Tosa Inu: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Tosa Inu wordt vaak gewoon Tosa genoemd en komt uit Japan. De sterke hond is heel anders dan het beeld van de andere Japanse hondenrassen, die meer lijken op het archetype van de hond en op familieleden van tips of husky’s. De Tosa Inu daarentegen is terug te voeren op de oude vechthonden van de Romeinen en behoort tot de groep van de Molossiërs. Hij is een betrouwbare waakhond en trouwe metgezel van zijn volk.

In Duitsland wordt de Tosa Inu echter zelden gevonden en in sommige deelstaten wordt hij als een lijsthond beschouwd. Het heeft een rasstandaard en is opgenomen in de volgende FCI-groep: FCI Group 2 Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen, Sectie 2.1 Molossoïden, Sennenhonden zonder werktest en met het standaardnummer 260.

tosa inu hond

Tosa Inu in het profiel

Profiel
Grootte: 62-82 cm
Gewicht: 36-61 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.1: Molossers, Duitse Dog-achtige honden
Land van herkomst: Japan
Kleuren: Gestroomd, fawn, zwart, rood, falbfarben, abrikoos
Levensverwachting: 10-12 jaar
Geschikt als: Waak- en gezinshond
Sport:
Karakter: Achterdochtig, moedig, gevoelig, agressief, onverschrokken, intelligent
Outlet behoeften: Gemiddeld
Sabber potentieel
Sterkte van het haar
Onderhoud: klein
Vachtstructuur: Kort, hard en dicht
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: Liever nee

Afkomst en raciale geschiedenis

De Tosa Inu is diep geworteld in de traditie van Japan. Zijn voorouder was de Shikoku-Ken, die door kruising de Tosa Inu werd. Hij werd gehouden als vechthond, waarbij de Japanse hondengevechten plaatsvonden onder totaal andere omstandigheden dan de Britse gevechten en ook dan de gevechten in de arena met de Romeinen.

Tosa Inus van voren

De Tosa Inu wordt vandaag de dag nog steeds zeer vereerd in Japan.

De worstelingen van de Japanse hondengevechten zijn gehouden volgens een zeer strikte reeks regels en lijken erg op de gevechten van sumowors, daarom hebben de honden ook de bijnaam Sumo-Inu gekregen. Omdat de honden tijdens de gevechten niet mochten bijten en zelfs niet grommen. Ze moeten de andere hond intimideren met hun sterke lichamen en hem naar beneden duwen. Het was belangrijk voor de Tosa Inu om geen agressie te tonen en integendeel om hun kracht heel precies te kunnen doseren en heel geduldig en kalm te zijn. Deze vorm van hondengevechten wordt sinds de 14e eeuw in heel Japan beoefend. De zegevierende honden en de keurmeesters, die elke beweging van de dieren observeerden en evalueerden, werden in het oude Japan zeer gewaardeerd.

Het ras van Tosa Inu wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt zeer vereerd in Japan, hoewel de honden nu een moderner uiterlijk hebben dan de eerste vechthonden van die tijd, omdat de Tosa Inu in zijn huidige vorm bestaat het pas ongeveer 150 jaar. Voor het uiterlijk van vandaag werden andere hondenrassen gekruist. Voorheen droeg het ook de naam Shikoku-Ken en werd het langzaam gefokt samen met de opening van Japan voor de bekende Tosa Inu.

De aanpassing gebeurt volgens zeer strenge regels en werd begeleid door de fokkerijvereniging. Dus eerst in 1872 werden Bulldoggen meestal uit Groot-Brittannië gekruist en in 1874 de krachtige Mastiffs. Bij elke kruising werd er streng op gelet dat de hoge irritatiedrempel en ook de rustige en zelfbewuste natuur niet verloren gaan. Later werden ook Duitse hondenrassen gekruist, zoals de Duitse punthond in 1876 en de Duitse Dog in 1924.

De officiële erkenning vond pas plaats in 1964 door de Fédération Cynologique Internationale. De Tosa Inu begon zijn reis naar de andere landen van de wereld en vond ook zijn weg naar Duitsland. De eerste honden kwamen naar Duitsland in de jaren 1970, hoewel er alleen zeer weinig fokkers en liefhebbers van het ras zijn bij ons te vinden. Dit is vooral te wijten aan het feit dat de Tosa Inu in sommige deelstaten op de Lijst van gevaarlijkeHonden Is.

Wat betekent Inu voor Tosa?

Inu komt uit het Japans en betekent hond. Het wordt meestal geschreven met het teken voor Ken, daarom spreken sommigen de honden ook aan met Ken. De naam Inu is verbonden aan alle honden uit Japan, inclusief de Akita Inu en de andere Japanse rassen.

Essentie & Karakter van Tosa Inu

De Tosa Inu heeft een zeer rustige en evenwichtige natuur, die wordt gekenmerkt door zijn hoge stimulusdrempel. Hij is meer een gezellige hond, die desondanks een enorme lichaamsbeheersing heeft en indien nodig. zeer snel en wendbaar kan zijn. Hij heeft een vaste verzorger nodig met wie hij zeer aanhankelijk en trouw is.

De Tosa Inu is sterk gericht op de eigenaar, terwijl hij ook tegenover de rest van de familie staat. zeer vriendelijk en open is. Met vreemden is hij meestal neutraal of negeert hij ze, is hij nooit agressief tegen mensen en laat hij zich niet van streek maken. Zelfs plotselinge knuffels van vreemden verdraagt hij met waardigheid en vermijdt hij de mens zoveel mogelijk. Zelfs met het hectische dagelijks leven gaat de Tosa Inu er goed mee om, zolang hij er maar gewoon kan zijn.

Naast zijn sereniteit is de Tosa Inu in de eerste plaats een zeer moedige hond, hij trekt zich niet terug uit gevaar. Bij andere honden heeft hij echter de neiging om te domineren en probeert hij ze vaak te beheersen of weg te jagen. Hij wordt echter niet agressief, maar leeft liever veel dan Enkele hond.

Het kan ook een echte koppigheid Daarom moet de eigenaar zelfverzekerd zijn en de hond solide begeleiding geven. Hij zal behoorlijk gehoorzaam zijn aan zijn eigenaar, maar zal geen bevelen van vreemden aannemen. Hij is zeer attent op kinderen en is zelfs bereid om met hen te spelen.

Wat is de essentie van een Tosa Inu?

De Tosa Inu is een zelfverzekerde en moedige hond, die desondanks een rustig soms stoïcijns karakter heeft en zeer vertrouwd en aanhankelijk is tegenover zijn mens.

Verschijning van Tosa Inu

De Tosa Inu heeft een indrukwekkend uiterlijk en ziet er niet alleen heel sterk maar ook elegant uit en straalt een stoïcijnse rust uit. Zijn relatie met de Molosser is duidelijk herkenbaar, hij is de grootste hondenras in Japan en kan een schofthoogte hebben van ten minste 60 cm voor mannen en ten minste 55 cm voor. Er is geen maximale schofthoogte en het gewicht staat niet vast. Hij moet sterk zijn, maar nooit dik.

De Tosa Inu heeft normaal formaat hangende oren en een zeer korte maar dichte vacht. Dit heeft een vrij harde structuur en vergt weinig onderhoud. In de FCI zijn de volgende kleuren toegestaan voor de Tosa Inu: Rood, falb, abrikoos, zwart, gestroomd. Voor alle kleuren zijn lichte markeringen op de borst en poten toegestaan.

Indrukken van het hondenras

Onderwijs &attitude van de Tosa Inu – Waar moet je op letten?

De houding van de Tosa Inu werken alleen onder bepaalde voorwaarden. De sterke hond is dus geen dier voor een stapelbed, omdat traplopen de gewrichten van de hond zou raken. De Tosa Inu kan nog steeds in de stad wonen als zijn baasje genoeg tijd heeft voor de hond en met hem regelmatige excursies naar weilanden of bossen zodat de hond ook goed kan rennen en ravotten als hij dat wil. Idealiter woont hij met zijn gezin in zijn eigen huis. Huis met tuin of binnenplaats waarin hij vrijuit mag lopen. Met andere honden kan hij alleen voorwaardelijk overweg, om deze reden moet hij als een enkele hond worden gehouden. Met een goede socialisatie en opleiding zal hij echter geen problemen veroorzaken in het dagelijks leven. De eigenaar moet goede leiderschapsvaardigheden hebben en goed geïnformeerd zijn over honden.

Onderwijs moet worden gedaan met geduld en positieve bevestiging, waarbij duidelijke regels en veel begrip van hondengedrag belangrijk zijn. Omdat hij in veel deelstaten als een gevaarlijke hond wordt beschouwd, zijn er gedeeltelijke voorwaarden voor het bewaren en de Tosa Inu moet de karaktertest doorstaan. Voor dit doel moet het heel vroeg worden getraind, zodat hij de test zonder problemen doorstaat en vrij kan rennen zonder een muilkorf.

Aangezien de Tosa Inu een zeer hoge prikkeldrempel , zal hij nooit met agressiviteit reageren. Maar omdat hij altijd erg dominant is over andere honden, moet je hier goed trainen. De eigenaar moet altijd de situatie onder controle hebben en duidelijke instructies geven aan zijn hond zonder nerveus of zelfs angstig te worden.

Dit hondenras heeft eigenlijk geen grote eisen en is blij met regelmatige wandelingen en een nauwe band met het gezin. De Tosa Inu heeft geen hondensporten nodig, hoewel hij vrij volgzaam is en snel een sport kan leren. Hij is erg loyaal aan zijn eigenaar en probeert vaak te behagen zonder zijn stoïcijnse waardigheid te verliezen.

De eigenaar moet een goed hebben Hondenschool zodat de Tosa Inu al heel vroeg leert omgaan met andere honden en hij beter gecontroleerd en beoordeeld kan worden tijdens hondenontmoetingen. Voor Hond beginners of zelfs voor een kennel hij is absoluut ongeschikt. Honden van dit ras mogen ook niet worden getraind als Schutzhunds en mogen, afhankelijk van hun grootte en kracht, alleen worden geleid door mensen die ze kunnen houden.

Hoe groot is een Tosa Inu?

Mannetjes hebben een minimale hoogte van 60 cm en zijn minstens 55 cm lang, maar er wordt slechts een minimale grootte gegeven en geen maximale grootte.

Voeding van Tosa Inus

Het dieet van Tosa Inu is vrij ongecompliceerd, omdat de sterke hond een robuuste maag heeft en zeer zelden last heeft van intoleranties of allergieën. Een hoogwaardig hondenvoer met veel vleesgehalte bevordert de gezondheid van de hond en een lang hondenleven. De ingrediënten van het hondenvoer zijn altijd te vinden in de lijst met ingrediënten, die wordt gesorteerd op het percentage van de individuele ingrediënten. De volgorde laat zien welk ingrediënt het meest in het voer zit, in hoogwaardig hondenvoer komt vlees altijd op de eerste plaats.

Ongeacht welk voedsel de Tosa Inu krijgt – de eigenaar moet ervoor zorgen dat zijn hond niet te zwaar wordt. Want helaas de Tosa Inu heeft de neiging om overgewicht te hebben, hij eet graag en bij gebrek aan beweging komt hij snel aan. De hoeveelheid voer moet daarom altijd worden aangepast aan het huidige gewicht van de hond. Voor een optimale groei kan de eigenaar puppyvoer geven aan een jonge Tosa Inu tot hij 7 maanden oud is en overschakelen op seniorenvoer vanaf de leeftijd van ongeveer 7 jaar.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De Tosa Inu is een robuuste en krachtige hond waarin geen erfelijke ziekten wees erbij. Het ras lijdt echter steeds meer aan heupdysplasie short HD. Dit komt door de grootte en het gewicht van de hond, want zoals bij alle grote en zware hondenrassen kan deze heupgewrichtsziekte optreden als het dier te snel groeit of te vroeg actief sport.

Tosa Inu pups

De Tosa Inu lijdt niet aan erfelijke ziekten.

Daarom is het erg belangrijk om een jonge hond te hebben niet overweldigd te worden en eerder vertragen. Omdat een jonge Tosa Inu in het begin heel vaak per dag naar buiten moet kunnen gaan, maar slechts korte afstanden en loop niet veel trappen. Obesitas en gebrek aan lichaamsbeweging beschadigen ook het bewegingsapparaat en de botten en kunnen de levensverwachting van Tosa Inu aanzienlijk verkorten.

De gezondheid van Tosa Inu hangt dus duidelijk af van de houding van de hond, maar ook de fokker heeft een grote invloed op de levensverwachting en gezondheid van de hond. Alleen een goede fokker let voor de paring op de aard en gezondheid van de ouders en laat ze van tevoren medisch onderzoeken. Gebruik er dus maar één. gerenommeerde fokker koop een Tosa Inu puppy.

De levensverwachting van de Tosa Inu is ongeveer met een goede gezondheid van de hond 10 tot 12 jaar. Zoals de meeste Molosser-typen is deze levensverwachting aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld die van een Labrador retriever, die een goede 15 jaar kan leven.


Hoe oud wordt een Tosa Inu?

De Tosa Inu leeft gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar. De leeftijd hangt sterk af van de gezondheid van het dier en de houding. Als je je hond een lang leven wilt bieden, moet je zeker letten op het gewicht van de hond, als een te dikke scDit kan leiden tot problemen en een kortere levensduur.

Verzorging van de Tosa Inus

Door de zeer korte vacht is de Tosa Inu een zeer gemakkelijk te verzorgen hond. Het is voldoende om de Tosa Inu af en toe te borstelen, zodat losse vacht los kan komen en om de slappe oren van de hond te controleren. Omdat hier een zeer vochtig en warm klimaat in zit, kunnen bacteriën en schimmels zich snel in het oor nestelen. Met regelmatige controles kan dit snel worden voorkomen.

De zware hond rent meestal zelf van zijn klauwen af als hij voldoende beweging krijgt. Hij verliest net zoveel vacht, net als andere hondenrassen met een vergelijkbare korte en ruwe vacht, vindt twee keer per jaar de verandering van vacht plaats, waarbij de hond meer vacht verliest dan in de rest van het jaar.

Tosa Inu – Activiteiten en Training

De Tosa Inu is een zeer sterke en vrij behendige hond, hij is echter nogal een gezellige kerel en toont zijn vaardigheden alleen in noodsituaties. Daarom is het voldoende voor de meeste honden van dit ras om dagelijkse wandelingen en de genegenheid van zijn mensen te hebben. Hij heeft niet per se een hondensport nodig en hoeft niet elke dag bezig te zijn met joggen of fietsen. Normaal gesproken is het genoeg voor hem, drie keer per dag gedurende een half uur tot een uur per wandeling om een ontspannen wandeling te maken en van tijd tot tijd met zijn mensen te ravotten.

Ondanks zijn kalme en serene aard en zijn gezellige aard, moet zijn eigenaar veel belang hechten aan een goed basisonderwijs Ik zou de commissaris willen vragen of hij op de hoogte is van het feit dat de Commissie nog geen voorstel voor een richtlijn inzake de bescherming van het milieu in de Gemeenschap heeft ingediend. Een privétuin is nog steeds erg goed, zodat de hond zich vrij kan bewegen volgens zijn wil.

Tosa Inu in de natuur

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Tosa Inus

De Tosa Inu is heel anders dan de andere Japanse hondenrassen en wordt beschouwd als de grootste hondenras uit Japan. De relatie met de Molossiërs is duidelijk zichtbaar voor de Tosa Inu. Het wordt in veel deelstaten van Duitsland als een gevaarlijk hondenras beschouwd en staat op de lijst – hoewel de hond geen verhoogde agressie Bezit.

De Hondengevechten in Japan, waarvoor het ras eerder werd gebruikt, lijken meer op sumogevechten dan op wild bijten. De gevechten in die tijd waren erg geritualiseerd en de honden mochten alleen maar duwen en indruk maken op hun tegenstander, het waren showgevechten, om zo te zeggen. Agressie en zelfs alleen maar grommen leidden tot puntenaftrek en diskwalificatie van de hond.

Waar kan ik een hond van het ras Tosa Inu krijgen?

Omdat de import en het fokken zelfs in sommige deelstaten verboden is, kan het erg moeilijk zijn om een raszuivere puppy van het ras te verkrijgen. De makkelijkste manier is dan ook om op zoek te gaan naar een dierenwelzijnsorganisatie die gespecialiseerd is in Molossische rassen. Vaak is er een iets oudere hond die hoopt op een goed thuis. Maar er zijn ook enkele fokkers in Duitsland, alleen niet in elke deelstaat.

Nadelen van Tosa Inus

De Tosa Inu is deels verboden in de deelstaten. Dit betekent dat bewaren alleen is toegestaan onder strikte voorschriften. De eigenaren moeten een verhoogde belasting betalen en de dieren moeten een karaktertest doorstaan zodat ze zonder muilkorf en zonder riem kunnen lopen.

Een ander nadeel kan zijn: dominant gedrag ten opzichte van andere honden zijn. Alleen met een zeer goede afdruk en opleiding zal hij andere honden met zich tolereren, waarbij hij een klassieke alleenstaande hond is en nooit speels met andere honden zal ravotten.

Is de Tosa Inu geschikt voor mij?

De Tosa Inu kan een zeer aangename en betrouwbare metgezel wanneer zijn baasje leiderschapskwaliteiten heeft en zich bewust is van wat voor soort hond hij heeft. Hij is geen schoothondje en heeft een onafhankelijke wil. Toch straalt hij sereniteit en kalmte uit en kan hij heel volgzaam zijn met de juiste persoon.

Het is genoeg voor hem om normale wandelingen als beroep, maar hij heeft ook de genegenheid van zijn eigenaar nodig en moet naar een goede hondenschool of een club gaan. De eigenaren moeten zich bewust zijn van de Voorwaarden in uw staat en verwacht een hoge belasting en de karaktertest voor de hond. Voor senioren en beginners is dit hondenras nogal ongeschikt.