige honden en hun mixen:

Andere rasvergelijkingen

Als je graag de verschillen tussen deze twee rassen hebt ontdekt, hebben we nog veel meer artikelen die je leuk zult vinden.

Bekijk hier nog meer rasvergelijkingen.

Referenties en verder lezen