Do Khyi / Tibetaanse Mastiff: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

In de kale hoge berggebieden van de Himalaya waarderen de nomaden hun grote herdershonden als loyale bewakers en metgezellen. De Do Khyi, ook bekend als Tibetaanse Duitse Dog of Tibetan Masty, is altijd vereerd door Tibetanen. Omdat de Do Khyi niet alleen een boerderijdier is, maar ook een familielid, mag hij zijn schemerjaren in het huis doorbrengen. Ook zouden de nomaden hun waardevolle waakhonden nooit verkopen, hooguit geven ze overtollige puppy’s weg aan gasten. Sinds de jaren 1970 is de Do Khyi gefokt in Duitsland en door de FCI vermeld onder het standaardnummer 230.

Het behoort tot de FYI-groep II van pinschers en schnauzers en tot sectie 2.2 van molossoïden en sennenhonden. Er is geen voorziening voor een werkaudit. De herdershond is een klassieke waakhond en wordt nu vooral gebruikt als gezinshond. Met de juiste training kan hij zich ook nuttig maken als tracker of reddingshond.

Tibetaanse Mastiff

Do Khyi in het profiel

Profiel
Grootte: Reuen: 66-76 cm,: 61-71 cm
Gewicht: Mannen: 64-78 kg, vrouwen: 34-59 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2: Molossoïden, sennenhonden
Land van herkomst: China (Tibet)
Kleuren: blauwgrijs, zwart, bruin, zwartbruin, roodgoud, bruin-lichtbruin
Levensverwachting: 10-12 jaar
Geschikt als: Hoeden, metgezel, waak- en waakhond
Sport:
Karakter: Koppig, stoer, intelligent, wilskrachtig, zorgzaam, broos
Outlet behoeften: vrij laag
Sabber potentieel: vrij laag
Sterkte van het haar: vrij laag
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: hard, dik, dicht en wollig
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: ja

Afkomst en raciale geschiedenis

De Tibetaanse herdershond behoort tot de oudste hondenrassen ter wereld. Volgens speculatie het bestond al 8.000 jaar geledenHet werd voor het eerst genoemd in de westerse oudheid door Aristoteles (384-322 v.Chr.). Al ongeveer 3000 jaar geleden dienden de Do Khyi herders in Tibet als kuddebeschermers en de monniken als bewakers van hun kloosters.

Doe Khyi in de natuur

De Do Khyi is een van de oudste hondenrassen ter wereld.

Marco Polo prees het majestueuze uiterlijk en de kracht van de herdershond in 1271 uit de Himalaya en wekte de interesse van Europese kynologen. Genetische studies hebben aangetoond dat de Do Kyhi in de loop van de millennia nauwelijks is beïnvloed door andere rassen. De nominale relatie met Duitse Dog en Mastiff is uitsluitend gebaseerd op externe overeenkomsten, maar gaat niet terug naar een afstammingsrelatie.

Na de Chinese annexatie van Tibet werden veel van de honden daar uitgeroeid en de Het aantal raszuivere Do Khyis daalde drastisch in de jaren 1960. Sommige van de Tibetaanse Duitse doggen werden echter het land uit gesmokkeld en naar Noord-India en Nepal gebracht. Sinds de late jaren 1970 streven Europese en Amerikaanse fokkers ernaar om dit indrukwekkende ras te behouden.

Is een Do Khyi agressief?

De geboren waakhond valt niet alleen mensen of andere honden aan. Maar als hij denkt dat hij zichzelf en zijn territorium moet verdedigen, kan hij gevaarlijk zijn.

Essentie & Karakter van Do Khyi

De Do Kyhi is een voorbestemde waakhond, die gebieden moet beschermen zonder hekken en muren in zijn oorspronkelijke thuisland. Hierdoor kan hij een ruim gebied besturen dat alleen is gemarkeerd met stapels stenen. De herdershond is zeer loyaal aan zijn menselijke familie en reageert op vreemden met gezonde achterdocht.

Hij is intelligent en snel te begrijpen, maar zijn doorzettingsvermogen in het leren laat veel te wensen over. De Do Khyi verveelt zich snel en hij kan zich lange tijd niet concentreren op een taak. Hij geeft er de voorkeur aan om zijn beoogde activiteit na te streven en de boerderij te bewaken.

Buiten toont hij zich vaak op hoge leeftijd speels en levendig, in het huis, aan de andere kant, gedraagt hij zich meestal rustig. De herdershond verdeelt bewust zijn krachten. Hij wil niet constant naar sportactiviteiten animi gaanHet is voldoende voor hem om zijn Bewakingstaken en om elke dag een lange wandeling te maken. Een Do Khyi is niet zonder reden vatbaar voor agressie, maar is zeer defensief en assertief. Zijn De taak is om jezelf en je familie te verdedigen, waarbij hij confrontaties met aanvallers niet uit de weg gaat.

In Duitsland en Oostenrijk is hij geen lijst hond, maar in het Zwitserse kanton Ticino is de Do Khyi geclassificeerd als een gevaarlijke hond, waarvan het houden moet worden goedgekeurd.

Wat is het temperament van een Do Khyi?

De herdershond is altijd attent, maar niet overactief. Hij blijft liever op zijn gebruikelijke plek en beschermt zijn geliefden.

Verschijning van Do Khyi

De Tibetaanse Dogue telt met een Formaat van 61 tot 66 cm aan de grote honden en bereikt een gewicht tussen 64 en 78 kg, afhankelijk van geslacht en lichaamsbouw. en mannetjes verschillen nauwelijks in grootte en gewicht. Zijn extreme dichte, dubbele vacht wikkelt zich in een manen rond de schouders. Ook de bovenachterpoten en de middellange staart zijn sterk behaard.

Doe Khyi in de sneeuw

In de winter ziet de Do Khyi er erg massief uit, in de zomer heeft hij echter een zeer slanke, sportieve uitstraling.

In de winter is de dik ingepakte sneeuwhond heel massaal, maar als hij in het voorjaar zijn volumineuze ondervacht kwijt is, maakt hij een slanke, sportieve indruk.

De robuuste vacht, die in verschillende kleuren kan worden gefokt, blijft altijd glad, ruw en vrij hard. De meest voorkomende kleurvarianten in dit land zijn goud, diepzwart en blauw/leisteengrijs.

In elke vachtkleur, witte badges komen voor op de tenen en op de borst. De wijd uit elkaar geplaatste, iets schuin gerangschikte ogen van de Do Khyis zijn donkerbruin tot zwartbruin in de donkere soorten. Bij goudkleurige honden kan een licht geelbruin of grijsbruin ook verschijnen als oogkleuren.

Indrukken van het hondenras

Onderwijs & houding van Do Khyi – Waar moet je op letten

De Do Khyi kan een rustige en vriendelijke gezinshond kan worden opgeleid, maar alleen als een ervaren eigenaar vanaf het begin duidelijke grenzen stelt en hem veel geduld toont. Anders kan zijn beschermende instinct zich zo sterk ontwikkelen dat de bewaker geen vreemden op zijn territorium tolereert. Als hij zich in zijn element voelt en gevaar uit zijn huis en familie probeert te voorkomen, gehoorzaamt hij niet aan alle bevelen. De herdershond is daarom niet geschikt voor beginners.

Een Do Khyi pup moet nog steeds niet overweldigd door constante leeroefeningen worden. Anders kan hij angstig of afwijzend reageren. Zijn opvoeding duurt minstens zo lang als hij volwassen wordt van karakter en dit proces kan ongeveer vier jaar duren. Tot die tijd moet de jonge herdershond altijd zorgvuldig gewend zijn aan vreemden en andere dieren. Daarnaast heeft de atletische waakhond veel ruimte nodig. Hij is geen appartement hond, maar moet dagelijks de grenzen van zijn uitgestrekte grondgebied lopen.

Hoeveel kost een Do Khyi?

In Duitsland kost een Do Khyi-puppy tussen de 1.000 en 1.500 euro. Voor hybriden uit centraal China worden soms miljoenen betaald, serieuze fokkers zien de gigantische prijzen als woeker.

Voeding van Do Khyi

Het metabolisme van de Tibetaanse Duitse Dog als gevolg van de barre klimatologische omstandigheden van zijn thuisland instellen op een minimum aan voedsel. Daarom heeft de Do Khyi alleen kleine maaltijden nodig, die echter alle belangrijke voedingsstoffen moeten bevatten. Om het risico op maagtorsie te voorkomen, wordt het aanbevolen verschillende kleine porties verspreid over de dag. In zijn Tibetaanse thuisland is de Do Khyi zeer laag in eiwitten, maar rijk aan vitamines en vezels.

De mensen van de Himalaya-regio leven traditioneel van een Pap van hooglandgerst met yakmelk of schapen- of geitenmelk. Iedereen die zich wil inleven in deze originele eetgewoonten in EuropaVoorzichtigheid is geboden bij het gebruik van eiwitarm voer, dat wordt afgerond met zuivelproducten in zure bereiding, d.w.z. yoghurt, kwark of kaas. Een goede droge voeding met een laag eiwitgehalte is geschikt als bron van vezels en zelfbereide maaltijden gemaakt van gerstmeel, boekweit, haver of tarwevlokken.

De Do Khyi heeft geen gevoelige maag, een dieet dat te veel eiwitten bevat, kan zijn gezondheid echter permanent schaden. Als hij op jonge leeftijd te veel eiwitten binnenkrijgt, groeit zijn skelet te snel en is het resultaat gewrichtsproblemen. Bovendien kan het spijsverteringsstelsel het hoge eiwitgehalte niet verwerken, zodat fermentatieresten in de darm tot blijvende schade kunnen leiden. Een mager dieet helpt de hond om gezond te blijven en een lang leven te leiden.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De levensverwachting van de Tibetaanse Duitse Dog is 10 tot 13 jaar – maar sommige honden in Europa hebben al de trotse leeftijd van 17 of 19 jaar bereikt. De honden die onder strikte gezondheidsvoorschriften in Midden-Europa zijn gefokt, lijden niet aan rastypische ziekten. Vanwege hun grootte en gestalte zijn ze echter vatbaar voor gewrichtsaandoeningen, vooral heupdysplasie.

Doe Khyi

Gelukkig lijdt de Do Khyi niet aan rastypische ziekten.

De oorspronkelijke Himalaya-bewoners zijn bijzonder met hun dichte dubbele vacht ongevoelig voor kou en ook aanpassen aan warmere zomertemperaturen met hun verandering van vacht. Ze zijn echter niet gewend aan mediterrane klimaten, in de hitte hebben ze een koele plek in de schaduw nodig.

Hoe oud wordt een Do Khyi?

Een rasechte, ongefokte Do Khyi heeft een levensverwachting van 10 tot 13 jaar.

Verzorging van Do Khyi

De Do Khyi wordt geleverd met weinig zorg Van. Het is meestal voldoende als zijn robuuste vacht om de paar dagen ruw wordt geborsteld. Alleen in het voorjaar, wanneer hij zijn dichte ondervacht afwerpt, heeft hij de dagelijkse verzorging nodig als hulpmiddel. Veelvuldig wassen of douchen is niet alleen overbodig, maar kan zelfs schadelijk zijn.

De vacht van de zeer harige hond uit Tibet hoeft alleen maar beschermd tegen vilten , vooral op de lange manen rond de nek. Uit voorzorg moeten zijn tanden en oren eenmaal per week worden schoongemaakt en kunnen zijn klauwen een of twee keer per maand een incisie gebruiken.

Hoeveel pups krijgt een Do Khyi?

Do Khyi kan maximaal acht puppy’s per nest baren, maar ze worden slechts één keer per jaar warm. Elk jaar worden er bijna 20 Do Khyi pups geboren in Duitsland.

Do Khyi – Activiteiten en Training

De volgroeide Do Khyi heeft behoefte veel ruimte en houdt van beweging tijdens lange wandelingen en rond het terrein. Te veel activiteit, bijvoorbeeld in zweterige hondensporten, is echter niet voor honden van dit ras. Door de grootte en het gewicht van de dieren kan intensieve inspanning ervoor zorgen dat hun gewrichten snel slijten.

De geboren waakhond gaat graag naar binnen tot Twee keer per dag wandelen, maar blijft verder op zijn gebruikelijke plaats, van waaruit hij zijn pand kan bewaken. Hij staat ook vijandig tegenover reizen, omdat hij geen zin heeft om buitenlandse mensen en plaatsen te leren kennen.

Maar als de Do Khyi er van jongs af aan gewend is, kan de hond meester of meesteres zijn begeleiden in een grote auto. Excursies met het openbaar vervoer of reizen in een transportbox zijn uit den boze voor het imposante en eigenzinnige dier uit Tibet.

Doe Khyi zitten

De Do Khyi houdt van veel beweging tijdens lange wandelingen.

Goed om te weten: Bijzonderheden van Do Khyi

De enorme herdershond uit Tibet vond zijn weg naar de Britse royalty. Koningin Victoria kreeg in 1847 een Do Khyi van de toenmalige Indiase onderkoning Lord Hardinge. Ook haar oudste zoon Albert Edward, later Edward VII, was enthousiast over de trouwe exoten. Hij bracht twee exemplaren van India naar Engeland in de jaren 1880.

In China is de Do Khyi nu Opgeklommen tot statussymbool. De rijkste van de rijken betalen graag bedragen van zes of zeven cijfers om zich te tooien met de duurste hond ter wereld. Als gevolg van deze geldelijke prikkel proberen fokkers Centraal-China, de Do Khyi wordt steeds moeilijker, groter en hariger om te fokken door kruising met andere rassen.

Deze mixhonden zijn fysiek ernstig beperkt en lijken nauwelijks op het atletische origineel uit Tibet. In Duitsland moet de fokkerij aan hoge normen voldoen en moet elk dier talloze gezondheidstests doorstaan. Daardoor betaalt het fokken minder materiaal en is de kans op gezonde, langlevende dieren groter.

Nadelen van Do Khyi

De eigengereide Do Khyi moet beïnvloed worden door een ervaren eigenaar jarenlang gesocialiseerd en opgeleid worden. Een ander nadeel is dat hij te maken krijgt met zijn aangeboren Wakker instinct laat de terughoudendheid jegens vreemden nooit helemaal varen. Het hondenras zal altijd bepaalde problemen hebben met bezoekers en de locatie is niet compatibel met elke levensstijl. Hiervoor toont hij een enorme trouw en loyaliteit aan zijn roedel of zijn familie. Voor hem omvat dit ook kinderen, andere honden en andere huisdieren.

Is de Do Khyi geschikt voor mij?

Een Do Khyi heeft minstens één keer per dag nodig Beweging in de menselijke samenleving. Hij is altijd blij met de familieband, maar kan een paar uur alleen blijven. Hij slaapt vooral graag in zijn plaats in de buurt van zijn geliefden. Onmisbaar voor het hondenras is een groot grondgebied. Een Do Khyi voelt zich niet op zijn gemak in een klein stadsappartement waar hij zijn lot niet kan vervullen.

De waakhond wil zorgen voor de roedel die aan hem is toevertrouwd, althans in een grote tuin, bij voorkeur op een ruime binnenplaats. Vanwege de matige drang om actief te zijn, is de Do Khyi geschikt voor senioren, zolang ze hem maar één of twee wandelingen per dag kunnen bieden. De trouwe reus kan goed overweg met kinderen, maar peuters mogen nog niet alleen met hem worden gelaten. Ook tegenover bezoekers kunnen misverstanden ontstaan, waardoor de hond te ver gaat in zijn beschermende instinct.